To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Melanie

Zamieszczone przez matka_Wariatka
    witam serdecznie
    dopiero zaczynam poznawać canon board
    ale szacun dla koleżanki

...też matka i też wariatka ale bez takiego imponującego szału

Komentarz

• mastercheat
      Początki nałogu
      • 2008
      • 477

no matka wariatka, naprawdę daje radę. Pamiętam jak jeszcze stockxpert funkcjonował to w statystykach zawsze była w ścisłej czołówce bodajże 2-gie miejsce ilość zdjęć i w ogóle.
      Teraz wydaje mi się że trudniej jest się przebić jest tylu fotografów na stokach...

Wydaje mi się, że teraz najbardziej liczy się dobry pomysł. Jakość i ludzie na zdjęciu wiadomo może fajnie, ale jak jest fota z dobrym pomysłem to nawet bez ludzi i w średniej jakości się dobrze sprzeda.
      40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
      5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Balcer
        Coś już napisał
        • 2009
        • 62

Panowie Mam takie pytanie, odnośnie wyceny Fotografowania na Komuniach.
        Mam propozycję zająć się reportażem z tej ceremonii, nie wiem za bardzo jak ją wycenić.
        Dzieciaków będzie Sporo ok 130. Raczej sam sobie z nimi nie poradzę, więc przydał by się jeszcze jakiś kompan do Pomocy. Czy mógłby mi ktoś, kto ma już takowe ceremonie za sobą przybliżyć coś więcej o kosztach takiego zlecenia i co muszę/powinienem przekazać dla Rodzica, swoją komunię słabo pamiętam.Ogólnie kilka uwag dotyczących zdjęć komunijnych. z Góry dziękuję
        Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

• Strebor
          Bywalec
          • 2005
          • 242

uuu pewnie zaraz się nasłuchasz, że odbierasz chleb zawodowcom że jak się nie znasz to sie za to nie bierz etc... cenniki to bardzo strzeżony temat . Co do uwag dot komunii nie pomogę bo sam mam zamiar w tym roku jako "drugi" asystować, co do ceny to najłatwiej chyba podzwonić po foto z Twojej okolicy i zapytać się o ceny i co oferują w pakiecie.
          Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• Balcer
            Coś już napisał
            • 2009
            • 62

Zamieszczone przez Strebor
            uuu pewnie zaraz się nasłuchasz, że odbierasz chleb zawodowcom że jak się nie znasz to sie za to nie bierz etc... cenniki to bardzo strzeżony temat . Co do uwag dot komunii nie pomogę bo sam mam zamiar w tym roku jako "drugi" asystować, co do ceny to najłatwiej chyba podzwonić po foto z Twojej okolicy i zapytać się o ceny i co oferują w pakiecie.

Dzięki
            Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

• Strebor
              Bywalec
              • 2005
              • 242

Zamieszczone przez Balcer
              Dzięki
              Nie ma za co , kiedyś też zadałem jakieś pytanie wycenowe (tylko nie pamiętam czy na tym forum) i skończyło się na obdzwonieniu lokalnych foto, poza tym w PL jest naprawdę duża regionalizacja cenowa, np to co jest w Łodzi naprawdę ofertą z nazwijmy to dolne przedziały stanów średnich w ślubniakach, to już jest nie osiągalne 60 km od Łodzi natomiast w innych rejonach PL nikt za taką kasę nawet nie będzie chciał aparatu wziąć do ręki. Dlatego pomijając już reakcję forum na takie pytanie obdzwonienie konkurencji w Twojej lokalizacji będzie miało większy sens.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Właśnie sie dopatrzyłem że jesteś ze Szczecina wieczorkiem może uda mi się zdzwonić z koleżanką która komunizowała córkę w zeszłym roku może będzie pamiętała ofertę, wiem na pewno że rodzice dostali płytę dvd z fotami na których był znak wodny i wybierali numerki coby dostać odbitki, nie wiem ile sobie zawinszował fotograf ale ustalę to choćby z ciekawości bo mnie koleżanka pytała czy takiego zabezpieczenia jakos bym nie usunął i teraz nie wiem czy foto sobie tak słono zawołał za odbitkę czy ona ma węża w kieszeni.
              Ostatnio edytowany przez Strebor; 3119. Powód: Automerged Doublepost
              Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• bajej
                Coś już napisał
                • 2009
                • 76

