Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qwert
    Coś już napisał
    • 2010
    • 51

Zamieszczone przez micles
    Skądś ta kasa na nową puchę video C musi być..)
    już nie robisz za darmo? :razz:

btw zauważyłem odszumianie intensywne się pojawiło w nowych produkcjach :P coś*się*dzieje w postprocesie :smile:

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Zamieszczone przez allxages
      A po co Ci nowa pucha jak nie szarpiesz materiały? ;-)
      Bo jeszcze brakuje mi 2-3EV iso performance'u w stosunku do tego co jest teraz.

Zamieszczone przez qwert
      już nie robisz za darmo? :razz:
      Znajomy robiący foto czasami bierze mnie na podzlecenie na pakiet +video.

Zamieszczone przez qwert
      btw zauważyłem odszumianie intensywne się pojawiło w nowych produkcjach :P coś*się*dzieje w postprocesie :smile:
      Nic nie odszumiamy, podaj sekundy to ci powiem co tam jest.

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

Bo jeszcze brakuje mi 2-3EV iso performance'u w stosunku do tego co jest teraz.
        Kurde, a ja zaczynam mieć tendencję odwrotną (no ok w fotografii, ale co to za znaczenie). Nie widzę sensu używać więcej niż 1600. A staram się ograniczać do 800. Bo prawda taka, że przez ten ISO performance to jest obraz przekłamany. Ludzie jak są w cieniu to mają ciemną twarz, a nie idealnie kaukaską no

Komentarz

• dinderi
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3028

Kurde, a ja zaczynam mieć tendencję odwrotną (no ok w fotografii, ale co to za znaczenie). Nie widzę sensu używać więcej niż 1600. A staram się ograniczać do 800. Bo prawda taka, że przez ten ISO performance to jest obraz przekłamany. Ludzie jak są w cieniu to mają ciemną twarz, a nie idealnie kaukaską no
          Bo to trzeba trochę popracować przy wołaniu RAW i wtedy wychodzi, że mają kaukaską.
          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

No ale właśnie o to chodzi, żeby nie miały. Bo w rzeczywistości przecież tak to nie wyglądało.

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Jakość światła też jest ważna, owszem. Ale mi przy dobrze naświetlonym 3200 w większości zdjęć (i filmów!) nic za bardzo nie przeszkadza, i wyżej (25600) pewnie też by mi nie przeszkadzało

A przecież nie powiesz w klubie, że "jest za ciemno, ja robię tylko do iso800, nie kręcę, nara". A dodatkowe światła są wkurzające, bo doświetlają tylko 1 plan i ich natężenie na obiektach zmienia się drastycznie wraz z odległością (na powyższych filmach widać niejednokrotnie że przejary są jak ktoś wkłada głowę w obiektyw, a autoISO w takich sytuacjach też nie nadąża)

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

No, a jak sobie radzono z problemem przed erą CMOSów?

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Dopalali. Wszędzie jak wchodzi nowa kamera cyfrowa z niższymi szumami, to reklamują ją jako taką, do której na planie nie trzeba używać tony oświetlenia.

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

No. I teraz pytanie czy to plus. Bo dostajemy dość płaski obrazek. W końcu światła jako tako nie ma, nie? Dopalaczem przynajmniej możesz coś zasymulować

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Dopalali. Wszędzie jak wchodzi nowa kamera cyfrowa z niższymi szumami, to reklamują ją jako taką, do której na planie nie trzeba używać tony oświetlenia.
                      Trochę zależy czym się kręci. Pewnie megawatów jak dawniej nie trzeba ale bez światła ani rusz. Przy czym wiele dotychczasowych kamer z RED-ami włącznie nadal robi straszną kaszę w słabym świetle (im większa rozdzielczość tym jest gorzej). Dlatego tak się podniecali premierą 5D mkII i dlatego jak się okazuje c300 będzie pewnie hitem.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

No ja głównie o "tych" kamerach mówię

Komentarz

• sebol1204
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 89

No. I teraz pytanie czy to plus. Bo dostajemy dość płaski obrazek. W końcu światła jako tako nie ma, nie? Dopalaczem przynajmniej możesz coś zasymulować
                          Bo ja wiem czy płaski? Na pewno troche będzie to widać no ale lepiej mieć taki niż żaden, nie zawsze da się symulować dopalaczem. Nawet gdyby się dało to lepiej wyciagać te migające światełka niż włączyć kilka mocnych lamp bo efekt raczej będzie słaby :P

Jakoś tak mnie ostatnio wzięło i oglądałem prawie wszystkie filmiki, naprawde dobra robota

Ps. Wy nie macie spania?
                          2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
                          Galeria na CB
                          Blog

Komentarz

• qwert
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 51

miclesie już piszę o co mi chodzi

widziałem jakieś wasze śluby i za dnia jakieś szumy tam były, a w tej ciemnicy gdzie kręcisz na 1600-3200 i nie wiadomo ile jeszcze, szumów nie ma - co mnie ciekawi

nie wierze że color grading w vegas usuwa szumy tymbardziej że pewnie na flacie kręcisz

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Na Woodstocku rzeczywiście trochę dłużyzny i brakuje relacji z koncertów. Ale bardzo miło się oglądało, a i westchnienie tęsknoty wydałem
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Zamieszczone przez sebol1204
                                Ps. Wy nie macie spania?
                                Rakjet fjułl enerdżi drink i jedziemy non toper!

No cóż, ostatnio znowu się przestawiłem na nocki, mniej się dzieje w internecie = mniej mnie odciąga od konkretnej roboty. No i jak trza coś zrobić "na wczoraj", to się nie śpi no. Np teraz jestem na nogach od ~12, ale od wczoraj = 32h. Z tego ostatnich 10h stania bez przerwy na targach, myślałem że nie wyrobię

Zamieszczone przez qwert
                                widziałem jakieś wasze śluby i za dnia jakieś szumy tam były, a w tej ciemnicy gdzie kręcisz na 1600-3200 i nie wiadomo ile jeszcze, szumów nie ma - co mnie ciekawi
                                Linki i minuty, to się ustosunkuję, a nawet podrzucę exify danych ujęć i ich postpro i się dowiesz czemu co to i jak to.

Komentarz

Pracuję...