X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4832

Odp: Sfotografowałem UFO?

Zamieszczone przez jaś
    a filtr UV był w użyciu?
    Był. Stary B+W bez powłok MC. Z tym że, co do upadłego powtarzam, normalnie bliki widzi się przed ekspozycją. Zdarzają się wszakże sytuacje, kiedy bliki się pojawiają intensywniej po ekspozycji, gdy nastąpi przymknięcie przysłony, a obserwacja była przy pełnej dziurze. Takie bliki mają jednak inny charakter, a w tym przypadku nawet nie było takiej możliwości, bo robiłem zdjęcia na pełnej dziurze.

--- Kolejny post ---

Tego samego dnia w południe, już zupełnie świadomie, fotografowałem inne fascynujące zjawisko, mianowicie odbicia na morzu statków ukrytych za horyzontem. Zjawisko zapewne doskonale znane marynarzom i mieszkańcom wybrzeża (o ile się w ogóle ktoś zastanawia nad tym, co widzi), ale jakoś nie znajduję w sieci takich zdjęć.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

Zamieszczone przez jaś
      a filtr UV był w użyciu?
      czytając wątek miałem właśnie o to zapytać.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez atsf
      Był. Stary B+W bez powłok MC. Z tym że, co do upadłego powtarzam, normalnie bliki widzi się przed ekspozycją.
      Wybacz ale bazując na moim doświadczeniu nie masz racji. Co prawda nie używam filtrów UV, ochronnych itp. ale zdarzyło mi się w roztargnieniu zapomnieć kilkakrotnie zdjąć filtr szary, czy polaryzacyjny. Efekty podobne do tego co ty uwidoczniłeś na zdjęciu, ponadto udało mi się zrobić zdjęcie całkiem sporej gwiazdy śmierci, która okazała się księżycem. Dodam w czasie robienia zdjęcia też tego nie było widać a przyczyną tego zapewne był czas naświetlania.
      Jeżeli przytoczone w wątku racjonalne argumenty do ciebie nie przemawiają to trudno. Od siebie dodam, że podobnych UFO na moich zdjęciach miałem tysiące, a wiele z nich w wykonane w środku dnia.

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4832

Racjonalne argumenty do mnie przemawiają, pod warunkiem, że są racjonalne. Zwykle robi się jedno zdjęcie i kiedy się na nim odkryje coś dziwnego, to się przeważnie przechodzi nad tym do porządku dziennego przypisując rzecz do normalnych zjawisk optycznych. Natomiast kiedy się robi sekwencję zdjęć mocno się pilnując, aby uniknąć jakiegoś efektu, a on jednak zachodzi, to się potem szuka w tym szaleństwie metody, czyli reguły. Sama wiedza, że wielosoczewkowy układ ma wiele powierzchni refleksyjnych, a ostre źródło światła w kadrze może powodować refleksy o niczym nie przesądza, bo TYLKO MOŻE A NIE MUSI. Trzeba określić regułę matematyczną. Jeśli ona jest, czyli jest ścisłe powiązanie odbicia z jego źródłem, to mamy odbicie, a jeśli coś łamie tę regułę, to mamy problem. Tak samo, jeśli jest to odbicie, to powinno przypominać to, co się odbija, a jeśli jest to refleks wiązki światła na powierzchni odbijającej, to raczej nie powinna w nim występować inna struktura niż wynikająca ze zjawiska dyfrakcji. Nie ma tu do czynienia ze zjawiskami ani pierścieni Newtona, ani z rozszczepieniem światła.
        Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

