Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Em Es
    Zablokowany
    • 2011
    • 394

!! przeczytaj PW które zaraz wyślę !!

jaka była forma płatności ?

zgłoś natychmiast fakt dokonania oszustwa na policji !!

UWAGA ! nie stracisz pieniędzy tylko trochę to potrwa - POK (program ochrony kupujących)
    zwróci Ci kasę za ten zakup - procedury przeczytasz tutaj > http://allegro.pl/country_pages/1/0/.../pok/index.php

bezwzględnym wymaganym warunkiem zwrotu wpłaconej kwoty jest po pierwsze trzymanie się ram czasowych a po drugie zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa oszustwa - drukuj i archiwizuj każdy mail związany ze sprawą - szczególnie te o płatnościach

i teraz jeszcze takie małe info - policja policją... poinformuj gościa z aukcji o ile masz z nim kontakt że sprawa wędruje na policję , że ma przechlapane bo oszustwo to jakieś 8 latek wakacji - nie jest to ścigane z urzędu więc ma 24h na przelanie kasy z powrotem i wycofasz sprawę

szczęście w nieszczęściu że "kupiłeś" przez allegro a nie umawiając się na boku...
    Ostatnio edytowany przez Em Es; 42017.

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Zamieszczone przez Em Es
      oszustwo to jakieś 8 latek wakacji
      Ale mnie rozbawiłeś

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez Em Es
        jaka była forma płatności ?

zgłoś natychmiast fakt dokonania oszustwa na policji !!
        Wstrzymaj konie, oszustwo to będzie dopiero w momencie, kiedy zapłacony towar nie dotrze. Aukcja faktycznie podejrzana, ale co będzie w momencie, kiedy towar faktycznie zostanie wysłany?
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• tomba
          Bywalec
          • 2006
          • 234

...dokładnie, może ci się trafi jakiś "ciepły" sprzęt.
          sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
          niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
          Fotograf ślubny

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Schemat wałków jest zazwyczaj ten sam i niestety świadczy również o... kupujących. Oszuści wykorzystują znaną od zawsze zasadę że najłatwiej kogoś wykiwać jeśli ofiara sama myśli że to ona znalazła frajera i robi genialny interes. Wabikiem na sprzedaż nieistniejącego lub niesprawnego sprzętu są zawsze opisy w stylu "dostałem nietrafiony prezent i chcę się go szybko pozbyć", "znalazłem aparat na strychu ale się nie znam, nie wiem ile to warte i nawet nie wiem jak sprawdzić czy to działa" etc. I wtedy potencjalna ofiara myśli sobie, że trafiła na frajera, który za bezcen oddaje towar bo nie ma pojęcia co sprzedaje. A potem tylko płacz, nieprzespane noce, niepotrzebne nerwy, policja, odwet, coraz dłuższe wątki na forum...

A tutaj film instruktażowy jak to robią zawodowcy ;-)
            Digart

Komentarz

• Em Es
              Zablokowany
              • 2011
              • 394

Zamieszczone przez MC_
              Ale mnie rozbawiłeś
              cieszę się że poprawiłem twój humor... mam głęboko co o tym myślisz
              - nie ty umoczyłeś 8kzł... o forumowej uprzejmości już pisałem na CB

pisałem o teoretycznym wymiarze kary wg KK ...kwota oszustwa nie ma znaczenia (w przeciwieństwie do kradzieży)

a teraz kolejne istotne wskazówki dla kolegi kupującego :

1 żadnych odbiorów osobistych
              2 przesyłka ubezpieczona z opcją sprawdzenia zawartości

i najważniejsze :

