X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Insomnia
    • 2010
    • 4

Odp: 50mm 1.4 w merlin.pl za 1022zł?

Przeczytałam cały wątek i teraz rozumiem czemu moje zamówienie nie miało absolutnie żadnych szans na realizację - zamierzałam płacić dopiero przy odbiorze w punkcie odbioru. Ale generalnie niesmak pozostał. Kupię gdzie indziej, drożej, ale trudno. To moje pierwszy taki problem z realizacją zamówienia w tym sklepie. Dotąd książki w promocji docierały bez kłopotu (mimo iż są bardziej podatne na "wyczerpanie nakładu" - a właśnie "wyczerpaniem nakładu" wytłumaczyli mi w standardowym drafciku z BOKu sklepu przyczyny anulowania zamówienia).

Komentarz

• solti
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1090

Zamieszczone przez solti
      Mój tez dotarł. Na pewno nówka magazynowa, nie ruszana. Coś więcej o moim egzemplarzu najwcześniej koło piątku będę mógł napisać, bo chwilowo nawet nie mam czasu podpiąć go do body...
      No to dzisiaj wreszcie znalazłem czas na konkretne przetestowanie obiektywu.
      Po pierwszych samplach złapałem się za głowę! Na każde 20-30 zdjęć tylko 1-2 były ostre, reszta to większe lub mniejsze, ale mydło (testowane na 30D). OK, mówię sobie, testuję przy sztucznym świetle (dla F/1.4 czas wychodził 1/250 s przy ISO 400) to podepnę lampę dla wspomagania AF (bez błysków) - niestety odsetek udanych zdjęć nie wzrósł Po pierwszych strzałach pomyślałem - kompletnie walnięty egzemplarz, ale jednak te pojedyncze foty wydawały się na pierwszy rzut oka OK.
      Rozłożyłem statyw, wydrukowałem kartę do badania skuteczności AF i testy wykazały ewidentny FF. Także jutro, bądź we wtorek, obiektyw jedzie kurierem na Żytnią. Mam nadzieję, że kalibracja załatwi sprawę

Z pozytywów mogę napisać to, że jak już obiektyw trafi z ostrością, to już od pełnej dziury jest żyleta!;-) I właśnie z tego powodu nie odsyłam go z powrotem do Merlina. Mam nadzieję, że serwis spisze się (tak, jak przy poprzednim moim z nim kontakcie w podobnej sprawie) bez zarzutu i będę mógł w końcu cieszyć się z dokonanego zakupu. Bo w końcu jaką mam gwarancję, że gdybym oddał ten i gdzie indziej kupił inny egzemplarz, to tamten byłby dobrze skalibrowany? A ten przynajmniej optycznie wygląda nader obiecująco
      Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
      galeria na forum Canon-board
      galeria na stronie lotnictwo.net.pl
      galeria.solti.pl

Komentarz

• Sunders
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2746

Zamieszczone przez solti
        Po pierwszych samplach złapałem się za głowę! Na każde 20-30 zdjęć tylko 1-2 były ostre, reszta to większe lub mniejsze, ale mydło (testowane na 30D). OK, mówię sobie, testuję przy sztucznym świetle (dla F/1.4 czas wychodził 1/250 s przy ISO 400) to podepnę lampę dla wspomagania AF (bez błysków) - niestety odsetek udanych zdjęć nie wzrósł Po pierwszych strzałach pomyślałem - kompletnie walnięty egzemplarz, ale jednak te pojedyncze foty wydawały się na pierwszy rzut oka OK.
        Rozłożyłem statyw, wydrukowałem kartę do badania skuteczności AF i testy wykazały ewidentny FF. Także jutro, bądź we wtorek, obiektyw jedzie kurierem na Żytnią. Mam nadzieję, że kalibracja załatwi sprawę
        Niestety takie zachowanie tego szkła to nic nadzwyczajnego, dlatego IMO najlepiej kupować go jednocześnie sprawdzając.
        http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Kwapiszon
          Początki nałogu
          • 2011
          • 449

Szkiełko dostrojone przez serwis do puszki z dnia na dzień. Trafia w punkt. Pełne zadowolenie.
          5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

Pracuję...