Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sunders
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2746

Zamieszczone przez rafalk75
    Zachciało się pełnej klatki - to teraz kubeł zimnej wody na głowę. Nigdy więcej allegro. Wolę jechać tak jak zwykle do Poznania niż dać się drugi raz tak przerobić.
    Niekoniecznie trzeba jeździć do Poznanie, Poznań może przyjechać do Ciebie
    Gdzie ja miałem głowę??
    Rzeczywiście aukcja podejrzana "na pierwszy rzut oka".Jesli przebijałeś znajac już opinie z tego wątku, to faktycznie "żądza FF" osłabiła twoją czujność :-)
    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Panowie bardzo proszę bez odniesień osobistych.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• horak
        Uzależniony
        • 2010
        • 589

Zamieszczone przez Em Es
        post 4153 - wg mnie kolega zapłacił niestety... i dlatego potrzebna jest szybka i skuteczna "akcja ratunkowa" - jeżeli kolega będzie się trzymał tego co napisałem w poście 4165 to cała historia będzie tylko lekcją bez większych kosztów
        Skuteczna akcja ratunkowa to tylko zwrot pieniędzy po kilku miesiącach od allegro przy spełnieniu odpowiednich warunków ich regulaminu. Jeśli został rzeczywiście oszukany to nic innego mu nie pomoże. Jeśli rzeczywiście padł ofiarą oszustwa to współczuję koledze.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez Em Es
        cieszę się że poprawiłem twój humor... mam głęboko co o tym myślisz
        - nie ty umoczyłeś 8kzł... o forumowej uprzejmości już pisałem na CB

pisałem o teoretycznym wymiarze kary wg KK ...kwota oszustwa nie ma znaczenia (w przeciwieństwie do kradzieży)

a teraz kolejne istotne wskazówki dla kolegi kupującego :

1 żadnych odbiorów osobistych
        2 przesyłka ubezpieczona z opcją sprawdzenia zawartości

i najważniejsze :

1 nie odbierasz przesyłki w domu
        2 odbierasz przesyłkę na poczcie / w siedzibie(magazynie) firmy kurierskiej
        3 nagrywasz na video całą operację odbioru przesyłki ze szczególnym uwzględnieniem jej rozpakowywania - ma być cały czas widoczna na nagraniu od momentu kiedy ją pierwszy raz dotkniesz
        4 masz ze sobą świadka
        5 robisz to w obecności pracownika poczty/firmy kurierskiej
        6 w przypadku niezgodności zawartości paczki z tym za co zapłaciłeś - nie wychodzisz z poczty/firmy kurierskiej tylko na miejsce wzywasz Policję

a to dlatego że cwany oszust może wysłać cegłę - i tu udowodnienie że było inaczej mogłoby być baaardzo trudne lub niewykonalne - dzięki temu co napisałem wyżej możesz
        się nie przejmować ewentualną "cegłą" w paczce
        Ja jeśli mam wątpliwości to nie licytuję, a jeśli już się zdarzy to zawsze jadę na odbiór osobisty. Opcja odbioru ze sprawdzeniem ok ale chyba tylko za pobraniem bo jeśli przelałeś na konto to co ci da to sprawdzenie i cała ta szopka z kamerą ??
        Ostatnio edytowany przez horak; 34022. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mar_ko
          Bywalec
          • 2010
          • 143

Zamieszczone przez nowart
          Zupełnie niepotrzebnie. Winne nie jest tu alledrogo tylko wyłącznie Ty i Twój ślepy pęd do trafienia okazji za wszelką cenę. Tylko, że tym razem okazja trafiła Ciebie ale ważne, żebyś wyszedł z tego bez szwanku. Wygrałeś licytację, masz zawsze jakieś wsparcie w allegrowym POK.
          Trzeba było jednak jechać do tego Poznania
          A po co to piszę - bo za każdym razem , gdy widzę taką sytuację wyjść z podziwu nie mogę jacy ludzie są naiwni. Powtarzam od dawna, że nawet gdyby złodziej na aukcji wywiesił bijący po oczach afisz, że sprzęt ukradł ubiegłej nocy, to za pół ceny ludzie i tak będą się bić, żeby jak najszybciej go kupić
          Nie wiem czy tylko on jest winny. Na allegro wiele tego typu przykładów - śmierdzących z daleka. Wiem, że nie da się usuwać i sprawdzać wszystkich trefnych aukcji. Wiem tylko, że tacy kolesie robiący przekręty zniechęcają nas, porządnych użytkowników (wynika to z wielu Waszych wypowiedzi). Przecież większość sprzedających i kupujących jest uczciwa. Nie przyszłoby im do głowy robić takiego przekrętu (nieważne czy z powodów etycznych, czy ze strachu przed konsekwencjami).
          Tacy oszuści powodują, że ze strachu można naprawdę stracić niezłą okazję. Przecież sytuacje typu "bardzo potrzebuję szybko gotówki, więc sprzedam moją ukochaną L-kę nawet za 3/4 ceny" muszą się zdarzać.

