X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Zamieszczone przez centur
    mam pytanie, wg jakiego schematu grip czerpie energię z 2 załadowanych aku ??? załóżmy że do gripa pakuje 2 aku, jeden naładowany na full, drugi w połowie, czy to z którego najpierw będzie pobierał energię zależy od gniazda czy też od tego który ma więcej energii ??? czy gdy załaduje 2 naładowane aku to gdy się jeden wyczerpie to automatycznie pobiera energię z drugie i ja fotograf tego nie odczuje czy może z obu jednocześnie ???
    Jak włożysz dwa full naładowane akumulatory do gripa, to rozładowują się jednocześnie i w miarę równomiernie. Tak jest w oryginalnym gripie Canona. Jak jest w zamiennikach nie wiem, bo nie miałem przyjemności używać.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Voyager70
      Bywalec
      • 2008
      • 169

Witam,
      W marcu pisałem o gripie Newell do piątki. Funkcjonalność jak oryginał, dopasowanie też bez zarzutu. Lecz w trakcie użytkowania pojawiło się jednak istotne "ale": podczas sesji koncertowych, gdzie przeważnie robię trochę więcej zdjęć (dynamika sceny oraz nieprzewidywalne zmiany oświetlenia to wymuszają) - dwukrotnie zdarzyło mi się zawieszenie aparatu z tym gripem - przestawał reagować na zmiany ustawień. Pomogło dopiero wyjęcie i ponowne włożenie akumulatorów. Bez gripa mi się to nie przydarzyło. Obawiam sie, że i reklamacja może być trudna, bo to się zdarza tylko czasem i po większej ilości zdjęć...
      Czy miewa ktoś podobne obserwacje?

Komentarz

• Saapcio
        Bywalec
        • 2009
        • 192

Miałem tak bodaj dwa razy z zamiennikiem (Delta) podpiętym pod 40 D na przestrzeni dwóch lat. Porozpinałem, poskładałem i ruszało.
        Życie.
        ....C50E....C40D

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

to jest tak samo jak kupując np. lampę błyskową Yongnuo EX568 II a Canona 580EX II - sprzęt niby działa tak samo, ale ZAWSZE jest jakieś 'ale', czy też sama świadomość, że nie jest to sprzęt danego producenta.

o ile w przypadku Yongnuo - lampy te działają super, są mega niezawodne, to z gripami bywa różnie niestety. Niestety życie to sztuka wyborów, i albo taniej i zamiennik albo drożej i orginał - w obu przypadkach mogą być problemy. T

myślę, że tutaj wszystko zależy od portfela tylko i wyłącznie
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• Saapcio
            Bywalec
            • 2009
            • 192

Zamieszczone przez banan82
            myślę, że tutaj wszystko zależy od portfela tylko i wyłącznie
            Mój wybór był niezły. Sporo taniej, do amatorskich zastosowań... daje radę. Gdybym miał nim zarabiać reportersko, prawdopodobnie decyzja byłaby inna.
            ....C50E....C40D

Komentarz

• Kuba1
              Uzależniony
              • 2010
              • 960

Posiadam od ponad roku zamiennik gripa do 5D3 Pixel Vertax bodajże. Niedawno spokojnie byłem gotowy kupić oryginalny grip, jeśli w bezpośrednim porównaniu zauważę znaczącą różnicę na korzyść Canona. Obmacałem dokładnie i ..nie kupiłem. Sztywność konstrukcji, mimo że ta różni się detalami w obydwu urządzeniach jest bardzo podobna - obydwa są dość solidne. Myślałem, że może tutaj będzie wzrost stabilności na statywie z oryginałem, ale nie - praw fizyki nie da się oszukać. Aparat z gripem zawsze będzie bardziej podatny na ugięcia/drgania zamocowany do statywu, niż body bez gripa. Różnica zewnętrzna, o czym już pisałem parę stron temu, jest w doskonale wyczuwalnej pod kciukiem fałdzie oddzielającej przycisk AF-on, od pozostałych dwóch na oryginalnym gripie. To jest coś (przynajmniej dla mnie), ale dla samej tej cechy nie zdecydowałem się wydać niemałej w końcu kwoty.

