To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jakubkrys
    • 2011
    • 13

Heh, Poznań to chyba nie jest małe miasto Tym bardziej z jedynym profesjonalnym torem wyścigowym w Polsce A po rozmowie z Panem dowiedziałem się, że on nie ma zamiaru nas zatrudniać, i teraz uwaga: pozwoli nam sprzedawać nasze zdjęcia uczestnikom imprezy! Shock! Co myślicie o takiej wspaniałomyślności?

A tak serio to aż się czasem nóż w kieszeni otwiera. Nie uważam się broń mnie panie Boże za wielce ********ego fotografa, ale skoro zdjęcia były brane do materiałów prasowych, plakatów itd. to znaczy że się podobają tak? Co za tym idzie, skoro się podobają, to chyba do jasnej cholery powinienem spodziewać się wynagrodzenia?

Komentarz

• madc0w
      Początki nałogu
      • 2009
      • 370

#jakubkrys
      Taka u nas mentalność, to samo z modelkami, też wszystkie chcą za darmo aka TFP, napiszesz że chcesz śmieszne pieniądze 50-100zł to ledwo która odpisze :].
      Co do tptd sam robiłem tam zdjęcia, ale po 2 wypadach zrezygnowałem z tych samych powodów co Ty
      W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Zamieszczone przez madc0w
        napiszesz że chcesz śmieszne pieniądze 50-100zł to ledwo która odpisze :].
        Ja raz chciałem 20 zł na dobre piwo (musiałem jeszcze dojechać autem) i odpisała, ale z wielkim oburzeniem, że strasznie drogo
        Facebook

Komentarz

• Nippy
          Coś już napisał
          • 2006
          • 89

Sami jesteśmy temu winni, ponieważ przyzwyczajamy naszych klientów do darmowych zdjęć, w zamian za publikację lub zaprezentowanie zdjęć w portfolio lub robimy je za symboliczną złotówkę. Jeżeli klient ma możliwość otrzymania zdjęć za darmo w jakości, która go zadowala, to chyba nie będzie płacił komuś 1000 zł. Zmieńmy naszą politykę, to i zmieni się podejście klientów - nie będą mieli wyboru To tylko teoretyzowanie, w praktyce i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi za darmo.

Komentarz

• KGR
            Bywalec
            • 2010
            • 164

To ja może z innej beczki ...
            Gazeta Krakowska zamieściła zdjęcie mojego autorstwa bez mojej zgody nie informując mnie o tym. Zdjęcie zostało "obcięte" dołem tak aby nie był widoczny znak wodny lecz było opisane moim imieniem i nazwiskiem.
            Czy gazeta ma prawo "zassać" z netu zdjęcie, wstawić u siebie opisując jedynie autora?
            2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
            Regulamin pkt8.

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Zamieszczone przez KGR
              Czy gazeta ma prawo "zassać" z netu zdjęcie, wstawić u siebie opisując jedynie autora?
              Nie ma, jak i nie ma prawa edytować tego zdjęcia.
              Zabezpiecz dowody i żądaj odszkodowania.
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Masz prawo zażądać wynagrodzenia za publikacje (najczęściej jest to najniższa stawka z rozdzielnika ZPAFu).
                Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• KGR
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 164

Dowód mam, gazeta.
                  Tyle tylko ze to było kilka miesięcy temu dopiero teraz do tego doszedłem tzn. znajomy mnie poinformował.
                  Czyli musztarda po obiedzie.
                  2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
                  Regulamin pkt8.

Komentarz

• jacek_73
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2587

Zamieszczone przez KGR
                    ...Czyli musztarda po obiedzie.
                    Dolicz odsetki :-)
                    Jestę fotografę

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

Zamieszczone przez KGR
                      Dowód mam, gazeta.
                      Tyle tylko ze to było kilka miesięcy temu dopiero teraz do tego doszedłem tzn. znajomy mnie poinformował.
                      Czyli musztarda po obiedzie.
                      Nie. Te sprawy przedawniaja się po kilku latach.
                      Masz prawo zarządać również odszkodowanie za bezprawną publikację. Przyjmuje się 3-krotną stawkę ZPAF.
                      Napisz pisemko, podaj nr konta i czekaj na reakcję.
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• jacek_73
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2587

Zamieszczone przez dinderi
                        ...Przyjmuje się 3-krotną stawkę ZPAF...
                        Jest to gdzieś zapisane czy 'zwyczajowo' się przyjmuje? Pytam bo wujek Gugel ma dzisiaj strajk
                        Jestę fotografę

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

Zwyczajowo.
                          Można oczywiście zarządać miliona dolarów, jak ktoś ma ochote. Kwestia tylko dostosowania swoich życzeń do rzeczywistości.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

dinderi prawdę mowi. Standard to stawka x3. Z tym ze niekoniecznie wg cennika ZPAF. Jeżeli sprzedajesz zdjęcia regularnie to możesz zastosować swoją stawkę. Jak nie bedą płacić to idź do prawnika. Z tego co wiem ostatnio za jedna fotkę umieszczona w internecie (na papierze to jeszcze drożej) polski reporter dostał 6000 zł.

Komentarz

• madc0w
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 370

Zamieszczone przez Nippy
                              Sami jesteśmy temu winni, ponieważ przyzwyczajamy naszych klientów do darmowych zdjęć, w zamian za publikację lub zaprezentowanie zdjęć w portfolio lub robimy je za symboliczną złotówkę. Jeżeli klient ma możliwość otrzymania zdjęć za darmo w jakości, która go zadowala, to chyba nie będzie płacił komuś 1000 zł. Zmieńmy naszą politykę, to i zmieni się podejście klientów - nie będą mieli wyboru To tylko teoretyzowanie, w praktyce i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi za darmo.
                              Po części tak, a z drugiej strony spora część z nich często woli gorsze zdjęcia a za darmo.
                              W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• model
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 346

Zamieszczone przez jacek_73
                                Jest to gdzieś zapisane czy 'zwyczajowo' się przyjmuje? Pytam bo wujek Gugel ma dzisiaj strajk
                                Nie zwyczajowo, tylko w ustawie o prawach autorskich jest taki zapis
                                Podpisy kłamią

Komentarz

Pracuję...