To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwv
    Bywalec
    • 2006
    • 118

Powiem ci że już dawno doceniłem role internetu jako źródło "dodatkowych" zarobków. Niekiedy chciałbym się przeprowadzić do jakiegoś kraju afryki gdzie całodzienna fizyczna praca człowieka jest warta 1-2$.
    Byłbym bogaczem tylko żeby neta mi podłączyli.

Komentarz

• bergamotka

Od tego roku formularza PIT-53 już się nie składa. Należy jedynie w odpowiednim terminie zapłacić podatek.

Komentarz

• nor
        Bywalec
        • 2006
        • 220

Mam pytanie technicznej natury: czy wrzuca sie zdjęcia w największym formacie a serwisy same sobie resize'ują do mniejszych, czy trzeba o to zadbać samemu?

Komentarz

• bergamotka

Nor, sami sobie resize'ują.

Komentarz

• decha
            Bywalec
            • 2006
            • 110

Niech mi ktoś powie gdzie na istckphoto jest ten quiz? Czy dobrze rozumiem, że powinien się pojawić po przeczytaniu instrukcji w miejscu przycisku "apply now"? Za cholere nie mogę go znaleść a po kliknięciu na "Continue to the Application" wraca mi do strony z linkami do instrukcji

EDIT: problem rozwiązany. najwyraźniej moje łącze coś mieszało. u znajomego wszystko poszło bez problemu
            Ostatnio edytowany przez decha; 7480.
            www.piotrdeska.pl
            www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• tom634
              Bywalec
              • 2006
              • 123

Witam,
              ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
              Pozdrawiam.
              Moje zdjęcia

Komentarz

• Canclerz
                Bywalec
                • 2007
                • 141

Zamieszczone przez tom634
                Witam,
                ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
                Pozdrawiam.
                Zdaje mi się, że jedynie Dreamstime ma formularz model release po polsku. Skoro mają formularz to pewnie go przyjmują, osobiście nie korzystałem.
                Smiena 8M

Komentarz

• Picia
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 337

mam małe pytanie do siedzących w tym temacie

można zdjęcia dowolnie kadrować na kompie .. czy muszą być w proporcji 4:3 ?

bo chce wysłać 10 pierwszych fotek i nie chce kolejny raz czekać .. wiec dbam o wszystkie szczegóły.

Komentarz

• Canclerz
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 141

Zamieszczone przez Picia
                    mam małe pytanie do siedzących w tym temacie

można zdjęcia dowolnie kadrować na kompie .. czy muszą być w proporcji 4:3 ?

bo chce wysłać 10 pierwszych fotek i nie chce kolejny raz czekać .. wiec dbam o wszystkie szczegóły.
                    Można dowolnie kadrować. Mam 3:2, 4:3, 1:1 i bliżej nieokreślone.
                    Smiena 8M

Komentarz

• Metus
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 424

na dreamstime po załadowaniu jpg'a pyta o RAW. warto wysyłać in rawy?
                      pozdrawiam
                      Metus

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez Qbexus
                        Musisz wczuć się w projektanta www, bo najczęściej do tego te zdjęcia są wykorzystywane. Równolegle ze stockami przeglądaj topowe strony na świecie. Z doświadczenia wiem, że do dtp (druku) raczej robi się specjalne sesje pod klienta a nie kupuje w stockach.
                        Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Na sesję to stać tylko tych najbogatszych. A cała masa tych średnich bardzo często korzysta ze stocków. Są i inne powody. Przykład najprostszy: do folderu o klimatyzacji wrzucono fotkę serferów atlantyckich. Trudno żeby do jednego potrzebnego zdjęcia ktoś organizował sesję... :-D
                        W swoim 14 letnim doświadczeniu nie raz spotkałem się z tym, że klienci sami wybierają stocka i go dostarczają - bo mogli zobaczyć, wybrać i to im pasowało. I było - proszę nam zaprojektować okładkę - "pod tę fotkę".
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• JerzyC
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 103

Zamieszczone przez iREM
                          Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Na sesję to stać tylko tych najbogatszych. A cała masa tych średnich bardzo często korzysta ze stocków.

Ci najbogatsi też korzystają ze stocków, np. warsztaty fotograficzne NG, które aktualnie odbywają się w Gdańsku są reklamowane moimi zdjęciami Gdańska. NG zakupiło je właśnie na stocku.
                          Wszyscy schodzą na psy, NG takie bogate wydawnictwo kupuje fotki na stockach !

Komentarz

• olekbuszka
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 40

Pytanie odnośnie opcji "Sell the rights (SR-EL)" na dreamstime.com. Jak rozumiem oznacza to odsprzedanie autorskich praw majątkowych do zdjęcia, czyli ktoś kto je kupi korzystając z takiej opcji to będzie mógł je dowolnie powielać, sprzedawać dalej, itd.
                            Ale:
                            a) czy muszę je wycofać z tego stocka czy automatycznie zostanie wycofane,
                            b) z innych stocków,
                            c) co ze osobami które kupiły je wcześniej do jednorazowego użytku,
                            d) czy na mojej stronie mogę to zdjęcie dalej publikować - myślę że tak, ale proszę o weryfikację.

Z góry dzięki za odpowiedzi,
                            Pozdrawiam!

Komentarz

• Routlaw
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 983

Zamieszczone przez olekbuszka
                              Pytanie odnośnie opcji "Sell the rights (SR-EL)" na dreamstime.com. Jak rozumiem oznacza to odsprzedanie autorskich praw majątkowych do zdjęcia, czyli ktoś kto je kupi korzystając z takiej opcji to będzie mógł je dowolnie powielać, sprzedawać dalej, itd.
                              Ale:
                              a) czy muszę je wycofać z tego stocka czy automatycznie zostanie wycofane,
                              b) z innych stocków,
                              c) co ze osobami które kupiły je wcześniej do jednorazowego użytku,
                              d) czy na mojej stronie mogę to zdjęcie dalej publikować - myślę że tak, ale proszę o weryfikację.
                              Ad a - zapewne sami skasują
                              Ad b - musisz skasować, przestałeś być jego właścicielem. Co będzie jak ktoś na innym stocku kupiłby prawa do niego?
                              Ad c - prawo nie działa wstecz, po sprzedaniu praw zdjęcie znika ze stocka.
                              Ad d - zdjęcie nie jest już Twoje, nie trzymałbym cudzych fot bez zgody właściciela
                              14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• minek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1386

Zamieszczone przez Routlaw
                                Ad d - zdjęcie nie jest już Twoje, nie trzymałbym cudzych fot bez zgody właściciela
                                Bez przesady, ciągle jeseś autorem zdjęcia. Prawa majątkowe to nie prawa autorskie.
                                Żeby przejąć prawa autorskie trzeba chyba zabić autora i poczekac 80 lat, czy jakoś podobnie. Nie wiem jak tearz, ale coś z tymi 80 latami było.

Komentarz

Pracuję...