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Pozostaje jeszcze różnica w wykonaniu - oryginał magnezowy a zamiennik plastikowy.
                Nie sądzę, żeby sztywność była podobna. Cena jednak odstrasza.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

Zamieszczone przez Bolek02
                  Pozostaje jeszcze różnica w wykonaniu - oryginał magnezowy a zamiennik plastikowy.
                  Nie sądzę, żeby sztywność była podobna. Cena jednak odstrasza.
                  Co Wy macie z tym "magnezem"? Ty "nie sądzisz, żeby", a czy miałeś obydwa w ręku, podpiąłeś, sprawdziłeś? W obydwu przypadkach taki "magnez" jak i "plastik". Pixel ma metalowy szkielet w środku, a w Canonie inaczej to wygląda - prawdę mówiąc na oko mniej solidnie. Myślisz że się popisuję, czy co? Kupiłbym jak nic, gdybym dostrzegł różnicę, taką jak jest, między nie przymierzając, 70-200 2.8 Canona a dowolnym zamiennikiem. Po prostu w przypadku gripa Pixela do 5D3, w mojej ocenie żadna z cech fizycznych sprzętu nie przemówiła za zakupem oryginału, choć byłem na to gotowy. Elektrycznie nie miałem najmniejszego problemu z zamiennikiem, który użytkuję od czerwca 2012.

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

To ja trochę odświeżę - grip do 6d.
                    Newell czy Phottix?

Komentarz

• Jasper
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 152

Zamieszczone przez MC_
                      Newell czy Phottix?
                      Miałem materiały z obu firm. Wydaje się, że jakość jest podobna. Ostatnio Newell chyba niezłe rzeczy robi ( kupiłem zamiennik LP-E6 i jest OK.) Ceny Newell chyba nieco niższe. Ja pewnie zdecyduję sie na niego. Kolega Cichy zdajsie ma, więc można go wybadać.

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Różnica w cenie to 1 pln, więc bez znaczenia.
                        Wiem, że Cichy ma Newella, niestety, trochę zbyt drogo :-(

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

IMHO wybór bez różnicy, bo obie firmy reprezentują podobny poziom wykonania. Jeśli już ma być zamiennik, to właśnie taki

Komentarz

• lucas_g
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 58

Zamieszczone przez MC_
                            Newell czy Phottix?
                            Ja skłaniałbym ku Phottix'owi. Sam posiadam taki zamiennik do 7D. Z zamienników właśnie ten najbardziej przypadł mi do gustu. Działa bez zarzutu i imho najbardziej przypomina oryginał z wyglądu.

Komentarz

• krzykik
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 62

miałem do 5dII oryginał i się zepsuł, więc czy warto przepłacać???
                              C6D, Zenitar EF 16/2.8 Fish-Eye, C24-70/2.8L, C40/2.8 STM, C50/1.8 STM, C100/2.8L Macro IS USM, C100-400/4.5-5.6L IS USM, C580EX II

Komentarz

• 5pirit
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 433

Takie pytania i późniejsze odpowiedzi (i to się tyczy całego internetu) w 90% i tak zawsze będą się kończyły zdaniami typu: "bo ja mam grip firmy XXXXX i jest mega giga fajny, nigdy się nie zepsuł więc weź taki sam". Wiadomo, że każdy będzie wychwalał to co ma bo to taka nasza mała mentalność Polaczków.

To tak żeby nie było, sam właśnie zakupiłem Newella z 2 tyg temu i niby śmiga, chociaż przycisk spustu migawki jakoś dziwnie chodzi jak by był lekko źle spasowany oczywiście porównując do oryginalnego przycisku, ale i tak się szybko przyzwyczaję i nie będę widział problemu za jakiś czas, a oryginału przez wzgląd na cenę nie kupię
                                eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

Pracuję...