To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez Eryk
    Wg mnie nie ma sensu bawić sie w takie żarówki energooszczędne.

Ktoś przeliczał kiedyś ile to będzie na światło błyskowe.
    A więc... aby uzyskać moc żarówki błyskowej, musisz mieć około 30 żarówek energooszczędnych.

Polecam zaopatrzyć się w żarówki BŁYSKOWE - dobry sprzęt na początek.
    na allegro jest duzo takich... ale jaka ich jakość? Czy jakiś porządny/renomowany producent robi takie żarówki? czy mógłbys polecić jakieś konkretne modele?
    Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

Funsports.pl zerknij.
      Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• Dominik
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 41

Zamieszczone przez Eryk
        Białe tło na zdjęciach to kwestia wprawy...
        Oświetlenie - jak najprostrze - softbox od góry.. i tyle.
        Nieliczne szarości tła mozna również wyeliminować podczas procesu wywoływania RAW
        Tutaj bym polemizował. W podanych przykładach świecisz od góry, a i tak masz szare cienie. Problem zaczyna się przy większych przedmiotach i tych które mocno odbijają
        światło, bowiem za przedmiotem pozostaje przestrzeń, którą trzeba wypełnić światłem
        tak aby nie przepalić głównego obiektu i nie spowodować refleksów.
        Co do exifów, to chodzilo mi o podgląd czym i przy jakich ustawieniach coś było robione.
        Można z tego wyciągnąć ciekawe wnioski.
        http://www.dreamstime.com/tomato-image2693146"
        Być albo nie być, oto jest pytanie.

Komentarz

• Eryk
          Bywalec
          • 2006
          • 151

Tutaj bym polemizował. W podanych przykładach świecisz od góry, a i tak masz szare cienie.
          Cienie?
          Cień jest naturalną rzeczą, gdzie nie spojrzysz to go zobaczysz.

Cień jest akceptowany jeśli tło jest białe.
          Np.

Do białego tła, bez cienia - służy stół bezcieniowy.

Ostatnio edytowany przez Eryk; 6996.
          40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
          Fototapety

Komentarz

• titit
            Bywalec
            • 2007
            • 153

Zamieszczone przez Eryk
            Cienie?
            Cień jest naturalną rzeczą, gdzie nie spojrzysz to go zobaczysz.
            Cień jest akceptowany jeśli tło jest białe.
            Np.

Do białego tła, bez cienia - służy stół bezcieniowy.
            http://thumb6.shutterstock.com/photo...83475472,4.jpg
            Z tym cieniem sie zgodze i tak sie zastanawiam czy aby nie wyslac takiego naturalnego zdjecia z naturalnym cieniem bo to przeciez nic zlego no chyba ze ktos tam ubzdural sobie ze przyjmuja wszystkie fotki bez cieni zrobilem pare fotek ale jednak brakuje mi w tym wszystkim wiecej swiatla wiec juz wiem ze kolejnym zakupem beda swiatla.

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Zamieszczone przez tom634
              Witam,
              czy nie jest tak, że żarówki energooszczędne dają w rzeczywistości mało światła matrycy?
              Pozdrawiam.
              Zwykłe świetlówki dają tylko złudzenie białego światła. Ich widmo jest nieciągłe, składa się tylko z kilku wąskich fragmentów o różnych barwach. Potrafi płatać psikusy podczas pracy z kolorem.

Jednakże istnieje wersja oświetlenia fluorescencyjnego, która ponoć spełnia wymagania zarówno filmowe jak i fotograficzne. Oryginalnie to jest sprzęt kanadyjskiej firmy Kinoflo. Istnieje wiele podróbek, ponoć również polskich. Takie świetlówki są dobre i przede wszytkim - drogie.

Zamieszczone przez robgr85
              na allegro jest duzo takich... ale jaka ich jakość? Czy jakiś porządny/renomowany producent robi takie żarówki? czy mógłbys polecić jakieś konkretne modele?
              Robi je porządny i renomowany chińczyk.
              Konkretny model zależy od mocy jakiej potrzebujesz.
              Warto mieć kilka różnych i choć parę jednakowych - mocniejszych.
              Mam kilka, używam w różnych konfiguracjach, jeszcze mi się żadna nie popsuła. W jednej tylko słabo fotocela działa, ale używam ją jako wyzwalającej pozostałe.