A skłonność do kombinowania/własnej "interpretacji" przepisów/kupna czegoś za pół ceny (nawet mimo afisza ) jest chyba elementem "wpisanym" w naszą naturę. Kto ma ochotę zaprzeczyć, niech sobie przypomni ile razy np. mignął światłami ostrzegając innych kierowców łamiących przepisy przed patrolem :-P
          Ostatnio edytowany przez mar_ko; 32146.

Komentarz

• Em Es
            Zablokowany
            • 2011
            • 394

Zamieszczone przez horak

Ja jeśli mam wątpliwości to nie licytuję, a jeśli już się zdarzy to zawsze jadę na odbiór osobisty. Opcja odbioru ze sprawdzeniem ok ale chyba tylko za pobraniem bo jeśli przelałeś na konto to co ci da to sprawdzenie i cała ta szopka z kamerą ??
            odbiór osobisty w takiej sytuacji - słabe rozwiązanie... gość może powiedzieć
            że siłą odebrano mu aparat i nie zapłacono - to dopiero by była afera...
            mogą się zdarzyć także inne nieprzyjemne sytuacje na które szkoda czasu i zdrowia

szopka z kamerą - zakładamy że mamy do czynienia z oszustem - ten wysyła przesyłkę , ma dowód nadania ...odbieramy paczkę a w środku cegła - jak udowodnisz że nie dostałeś aparatu ? tamten powie że wysłał aparat i ma dowód nadania - słowo przeciwko słowu... kamera w miejscu odbioru + świadkowie ze strony poczty/firmy rozwiązują niejako ten problem wiarygodności słowa i przy zachowaniu wcześniej opisanych procedur stanowią niepodważalny materiał dowodowy

w praktyce dałoby to tyle że policja bez problemu rozpoczęłaby postępowanie w sprawie oszustwa z mocnymi dowodami a to z kolei (wszczęcie postępowania) jest warunkiem do otrzymania zwrotu kasy od Allegro (POK)

Zamieszczone przez horak

Ja jeśli mam wątpliwości to nie licytuję, a jeśli już się zdarzy to zawsze jadę na odbiór osobisty.
            heh ja też nie licytuję mało tego - zdaje się że to moja skromna osoba umieściła info o tej podejrzanej aukcji w tym temacie
            Ostatnio edytowany przez Em Es; 42017.

Komentarz

• horak
              Uzależniony
              • 2010
              • 589

Wydaje mi się, że najbezpieczniejsze opcja to pobranie z możliwością sprawdzenia przed zapłaceniem - tylko wtedy dla mnie to sprawdzenie ma sens. Wiele osób nie chce wysyłać za pobraniem często z powodu obawy o nieodebranie przesyłki. Warto wtedy porozmawiać i często się udaje. Jeśli gość idzie w zaparte, a cena przedmiotu, jego staż i komentarze na allegro mówią, że może być to wałek to wiadomo dlaczego nie chce wysłać za pobraniem ze sprawdzeniem.

Ps. Zgadzam się policja rozpoczęłaby postępowanie, które zostałoby umorzone bo wątpię w to, żeby coś zdziałali. Jednak sprawa musi zostać zgłoszona na policję i dopiero jak prześlą listownie zawiadomienie o wszczęciu dochodzenia trzeba je przesłać do allegro aby mogli uruchomić swoje procedury. Bez tego ani rusz
              Ostatnio edytowany przez horak; 34022.

