może napisz do czego Ci te punkty. Ze swojego doświadczenia powiem,że na FF to sa one troszkę za blisko siebie i to jest największa uwaga. Nie robię zdjęć dynamicznych tzn nie na Servo , ani też w nocy i słabym świetle, a jeżeli już to sobie lampą i jej czerwonym podświetleniem pomagam i raczej trafia tam gdzie ma trafiać
X
-
-
To przecież wygląda, jakby AF nie trafił z ostrością i wylazły aberracje poza GO (w sumie normalne). W 50D można justować ew. błędy FF/BF, próbowałeś to zrobić, czy się od razu poddałeś?Zamieszczone przez airborneJa chcialem cropa do tele i tak jak szybko chcialem, jeszcze szybciej oddalem bo wyszlo mi ze kadrujac 5D i tak mam podobna/lepsza jakosc.
W 50D zawiodlem sie na ostosci, szumach i wylazila aberacja, ktorej przy 5D praktycznie nie widzialem.
[ciach]
np. ponizej 100% z 300LIS na iso 200 od gory f4, 5.6 i 8, ze statywu bez stabilizacji. 50D oczywiscie gorne i wolane w dpp na tych samych ustawieniach.
f4
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
W tej chwili mam 30D + coś + stałkę 100mm.
I tych bocznych używam od czasu do czasu własnie przy pracy ze stałka .
A to górny a to dolny , a to boczny,
Raz na festiwalu pieśni czyli osoby stały nieruchomo , raz na rozdaniu nagród gdzie osoby szły po ukosie w moją stronę , i raz pokaz tańca choć starałem się trzymac punktu środkowego.
A dodatkowo słyszałem że 5D gorzej sobie radzi na bocznych na jasnych szkłach .
A na tej stałce w 90% przypadków mam f 2.2Komentarz
-
Ok, to już wiem, że 50D jest do bani i że wszyscy, którzy kupili ten aparat na pewno popełnili największy błąd w życiuZamieszczone przez airborne
Ostrosc to jedno, a szumy drugie, nie wiem po co dali wyzsze czulosci, jak z pozostalymi kiepsko, pod tym wzgledem 5D bije na glowe 50D.
Cóż, może kiedyś dorobię się "piątki", ale na razie idę robić foty tym badziewiarskim, przekombinowanym, aberrującym (hmm, wydawało mi się, że takie rzeczy to bardziej od obiektywu, ale co tam - amatorem jestem) 50D, który jest największą pomyłką Canon'a 
Serdecznie pozdrawiam
Szczęśliwy (aczkolwiek najwyraźniej żyjący w nieświadomości) użytkownik 50D
Komentarz
-
Nie ma co brać tak takich opini do siebie. Przecież masz ten aparat wiesz jakie zdjęcia robiOk, to już wiem, że 50D jest do bani i że wszyscy, którzy kupili ten aparat na pewno popełnili największy błąd w życiu
Cóż, może kiedyś dorobię się "piątki", ale na razie idę robić foty tym badziewiarskim, przekombinowanym, aberrującym (hmm, wydawało mi się, że takie rzeczy to bardziej od obiektywu, ale co tam - amatorem jestem) 50D, który jest największą pomyłką Canon'a 
Serdecznie pozdrawiam
Szczęśliwy (aczkolwiek najwyraźniej żyjący w nieświadomości) użytkownik 50D
. Napisać w necie można wszystko 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
To taki chłyt małketingowy-kiedyś były mega pixele teraz są mega ISoZamieszczone przez airborne, nie wiem po co dali wyzsze czulosci, jak z pozostalymi kiepsko,Komentarz
-
może kupiłeś ten opisany egzemplarzZamieszczone przez airborneten 50D, ktory mialem trafial idealnie w punkt, sam na poczatku myslalem, ze to FF lub BF, ale sprawdzilem dokladnie. Aberacje obojetne w ktorym miejscu byly duzo bardziej widoczne, rowniez te w GO.
Mam nadzieje, ze mialem jakis zwalony egzemplarz 50D bo w sumie chcialbym cropa do tele, ale przy tej jakosci odpada.
Moze ktos jeszcze porownywal bezposrednio te puszki?
Ostrosc to jedno, a szumy drugie, nie wiem po co dali wyzsze czulosci, jak z pozostalymi kiepsko, pod tym wzgledem 5D bije na glowe 50D.
http://www.canon-board.info/showpost...0&postcount=58
5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
-
No to się zdecyduj - najpierw piszesz,że 50'tka jest kiepska, teraz że cudowna...Zamieszczone przez airborneok to specjalnie dla Ciebie napisze, ze 50D to super sprzet, nie ma nic lepszego na swiecie, inni popelniaja blad i przeplacaja innymi modelami
Mam nadzieje, ze teraz jestes zadowolony, ale jak zrobisz kiepskie zdjecie to nie bedziesz mogl zwalic winy na aparat 
ps. o aberacjach nie zrozumiales co napisalem czy tylko udajesz?

A poważnie już - proste, że 50'tka nie da aż takiego obrazka jak 5'tka. Z tym nie polemizuję. W tym wszystkim jednak jest kwestia, z którą się nie zgadzam i jest to:
Zamieszczone przez airboneUwazam 50D za wypadek przy pracy Canona.
Jakosc zdjec w porowaniu do 5D jest tragiczna.Komentarz
-
Panie Airborne podaj dokładnie ile miałeś tych aparatów z tą samą usterką bo z lekka jestem przerażony?Komentarz
-
-
Nie zgodzę sie z tym, ze 50d niczym pozytywnym się nie wyróżnia od 40D. Kupiłem 50D ponieważ wg. mnie ceny 4,8-5,5kzł za używane 5D to niestety rozbój. Posłuchałem Towersa który mówił ze iso 3200 z 50D przy poprawnym naświetleniu jest bardzo dobre i sie nie zawiodłem.
Zdjęcie nie przedstawia artyzmu, pokazuje jedynie jakość matrycy w 50D w sRawie oraz ilość szczegółu który pozostaje:
A tu JPG prosto z aparatu na którym widac ze szybciej "wysiada" optyka(T12-24) niz matryca.
Ostatnio edytowany przez dj_zibi; 9920.Komentarz
-
Coz , nie powiem ze programowe iso3200 z 5d jak dla mnie wypada lepiej mowiac szczerze , moze nie wiele , i faktycznie to jest niezle ale jednakno comment...Komentarz
-
MM-architekci IMO tez bym wolał 5D ale niestety ceny i stan obecnych aparatów to koszmar. Dodatkowo chciałem miec duzo lepszy AF niz ten co posiadam w 30D.Komentarz
-
No za te 5k mozna kupic ezgemplarz w bdb stanie , czy to jest chora cena , wedlug mnie nie i tak bym do tego nie podchodzil , ale jak jestes zadowolony to dobrze ;].no comment...Komentarz

Komentarz