X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Takie selektywne oglądanie zdjęć od różnych osób nic ci nie da. Jeśli się tam bardzo wahasz to najlepiej, jak radzili przedmówcy, ustaw się z kimś kto ma taie puchy, zapnij szkła, postrzelaj - oceń - kup. Nie wiem, czy ktokolwiek na CB ma tandem 5dI/50d - wątpię.

Komentarz

• More86
      Bywalec
      • 2008
      • 138

Zamieszczone przez mate00sh
      To logiczne - obiektyw pracuje w 50D na środkowym fragmencie klatki 5D. WIęc jeżeli winietuje w 50D to w 5D winietuje ogromnie.
      Niby logiczne i wynika z zasad optyki, ale chciałem mieć pewność czy jest to różnica zauważalne w praktyce.
      Dzięki

Komentarz

• piotrek72t
        Początki nałogu
        • 2007
        • 380

W zeszłą środę miałem okazję popełnić to co jest przedmiotem wątku i po dwóch miesiącach użytkowania 50D , korzystając z okazji przesiadłem się na 5D mk I. Po tygodniu ( niemalże ) mogę stwierdzić , że wyboru nie żałuję. 50 -tka jest zdecydowanie produktem nowocześniejszym ( jak już było w wątku wspomniane bardziej nabajeżonym ). 5 mk I, w zasadzie nie ma prawa niczym ( jeśli chodzi o bajery i dane techniczne ) zachwycić, no może poza jednym, mimo małej rozpiętości tonalnej matrycy, niewielkiej czułości ), itp robi zaskakująco świetne zdjęcia.
        Jednym faktycznym minusem jak dla mnie starej 5 jest jej prądożerność...ale cóż na to są też sposoby - grip zamówiony
        Piotr Talarczyk
        1ds III 1d

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez More86
          Niby logiczne i wynika z zasad optyki, ale chciałem mieć pewność czy jest to różnica zauważalne w praktyce.
          Dzięki
          Tak, jest to różnica zauważalna w praktyce. Inna sprawa że mi to zupełnie nie przeszkadza.

Komentarz

• wuqa
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 46

Ja miałem 5D przez ubiegły rok. Niedawno sprzedałem, a kupiłem 50D. 1000 zł zostało w kieszeni. Czy warto??? Sam nie wiem. Na 50D - cropa wróciłem głównie dla 17-55 IS. Tanio i uniwersalnie. Ponadto AF z bocznymi punktami o niebo skuteczniejszy. Jednak na 5D nie narzekałem, ale fotografowałem głównie środkowym AF. Obrazki z obydwu body oglądam z perspektywy odbitek 15x22,5 cm - i tu teoretycznie różnicy nie widać. Jednak MI - SUBIEKTYWNIE bardziej podobają się fotki z 5D. Nie wiem dlaczego. Może to "magiczne TO COŚ"? Co do szumów to na ISO 3200 5D chyba mniej szumi - jednak na odbitce w tej kwestii nie ma totalnie żadnej różnicy. Nie potrafię doradzić, które body wybrać... wszystko zależy od fotografującego i zasobności jego portfela.

Komentarz

• fahrenheit
              Początki nałogu
              • 2008
              • 360

Zamieszczone przez piotrek72t
              ...
              Jednym faktycznym minusem jak dla mnie starej 5 jest jej prądożerność...ale cóż na to są też sposoby - grip zamówiony
              może rozwinąć temat, bo też mnie to zdziwiło. Na WOŚP fociłem z nowym akumulatorem(niby 3000 Ah) a poleciał momentalnie. Nie mogę znaleźć info o tej prodożerności, więc to jest wynikiem twoich obserwacji czy jest to powsdzechna przypadłość 5d.

Żeby było coś na temat to zrobiłem skok z 400d na 5d i nie żałuję. Chcesz robić reporterką to 40d albo 1Ds ale jak możesz focić w spokojnych warunkach i nie szalejesz z AF-servo to 5 daje to coś wspaniałego i ISO 3200 użyteczne w 100%.
              Ostatnio edytowany przez fahrenheit; 17261.

Komentarz

• malkontent
                Początki nałogu
                • 2007
                • 299

Podsumowując dotychczasowe wypowiedzi.
                Jeżeli zależy Ci na jakości obrazka przy dosyć niskim ISO i potrafisz znieść przypadłość 5d (gorszy AF, prądożerność, moralna nienowoczesność) to bierz 5d.

Jeżeli chcesz mieć puszkę uniwersalną, która łączy 90% jakości obrazka 5D, 90% szybkości i pewności AF 1Dmk III, ma 90% gadżetów 5D mkII ale która ma matrycę crop - bierz 50D.

Komentarz

• piotrek72t
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 380

Prądożerność 5D wynika w dużej mieże , z wieku kontstrukcji, dużej a więc i zużywającej więcej energi matrycy , procesor D II , też do najoszczędniejszych nie należy.
                  Ostatnio edytowany przez piotrek72t; 13569.
                  Piotr Talarczyk
                  1ds III 1d

Komentarz

• Mariusz_C
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 577

Jak dla mnie to 5d nie jest specjalnie prądożerny, mój 350d krócej trzymał na akumulatorze, ale nie mam porównania do 50d. Z drugiej strony patrząc 50d ma live view, większy lcd a to wszystko też zwiększa zużycie prądu.
                    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• malkontent
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 299

Zamieszczone przez Mariusz_C
                      Jak dla mnie to 5d nie jest specjalnie prądożerny, mój 350d krócej trzymał na akumulatorze, ale nie mam porównania do 50d. Z drugiej strony patrząc 50d ma live view, większy lcd a to wszystko też zużywa prąd.
                      I używając tego wszystkiego udaje się zrobić 500 zdjęć na akumulatorze - który jeszcze nie ma 100% pojemności, bo nie jest do końca uformowany.

Komentarz

• piotrek72t
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 380

Mówiąc o prądożerności odnosiłem się bardziej do 40-tki, 50-tka faktycznie już tak oszczędna nie jest , ale dalej bije 5-tkę.
                        Piotr Talarczyk
                        1ds III 1d

Komentarz

• Mariusz_C
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 577

Zamieszczone przez malkontent
                          I używając tego wszystkiego udaje się zrobić 500 zdjęć na akumulatorze - który jeszcze nie ma 100% pojemności, bo nie jest do końca uformowany.
                          ja robie na swoim 5d 600 zdjec na jednym aku bez problemu

Komentarz

• kubaj
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 280

a te aparaciki to maja identyczna bateryjke ze tak sobie pobor pradu porownujecie ?

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Co wy mówicie o prądożerności piątki? Normalnie pracująca pucha, pakujesz aku i focisz 2-3 może więcej tysięcy zdjęć. w gripie w ogóle zapominasz o aku. macie wszystkie szkła z is-ami, czy jak, a może podgląd zdjęcia na 15 minut każdego i automatyczny off po godzinie...Nie wiem. Moje piątki żarły prąd normalnie, były wydajne.

Komentarz

• Mariusz_C
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 577

Ja nie robie duzo zdjec i nie robie czesto ale jeden akumulator mi wystarcz czasowo na ok miesiac czasu - napisalem wyżej 600 zdjec ale tyle mniej wiecej robie na miesiac. Ci ktorzy uzywaja bardziej intensywnie w krotszym czasie moga zrobic wiecej.

Komentarz

Pracuję...