Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Nie będe nawet z takimi się starał
To tylko próba.
Balans źle byl ustawiony, a ostrosć chyba uciekła przy zmniejszeniu zdjęcia, zresztą nieważne. Za dużo się nie mogę po tych lampkach spodziewac a i doświadczenie mam żadne
Pozdrawiam!
Nic nie szkodzi widze ze kolega zaszalal ze zdjeciami powiedz, jakim szklem robiles i jakie to "lampki choinkowe" użyłeś do tych fotek, moze cos o parametrach tez wspomnisz i skad miales takie duze tlo ?? czyzby foty byly obrabiane w PS-ie ??
ponowny desant nikoniarza (Persival) na CB ...pozdrowionka
pozdro;-))
no co tu duzo mowic, Panie i Panowie....po kilku latach chyle czolo przed Canonem, i zmieniam wlasnie system;-))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez titit
Nic nie szkodzi widze ze kolega zaszalal ze zdjeciami powiedz, jakim szklem robiles i jakie to "lampki choinkowe" użyłeś do tych fotek, moze cos o parametrach tez wspomnisz i skad miales takie duze tlo ?? czyzby foty byly obrabiane w PS-ie ??
uzywam dwoch tel, tlo kupione na allegro ma szerkosoc 3 m-bardzo dobre ale nieco waskie, jest podgumowane, bardzo dobra jakosc, drugie ma 4,5 metra (kupione w UK), wlasciwie wieksozscrobiona nikkorem 50mm 1.8, jedno chyba....sigma 105 i jedno (numer7) kitowym obiektywem ;-)) to widac zreszta od razu, photoshopa uzywam zawsze....a lapmy to chinskie CY 420, starszne dziadostwo ale poki co sa ok, teraz bede kupowac Bowensy ;-)
pozdro!
Ostatnio edytowany przez persival; 11215.
Powód: Automerged Doublepost
no co tu duzo mowic, Panie i Panowie....po kilku latach chyle czolo przed Canonem, i zmieniam wlasnie system;-))
No prosze, a coz to sie stalo ze zapadla taka decyzja? sam jestem ciekaw
Zamieszczone przez persival
wlasciwie wieksozscrobiona nikkorem 50mm 1.8, jedno chyba....sigma 105 i jedno (numer7) kitowym obiektywem ;-)) to widac zreszta od razu
No tak myslalem ze uzywasz jasnych szkiel, ja tez mysle nad 50/1.8 do takich celow bo to co mam to lipa troche
photoshopa uzywam zawsze....a lapmy to chinskie CY 420, starszne dziadostwo ale poki co sa ok, teraz bede kupowac Bowensy ;-)
Mozesz napisac coz w tym PS-ie robisz bo na razie to dla mnie jest czarna magia . Czyli wyostrzasz, zmieniasz kolory, czy co ?? sorry za klopotkiwe pytania i dzieki za odpowiedz !!
No prosze, a coz to sie stalo ze zapadla taka decyzja? sam jestem ciekaw
nie bede sie rozpisywac.....w skrocie= mniejsze szumy i ogolna kolorystyka zdjec z canona. poza tym odnioslem wrazenie ze sam canon jest jakby tanszy, ale to moze byc tylko moje subiektywne odczucie....
No tak myslalem ze uzywasz jasnych szkiel, ja tez mysle nad 50/1.8 do takich celow bo to co mam to lipa troche
Mozesz napisac coz w tym PS-ie robisz bo na razie to dla mnie jest czarna magia . Czyli wyostrzasz, zmieniasz kolory, czy co ?? sorry za klopotkiwe pytania i dzieki za odpowiedz !!
nie bede sie rozpisywac.....w skrocie= mniejsze szumy i ogolna kolorystyka zdjec z canona. poza tym odnioslem wrazenie ze sam canon jest jakby tanszy, ale to moze byc tylko moje subiektywne odczucie....
w photoshopie glownie dopracowuje biale tlo, kiedy zdejcie jest w miare ok i tylko powiedzmy obrzeza nie sa idelanie biale to idzie w miare szybko;-)
nic wiecej zadnego wyostrzania etc...
ja wlasnie teraz sie wyprzedalem z nikona, dzis zeszly juz totalne resztki ;-))
pozdro!