1 nie odbierasz przesyłki w domu
              2 odbierasz przesyłkę na poczcie / w siedzibie(magazynie) firmy kurierskiej
              3 nagrywasz na video całą operację odbioru przesyłki ze szczególnym uwzględnieniem jej rozpakowywania - ma być cały czas widoczna na nagraniu od momentu kiedy ją pierwszy raz dotkniesz
              4 masz ze sobą świadka
              5 robisz to w obecności pracownika poczty/firmy kurierskiej
              6 w przypadku niezgodności zawartości paczki z tym za co zapłaciłeś - nie wychodzisz z poczty/firmy kurierskiej tylko na miejsce wzywasz Policję

a to dlatego że cwany oszust może wysłać cegłę - i tu udowodnienie że było inaczej mogłoby być baaardzo trudne lub niewykonalne - dzięki temu co napisałem wyżej możesz
              się nie przejmować ewentualną "cegłą" w paczce

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

Zamieszczone przez Em Es
                cieszę się że poprawiłem twój humor... mam głęboko co o tym myślisz
                - nie ty umoczyłeś 8kzł... o forumowej uprzejmości już pisałem na CB

pisałem o teoretycznym wymiarze kary wg KK ...kwota oszustwa nie ma znaczenia (w przeciwieństwie do kradzieży)
                Ustawowe maksymalne zagrożenie a rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Zejdź na ziemię.
                Kwota oczywiście nie ma znaczenia w sensie przesłanki przestępstwa, ale oczywiście wpływa na wymiar orzeczonej kary.

Ale rozumiem, że jesteś praktykiem jeśli chodzi o prawo karne i wiesz wszystko najlepiej

Komentarz

• Em Es
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 394

kwota jest wystarczająca do skazania i to ze sporym zapasem - to nie kura

...nie jestem - znam za to mądrych mecenasów

może skończysz offtop i napiszesz coś co pomoże koledze z forum ??

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Tak, niech się modli, żeby to była okazja.

ps. słowo mądrych winno być w "".
                    I nie rób ludziom wody z mózgu, bo jeszcze będą wierzyć w takie realia polskiego wymiaru sprawiedliwości.
                    EOT

Komentarz

• Em Es
                      Zablokowany
                      • 2011
                      • 394

gdyby nie woda w mózgach to nie byłoby takich tematów...

nie musi się modlić - wystarczy jak skorzysta z cennych wskazówek i praw mu przysługujących

...a ewentualny wymiar kary dla ewentualnego oszusta jest tu mało myślę istotny dla kolegi chwilowo bez 8kzł - myślę że bardziej istotne jest dla niego odzyskanie tej kwoty

...dobrze że nie doradziłeś mu przeplucia trzy razy przez lewe ramię

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Dla mnie jest tu jedno, ciagle niejasne.
                        Czy kolega rafalk75 zapłacił za aukcję, czy nie zapłacił?
                        Pisze o swoich nerwach i naiwności, ale nie pisze, czy dokonał przelewu. Jeśli nie dokonał, to o co w ogóle kaman!?
                        W najgorszym przypadku dostanie negatywa, za niewywiązanie się z aukcji. Jeśli go w normalny sposób skomentuje, będzie miał zerowy wpływ na jego konto.
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• PrzemoBydg
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 42

Zamieszczone przez rafalk75
                          Niestety, przyznaję - popełniłem ten błąd. Zawsze udawało mi się bez konfliktów.
                          Ja z tego rozumiem, że zapłacił.
                          | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Komentarz

• Em Es
                            Zablokowany
                            • 2011
                            • 394

post 4153 - wg mnie kolega zapłacił niestety... i dlatego potrzebna jest szybka i skuteczna "akcja ratunkowa" - jeżeli kolega będzie się trzymał tego co napisałem w poście 4165 to cała historia będzie tylko lekcją bez większych kosztów

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Zamieszczone przez PrzemoBydg
                              Ja z tego rozumiem, że zapłacił.
                              Ja w zyciu spotkałem tyle osób, które mało nie popełniły samobójstwa z powodu nieosiągnięcia wymarzonych zysków, że wcale nie jest to dla mnie takie jednoznaczne.
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Em Es
                                Zablokowany
                                • 2011
                                • 394

Zamieszczone przez MC_

ps. słowo mądrych winno być w "".
                                jesteś jasnowidzem czy może masz wróżkę z kulą i kotem u boku

Komentarz

Pracuję...