To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

możecie mi napisac czy w tym wątku po stronie 75 dział się coś nowego ciekawego? JAkies nowe informacji cenne. już dalej chyba nie przebrnę....

da się na tych stock-ach jeszcze jako tako zarobic czy już jest przesyt?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez mastercheat
      możecie mi napisac czy w tym wątku po stronie 75 dział się coś nowego ciekawego? JAkies nowe informacji cenne. już dalej chyba nie przebrnę....

da się na tych stock-ach jeszcze jako tako zarobic czy już jest przesyt?
      nie nie nie

ale głupie pytania zadajesz.

Po pierwsze - skąd mamy wiedzieć ile masz postów na stronę?

Po drugie - to czy ci się uda zależy od tego jak dobry 'zmysł' stockowy posiadasz. Jesteś baaaaaaaaaaaaaaardzo dobry? Getty Cię przyjmie pod swoje skrzydła i wypromuje.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

Zamieszczone przez robgr85
        nie nie nie

ale głupie pytania zadajesz.

Po pierwsze - skąd mamy wiedzieć ile masz postów na stronę?

Po drugie - to czy ci się uda zależy od tego jak dobry 'zmysł' stockowy posiadasz. Jesteś baaaaaaaaaaaaaaardzo dobry? Getty Cię przyjmie pod swoje skrzydła i wypromuje.
        jestm na 75 z 217 czyli jeszcze przed połową w okolicach sierpnia 2007 r.

ale mozolnie mi to idzie.

Czyli nie ma co się zastanawiać tylko robić foty i próbować
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• mastercheat
          Początki nałogu
          • 2008
          • 477

mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o loga.
          Czy są akceptowane zdjęcia z których logu jest usunięte za pomocą programu graficznego? np. log z laptopa?

Komentarz

• rachwal
            Bywalec
            • 2006
            • 125

Tak, sa akceptowane.
            obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• glasseye
              Bywalec
              • 2008
              • 154

przypuśćmy, że pewne branżowe czasopismo chce wydrukować moje zdjęcia. proponują mi od 10 zł za zdjęcie do 50 za okładkowe. czy to normalne ceny, czy powinienem negocjować więcej? bardzo proszę o pilną odpowiedź
              moje zdjęcia
              fotografia koncertowa

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

bardzo mało. Negocjuj więcej. Tutaj masz ceny, których stosowanie nie powinno psuć rynku:

Pozdrawiam,

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Wszyscy zapominają ze to są tabele jeszcze z ery analogowej - śmieszy mnie też to że ten link zawsze pada przy tego typu dyskusjach ale jakoś nigdy nikt się nie potwierdza ze właśnie tyle bierze. Nie dziwie się - te ceny bardziej z gatunku życzeniowych niż praktycznych .

Proponuje jakiegoś lokalnego fotoreportera zapytać ile bierze za zdjęcie - załamać się można ale takie są realia.

Apropo genialnego zapf'u- http://blog.michalrogala.com/index.p...an-zdjecie-133
                  Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• Blindseeker
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 522

Zamieszczone przez wojkij
                    Świetne.

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Zamieszczone przez glasseye
                      przypuśćmy, że pewne branżowe czasopismo chce wydrukować moje zdjęcia. proponują mi od 10 zł za zdjęcie do 50 za okładkowe. czy to normalne ceny, czy powinienem negocjować więcej? bardzo proszę o pilną odpowiedź
                      10 zł za zdjęcie to chyba jednak za mało. Więcej się płaci w Szczecinie za dowolne zdjęcie do lokalnej gazety.
                      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Zamieszczone przez wojkij
                        Wszyscy zapominają ze to są tabele jeszcze z ery analogowej - śmieszy mnie też to że ten link zawsze pada przy tego typu dyskusjach ale jakoś nigdy nikt się nie potwierdza ze właśnie tyle bierze. Nie dziwie się - te ceny bardziej z gatunku życzeniowych niż praktycznych .

Proponuje jakiegoś lokalnego fotoreportera zapytać ile bierze za zdjęcie - załamać się można ale takie są realia.
                        realia są takie, bo często znajdzie się frajer który za darmo/ćwierć-darmo sprzeda swoją pracę - dlatego część osób które z tego żyją boi się negocjować stawki.

Tabele zpaf'u do których linka podałem są z 2004 roku, więc raczej nie jest to cena z ery analogowej. Może zdjęcia do których podałeś odnośniki są tworami jakichś renomowanych artystów? Może nie rozumiesz sztuki? Kiedyś krążył link do tekstu, w którym opisywano jakby przeciętny Kowalski ocenił zdjęcia prawdziwych ARTYSTÓW na forum. I wszyscy wołali jaka to prawda itd. Może to co facet podał na blogu jest wyceniane jako sztuka, i stąd takie ceny?

może warto poczytać, niby branża inna, ale sytuacja podobna:
                        Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• glasseye
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 154

a ile tak realnie mógłbym sobie zażyczyć. tabela zpaf jakoś mnie nie przekonuje :P
                          moje zdjęcia
                          fotografia koncertowa

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

Zamieszczone przez robgr85
                            realia są takie, bo często znajdzie się frajer który za darmo/ćwierć-darmo sprzeda swoją pracę - dlatego część osób które z tego żyją boi się negocjować stawki.
                            Hmm - wolny rynek?

Uogólniając - 70% rynku usług fotograficznych to rzeczy banalnie proste, które jest w stanie zrealizować w odpowiadającej klientowi jakości każdy studenciak po rocznym bieganiu z lustrem. Chyba logicznym jest że w takim przypadku ceny nie będą na wysokim poziomie, sorry trzeba było sobie wybrać bardziej elitarny fach . Wielu osobą marzy się odgórna regulacja, cechy i inne zpafy - nie tędy droga jednak.
                            Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• Alde
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 360

Kiedyś robiłem dużo dla Bauera ... było 50-150 zeta za zdjęcie, szło 1-6 sztuk na artykuł, kupa tego była a i zabawa wyśmienita ... czasu już nie mam tylko na to teraz ...

Komentarz

• glasseye
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 154

czyli? realnie? 50 zł za fotę? dodam tylko, że doświadczenia nie mam i profesjonalistą nie jestem. Ale też nie chciałbym psuć rynku (i sobie portfela przy okazji też :P)
                                moje zdjęcia
                                fotografia koncertowa

Komentarz

Pracuję...