X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czestomierz

Zamieszczone przez popmart
    nie ma problem zainwestuj z kieruj sobie dowolnym "monopolem"

choć w tym przypadku to niezbyt mądre tak określać lokalnego dystrybutora który nie załatwia reklamacji towaru który nie przeszedł przez jego ręce ....

rozumiem ze jak kupisz np procesor intela w niemczech i ci się zepsuje to pójdziesz do np ABC Data lub NTT i będziesz się dziwił że nie akceptują gwarancji choć są autoryzowanymi dystrybutorami tej marki? Pomijając fakt że tam nawet z tobą nie będą chcieli rozmawiać... no naprawde przemyśl to.

w europie producent musi zapewnic gwarancje we wszystkich krajach w których jest obecny min. 12 miesiecy. Niezaleznie w ktorym z krajow zostaly kupione dane produkty, takie niestety jest prawo. Jak wnioskuje z Twoich wypowiedzi nie chcialbys aby tak bylo. Jezeli Producent nie ma swojego oficjalnego przedstawiciela w danym kraju to tylko wtedy gwarancja nie moze byc zrealizowana z oczywistego powodu. Nie wiem jaki status maja ABC DATA i NTT i nie chce wiedziec.
    Ale ok masz racje, bo juz nie chce mi sie o tym pisac w tym watku. Zwlaszcza, ze interesuje mnie czy moja gwarancja na plecak bedzie wazna czy nie. Czekam na reakcje i zapewnienie ze strony Impry, ze wszystko zalatwia jak nalezy, a nie jak cwaniaki.

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

Zamieszczone przez czestomierz
      w europie producent musi zapewnic gwarancje we wszystkich krajach w których jest obecny min. 12 miesiecy. Niezaleznie w ktorym z krajow zostaly kupione dane produkty, takie niestety jest prawo. Jak wnioskuje z Twoich wypowiedzi nie chcialbys aby tak bylo. Jezeli Producent nie ma swojego oficjalnego przedstawiciela w danym kraju to tylko wtedy gwarancja nie moze byc zrealizowana z oczywistego powodu. Nie wiem jaki status maja ABC DATA i NTT i nie chce wiedziec.
      Ale ok masz racje, bo juz nie chce mi sie o tym pisac w tym watku. Zwlaszcza, ze interesuje mnie czy moja gwarancja na plecak bedzie wazna czy nie. Czekam na reakcje i zapewnienie ze strony Impry, ze wszystko zalatwia jak nalezy, a nie jak cwaniaki.
      kompletna nieznajomośc przepisów prawnych.

1.Istnieje odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową na 24 mc (jest to dość skomplikowany w formie akt w różnym okresie trwania realizowany na różnych warunkach) i nie ma z tym wiele wspólnego tgz gwarancja. Sprzedawca nie może się od niego uchylać w jakikolwiek sposób

2.Gwarancja producenta na towar dla odbiorcy końcowego jest dobrowolną umową zawieraną bądź nie w momencie dokonywania transakcji. zawarcie umowy gwarancyjnej nie zwalnia z odpowiedzialnością sprzedawcy ale producent także nie musi dawać tgz gwarancji może polegać jedynie na dokumentach zakupu i drodze "niezgodności towaru z umową" (reseler- klient koncowy) i renkojmi (między producentem/dystrybucją a reselerem)

3.Do realizacji obu warunków konieczny jest dokument zakupu (zazwyczaj na terenie danego kraju lub w bardzo nietypowych przypadkach danego regionu i tylko gwarancja jest uwzględniana a nie "zgodnośc z umową"), aby realizować zgodność towaru z umową lub rękojmę oczywiście trzeba mieć polski dokument zakupu.

4. w handlu między firmami obowiazuje rękojmia i takowa jest potrzebna do realizacji roszczeń z tytułu wadliwgo towaru (ma nieco inne zasady niż niezgodność towaru) i tu właśnie tego brakuje towar został zakupiony w GB i tam posrednik musi realizować umowę ponieważ nioe posiada jej z lokalnym dystrybutorem towaru (brak faktury zakupu)

5. Trza się troszkę oriętować w prawach rynku a nie dyrdymały opowiadać.
      Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• czestomierz

Zamieszczone przez popmart
        kompletna nieznajomośc przepisów prawnych.

