X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m-a-r
    Bywalec
    • 2010
    • 113

Pracuję dla pewnej firmy (nie jako fotograf). Zdjęcia produktów robimy w kraju. Tylko w sytuacjach super pilnych gdy zależy na czasie robimy zdjęcia produktów bezpośrednio u producenta w chinach.

Chiński fotograf jest 10x droższy niż polski fotograf.

W czasach, w których z Chin sprowadza się wszystko i opłaca się płacić za transport przez pół świata, zdjęcia nadal robi się w kraju bo chińczyk bierze więcej niż polak.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Zamieszczone przez m-a-r
      Pracuję dla pewnej firmy (nie jako fotograf). Zdjęcia produktów robimy w kraju. Tylko w sytuacjach super pilnych gdy zależy na czasie robimy zdjęcia produktów bezpośrednio u producenta w chinach.

Chiński fotograf jest 10x droższy niż polski fotograf.

W czasach, w których z Chin sprowadza się wszystko i opłaca się płacić za transport przez pół świata, zdjęcia nadal robi się w kraju bo chińczyk bierze więcej niż polak.
      Z Twojej wypowiedzi nie wynika, żebyś był zawodowym fotografem. Może to jest kluczowe w tej sytuacji. Gdybyś był, to pewnie miałbyś i wyższe stawki.

Komentarz

• m-a-r
        Bywalec
        • 2010
        • 113

Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi.
        Chodziło mi o to że fotografowie w Polsce cenią się znacznie poniżej stawek fotografów chińskich.
        Ja zdjęć nie robię dla mojej firmy, robi je fotograf z agencji reklamowej. Uwierz jest on zawodowcem (choć foty oddaje niestety surowe i portem szparować muszę sam)
        A gdyby ten fotograf podniósł stawkę to na jego miejsce jest 100 innych z niemal darmowymi cennikami.

Nie wychylisz się w Polsce z wysoką stawką bo zastąpi Cię stado studentów robiących bez VAT, bez ZUS, bez podatku.

Komentarz

• strideer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1905

Zamieszczone przez m-a-r
          Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi.
          Chodziło mi o to że fotografowie w Polsce cenią się znacznie poniżej stawek fotografów chińskich.
          Ja zdjęć nie robię dla mojej firmy, robi je fotograf z agencji reklamowej. Uwierz jest on zawodowcem (choć foty oddaje niestety surowe i portem szparować muszę sam)
          A gdyby ten fotograf podniósł stawkę to na jego miejsce jest 100 innych z niemal darmowymi cennikami.

Nie wychylisz się w Polsce z wysoką stawką bo zastąpi Cię stado studentów robiących bez VAT, bez ZUS, bez podatku.
          No nie tyle fotografowie, w sensie osoby zawodowo wykonujące tę pracę, tylko osoby zajmujące się fotografowaniem. U nas na to jest przyzwolenie, tam może nie ma - nie wiem, nie znam tego rynku.

Komentarz

• monart
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 27

Zamieszczone przez sebfoto
            Ile pozycji jest w menu? Czy ktoś Ci to wszystko przygotuje wraz z aranżacją?
            70 zł za godzinę Twojej pracy.
            Trójmiasto - studio do wynajęcia.

Komentarz

• Paviarotti
              Bywalec
              • 2009
              • 135

Drodzy Forumowicze, potrzebuje porady.
              Ile za zdjęcia dwóch aut wynajmowanych do ślubów? zdjęcia potrzebne na stronę internetową. Zdjęcia robię dla kolegi, więc trochę będzie taryfa ulgowa.
              5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• manfred1
                Uzależniony
                • 2007
                • 842

Weź nie przesadzaj kumpla chcesz kasować. Nie ci flache 0.7 postawi i bedzie git.
                Ostatnio edytowany przez manfred1; 11841.
                Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• Paviarotti
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 135

Niby by tak wypadało, ale już robiłem kilka razy za flaszkę, której jeszcze nie zobaczyłem :P a teraz wyraźnie chciał żebym mu podliczył ile wyjdzie. Auta są ojca, więc to taki pośrednik
                  5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Oceń ile na tym rocznie zarabia, podziel przez 10-20 i masz stawkę

Komentarz

• czerwiniak
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 196

Najpierw się rozlicz za wcześniejszą robotę, i dopiero zacznij gadkę co dalej.
                      Tak jak zrobiła kapela w filmie " Wesele" :-)
                      5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                      ---------------------------------------

Komentarz

• m-a-r
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 113

Ile zajmie Ci dojazd na miejsce zdjęć? same zdjecia to 20-30 minut ale potem jeszcze na kompie trzeba trochę pomuskac.

Szacuję że zajmie Ci to ok 1-15,h plus dojazd.

Pomyśl ile chcesz dostać za strate 1,5h + dojazd swojego życia. dodaj VAT i podatek, dodaj amortyzację sprzętu i już masz kwotę

Komentarz

• Paviarotti
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 135

Ok, dzięki. Trochę mi się rozjaśniło
                          Dojazdu nie będzie, bo pewnie z nim pojadę a zdjęcia to pewnie ze 3h zajmią. Ostatnio jedno auto strzelałem i zeszło ponad 2h.

Komentarz

• fafinek
                            Coś już napisał
                            • 2011
                            • 76

Zamieszczone przez czerwiniak
                            Najpierw się rozlicz za wcześniejszą robotę, i dopiero zacznij gadkę co dalej.
                            Tak jak zrobiła kapela w filmie " Wesele" :-)

Hahahah, dokładnie Ale przynajmniej hojny, najbogatszy gospodarz we wsi - Wojnar zapłacił szczodrze Postawili chłopaki ultimatum - nie ma kasy, nie gramy a na dodatek przez mikrofon powiemy "żeś Pan jest skąpiec" .
                            @Zrób tak samo, tym bardziej, że sam powiedział, że masz wszystko dokładnie podliczyć.
                            Canon: 550D + BG-E8 / 18-135 IS / 50 1.8 II*/ 100-400 4.5-5.6 L IS USM/ cpl, uv i inne.

*[in progress]

Komentarz

• magart
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 378

Weź policz godziny (wszystko łącznie z obróbką) i przedstaw swoją stawkę np. 50zł/h
                              Najprościej jak się nie wie.
                              EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                              www.magaczewski.blogspot.com
                              www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

Pracuję...