X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • YaneC
    Początki nałogu
    • 2009
    • 367

Zamieszczone przez pjakusz
    LCD i tak w wiekszości przypadków używa się do podglądu histogramu i ogólnego wrażenia. 50D ma świetny wyświetlacz,
    [ciach]
    Bardzo ciekawy masz ten histogram, że na jego podstawie również możesz ocenić czy fota jest ostra czy nieostra czy nieporuszona...
    No jasne - wszystko można później w PC-cie zrobić tylko ja się pytam po co ?
    Masz setki ujęć i wszystkie obrabiasz ?

A co do 50-tki to nie wiem czy Ty wiesz ale poza LCD ma jeszcze regulację mikro AF do 20 różnych szkiełek, to też nie jest warte dopłaty ?
    BYKOM STOP

Komentarz

• pjakusz
      Początki nałogu
      • 2006
      • 269

Zamieszczone przez YaneC
      Bardzo ciekawy masz ten histogram, że na jego podstawie również możesz ocenić czy fota jest ostra czy nieostra czy nieporuszona...
      Może ja ślepy jestem, ale LCD w 40D daje mi pojęcie o ostrości zdjęcia.

Zamieszczone przez YaneC
      No jasne - wszystko można później w PC-cie zrobić tylko ja się pytam po co ?
      Masz setki ujęć i wszystkie obrabiasz ?
      Taki model pracy, jak opisujesz, mają na ogół goście na weselach, którzy kitem albo kompaktem robią. Zdjecie i od razu oglądanie na LCD. Mi na to szkoda czasu, informacja o tym, czy jest ostro czy nie nic mi już nie da. Z tym że jakimś cudem bez oglądania na LCD większość jest ostra :P

Zamieszczone przez YaneC
      A co do 50-tki to nie wiem czy Ty wiesz ale poza LCD ma jeszcze regulację mikro AF do 20 różnych szkiełek, to też nie jest warte dopłaty ?
      Wiem że ma taki bajer, bardzo fajny dodatek. Ale przyczepiłeś się do LCD, to tylko to komentowałem. Pewnie że 50D jest lepsze od 40D. Ale jeśli ktoś się pyta który wybrać, to mówię o swoim doświadczeniu. Skoro ma taki niograniczony budżet i żałuję mu lepszego body, to może od razu zaproponować 1ds?

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

. Skoro ma taki niograniczony budżet i żałuję mu lepszego body, to może od razu zaproponować 1ds?
        Ale ten Ds ma zdaje się gorszy LCD od 50D więc nie warto

Komentarz

• YaneC
          Początki nałogu
          • 2009
          • 367

Skoro ma taki niograniczony budżet i żałuję mu lepszego body, to może od razu zaproponować 1ds?
          Ależ zainteresowany pytał konkretnie o dwa modele: 40D i 50D i na te modele miał budżet (a może nie tylko ?)...

To tak jakbyś pytał w saloonie o Audi A4 lub A6 a polecali Ci Q7, mniej więcej podobnie :razz:
          BYKOM STOP

Komentarz

• ExploRa
            Początki nałogu
            • 2005
            • 336

Zamieszczone przez YaneC
            Wiesz co ? Ludzie niegdyś Trabantami jeździli i Syrenkami i to uważali, że mają najlepsze samochody, nic im w nich nie przeszkadzało..
            Ty wybrałeś z tych czy innych względów 40D bo... hmmm... nie było jeszcze
            pięćdziesiątek albo miały chore ceny a teraz nie opłaca Ci się przesiadać (rozumiem), ale dlaczego rozradzasz czy krytykujesz innych za ich wybór ?
            Dlaczego ja mam się domyślać czy ujęcie jest nie teges czy LCD mnie w bambuko robi ? Jeśli wg Ciebie bez LCD (i może jeszcze wiele innych jest niepotrzebnych gadżetów w obecnych aparatach ?) da się robić fotki to ja nie rozumiem po co ten wyścig ?
            Naprawdę sądzisz, że nie mam czym "cykać" fotek ?
            Moja rozterka to przesiadka z K10D na...
            Ano właśnie... już wykluczyłem 40D, zapoznaje się z 50D i D300 a do czasu decyzji Pentaxa głaskam i uświadamiam mu, że jest najlepszy na świecie
            Ja nikogo nie krytykuje. Ale Ty tak, ze LCD do d... Myslisz, ze tylko ja jestem w stanie widziec co jest ostre a co nie ? Jakos inni tez nie maja z tym problemu. A Ty sie naczytales i co mozesz wiedziec nie uzytkujac tego sprzetu ? NIC! Kup sobie aparat z DOBRYM LCD - inne gadzety sa juz nieistotne... A argumenty o syrenkach tudziez trabantach zostaw sobie na wspominki u rodzinki... To co kupisz i tak nie bedzie nic znaczylo czy bedziesz lepsze zdjecia robil...
            www.explora.pl