Hej,
                Wtek się trochę rozrósł, więc zadam kilka pytań wprost:
                1. Jaki stock na początek? Shutter czy istock? czy moze inny?
                2. Co z wyostrzaniem zdjęć? Robić to czy niekoniecznie? A może tylko delikatnie?
                3. No i chyba najważniejsze - jaki sprzęt? (mowa o akcesoriach). Może ma ktoś kompletny zestaw i się nim podzieli? Chodzi o lampy i stół/namiot bezcieniowy (co wybrać, żeby nie żałować)

to chyba tyle

Komentarz

• rivaldo
                  • 2010
                  • 9

ile można zażądać za przerabianie zdjęć z jednego ślubu (jasność, ostrość, WB, czasem kadrowanie) ?
                  Canon

Komentarz

• sebfoto
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 380

Zamieszczone przez rivaldo
                    ile można zażądać za przerabianie zdjęć z jednego ślubu (jasność, ostrość, WB, czasem kadrowanie) ?
                    500, 1000, albo nawet 2000pln - zależy jak się cenisz, ile będzie zdjęć, na kiedy, na czym pracujesz, czy płacisz ZUS czy KRUS, czy spłacasz kredytowany sprzęt na 30tyś, czy wystawisz fakturę, czy pracujesz na umowę zlecenie.. i t d.
                    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• MM-architekci
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2227

1 zł od zdjęcia za takie coś jak dla mnie max
                      no comment...

Komentarz

• Adamszum
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 31

psujący rynek pseudoślubowcy robią śluby nawet za 500 zł, ja poniżej 2000 nawet torby ze sprzętem nie otwieram a wiem że i 3000 i 4000 można zażądać. Jak jesteś dobry to trzeba się cenić
                        Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez MM-architekci
                          1 zł od zdjęcia za takie coś jak dla mnie max
                          Ciekaw jestem skąd taka stawka ci wyszła (tzn. ile zdjęć przyjąłeś do takiej wstępnej obróbki)?
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MaciekCi
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 149

Zamieszczone przez Adamszum
                            psujący rynek pseudoślubowcy robią śluby nawet za 500 zł, ja poniżej 2000 nawet torby ze sprzętem nie otwieram a wiem że i 3000 i 4000 można zażądać. Jak jesteś dobry to trzeba się cenić
                            To mnie najbardziej boli. Mówi się, że jak się ma dobre foty, to one się same obronią. Jednak najczęściej robiłem w mniejszym mieście, gdzie ludzie nie potrafią docenić dobrych zdjęć. W sensie, takie zwykłe "o pyknięte" jak u cioci na imieninach czymś trochę lepszym niż komórka wystarczy, bo przecież najważniejszy jest film...

Zastanawia mnie jak zacząć w Trójmieście - przeprowadziłem się z owej małej mieściny, tam fala pseudoślubowców robiących za 200-300zł (!) ślub totalnie mnie wykończyła. Tutaj z kolei chyba trzeba mieć poważne portfolio żeby się wybić i chcieć coś w granicach 1500-2000 ?
                            -| Canon 5D | Canon 7D |
                            -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Komentarz

• Hom_er
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 191

Zamieszczone przez Adamszum
                              Jak jesteś dobry
                              "dobry" - tylko co to dla kogo znaczy, to już inna historia

tak samo jak "drogi", "artysta" - wszystko jest pojęciem względnym.
                              Fiu fiu

Komentarz

• HuleLam
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1641

Zamieszczone przez MaciekCi
                                Zastanawia mnie jak zacząć w Trójmieście - przeprowadziłem się z owej małej mieściny, tam fala pseudoślubowców robiących za 200-300zł (!) ślub totalnie mnie wykończyła. Tutaj z kolei chyba trzeba mieć poważne portfolio żeby się wybić i chcieć coś w granicach 1500-2000 ?
                                Co do "pseudo...":
                                Jak Klient planuje wydać 200-500zł... to tyle wyda. Czy zapłaci studentowi, czy inwalidzie (składki!) dorabiającemu zdjęciami, czy 4 flaszki kuzynowi "co ma luszczankę"...
                                ...jak ktoś planuje wydać więcej niż 500zł, to wtedy zacznie wybrzydzać po portfoliach fotografów.

zdRAWki
                                Fotograf platoniczny

Komentarz

Pracuję...