I wszystko to chcesz zobaczyć na wycinku wielkości kilkunastu pikselków?
          Z praktyki - zakładanie jakichkolwiek filtrów powoduje powstawanie takich zjawisk i choćbyś patrząc w wizjer nie wiem jak wytężał gałki oczne to większości z nich nie zobaczysz. Kilka z moich UFO powstało nawet bez filtra bo na początku przygody z fotografią cyfrową zapomniałem że osłona przeciwsłoneczna wbrew nazwie nie służy tylko do "ochrony" przed słońcem, ale również przed innymi źródłami światła - wtedy miałem lekką fazę na fotografię nieba i miasta nocą.
          Tego typu ufo fotografuję też często na pokazach lotniczych w ciągu dnia przy bezchmurnym niebie.
          Jeżeli wierzysz że to było UFO, .... hmmm ..... to pozostań w wierze. Ja wiem, że podobnych zdjęć miałem tysiące i pewnie kilka z nich leży jeszcze na dysku, tylko że ja w odróżnieniu od ciebie widząc taki (moim zdaniem) śmieć w kadrze staram się przemieścić aparat tak, żeby takich śmieci w kadrze nie mieć. Nie zawsze jest to możliwe, ale czasami wystarczy delikatnie zmienić kąt pod jakim się robi zdjęcie - z doświadczenia wiem że często pomaga.
          A co do UFO - to zawsze mnie zastanawia że wszystkie te UFA na zdjęciach są takie mikroskopijne. Przecież ludzie biegają z ogniskową równą pierdyliard milimetrów a mimo to nie udaje im się zrobić zdjęcia UFA choćby na 1/20 wielkości kadru.

Komentarz

• atsf
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4832

A więc niewykluczone, że masz wiele zdjęć UFO, tylko to bagatelizujesz
            Faktycznie, wszystkie właściwie zdjęcia UFO są małe i kiepskiej jakości. Stanisław Barski tłumaczy to tym, że UFO wykrywa próby fotografowania i przeciwdziała temu. Nie wspominałem o tym wcześniej, ale robiąc powyższe zdjęcia miałem do czynienia z dziwną sytuacją. Pomiędzy dwoma ostatnimi klatkami próbowałem zrobić zbliżenie na 250mm celując na ślepo i mając migawkę ustawioną na 1/100s. Normalnie, z tym obiektywem, bez większego problemu robię zdjęcia nieporuszone koszystając z jego stabilizacji,a tymczasem zaczęły mi wychodzić raz za razem zdjęcia kompletnie poruszone i bez widocznego obiektu, które skasowałem na bieżąco. Po skróceniu ogniskowej i wydłużeniu czasu migawki obiekt znowu zamanifestował się po przeciwnej stronie wieży i to jakby w pędzie!

Komentarz

• p0m
              Uzależniony
              • 2010
              • 698

zgłosiłbym to do prokuratury a tak na serio - jeśli gołym okiem to coś nie było widoczne, to jest to blik i koniec rozmowy.
              ebe ebe

Komentarz

• atsf
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4832

Może by tak ktoś się jednak pofatygował sprawdzić, chociażby w necie, że to, co się dzieje wewnątrz sfotografowanego obiektu ma się nijak do tego, jak jest skonstruowana uliczna lampa sodowa i co w niej świeci, i jak ma to coś prawo wyglądać?

Komentarz

• Goranick
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 60

No temat bomba.
                  Tak się zastanawiam: ile już czasu poświęciłeś na te ...bliki? Warto było. Może za dużo Dänikena itp?
                  A jeśli sfotogrfowałeś UFO to co dalej?
                  Panta rhei...
                  ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Zamieszczone przez Goranick
                    No temat bomba.
                    Tak się zastanawiam: ile już czasu poświęciłeś na te ...bliki? Warto było. Może za dużo Dänikena itp?
                    A jeśli sfotogrfowałeś UFO to co dalej?
                    Panta rhei...
                    Coś mi się widzi, że poza Daenikenem nie znasz innego nazwiska w tej branży i zielonyś w temacie.
                    Przekazałem zdjęcia specjaliście od tych rzeczy prawie tydzień temu i jak dotąd czekam na werdykt. Gdyby sprawa była prosta i ewidentna, to pewnie by to tyle nie trwało? Ja się nie upieram, że to jest UFO czy jakieś inne nadprzyrodzone zjawisko, lecz pytam, co to jest!? Niejedne bliki w życiu widziałem i gdyby to było aż takie proste, to by nie było tego wątku. Potencjalna możliwość blikowania obiektywu pod wpływem ostrych źródeł światła w kadrze jest tylko potencjalna.