Komentarz

• Memoriz
              Bywalec
              • 2008
              • 188

Ja wybrałbym 40D + reszta kasy na dobre szkło.
              .

Komentarz

• Pirx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 485

Zamieszczone przez YaneC
                Stwierdziłem, że można patrząc na fotkę na LCD wstępnie zaakceptować lub się załamać... a czy za każdym razem oglądasz histogram oceniając to co zrobiłeś ?
                Hmm... To ja jakiś dziwny jestem. Bo w zasadzie tylko histogram oglądam. I tylko luminancję. Szkoda, że nie można tak ustawić "INFO", żeby się tylko histogram wyświetlał na całym ekraniku .
                Pozdrawiam,
                Pirx

Komentarz

• adi760303
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 317

Zamieszczone przez Memoriz
                  Ja wybrałbym 40D + reszta kasy na dobre szkło.

reszta kasy z roznicy pomiedzy 50D a 40D nie wystarczy na dobre szkło. To tak na marginesie.

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez adi760303
                    reszta kasy z roznicy pomiedzy 50D a 40D nie wystarczy na dobre szkło. To tak na marginesie.
                    Przy dzisiejszych cenach to ponad 1400zł różnicy. Spokojnie wystarczy na dobre szkło. Choćby na fajną stałkę.

Komentarz

• grinsen
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 36

Mam 40D i bawiłem się 50D. O ile masz kasę to bierz 50, jeśli chcesz dobre body za rozsądną cenę to 40 jest obecnie chyba najbardziej ekonomicznym sprzętem, patrz cena/jakość.

Komentarz

• jacekm79
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 15

Mam okazję więc padło na 50D + canon 17-55 /2.8
                        a może 17-40 /f4 co do szkieł to - głównie architektura, krajobraz,
                        zdaje sobie oczywiście sprawę że tego pierwszego nei podepnę później do ff ale już odległa sprawa jak na teraz.
                        chciałem jeszcze kupić jakieś szkiełko M42 może coś zaproponujecie ?

Komentarz

• YaneC
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 367

Zamieszczone przez jacekm79
                          Mam okazję więc padło na 50D
                          [ciach]
                          Można wiedzieć co o tym wyborze zadecydowało ?
                          BYKOM STOP

Komentarz

• adi760303
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 317

Zamieszczone przez aptur
                            Przy dzisiejszych cenach to ponad 1400zł różnicy. Spokojnie wystarczy na dobre szkło. Choćby na fajną stałkę.
                            A mi wychodzi róznicy 1000 zlotych. Wiec na dobre szkło coraz mniej.

Komentarz

• oxydum
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 230

50D ucieka mi przy każdej okazji, co już sięgam do kieszeni to wzrasta cena. Wiec serce i umysł mają czas aby targać człowiekiem. Najchętniej przespałbym trzy miesiące i miał problem z głowy, 40 tki już nie będzie a 50 tka urealni cenę. Mam pytanie do znawców magazynów, czy jest jeszcze szansa na zupełnie nową 40 tke, czy wszystkie są już "wymacane, zwrócone i po serwisie"
                              EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• Rafał32
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 129

Zamieszczone przez oxydum
                                Mam pytanie do znawców magazynów, czy jest jeszcze szansa na zupełnie nową 40 tke, czy wszystkie są już "wymacane, zwrócone i po serwisie"
                                w osobnym wątku możesz przeczytać o nowych 40tkach z fotojokera za ok 2500
                                Aparat Foto

Komentarz

Pracuję...