Komentarz

• titit
                Bywalec
                • 2007
                • 153

Zamieszczone przez minek
                Mam kilka, używam w różnych konfiguracjach, jeszcze mi się żadna nie popsuła
                To zdradz tajemnice ile takie lampi kosztuja? i moze daj jakiegos linka do tego sprzetu

Komentarz

• Eryk
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 151

http://funsports.pl/ podany wcześniej
                  40D + ...

Fototapety

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

Zamieszczone przez Eryk
                    http://funsports.pl/ podany wcześniej
                    ktoś tam kupował? strona wyglada na jakąś zrobioną przez gimnazjalistę... no offence ale jakoś chyba mniej bałbym się kupować przez allegro...

odnośnie samych wynalazków. Czy jakaś renomowana firma sprzedajaca sprzęt oswietleniowy/fotograficzny też robi takie cuda?

Pozdr.
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

Zamieszczone przez titit
                      To zdradz tajemnice ile takie lampi kosztuja? i moze daj jakiegos linka do tego sprzetu
                      O tych żarówkach było już bardzo dużo na forum, również w tym wątku.
                      Cen oszukaj na allegro albo funsports, są podobne. Najmocniejsza kosztuje na pewno poniżej 100zł (coś koło 80 chyba), najtańsze od 30-40, nie pamiętam, nie chce mi się sprawdzać.

ktoś tam kupował? strona wyglada na jakąś zrobioną przez gimnazjalistę... no offence ale jakoś chyba mniej bałbym się kupować przez allegro...
                      Na forum było również sporo opinii o funsports. Ja uważam ich za raczej solidną i przede wszystkim tanią firmę (no ale handlują chińszczyzną, ale serwis do tego mają dobry moim zdaniem), ale zawsze kupuję u nich na miejscu.
                      odnośnie samych wynalazków. Czy jakaś renomowana firma sprzedajaca sprzęt oswietleniowy/fotograficzny też robi takie cuda?
                      A chcesz za to samo zapłacić 3x więcej?

Komentarz

• Eryk
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 151

Na zestaw oświetleniowy renomowanej firmy trzeba szykować co najmniej 10 tysięcy złociszy...
                        40D + ...

Fototapety

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Pozdr.
                          W funsporcie kupowało już pewnie parę tysięcy osób i jakoś nikt nie narzeka.. strona ma być funkcjonalna i dostarczać informacji a nie grać, buczeć i skakać jakimś flaszem więc co to ma do rzeczy? Skoro pytasz to dostajesz odpowiedź - jeśli ktoś coś poleca to nie dlatego żeby tak sobie pożartować tylko daje ci podpowiedź gdzie i czego szukać..
                          Renomowane firmy fotograficzne robią oczywiście takie "cuda" ale koszt kilka tysięcy za lampę np. Bowensa pewnie Ci się nie spodoba http://www.sklepfotograficzny.pl/spr...ampy-blyskowe/

Pozdrawiam
                          Artur
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• sergi
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 413

Ceny i oferta, która znajduje się na na stronie funsports.pl jest w 50% nieaktualna. Można ją przeglądać aby mieć jakiś zarys co oni sprzedają jednak i tak trzeba tam dzwonić aby się cokolwiek dowiedzieć czy tez zamówić.

Ja już dwa razy robiłem u nich zakupy. Mili ludzie jednak za pierwszym jak i drugim razem dostałem nie całkiem to co zamawiałem,czekałem chyba dwa dni az w koncu otrzymalem nr konta do dokonania przelewu. Przelew wykonałem, 3 dni później kurier przyjechał a paczka była pobraniowa... Oczywiscie udało się to odkręcić w przeciągu 30 minut no ale...
                            Za drugim razem też były nieprzyjemne "jaja". Ale ogólnie to jest to tania chińszczyzna, która u mnie jak na razie się sprawdza.
                            5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                            :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                            :: Motywy wordpress

Komentarz

• dj_zibi
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 541

Polecam firme www.eltec.pl 2 razy już kupowałem od nich wszystko idealnie.
                              Moja strona

Komentarz

• Eryk
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 151

To wszystko jest jedna china

Kupowałem i w funsports, i w eltecu - a teraz kupuję u fripersa.
                                Ostatnio edytowany przez Eryk; 6996.
                                40D + ...

Fototapety

Komentarz

Pracuję...