1.Istnieje odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową na 24 mc (jest to dość skomplikowany w formie akt w różnym okresie trwania realizowany na różnych warunkach) i nie ma z tym wiele wspólnego tgz gwarancja. Sprzedawca nie może się od niego uchylać w jakikolwiek sposób

2.Gwarancja producenta na towar dla odbiorcy końcowego jest dobrowolną umową zawieraną bądź nie w momencie dokonywania transakcji. zawarcie umowy gwarancyjnej nie zwalnia z odpowiedzialnością sprzedawcy ale producent także nie musi dawać tgz gwarancji może polegać jedynie na dokumentach zakupu i drodze "niezgodności towaru z umową" (reseler- klient koncowy) i renkojmi (między producentem/dystrybucją a reselerem)

3.Do realizacji obu warunków konieczny jest dokument zakupu (zazwyczaj na terenie danego kraju lub w bardzo nietypowych przypadkach danego regionu i tylko gwarancja jest uwzględniana a nie "zgodnośc z umową"), aby realizować zgodność towaru z umową lub rękojmę oczywiście trzeba mieć polski dokument zakupu.

4. w handlu między firmami obowiazuje rękojmia i takowa jest potrzebna do realizacji roszczeń z tytułu wadliwgo towaru (ma nieco inne zasady niż niezgodność towaru) i tu właśnie tego brakuje towar został zakupiony w GB i tam posrednik musi realizować umowę ponieważ nioe posiada jej z lokalnym dystrybutorem towaru (brak faktury zakupu)

5. Trza się troszkę oriętować w prawach rynku a nie dyrdymały opowiadać.
        przeciez Ty nie napisales nic co byłoby niezgodne z tym co ja napisałem. Jedynie przedłużyłes okres do 24 m. ale to jest standardowy czas, podalem min. 12m poniewaz sa przypadki w ktorych jest on wlasnie skrocony. Uzywam slowa gwarancja poniewaz potocznie tak sie mowi na zobowiazania producenta wobec kupujacego, ale oczywiscie mozna tez mowic o niezgodnosci towaru z umowa co pewnie moim zdaniem jest nawet korzystniejsze.

Jezeli chodzi o Twoj punkt 4 to o relacjach miedzy firmami nie pisalem, bo chyba nie o tym mowimy.

Rowniez nie napisalem, ze do uznania "gwarancji" niezgodnosci towaru z umowa nie jest potrzebny dokument zakupu, wrecz jest potrzebny. I nie musisz miec polskiego dokumentu zakupu w Polsce jezeli reklamujesz produkt (napisales dydrymał), producent najczesciej w dolaczonym dokumencie do produktu (lista serwisów) informuje Cie o tym gdzie nalezy skladac reklamacje w okreslonym kraju. Napisalem oczywiscie wczesniej, ze jezeli takiego punktu producent nie posiada to nie jest zobowiazany przyjac reklamacje w danym kraju.

Zreszta przyznam, ze nie jestem orłem w tym temacie, swoja wiedza opieralem jedynie na tym co powiedzili znajomi prawnicy, oczywiscie nie kazdy z nich jest wszechwiedzacy. Chetnie wyslucham Ciebie jezeli rozwiniesz temat i dokladnie opiszesz jakie prawa ma kupujacy, do kogo moze sie zwracac itp. moze nawet zalozyc osobny watek, jezeli takiego jeszcze nie bylo. Pewnie Twoja wiedza w tym zakresie wyjdzie wielu osobom na dobre w tym mnie pierwszemu bo zawsze warto w takich sprawach wiedziec jakie ma sie prawa i na co zwracac uwage.

