Ja bym celował w okolice 200-300 zł za odbitkę. Co do powyższego się nie zgodzę. Jak zapłaciłeś za wstęp na koncert i muzyk otrzymał wynagrodzenie, to nie ma podstaw, żeby odpalać dolę za zdjęcie.
X
-
-
-
Komentarz
-
-
ja zaczynam kodsztorys od ilosci zdjec
1-5 5-10 10-50 50-200 i wiecej
potem czas dojazd retusz itd
i naprawde kasowanie mniej niz sto zlotych za jedno przy zleceniu do pieciu zdjec packshotowych (jesli sa wystarczajaco dobre) jest strzalem w kolano. im wiecej ludzi bedzie sie godzic za zdjecia za 3zl tym bedzie gorzej...
druk tych zdjec bedzie drozszy od fotografii a to chyba nie o to chodziKomentarz
-
Mam problem zostałem poproszony o zrobienie sesji ciążowej.Jest to koleżanka mojej żony , uparła się zapłacić.Mam zrobić 10-15 zdjęć i wywołać 15x21.
W jakich cenach są takie sesje .Komentarz
-
-
-
Łukasz, klasyczną ceną jest 20-25 zł za pozycję, czyli wychodzi 200-350 zł, ale to zależy m.in. od miasta, konkurencji lokalnej i jakości zdjęć. Przelicz sobie ile czasu na to wszystko poświęcisz (wszystko od pakowania sprzętu, drogę, rozstawianie studia, przez zgrywanie zdjęć, wybieranie i obróbkę). Pomyśl sobie ile chcesz za godzinę zarobić i wyceń. (Wychodzi cena zbliżona do tego co napisałem.
A generalnie bierze się tyle ile klient jest w stanie zapłacić.
Osobiście 10-15 zdjęć 15x21 wyceniam na jakieś 250-300 zł + dojazd.canon, olympusKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Czasem warto za reklamę zapłacić, nie warto robić 'reklamy' darmowymi zdjęciami. Wcześniej czy później odbije się to czkawką.Zamieszczone przez slajdPrawie wszyscy są zadowoleni ze zdjęć popełnianych charytatywnie, oczywiście najmniej fotograf,ale warto sobie czasami reklamę za darmo zrobić:-)Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.Komentarz
-
Nagle mi wyskoczyło zlecenie na sfotografowanie zawartości menu dla cocktail baru, oczywiście chodzi o fotografię bezcieniową. Ile można sobie realnie zażyczyć za takie zdjęcia?Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4Komentarz
-
Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.Komentarz
Komentarz