X
-
-
coś nie tak
??: ?
rozwiewałem wątpliwości co do mojego poprzedniego, (fakt) dosyć niezrozumiałego postu!Komentarz
-
-
franker - po prostu przed wciśnięciem "Wyślij" spróbuj przeczytać
a FOTGRAF to nikoniarz
który tu robi za V kolumnę
więc się nie przejmuj
Pozdr
Artur5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Komentarz
-
-
Właśnie odebrałem z serwisu 400D ( 1. Szumy na zdjęciach, 2. BF z 85/1.8 3. Syfy na matrycy/nie działający układ strzepywania kurzu ).
Po pierwszy zdjęciach, wyszedłem z siebie ... Szumy jak były przy niskich ISO - są, pucha nie dość że nie ostrzy w punkt ( na nieszczęście zostawiłem wraz z 400D, mój obiektyw 85 mm 1.8 ) to jest większy BF niż był a wewnątrz obiektywu ( serwis zasugerował i pozostawienie obiektywu, że niby dostrojąmi ob. do 400D )- kilkanaście pyłków !!!!!! A ich jeszcze 2 tyg. temu, jak przygotowywałem się do ważnych zdjęć - nie było.... A brud na ponoć wyczyszczonej matrycy - jak był - jest.
Ręce opadają do samej ziemi .... Aparatex jeszcze na gwarancji. Będę walczył dalej ...Komentarz
-
Nie wydaje mi sie, aby puszka dane np. kalibracji czy padnietych pixeli zapisywala w postaci plikow na dysku a: czy b:
Nowsze poza tym juz nie chodza poza tym na DOSie...
...Komentarz
-
Slabo szukales
Nie ma zadnego problemu z dostaniem sie do SDK od Canona normalna droga. Jeden formularz i wysylaja maila z linkiem i danymi do logowania. Sciaga sie bardzo szybko. Wszystkiego do sciagniecia jest okolo 100 mega. Choc pewnie malo kto zechce wersje dla appla, wiec w sumie wychodzi nieco mniej
...Komentarz
-
... inna sprawa, że w tym SDK nie ma kompletnie nic, co mogłoby się przydać do hackingu aparatu w stylu dłubania przy AFNie ma zadnego problemu z dostaniem sie do SDK od Canona normalna droga. Jeden formularz i wysylaja maila z linkiem i danymi do logowania. Sciaga sie bardzo szybko. Wszystkiego do sciagniecia jest okolo 100 mega. Choc pewnie malo kto zechce wersje dla appla, wiec w sumie wychodzi nieco mniej
To bardziej sprawy typu interfejs PC-aparat, tethered shooting itp.
Komentarz
-
Wracając do tematu softu:
@muflonj - a nie widziałeś jakiegoś hardwearowego klucza wpiętego w komputer serwisowy?
Pracowałem na równie specjalistycznym oprogramowaniu w dość specyficznej branży - parkometry. Mają one w sobie coś takiego jak selektor monet - urządzonko, które rozpoznaje, mierzy, bada, porównuje ze wzorcem wrzuconą monetę. Co jakiś czas trzeba to to kalibrować do wzorca. Soft wygląda podobnie. Firmuje go firma Schlumberger z Francji. I sam program, choć też trudno, mozna znaleźć w necie. Problem jest w tym, że zeby zadziałał wymaga podpiętego do portu RS232 klucza hardwearowego - małe pudełeczko. W naszej firmie skończyła się licencja na ten klucz, a kontrakt na serwisowanie konczyl się za dwa tygodnie - nie było zatem sensu kupować nowego klucza (parę tys. $). Ile głów próbowało "shakować" ten klucz... Zarówno profesjonalne firmy zajmujace się programowanie EPROMów, prywatni "hakerzy" itd... NIKT nie dał rady. Obawiam się, ze do "canon lens adjustment software" potrzebny jest podobny klucz wpiety gdzieś w USB, albo RS... No ale gdybyś podpatrzył to mielibyśmy pewność...EOS 90D (w sumie)Komentarz
-
Komentarz
-
Warezowe strony zwracają 19 wyników dla tego softu.
Radzę uważać przy ściąganiu programów z takich stron. Do tego trzeba wybulić 1$ żeby ściągać - nie mam karty którą mogę płacić w necie - więc prośba do kogoś kto ma taką kartę - może któryś z tych wyników będzie OK? :
EOS 90D (w sumie)Komentarz
-
Zapomnij - im wiecej tekstów typu "full version" "no activation" "100% working" itp. tym wieksze prawdopodobienstwo, ze trafisz (w najlepszym razie) na dialer, a czesciej na jakies gorsze g***. Ja ostatnio przetestowałem w kontrolowanych warunkach (VM, bez dostępu do sieci) cztery takie "lens adjustment software"
wszędzie wynik identyczny.
Komentarz
-
Ale nie poddawajmy się
Póki co znalazłem (może już to było) jakiś help-page dla posiadaczy 350D z problemami z AF: http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm
Czy regulacja jest taka sama w 10D? (nie mam teraz pod ręką body żeby sprawdzić)...EOS 90D (w sumie)Komentarz
Komentarz