Komentarz

• impra

Witam.
          Jestem.
          Tak jak napisałem w pierwszym poście wystarczyło odpowidzieć na maila odnośnie zgoszenia reklamacji. Dostaliśmy od poszkodowanego maila z informacją że źle został przez nas potraktowany. Było to około 2 miesiące temu. Nie jestem w stanie określic daty gdyż wszystko jest na komputerze sklepowym.
          Napisaliśmy zapytanie o model plecaka oraz zaproponowaliśmy wymianę. Informacja o modelu była nam potrzebna gdyż nie wiedzieliśmy czy dany plecak jest na stanie.
          Nigdy nie olaliśmy klienta jeśli chodzi o reklamacje. Na allegro sprzedajemy kilka ładnych latek i naszym priorytetem była błyskawiczna i bezproblemowa obsługa klienta. Nasze komentarze chyba mówią same za siebie.
          Jakiekolwiek reklamacje na produkty lowepro były i są realizowane bezzłocznie. Żadnego czekania. Klient przychodzi z uszkodzoną torbą i wychodzi z nową. Tak też miało być z naszym poszkodowanym. Ale na maila nie odpowiedział.
          Po tym jak bardzo dobrze wypowiadał się na tym forum w kilku poprzednich postach o sklepie torbylowepro zastanawiam się dlaczego po kilku zakupach u nich zdecydował się na zakup u nas. Ja sam gdy mam swój stały sklep nie szukam ofert tańszych o 10-20pln tylko kupuję u zaufanych sprzedawców.
          W postach oraz w mailu naszego poszkodowanego nie ma i nie było chęci szybkiego załatwienia reklamacji tylko zrobienie szumu i czarnego PR naszej firmie. Gdyby była chęć reklamacji to po naszym mailu już dawno sprawa byłaby załatwiona.
          Z naszej strony sprawą zajmę się we wtorek od rana ale będzie to załatwione drogą prywatną. Odnajdę tego maila i skontaktuje się z poszkodowanym mailowo.

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

przeciez Ty nie napisales nic co byłoby niezgodne z tym co ja napisałem. Jedynie przedłużyłes okres do 24 m. ale to jest standardowy czas, podalem min. 12m poniewaz sa przypadki w ktorych jest on wlasnie skrocony. Uzywam slowa gwarancja poniewaz potocznie tak sie mowi na zobowiazania producenta wobec kupujacego, ale oczywiscie mozna tez mowic o niezgodnosci towaru z umowa co pewnie moim zdaniem jest nawet korzystniejsze.

Jezeli chodzi o Twoj punkt 4 to o relacjach miedzy firmami nie pisalem, bo chyba nie o tym mowimy.

Rowniez nie napisalem, ze do uznania "gwarancji" niezgodnosci towaru z umowa nie jest potrzebny dokument zakupu, wrecz jest potrzebny. I nie musisz miec polskiego dokumentu zakupu w Polsce jezeli reklamujesz produkt (napisales dydrymał), producent najczesciej w dolaczonym dokumencie do produktu (lista serwisów) informuje Cie o tym gdzie nalezy skladac reklamacje w okreslonym kraju. Napisalem oczywiscie wczesniej, ze jezeli takiego punktu producent nie posiada to nie jest zobowiazany przyjac reklamacje w danym kraju.

Zreszta przyznam, ze nie jestem orłem w tym temacie, swoja wiedza opieralem jedynie na tym co powiedzili znajomi prawnicy, oczywiscie nie kazdy z nich jest wszechwiedzacy. Chetnie wyslucham Ciebie jezeli rozwiniesz temat i dokladnie opiszesz jakie prawa ma kupujacy, do kogo moze sie zwracac itp. moze nawet zalozyc osobny watek, jezeli takiego jeszcze nie bylo. Pewnie Twoja wiedza w tym zakresie wyjdzie wielu osobom na dobre w tym mnie pierwszemu bo zawsze warto w takich sprawach wiedziec jakie ma sie prawa i na co zwracac uwage.

nadal mylisz 2 rzeczy niezgodność towaru z umową i umowę gwarancyjną . tę pierwszą wyegzekfujesz jedynie na podstawie polskiego dokumentu zakupu u sprzedawcy , gwarancje w sieci serwisowej producenta, czasem różnie to bywa ale 90% przypadków również niezbędny jest polski dokument zakupu. ponieważ dystrybucje towarów prowadzą często niezależne firmy w różnych państwach i umowa gwarancyjna jest umową dowolną gdzie producent określa warunki a ty się nanie zgadzasz lub nie, i nie jest ona ani nakazana ani w jakikolwiek sposób regulowana prawem.

a i właśnie w tym wątku przede wszystkim haczyk jest w obrocie towaru miedzy firmami.

