X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez kawo
    oszustwo to jedno z trudniejszych przestępstw do udowodnienia. jak znam zycie to oni pokazali, że sporą część transakcji realizowali i nie mieli zamiaru nikogo oszukać, a w pewnym momencie nie przewidzieli np. zmiany kursu walut, że to, że owo i tyle...
    A czy wykazanie, że sklep mając już od dłuższego czasu poważne problemy z realizacją zamówień i płynnością finansową dalej przyjmował zamówienia i kasę nowych jele^H^Hklientów nie jest przesłanką, że jednak była to próba oszustwa?
    A działalność prowadzona w dokładnie ten sam sposób przez te same osoby poprzednio (bluesklep czy jakoś tak)?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Merde, generalnie masz rację.
      Ale z mojego doświadczenia wynika, że trudno będzie im udowodnić zamiar.
      Zwróć uwagę na fakt, że trochę osób pieniądze odzyskało, a to działa na korzyść "biznesmenów".
      Niestety, takie są realia.

Komentarz

• slocum
        Bywalec
        • 2011
        • 114

Zamieszczone przez MC_
        Merde, generalnie masz rację.
        Ale z mojego doświadczenia wynika, że trudno będzie im udowodnić zamiar.
        Zwróć uwagę na fakt, że trochę osób pieniądze odzyskało, a to działa na korzyść "biznesmenów".
        Niestety, takie są realia.
        A co z odpowiedzialnością kontraktową i bezpodstawnym wzbogaceniem ? Kwestie te chyba nie powinno być trudno udowodnić.

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

A co to ma wspólnego z postępowaniem karnym?

Komentarz

• kawo
            Początki nałogu
            • 2006
            • 238

Zamieszczone przez MC_
            nic. ale ludzie sie na prawie nie znają, a zachowują tak, jakby juz wyrok skazujący w ręku mieli...
            70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• fotocoto
              Coś już napisał
              • 2008
              • 91

Z gruntu rzeczy, może mnie ktoś poprawi, ale jeśli "sklep siedzieć nie pójdzie", będzie miał szanse spłacić swoje zobowiązania wobec ludzi, którzy postarali się o wyrok na drodze postępowania cywilnego czy jak go tam zwał, czyli mają wyrok, że sklep ma zapłacić. Wydaje mi się, że wyegzekwowanie swoich pieniędzy jest łatwiejsze w tej sytuacji. Oczywiście nie wiemy co się dzieje od strony skarbówki, jednak wydaje mi się, że mają szanse po sobie posprzątać. Myślę więc, że kolega foto-grafika powinien iść tą drogą bo faktycznie myślenie, że jak ich zamkną odzyska kasę jest rozumowaniem błędnym.
              -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
              5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• slocum
                Bywalec
                • 2011
                • 114

Zamieszczone przez MC_
                karnym nic, ale cywilnym jak najbardziej...

oczywiście na prawie się nie znam, ale na chłopski rozum, łatwiej chyba byłoby odzyskać kasę na drodze egzekucji komorniczej niż udowadniać komuś oszustwo.

Mam nadzieję że mnie to nie spotka i współczuję tym którym to się przytrafiło...

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Zgadza się, ale pisaliśmy o aspekcie karnym całego procederu.
                  Poza tym w wyroku karnym sąd również może orzec w przedmiocie obowiązku naprawienia szkody.
                  Skuteczność postępowania egzekucyjnego natomiast jest juz zupełnie osobną historią.

Komentarz

• fotoamator555
                    • 2012
                    • 2

Kupilem sprzet w blufoto (z Allegro) za 12 tys zl. prosze o pomoc

Witam serdecznie.. cos mnie tknelo.. i zaczalem szperac.. (madry polak po szkodzie).. no i tak trafilem na forum (wyszukujac sklepu blufoto) .. i zaczalem sie martwic..

powiem tak jakies 2 tyg. temu przelalem na konto sklepu blufoto 12000 zl za Nikona D800.. czas oczekiwania 14-21 dni.. prosze o pomoc czy powinienem sie martwic? z tego co czytam to tak.. wlasciciel sklepu odpisuje mi droga mailowa, telefonu nie odbiera, sklep internetowy nie dziala.. nie wiem jaki on teraz sklep zaklada z tego co czytam lider24, blufoto, fotopremium prowadzi ten sam czlowiek? czy jakiekolwiek zamowienia byly zrealizowane ? prosze o pomoc w podjeciu decyzji co dalej..

Komentarz

• Raideur
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 265

fotoamator555 Z tego co mi wiadomo to D800 jeszcze nie jest dostepny wiec napewno troche musisz poczekac?

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Raideur
                        fotoamator555 Z tego co mi wiadomo to D800 jeszcze nie jest dostepny wiec napewno troche musisz poczekac?
                        Kilku(nastu?) użytkowników z forum nikoniarzy mogłoby się nie zgodzić.

Komentarz

• Jago
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1502

Zamieszczone przez fotoamator555
                          .......powiem tak jakies 2 tyg. temu przelalem na konto sklepu blufoto 12000 zl za Nikona D800.. czas oczekiwania 14-21 dni.. prosze o pomoc czy powinienem sie martwic? .........
                          Powinieneś zacząć się martwić za jakiś 1 tydzień.
                          C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• lukasz57-90
                            Coś już napisał
                            • 2011
                            • 51

A moim zdaniem możesz już się martwić.
                            W Marcu przelałem 6800pln do dnia dzisiejszego oddali mi w ratach 5090zł zostało 1810zł + odsetki ustawowe. Ostatnia rata miała być na kwotę 1910zł Pani Karolina M. przelała mi 100zł i napisała:

Pisałam Panu szczerze jak wygląda sytuacja w firmie i mogę Pana zapewnić, że nigdy nikogo nie chciałam oszukać, a jedynie moje złe prowadzenie firmy doprowadziło do takiej sytuacji. Problem w tym, że nie każdy to rozumie i przez te wszystkie opinie w Internecie, podkręcane przez konkurencję i osoby, które już sfinalizowały zamówienia, momentalnie spadła mi sprzedaż w sklepie, a co za tym idzie nie zarabiam na sprzedawanym sprzęcie i nie mam źródła dochodu, czego konsekwencją jest brak wywiązania się z umowy spłaty mojego zadłużenia. Osoby, które "podkręcają" całą tą sytuację w końcu doprowadzą do tego, iż już w ogóle nie będę miała możliwości pospłacania swoich długów, na czym w tej chwili mi najbardziej zależy, gdyż nic nie jest dla mnie tak ciężkie jak świadomość tego, że ktoś ma przez moje postępowanie kłopoty.

Komentarz

• Merde
                              • 2008
                              • 7756

Klasyczne odwracanie kota ogonem - skutek (krytyka w Internecie) zamienić na przyczynę.
                              Wszystkiemu jesteście winni wy, to przez takie wątki mamy problemy!

Komentarz

• tomfoot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2277

Ta "pani" ma rację! To przez Was rozwaliła się jej misternie budowana piramida! :-)

Komentarz

Pracuję...