To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kucza21
    Uzależniony
    • 2007
    • 518

Miałem na myśli ja jako osoba która nie udziela się specjalnie w Stockach. Wczoraj wyobraziłem sobie, że chciałbym kupić zdjęcie na moją jakąś wymyśloną stronę. I wpisałem w wyszukiwarce jakieś hasło . Po czym wyskoczyły mi same buble i same buble na białym tle. W wielu nich zero naturalności aż brakowało tej prostoty, dodatkowo przeanalizowałem sobie które ludzie kupują a które omijają. I z tego wszystkiego stwierdziłem, że na stockach jest niezła luka i wiele osób chce iść w ślady Yurisa, ale większego to sensu nie ma bo rynek tego typem zdjęć jest opanowany, a jednocześnie są wielkie braki według mojej opinii. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez kucza21; 11320.

Komentarz

• kucza21
      Uzależniony
      • 2007
      • 518

I jeszcze zapytam o jedną rzecz. Jak to jest z tym model relase?? Na nie jednych zdjęciach widzę - zakryte twarze, w ogóle nie pokazane, od tyłu czy też zamazane. Zastanawia mnie to jak to się ma do zdjęć grupowych... Przecież według prawa jeżeli na zdjęciu jest powyżej 3 osób nie potrzebujemy, żadnego pozwolenia.. Jak to jest na stockach ??

Komentarz

• gonzo44
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1304

Według polskiego prawa 3 osoby to już tłum ;-)
        A każdy stock może wprowadzić w tym względzie własne regulacje, zapewne bardziej restrykcyjne.
        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Tomson420
          Coś już napisał
          • 2006
          • 88

ja dopiero zacząłem na kilku microstockach sprzedawać zdjęcia i chwilowo nie wiele z tego zarabiam....
          mam pytanie- czy żeby sprzedawać własne zdjęcia na własnej stronie internetowej trzeba koniecznie zakładać firmę? czy może da się jakość bez własnej firmy?....
          canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Komentarz

• Malin
            Początki nałogu
            • 2007
            • 276

Tak, trzeba... Nawet zarabiając stale w microstockach powinieneś odprowadzać od tego podatek, czyli można powiedzieć założyć własną firmę. Wszystkie stałe dochody w polskim prawie (już nie pamiętam od jakiej kwoty) powinny być opodatkowane.
            Regulamin pkt 8

Komentarz

• kucza21
              Uzależniony
              • 2007
              • 518

Heh ja nie muszę :P Jestem wymeldowany :P To po pierwsze, a po drugie co jeżeli jestem za granicą??

Komentarz

• asterix
                Uzależniony
                • 2005
                • 793

nie przesadzajmy z ta poprawnoscia podatkowa
                Aparat panstwowy nie jest az tak bystry, wszechmogacy i wszedobylski.
                Dla 99% pan w skarbowce roznica miedzy komputerem a zelazkiem polega na tym, ze na zelazku sie znaja

Wystarczy trzymac pieniadze na moneybookers lub paypal i nie przelewac ich na polskie konto... mozna ich uzywac do zakupow na necie itp. Mozna nawet w paru systemach uzywac karty do dysponowania internetowa gotowka..

Rozumiem, ze jest tu pare osob co przedklada malo praktyczna super uczciwosc wobec urzedu skarbowego... ale nie popadajmy w skrajnosci.
                Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• jagódka
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 33

Czy zaznaczacie na IS opcję Allow Prints? Nie do końca rozumiem o co w tym chodzi...

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

odnośnie luki. Zawsze będzie. Im większa tym lepiej dla ludzi z ambitnymi pomysłami.

Czy zaznaczacie na IS opcję Allow Prints? Nie do końca rozumiem o co w tym chodzi...
                    pozwalasz na druk swojej fotki. Np ktoś uznał że fajnie by wygladała w ramce na ścianie... allow prints - zwykle zezwala na przedruk fotki. Z tego co pamietam, to ta opcja w is pozwala także na sprzedanie takiej fotki po druku (ale musiałbym sprawdzić dokładnie na is). Oczywiście cena fotki na takiej licencji wzrasta.

Zamieszczone przez asterix
                    nie przesadzajmy z ta poprawnoscia podatkowa
                    Aparat panstwowy nie jest az tak bystry, wszechmogacy i wszedobylski.
                    Dla 99% pan w skarbowce roznica miedzy komputerem a zelazkiem polega na tym, ze na zelazku sie znaja

Wystarczy trzymac pieniadze na moneybookers lub paypal i nie przelewac ich na polskie konto... mozna ich uzywac do zakupow na necie itp. Mozna nawet w paru systemach uzywac karty do dysponowania internetowa gotowka..

Rozumiem, ze jest tu pare osob co przedklada malo praktyczna super uczciwosc wobec urzedu skarbowego... ale nie popadajmy w skrajnosci.
                    czy przypadkiem konto w paypal w Polsce nie 'wygląda' dla US tak jak zwykłe konto bankowe?

Pozdrawiam,
                    Robert
                    Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• asterix
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 793

tylko jakim cudem US ma sie dowiedziec, ze posiadasz konto Paypal ?

Przeca US nie bedzie robic audytu we wszystkich mozliwych firmach posredniczacych w finansach...
                      Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• sergi
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 413

po przekroczeniu pewnej kwoty wpływów na Twoje konto Paypal, nie pamiętam ile to było (chyba około 30 000zł), otrzymujesz info z Paypal'a w ktorym trzeba potwierdzic, kilka swoich danych i coś tam dodać. Ma to na celu zapobieganie praniu brudnych pieniędzy i tworzeniu szarej strefy...

Nie wiem co dalej robi Paypal z tymi informacjami... mam nadzieje, że nie rozsyła ich do US... no ale kto wie...
                        5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                        :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                        :: Motywy wordpress

Komentarz

• asterix
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 793

to by bylo wbrew ich polityce prywatnosci tak mi sie wydaje.
                          Po 2 30k to dosc odlegla perspektywa.

Zawsze mozna uzyc Paypal + MoneyBookers etc. Systemow platnosci nigdy nie zabraknie

Komentarz

• kucza21
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 518

asterix, ale my mieszkamy i zyjemy w UK gdzie urzad skarbowy chyba nie zaglada kazdemu w konto ...?? Bo w Polsce na 100% nie musimy placic!!

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez asterix
                              tylko jakim cudem US ma sie dowiedziec, ze posiadasz konto Paypal ?

Przeca US nie bedzie robic audytu we wszystkich mozliwych firmach posredniczacych w finansach...
                              a jakim cudem US ma się dowiedzieć że posiadam konto w banku? paypal ma oddział w polsce. Ja osobiście mam konto w paypalu w pełni aktywowane, więc pewnie manipulacje o jakich piszesz łatwo dostałyby się do us.

Ponadto z tego co pamietam to niektore stocki wymagaja podania jakiegos tam nr skarbowego czy czegos podobnego, wiem ze dotyczy to osob ktore wyplacaly kase np z bigstockphoto (jakiś msg miałem na swoim koncie). Podobnie na photoshelter - dopuki nie udostepnisz pelnych danych podatkowych chyba nie mozna wyplacic pieniedzy (ale tu nie dam glowy bo nie probowalem jeszcze tego tam robic).

Pozdr.
                              Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• asterix
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 793

kucza21 w uk nie masz sie czym przejmowac.

Komentarz

Pracuję...