------------------------------------------------------------------------------------
            Zamieszczone przez impra
            Witam.
            Jestem.
            Tak jak napisałem w pierwszym poście wystarczyło odpowidzieć na maila odnośnie zgoszenia reklamacji. Dostaliśmy od poszkodowanego maila z informacją że źle został przez nas potraktowany. Było to około 2 miesiące temu. Nie jestem w stanie określic daty gdyż wszystko jest na komputerze sklepowym.
            Napisaliśmy zapytanie o model plecaka oraz zaproponowaliśmy wymianę. Informacja o modelu była nam potrzebna gdyż nie wiedzieliśmy czy dany plecak jest na stanie.
            Nigdy nie olaliśmy klienta jeśli chodzi o reklamacje. Na allegro sprzedajemy kilka ładnych latek i naszym priorytetem była błyskawiczna i bezproblemowa obsługa klienta. Nasze komentarze chyba mówią same za siebie.
            Jakiekolwiek reklamacje na produkty lowepro były i są realizowane bezzłocznie. Żadnego czekania. Klient przychodzi z uszkodzoną torbą i wychodzi z nową. Tak też miało być z naszym poszkodowanym. Ale na maila nie odpowiedział.
            Po tym jak bardzo dobrze wypowiadał się na tym forum w kilku poprzednich postach o sklepie torbylowepro zastanawiam się dlaczego po kilku zakupach u nich zdecydował się na zakup u nas. Ja sam gdy mam swój stały sklep nie szukam ofert tańszych o 10-20pln tylko kupuję u zaufanych sprzedawców.
            W postach oraz w mailu naszego poszkodowanego nie ma i nie było chęci szybkiego załatwienia reklamacji tylko zrobienie szumu i czarnego PR naszej firmie. Gdyby była chęć reklamacji to po naszym mailu już dawno sprawa byłaby załatwiona.
            Z naszej strony sprawą zajmę się we wtorek od rana ale będzie to załatwione drogą prywatną. Odnajdę tego maila i skontaktuje się z poszkodowanym mailowo.
            pan chyba nie rozumie poszkodowany nie wysyłał maila !!!! tylko dzwonił i został przez kogoś spuszczony na drzewo .
            Ostatnio edytowany przez popmart; 3267. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• impra

Od początku występuję w tym wątku oficjalnie i nie staram się niczego ukryć. Nie pozwolę na bezpodstawne szkalowanie imienia naszej firmy. Widać że można łatwo i szybko zaszkodzić komuś gdy !MOŻE! jest się związanym z konkurencją.
              Ja nie zaprzeczam że były telefony do nas. Drogą mailową poszkodowany poskarżył się na złe potraktowanie go gdyż odesłaliśmy go do dystrybutora. Jeszcze raz powtarzam że odpowiedź mailowa była natychmiastowa a od tego momentu mineło około 2 miesiące.
              Nie było słowa w rozmowie telefonicznej że dystrybutor w Polsce nie chce zająć się realizacją gwarancji. Dopiero w mailu nam to oświadczył.

Jeszcze raz powtarzam że gwrancja zawsze zostaje przez nas realizowana i ta sprawa także będzie załatwiona ale niech poszkodowany się w końcu odezwie do nas a nie smaruje teksty na forum.

