To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario1275
    Początki nałogu
    • 2005
    • 420

czy można wysyłać te same fotki do kilku stock`ów i na czym polega ta "wybredność" czy oni decydują czy zdjęcie znajdzie się w ich zasobach czy wysyłasz co chcesz??
    www.modelownia.pl

Komentarz

• dazz

Matko Wariatko ;-) a możesz powiedzieć jakiego sprzętu używasz oraz jakie stosujesz oświetlenie? Pytam pod kątem akceptowalności zdjęć przez stocki pod względem rozdzielczości, szumów itp.

Komentarz

• mario1275
        Początki nałogu
        • 2005
        • 420

a i jeszcze jedno na stock`u można zarobić polecając komuś stronę może się mogę komuś przysłużyć??
        www.modelownia.pl

Komentarz

• matka_Wariatka
          Bywalec
          • 2006
          • 120

Routlaw dzieki

mario - te same zdjecia mozesz slac do kilku stockow, Ty decydujesz co wysylasz, admini decyduja co ich zdaniem sie nadaje a co nie. roznie to bywa.

dazz - wszystkie zdjecia robilam Nikonem Coolpixem 5700 - 4,9 mp. do grudnia zeszlego roku "swiecilam" swiatlem dziennym, tylko na takie bylo mnie stac i odpowiadalo mi ono.
          w grudniu 2005 kupilam namiot bezcieniowy i 2 lampy blyskowe - nowe przezycie i nauka dla matki
          14 wrzesnia br kupilam Canona 400D i znowu nauka... ale jaka przyjemna

dotychczasowy dorobek to w 99% martwa natura, teraz planuje opanowanie sztuki portretow i zdjec ludzi wczesniej mialam ograniczenia sprzetowe, teraz sprobuje, najwyzej poddam sie i padne...
          stocki kochaja zdjecia ludzi, mozna na nich najwiecej zarobic, niestety nie mialam takiej mozliwosci.
          admini zwracaja uwage na oswietlenie glownie, szumy, kompozycje, "przydatnosc" stockowa.
          mam juz troche doswiadczenia w tej materii, na poczatku irytowaly mnie "odrzuty", myslalam, ze robie swietne zdjecia ale jak poogladalam galerie innych uzytkownikow to wiem, ze jestem CIENKIbolek, tak czy siak robie swoje i dobrze na tym wychodze.
          polecam taka forme zarobkowania

mario mozna
          matka
          ((((()))))

Komentarz

• chyrek
            Bywalec
            • 2005
            • 209

mario: mozna ale... np. na Istockphoto bycie Exclusive Photographer czyli wystawianie fotek tylko u nich wiaze sie z wiekszymi stawkami za zdjecia dochodzacymi do dwukrotnosci stawki normalnej, przyklad: http://www.istockphoto.com/exclusivity_intro.php?ID=1

pzdr,
            Łukasz Chyrek
            canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• matka_Wariatka
              Bywalec
              • 2006
              • 120

chyrek, masz mozliwosc slania fotek na kilka stockow, bycie exclusive jest zdecydowanie nieoplacalne uwierz mi.
              matka
              ((((()))))

Komentarz

• Routlaw
                Uzależniony
                • 2005
                • 983

matko_Wariatko a na shutterstocku jak Ci idzie? słabiej niż na istock?
                14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• matka_Wariatka
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 120

Routlaw od dwoch miesiecy Shutter rowno goni Istocka, zarobki ksztaltuja sie na podobnym poziomie
                  Dobry jest jeszcze Dreams, Fotolia i Stockxpert.
                  matka
                  ((((()))))

Komentarz

• chyrek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 209

Zamieszczone przez matka_Wariatka
                    chyrek, masz mozliwosc slania fotek na kilka stockow, bycie exclusive jest zdecydowanie nieoplacalne uwierz mi.
                    o matko i kolejna dobra rada na zycie... dzieki. W sumie nie jestem exclusive na istock, ale chodzila mi taka mysl po glowie... anyway, dzieki za ukierunkowanie moich zamierzen

pzdr,
                    Łukasz Chyrek
                    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• Fotoaparatka
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 72

Taki ogólny pesymizm panuje, a ja znam takich fotografów, którzy zarabiają bez problemu i to nieźle, a nie są tymi "czołowymi". (Choć tu przyznaję, ze znajomości są pomocne lub tzw. obycie). Ja pracowałam dla hotelu robiąc zdjęcia jedzenia przez 3 lata dopóki nie wyjechałam za granicę, a i tutaj udało mi się znaleźć zlecenie i mam nadzieję, ze będzie ich więcej. Co do stocków to mam taką opinię (jestem na fotolii i trochę się sprzedało, a nie jestem tam długo): I tak robiłabym zdjęcia; bo to lubię. Robię je praktycznie codziennie dla przyjemności. Mozliwe, ze części z nich nie sprzedam z prawami i po dobrej cenie, to co, mają w domu lezeć? (A raczej zawalać mi komp.)

Routlaw, pozdrówki:-)

Komentarz

• Routlaw
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 983

Zamieszczone przez Fotoaparatka
                        ...
                        Routlaw, pozdrówki:-)
                        Oooo kogo ja widze...
                        Witam witam i pozdrawiam
                        14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• mikeqp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 235

Witam, możecie mi powiedzieć na czym polega takie sprzedawanie fotek dokładnie?? z waszych wypowiedzi zrozumieałem że można spokojnie sprzedawać fotki na kilku serwisach i nie ma to wpływu na prawa autorskie czy coś
                          jestem ciekaw kto kupuje takie fotki??--np ciastek?;]
                          można wysyłać wszelakie zdjecia-przyroda, ludzie wszystko taq?
                          wystarczy się zalogowa wysłać(poczekać aż fotki zostaną/lub nie przyjęte) i tyle??;D
                          pozdrowionka

Czy prawa autorskie są żeczywiście niezbywalne?? możemy to samo zdjecie sprzedawać kilka razy?? np, w przyszłości do jakiejś gazety?;]

Komentarz

• Hallgerd
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 67

Można oczywiście sprzedawać to samo zdjęcie kilkakrotnie, w kilku stockach i potem do gazety, chyba że zaznaczysz opcję (jest taka np. na dreamstime) sprzedaży praw, ale wtedy sam ustalasz cenę - minimum chyba 350$.

A sprzedaż polega dokładnie na zalogowaniu się, wysłaniu zdjęć i czekaniu na akceptację. Mój mąż też nie chciał wierzyć, że z tego mogą być pieniądze "bo przecież każdy by tak mógł" i dokładnie każdy może. Wystarczy aparat,komputer i w miarę szybkie łącze.
                            Ostatnio edytowany przez Hallgerd; 2383.
                            canon

dreamstime, istockphoto, shutterstock, fotolia, bigstockphoto, stockxpert

Komentarz

• mikeqp
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 235

i wysyłą się oryginały prawda??<--muszę zapytać dla pewności;]

Komentarz

• kami74
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1492

Własnie sie zarejestrowałem na istocku. wysłałem 3 fotki i teraz maja mi napisać w ciagu 2 tygodni czy jest OK czy nie. Procedura dostania sie tam jest ciut skomplikowana
                                5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                                MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

Pracuję...