Mam pytanie - robie zdjecia jakiejs grupie tanecznej z rosji na egzaminie (dzisiaj) i występie publicznym (jutro). Myslalem ze ponagrywam zdjecia na plyty i bede sprzedawal plyte - czy to dobry pomysl czy macie inne lepsze rozwiązania ? Czy zdjecia mam jakos specjalnie zmiejszac podczas obróbki czy nie ?
co do szumow to fakt podobno tak jest ze Canon gora kolorystyka czy ja wiem? mam Canona od X lat wiec chwalic bede co mam wiec tez jest super i lepsza od Nikona cena? za C i za N trzeba placic jak za zboze jak sie chce miec dobry sprzet wiec tu daje znak "="
w photoshopie glownie dopracowuje biale tlo, kiedy zdejcie jest w miare ok i tylko powiedzmy obrzeza nie sa idelanie biale to idzie w miare szybko;-) nic wiecej zadnego wyostrzania etc...
acha, musze tez jak bede mial wiecej czasu siasc przed PS-em i troche sie poduczyc bo to na pewno bedzie pomagac przy zdjeciach stock-owych
to moje pierwsze studio wiec chyba cudów na początek nie będe potrzebował, ale czy takie coś wystarczy na całe postacie .. bo na stocki to raczej napewno
sry za OT ale w temacie o domowym studio nikt nie pisze i nie odpisuje
to moje pierwsze studio wiec chyba cudów na początek nie będe potrzebował, ale czy takie coś wystarczy na całe postacie .. bo na stocki to raczej napewno
sry za OT ale w temacie o domowym studio nikt nie pisze i nie odpisuje
jak bedziesz mial biale tlo to powinno wystarczyc...ale nie obiecuj soebie zbyt duzo, jednak na poczatek moze byc, z czasem kupisz lepsze ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez robgr85
tło to chyba także szare i czarne by się przydało - na allegro sporo tego.
Myślę że jak na początek dla amatora powinno wystarczyć. Do stocku powinno wystarczyć
jeszcze tylko chcialem uscislic..pisze ze na stocki wystarczy....to nie jest tak ze 'stock' jako stock to jakies dziadostwo jest ;-) istock np. jest bardzo wymagajacy jesli chodzi o samo zdejcie (technicznie) szumy, artefakty, bliki - z tych powodow najczesciej zdjecie jest odrzucane, jesli chodzi o bigstocka (tu klada mniejszy nacisk i wiem z doswiadczenia bo aprobuje te zdjecia, ze to co na istocku nie przeszlo na bigstocku 'wchodzi', o shutterstocku, dreamstime i innych nie bede juz pisac.....
'cala postac' tez nie zawsze znaczy jedno....jesli bedziesz mial jedna postac, biale tlo to te lampki powinny wystarczyc, powinny, bo nie wiemy przeciez jakie bedziesz mial szklo podpiete do puszki ;-)) poza tym jesli to bedzie juz wiecej osob, trzy lub wiecej to z pewnoscia to swiatlo bedzie za slabe.
pozdrawiam;-)
Ostatnio edytowany przez persival; 11215.
Powód: Automerged Doublepost
jeszcze tylko chcialem uscislic..pisze ze na stocki wystarczy....to nie jest tak ze 'stock' jako stock to jakies dziadostwo
ale ja nie to miałem na myśli! Chodziło mi o to ze spokojnie powinno wystarczyć do strzelania fotek dajmy na to jakichś obiektów na białym tle. iStock ma juz tak mocną selekcję głównie ze względu na to że mają już tak wielką bazę, i nie muszą wabić klientów ilością zdjęć bazy... pozatym czy getty nie kupiło istocka?
Ja najpierw zaczęłam zarabiać na fotografii a później kupiłam sprzęt, ale nie o to chyba w tym wszystkim chodzi ;-) Jak będziesz patrzył na foto jak na potencjalną kasę to nigdy nie zrobisz dobrego zdjęcia, to trzeba po prostu kochać. Moim skromnym zdaniem ;-P
Sluchajcie, mam pytanie - robie pierwszy raz w zyciu wiekszy reportaz ze studium tanecznego i mam dwa pytania - pierwsze czy zdjecia jakos zmiejszać jaśli chodzi o rozdzielczość jak nagrywam na płyte czy nie ? Po drugie ja robie zdjecia a szef tego studium podchodzi i mowi zebym mu dal plyte bo on potrzebuje zdjecia do archiwum - mam mu o tak o dac plyte czy jakos pobrac oplate za to ze bedzie wykorzystywane gdzies w jakis gablotach
Ja najpierw zaczęłam zarabiać na fotografii a później kupiłam sprzęt, ale nie o to chyba w tym wszystkim chodzi ;-) Jak będziesz patrzył na foto jak na potencjalną kasę to nigdy nie zrobisz dobrego zdjęcia, to trzeba po prostu kochać. Moim skromnym zdaniem ;-P
To czym robilas zdjecia zeby zarabiac na sprzet moze pozowaniem do zdjec? z druga czescia wypowiedzi sie zgadzam bo jak ktos patrzy na zdjecie jak na potencjalne $$$$ to moze miec problem ze zrobieniem dobrej foty no chyba ze siedzi i non stop sie uczy
Komentarz