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zamieszczone przez babatunde
                Chciałem was ostrzec przed zakupem lowepro na allegro z firmy I....ra czy Foto-Im...a czy tez Foto-Ak..es (wszystko to jedna firma z Wrocławia posiadająca sklep w Warszawie)
                Kupiłem od nich plecak SlingShout 200 który po pół roku mi się zepsuł, kupiłem na Allegro ale odebrałem w CH Panorama - koło Zus'u. Najpierw probowałem plecak wymienic przez sklep, ale odesłano mnie do Wrocławia. Z Wrocławia odesłano mnie do dystrybutora F-System i okazało się że firma I nie współpracuje z Polskim dystrybutorem Lowepro i ciągnie towar niepełnowartościowy, dlatego polski dystrybutor Lowepro nie wymieni towaru - mimo "wieczystej gwarancji".
                Napisałem maila do Lowepro w USA i oni odpowiedzieli mi, że tylko F-System może dystrybowac w Polsce Lowepro i jesli towar pochodzi z innego źródła to nie zostanie uwzględniona gwarancja. I tak zostałem nabity w butelke przez firmę Imp... która na wszystkich swoich aukcjach czy na stronie internetowej podaje tekst kłamliwy:
                GWARANCJA:

Na zakupiony sprzęt wystawiana jest faktura vat, która jest najważniejszym dokumentem potrzebnym do realizacji gwarancji w serwisie producenta w Polsce.

Ponoc dystrybutor nie ma serwisu i nie naprawia toreb, a torba kupiona w sklepie wspolpracujacym z dystrybutorem w przypadku uznanej gwarancji jest wymieniana na nową!!!
                Jak kupiłeś "Lowepor" a reklamowałeś w "LOWEPRO" to nie dziwię się że nie chcieli uznać reklamacji
                A tak na poważnie : Prawa konsumenta, oraz obowiązki sprzedawcy wynikające z rękojmi i gwarancji masz w wątku wymienione.
                Mam nadzieję, że za jakiś czas napiszesz ( a już tak na forum bywało ), że wszystko zaostało pomyślnie załatwione i masz nową torbę.

Dodam że w FOTO-IMPRZE kupowałem i byłem b.zadowolony z obsługi. Uzgodniliśmy tel. termin odbioru osobistego, a że to było szkiełko niemałej wartości i tak mogłem pszestrzelić, sprawdzić itd. i dopiero zdecydować się na zakup.

Komentarz

• czestomierz

tutaj martwi mnie tylko gwarancja dozywotnia bo tak jak napisał popmart mozna do 24 miesiecy wyegzekwowac np. wymiane na podstawie niezgodnosci towaru z umowa bezposrednio w Imprze z dokumentem zakupu, ale co z gwarancja dozywotnia chyba mozna sie pozegnac dozywotnio

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

w tym przypadku zarówno odpowiedzialnym zarówno za niezgodność jak i udzielajacym ową gwarancje na jest sprzedawca... ale jeśli nie ma jej na piśmie to racze jest to umowa dżentelmeńska

ps sam nie wiem jak to jest z umowami ustnymi w tym zakresie.

Komentarz

• babatunde
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 70

Zamieszczone przez wojkij
                      Dla rownowagi powiem ze kupowalem tam stealth reporter d650aw i wybrakowany wcale nie jest.

Klopoty z gwarancja imo wynikaja z podejscia naszego forumowego kolegi, za duzo piany i emocji...
                      Za dużo piany?
                      Ciekawe, bo jeśli ktos wmawia ci ze wysyłałeś maila, może za chwile wmówi ci że wogołe nic u nich nie kupiłeś!?
                      Ja sprawe probuje załatwić od kilku tygodni, pianą mógłbyś nazwać to kiedy najpiierw napisałbym na forum, a później załatwiał sprawe!
                      Ja napipierw zadzwonilem do Impry czy fotokacesu czy lowerpo24 nie wiem w końcu jak się nazywają, oni przekierowali mnie kilka razy, aż w końcu trafiłem do dystrybutora!
                      Cieawke że nie zwarcasz uwagi na szczegóły które podaje Impra, a nie podają inni sprzedawcy Lowepro w Polsce, czyli serwis!
                      To jedno z wielu ich kłamstewek, poza tym jak już wspomniałem wmawianie maili wysłanych do nich. Może nie jestem jedynym który został wprowadzony w błąd?