--- Kolejny post ---

Po tym wydarzeniu zrobiłem parę prób i stwierdziłem, że rzeczywiście w przypadku ostrego światła (np. lampki halogenowej na biurku) w pewnych ustawieniach pokazują się bliki, jednakże problem polega na tym, że one są widoczne już w trakcie celowania i można je wyeliminować zmieniając ustawienie aparatu, natomiast robiąc TE zdjęcia ja tych blików nie widziałem ,i nie byłem w stanie ich wyeliminować mimo tego, że widziałem na podglądzie, że wychodzą. Na dodatek jakoś mi się nie pokazują się na zdjęciach inne bliki niż te widoczne już przy celowaniu, więc raczej nie mam problemów z wewnętrznym odbiciem w komorze lustra. Wszystko jest "raczej", wszystko jest "chyba", wszystko jest "prawdopodobne", więc należy to zbadać a nie olać.

--- Kolejny post ---

A jeżeli sfotografowałem UFO, to... sfotografowałem UFO. Tylko tyle i aż tyle.

Komentarz

• Goranick
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 60

Ano ...zielonym jest.
                      Nie mniej jednak życzę rozwiązania zagadki.
                      ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• jaś
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2601

Zamieszczone przez atsf
                        Może by tak ktoś się jednak pofatygował sprawdzić, chociażby w necie, że to, co się dzieje wewnątrz sfotografowanego obiektu ma się nijak do tego, jak jest skonstruowana uliczna lampa sodowa i co w niej świeci, i jak ma to coś prawo wyglądać?
                        od razy pisałem że napęd antygrawitacyjny, specjalista potwierdzi, takie rzeczy specjaliści rozpoznają na pierwszy rzut oka.
                        Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                        Jestem szumofobem
                        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• becekpl
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 4304

przypomniałeś mi jak w czasie wakacji za komuny w zalewie zegrzyńskim aktywowała się Ohyda
                          niemniej szczęścia życzę w dochodzeniu "prawdy"
                          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• bebesky
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1231

Zamieszczone przez atsf
                            A więc niewykluczone, że masz wiele zdjęć UFO, tylko to bagatelizujesz
                            Faktycznie, wszystkie właściwie zdjęcia UFO są małe i kiepskiej jakości. Stanisław Barski tłumaczy to tym, że UFO wykrywa próby fotografowania i przeciwdziała temu.

.... I wszelkie komentarze są już zbyteczne. Wyślij zdjęcie do CIS - sam widziałem jak ze zdjęcia zrobionego kamerą przemysłową wyciągnęli obraz przestępcy odbity w oku jednego z przechodniów.
                            Ostatnio edytowany przez bebesky; 6426.

Komentarz

• troglodyta
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 37

Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że przy fotografii nocnej zdarza się czasami, że źródło światła odbija się od powierzchni matrycy, potem odbija się na wewnętrznej stronie filtra UV i ponownie jest rejestrowany na matrycy. W takim przypadku nie widzisz duszka gdy normalnie patrzysz przez wizjer, bo lustro zasłania matryce. Chociaż, ten blik wydaje się być jakiś inny

Komentarz

• jaś
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2601

byłem tamtego lata dwa tygodnie później w Karwi - takie UFA to co wieczór wypuszczali w dużych ilościach na plaży w ramach festiwalu chińskich lampionów, do Władyslawowa niedaleko ponadto tam równiez mogli puszczać - lampiony są tanie
                                Jestem szumofobem
                                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...