X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadaman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Zamieszczone przez kubaj
    a te aparaciki to maja identyczna bateryjke ze tak sobie pobor pradu porownujecie ?
    Dokładnie tak - nie wiem jak 50D, ale 40D ma ten sam akumulator co w 5D...podejrzewam że i w 50D jest te same ogniwo
    Pucha i słoki

Komentarz

• patric89
      Początki nałogu
      • 2008
      • 336

na Twoim miejscu brałbym 5d.
      50d jest nowe i jeszcze drogie, niedługo potanieje i wtedy się będzie bardziej opłacać.
      5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• pjakusz
        Początki nałogu
        • 2006
        • 269

Zamieszczone przez himi
        Co wy mówicie o prądożerności piątki? Normalnie pracująca pucha, pakujesz aku i focisz 2-3 może więcej tysięcy zdjęć. w gripie w ogóle zapominasz o aku. macie wszystkie szkła z is-ami, czy jak, a może podgląd zdjęcia na 15 minut każdego i automatyczny off po godzinie...Nie wiem. Moje piątki żarły prąd normalnie, były wydajne.
        2-3 tys ??? 40D bez oglądania zdjęć wyciąga u mnie ok. 1500 strzałów, 5D połowę tego.

Komentarz

• ac3
          Bywalec
          • 2008
          • 109

Panowie pojawila sie jeszcze jedna opcja , moge kupic eosa 1d mkII doplacajac do 5d MKI jakies 900 zl Problem w tym ze ta jedynka ma klapniete 50.000 czy to jest duzo czy malo ?? i generalnie czy brac taka maszyne .Poprostu szukam optymalnego rozwiazania .jednak jedynka to juz sama gora i wyzej juz chyba w canonie nie mozna ???

Dziekuje jak zwykle za wszelkie sugestie i porady.Bardzo jestescie pomocni w takich dylematach jak moje
          pozdrawiam cieplo
          Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• preinwher
            Początki nałogu
            • 2008
            • 458

Zamieszczone przez ac3
            Problem w tym ze ta jedynka ma klapniete 50.000 czy to jest duzo czy malo ??
            W tym modelu migawka ma chyba 200000 cykli. Więc sporo jeszcze zostało.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• ac3
              Bywalec
              • 2008
              • 109

dzieki za odpowiedz , gdzies sie doszukalem ze 250.000 ale to i tak duzo..
              dziekuje
              Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• fmagik
                Początki nałogu
                • 2006
                • 334

czekalem w zeszlym roku na premiery canona z niecierpliwoscia ale..... to co zaprezentowal c. oglednie mowiac nie sprawilo zachwytu, do tego stopnia ze nie zdecydowalm sie ani na 50D ani na nowa 5D, chyba przemecze sie jeszcze i zaczekam na canonowski odpowiednik D700 [polprofesjonalny 36x24] gdyz canon jest troche z tyłu za konkurecja jesli chodzi o ergonomie [sterowanie lampani, af, itp], jesli c. w tym roku tez da plame to chyba zamiast nowego canona kupie nikona, wiem, ze wielu z Was uzna to za wieli blad ale obiektywnie canon postawil na mega piksele jakby zapominajac o calej reszczie
                Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Zamieszczone przez fmagik
                  czekalem w zeszlym roku na premiery canona z niecierpliwoscia ale..... to co zaprezentowal c. oglednie mowiac nie sprawilo zachwytu, do tego stopnia ze nie zdecydowalm sie ani na 50D ani na nowa 5D, chyba przemecze sie jeszcze i zaczekam na canonowski odpowiednik D700 [polprofesjonalny 36x24] gdyz canon jest troche z tyłu za konkurecja jesli chodzi o ergonomie [sterowanie lampani, af, itp], jesli c. w tym roku tez da plame to chyba zamiast nowego canona kupie nikona, wiem, ze wielu z Was uzna to za wieli blad ale obiektywnie canon postawil na mega piksele jakby zapominajac o calej reszczie
                  Hmm...Naprawde wyżej stawiasz ergonomię i sterowanie lampami od jakości zdjęć Nie, nie uznaję tego za "wielki błąd" :smile:.Każdy ma prawo do swoich preferencji i nic w tym złego.Myślę ze ideał nie powstanie nigdy,niestety. a czas płynie spokojnym tik,tak ...Więc śpieszmy się fotografować ..Pozdrawiam :smile:

Komentarz

• kubaj
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 280

Naprawde wyżej stawiasz ergonomię i sterowanie lampami od jakości zdjęć
                    czemu pozbawiac sie tego?
                    wydaje mi sie ze tacy onanisci jak my to przede wszytskim czuja podniecenie z naciskania spustu a mozolne obrabianie RAW w zawsze za wolnym sprzecie i nieskalibrowanym monitorze jest czesto wieczorna powinnoscia

Komentarz

• Mariusz.P
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 132

pytanie do posiadaczy 40D i 5D - czy to normalne ? zdjęcia wykonane 40D i 5D przy tych samych parametrach tj. czas przysłona, oświetlenie przedmiotu ISO ten sam obiektyw . Zdjęcia bardziej naświetlone w 40d niż w 5D. Aby uzyskać takie samo naświetlenie muszę ustawić np w 40 D ISO 1000 a d 5D ISO 1600. Porównywałem 350D i 5D tam czułość na poszczególnych ISO bardzo podobnie naświetla. Nie wiem czy to normalne, jeżeli nie to które body "oszukuje"?

Komentarz

• jacekm79
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 15

Witajcie,
                        wiem, ze temat był juz wałkowany jednak prosiłbym poradę
                        czy lepiej wybrać,
                        Canon 40D + CANON EF-S 17-55 f/ 2.8
                        lub możne Tamron 17-50 f/2.8 ?

czy lepiej dopłacić do 50D + to jedno ze szkieł ?
                        z góry dzięki za odpowiedzi.

Komentarz

• adi760303
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 317

Zamieszczone przez jacekm79
                          Witajcie,
                          wiem, ze temat był juz wałkowany jednak prosiłbym poradę
                          czy lepiej wybrać,
                          Canon 40D + CANON EF-S 17-55 f/ 2.8
                          lub możne Tamron 17-50 f/2.8 ?

czy lepiej dopłacić do 50D + to jedno ze szkieł ?
                          z góry dzięki za odpowiedzi.
                          To zalezy ile masz funduszy. Obiektyw canona o ktorym piszesz na crop jest rewelacyjny (powiedzmy taka prawie L ) wiec jeżeli cie na niego stać to smiało mozesz kupić. Pamietaj tylko ze ten obiektyw nie podejdzie ci do ff.

co do aparatow. Ja osobiscie polecam 50D chodz i 40D jest dobre (pomijajac gorszy LCD itp).

Komentarz

• jacekm79
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 15

Zamieszczone przez adi760303
                            To zalezy ile masz funduszy. Pamietaj tylko ze ten obiektyw nie podejdzie ci do ff.

co do aparatow. Ja osobiscie polecam 50D chodz i 40D jest dobre (pomijajac gorszy LCD itp).
                            Co do kasy to wyrobię się na jedno lub drugie, tylko czy warto dopłacać do 50D, a tak to z czasem dodatkowe szkło
                            no właśnie wiem co do 17-55 i będę musiał sprzedać, więc też mam mam dylemat.

Komentarz

• adi760303
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 317

Zamieszczone przez jacekm79
                              Co do kasy to wyrobię się na jedno lub drugie, tylko czy warto dopłacać do 50D, a tak to z czasem dodatkowe szkło
                              no właśnie wiem co do 17-55 i będę musiał sprzedać, więc też mam mam dylemat.

Ja byłem przed podobnym wyborem. Jakbym mial 20-40D to nie kupowałym 50D natomiast mialem 400 i kupiłem 50D i wg. mnie wartał kupić 50D (chodz sa tez opinie ze nie warto). Dodatkowo jako ze posiadałem crop to obiektyw 17-55 IS 2.8 wg. mnie jeden z lepszych do tego typu szprzętu.

Wiec jak się zastanawiasz nad sprzedaza juz obiektywu ktorego jeszcze nie kupiles to moze wariant taki:

kup od razu FF i do tego obiektyw do pełnej klatki - pomijajac czy będziesz miał fundusze

Komentarz

• jacekm79
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 15

Na pełną niestety jeszcze nie mam tyle kasy, a napisałem tak bo jeśli się na to zdecyduje to i tak za czas jakiś chciałbym mieć pełna klatkę.

dziś muszę zdecydować co brać, mętlik jest jak zawsze w przypadklu takich decyzji, ale chyba wybiorę 50D
                                choć 40-stka tez jeszcze chodzi po głowie. a może resztę kasy wsadzić w drugie szkło

zdjęcia głównie przyroda, krajobraz, architektura, miasto.
                                myślę ze dobry wybór ?
                                tylko myślę jeszcze nad tym Tamronem 17-55 /2.8 ?

Komentarz

Pracuję...