Błagam panie IMPRA, jeszcze raz powtórze nie wysyłałem do pana własiciciela w Warszawie, pana właściciela we Wrocławiu i pani właścicielki w Warszawie żadnych maili!!!! Ja dzwoniłem

A cały ten post maił być relacją z próby wymiany plecaka!
                      Ostatnio edytowany przez babatunde; 394.
                      BbT

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

tutaj martwi mnie tylko gwarancja dozywotnia bo tak jak napisał popmart mozna do 24 miesiecy wyegzekwowac np. wymiane na podstawie niezgodnosci towaru z umowa bezposrednio w Imprze z dokumentem zakupu, ale co z gwarancja dozywotnia chyba mozna sie pozegnac dozywotnio
                        Zdarzaja sie produkty rozne z gwarancja wieczysta - chyba rzadko ktos to w praktyce "uzywa". Chociaz mialem sytuacje z pamiecia SD gdzie "padla" mi po chyba 4 lub 5 latach i zwrocile sie do sklepu (nie liczylem ze sie uda to zalatwic) w ktorym kupilem i o dziwo zadzialalo.
                        Wyslano gdzies (nie wiem gdzie - dystrybutor, producent?) i po 3 tygodniach mialem nowa. To chyba zalezy w duzej mierze od sklepu.

Komentarz

• Nemeo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1757

Zamieszczone przez impra
                          Drogą mailową poszkodowany poskarżył się na złe potraktowanie go gdyż odesłaliśmy go do dystrybutora. Jeszcze raz powtarzam że odpowiedź mailowa była natychmiastowa a od tego momentu mineło około 2 miesiące.
                          babatunde nie wysyłał do was żadnego maila.

Albo Impra ma słaby wzrok, albo wy z tym mailem, sobie takie jaja robicie , bo inaczej tego nie można wytłumaczyć.
                          Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• pawel-foto
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 342

Zamieszczone przez impra
                            Od początku występuję w tym wątku oficjalnie i nie staram się niczego ukryć. Nie pozwolę na bezpodstawne szkalowanie imienia naszej firmy. Widać że można łatwo i szybko zaszkodzić komuś gdy !MOŻE! jest się związanym z konkurencją.
                            Ja nie zaprzeczam że były telefony do nas. Drogą mailową poszkodowany poskarżył się na złe potraktowanie go gdyż odesłaliśmy go do dystrybutora. Jeszcze raz powtarzam że odpowiedź mailowa była natychmiastowa a od tego momentu mineło około 2 miesiące.
                            Nie było słowa w rozmowie telefonicznej że dystrybutor w Polsce nie chce zająć się realizacją gwarancji. Dopiero w mailu nam to oświadczył.

Jeszcze raz powtarzam że gwrancja zawsze zostaje przez nas realizowana i ta sprawa także będzie załatwiona ale niech poszkodowany się w końcu odezwie do nas a nie smaruje teksty na forum.
                            Występuje Pan i to nawet w dwóch osobach. A co do szkalowania to chyba daleko. Przytoczono fakty jak obsługuje pan Klientów, a pan nas mami tym, że odpisał na maila którego nie było. Chyba prościej wymienić plecak, przeprosić poszkodowanego(może jakiś gratis dla niego za nerwy-czapeczki są bardzo ładne) i obiecać, że te praktyki się nie powtórzą. No chyba, że takie załatwienie sprawy jest dla pana za tudne i woli pan wszystkich oskarżać, że są w zmowie z pana konkurencją.
                            1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Nemeo
                              Albo Impra ma słaby wzrok, albo wy z tym mailem, sobie takie jaja robicie , bo inaczej tego nie można wytłumaczyć.
                              Albo go po prostu mylą z kimś innym co miał taki sam/bardzo podobny problem.

A wyjaśnienia faktu pisania spod drugiego konta to ciekawe kiedy sie doczekamy... (hint - z czegoś z Ery, rzadko spotykany adres/IP, najprawdopodobniej z laptopa/komórki).

Komentarz

• zanussi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1696

tonący brzytwy się chwyta... albo milknie na wieki...
                                a może faktycznie popierdaczyło się koledze impra..... specjalnie się popierdaczyło lub przypadkowo...
                                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

Pracuję...