X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banan82
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1165

Dawidson - grip raczej nie wplynie na ostrosc zdjec, ale do 450tki da ci lepszy uchwyt ktory ma znaczenie. Aparatow serii XXXD (poza 300D) nie da sie nosic bez gripa w zasadzie wiec grip o wiele bardziej polepszylby ci trzymanie i dodal komfortu uzywania aparatu. Moja zona ma 400D z gripem i powiem tyle ze to wcale ciezkie nie jest (co innego 5D z gripem ) i bardzo przyjemnie sie nawet z gripem nosi.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez banan82
      Aparatow serii XXXD (poza 300D) nie da sie nosic bez gripa w zasadzie...
      Ergonomia 300D bez gripa pozostawia wiele do życzenia tak więc model ten także zalicza się do powyższej grupy.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• DAWIDSON
        Bywalec
        • 2008
        • 187

No, tak -może nie dokładnie się wyraziłem -czy ten "lepszy uchwyt" -czyli pewniejszy, ma większy wpływ na poruszanie się aparatu i w następstwie na jakość zdjęć/poruszenie.
        50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Komentarz

• CFR
          Bywalec
          • 2007
          • 133

Ja w 350D boje sie upuscic aparat gdy w ktoryms momencie tylko go trzymam. Istnieje wieksze ryzyko, ze reka drgnie, fotka sie poruszy a aparat moze sie wymsknac.
          Grip daje w tego typu aparatach pewnosc i stabilnosc ... bez dwoch zdan.
          PZDR

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zamieszczone przez DAWIDSON
            ...czy ten "lepszy uchwyt" -czyli pewniejszy, ma większy wpływ na poruszanie się aparatu i w następstwie na jakość zdjęć/poruszenie.
            Zapewnia on użytkownikowi większą stabilność korpusu, co przekłada się na zmniejszenie prawdopodobieństwa poruszenia zdjęcia.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• lucas_yas
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 46

W moim 300D pierwszy raz od miesiąca zdjąłem gripa, bo chciałem się zabrać w małą lekką torbę na spacer. Było tak nieporęcznie, że więcej tego błędu nie popełnię

Komentarz

• andrewjohn
                Początki nałogu
                • 2008
                • 349

Zamieszczone przez DAWIDSON
                Czy zamocowanie grip'a do body (450D) wpłynie na jakość zdjęć -(ostrość,poruszenie) -czy warto obciążać szyję,ramię - jeżeli nie zależy mi na dodatkowym prądzie - nie mam z tym problemów.
                Może narażę się innym, ale ja nie zauważam wpływu gripa na ostrość zdjęć.Na pewno poprawia chwyt,zwłaszcza osobom o dużych dłoniach,ale jak masz drobne łapki,to może Ci wcale nie być aż tak wygodnie z gripem.Poza tym zwiększa to wymiary i wagę całego zestawu, co dla jednych może być zaletą, a dla drugich nie (zwłaszcza jeżeli kupili 450-tke m.in. dla jej kompaktowych rozmiarów).Grip poprawia też wygodę robienia zdjęć w pionie,ale jak ktoś nie ma sztywnych rączek, to spokojnie poradzi sobie też bez.Najlepiej byłoby jakbyś sobie gdzieś tego gripa podpiął do aparatu i sam zobaczył czy Ci to odpowiada.
                Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• pszczółka_maja
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 71

andrewjohn dobrze mówi. Najlepiej jak sam sobie podepniesz gripa i zobaczysz czy Ci pasuje wszystko i czy wygodny jest. Kiedyś miałam gripa, ale w nikonie jeszcze i przyznam, że dobrze mi sie na nim pracowało. Pomocny był przy kadrach pionowych. Lepiej się sam sprzęt przy tym trzyma. Stabilniej jest.

Komentarz

• dreamstorm
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 642

A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Hahnel HC-40D ?? Rozglądam się za gripem do 40D, a ciężko używkę oryginalną namierzyć
                    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• k-9
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 247

hejka :-)
                      Jako nowicjuszem na forum chciałem się was zapytać jaki grip możecie mi polecić do 450d. Szykowałem się oryginał ale cena trochę wysoka jest jeszcze jak na uczniaka.
                      Nie jestem zawodowcem i nie robię wciągu dnia tysiąca zdjęć. Ogólnie mam nabite ok 8 tyś zdjęć od 2 lat. Więc jest to dość mało.
                      Jak widać aparat jest dość mały i mało ergonomiczny trochę go nie czuć czy jest na szyi czy go nie ma.
                      Oryginał nie ma LCD więc przy tym pozostanę. Jakoś nie widzę zastosowania lcd na gripie skora kilka mm wyżej jest ekran aparatu.
                      Jako zasilanie to jednak się zdecyduje na akumulatory (standardowe) od Canona. Dość długa trzyma i nie będę musiał kupować dodatkowych ładowarek do akum.
                      Czekam na wasze wypowiedzi

Komentarz

• _igi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2035

Zamieszczone przez banan82
                        Dawidson - grip raczej nie wplynie na ostrosc zdjec, ale do 450tki da ci lepszy uchwyt ktory ma znaczenie. Aparatow serii XXXD (poza 300D) nie da sie nosic bez gripa w zasadzie wiec grip o wiele bardziej polepszylby ci trzymanie i dodal komfortu uzywania aparatu. Moja zona ma 400D z gripem i powiem tyle ze to wcale ciezkie nie jest (co innego 5D z gripem ) i bardzo przyjemnie sie nawet z gripem nosi.
                        W nocy, z ręki - wpłynie.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        PS. Przy zoomie 24-70 grip był niemalże obowiązkiem, przy mniejszych szkłach - nie. Do 17-40 czy 100L nie zapinam go w ogóle, bo nie potrzeba. Przydaje się przy nocnych ekspozycjach ze statywu (2x baterie) i przy niektórych szkłach. do pelenga zawsze go zapinam, tak samo jak do 70-200 bez is'a. Stabilniej, po prostu.
                        Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Grzesiek_PL
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 834

Mnie ciekawi czemu Canon nie dał na gripa przycisku ISO, było by to bardzo pomocne nie trzeba by obracać aparatu/puszczać szkła żeby ISO zmienić.

Komentarz

• michael_key
                            Fotografujący
                            • 2009
                            • 2129

Szczerze mówiąc to się nad tym nie zastanawiałem, jakoś nie przeszkadza mi to. Choć z drugiej strony udogodnienie jest, kwestia przyzwyczajenia.

Komentarz

• _igi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2035

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                              Mnie ciekawi czemu Canon nie dał na gripa przycisku ISO, było by to bardzo pomocne nie trzeba by obracać aparatu/puszczać szkła żeby ISO zmienić.
                              Wcześniej pisałem, w canonowych gripach bardzo mnie drażni to, że nie ma dżojstika (rewelacje ze zmienianiem punktów af) i przycisków iso, drive, etc.
                              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Bartek_902
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 690

w canonowych gripach bardzo mnie drażni to, że nie ma dżojstika
                                Też mi tego brak,jak miałem nikona to w mb-d10 było to bardzo użyteczne przy zmianie punktów af
                                EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

Pracuję...