Komentarz

• nowart
                Uzależniony
                • 2007
                • 809

Zamieszczone przez mar_ko
                Nie wiem czy tylko on jest winny. Na allegro wiele tego typu przykładów - śmierdzących z daleka.
                Jeśli gówno śmierdzi z daleko to się go nie tyka - jest nawet takie powiedzenie, zresztą nie jedno tyczące się chciwości, zachłanności i wszelkiej maści "okazji" pachnących trupem.
                Kto jest tutaj winny wie nawet sam autor a Ty chyba sam do końca nie wierzysz w to co piszesz...

Przecież sytuacje typu "bardzo potrzebuję szybko gotówki, więc sprzedam moją ukochaną L-kę nawet za 3/4 ceny" muszą się zdarzać.
                Wyjaśnijmy sobie jedno raz na zawsze - "nie ma darmowych obiadów", cytując morał znanego dowcipu. Podobnie też NIE MA (!!!) okazji, choć to pojęcie względne i dla każdego może oznaczać co innego. Wmawianie sobie w dzisiejszych czasach , że ktoś postanowił zostać świętym Mikołajem i sprzedać nam sprzęt za 3/4 ceny, którą mógłby bez problemu otrzymać, jest naiwniactwem w czystej postaci.

A skłonność do kombinowania/własnej "interpretacji" przepisów/kupna czegoś za pół ceny (nawet mimo afisza ) jest chyba elementem "wpisanym" w naszą naturę. Kto ma ochotę zaprzeczyć, niech sobie przypomni ile razy np. mignął światłami ostrzegając innych kierowców łamiących przepisy przed patrolem :-P[/quote]

Komentarz

• Em Es
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 394

moje wskazówki nie dotyczą każdego zakupu - tylko tego konkretnego gdzie mamy całe mnóstwo przesłanek ku temu że może to być oszustwo

Komentarz

• horak
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 589

Ok rozumiem,
                    Trzeba być ostrożnym chociaż często nie jest to łatwe bo łatwo jest uśpić naszą czujność. Tydzień temu chciałem kupić na allegro telefon. W ciągu tygodnia pojawiły się dwie aukcję w cenie 150 - 200 pln niższej od rynkowej. Oczywiście tylko wpłata na konto i kilka komentarzy dorobku. Wszedłem za tydzień na konta tych gości to były już zawieszone i oczywiście negatywne komentarze, że sprawa zgłoszona na policję. Pewnie każdy z nas nie raz nie dwa widział takie bajery.

Komentarz

• mar_ko
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 143

Zamieszczone przez nowart
                      Kto jest tutaj winny wie nawet sam autor a Ty chyba sam do końca nie wierzysz w to co piszesz...
                      Przecież nie mówiłem, żeby moje wypociny traktować jak wyrocznię. Jestem tylko prostym chłopakiem ze wsi

Komentarz

• rafalk75
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 46

No cóż wracając do porannej zadymki - nie można na tym świecie zakładać że wszystko pójdzie dobrze. Miałem czekać do 13 (no cóż wrzało we mnie ale grzecznie poczekałem). O 13 dowiedziałem się że z powodów rodzinnych nie mogli wysłać paczki i że o 17 wyślą, więc czekam jak kot z pęcherzem do 17. O 16.59 coś we mnie pękło, zero informacji, wysłałem informację że składam zażalenie do POK Allegro. Po 5 minutach mail a potem zaraz telefon od "sprzedającego" z Allegro. "No wie pan był problem z przelewem z mBanku do City Handlowego (i tu dowiedziałem sie o następnym poziomie tej układanki że moja kasa wędruje od banku do banku)". Ja zaś na to że wycofuję się z umowy skoro strona nie wywiązuje się z umowy. "Sprzedający" po długiej umowie zgadza się na zwrot pieniędzy na konto jak tylko wrócą z City. Ustalamy termin do kiedy ma wrócić kasa. I myślałem że już spokój. I znowu się myliłem. Okazuje się że pan SZEF owego "Sprzedającego" podobno juz wysłał paczkę. No i znowu od nowa. Poprosiłem o kontakt do SZEFA. No i po "chwili" odezwał się szef, który dowiedział się kilku spraw podobno mu nie znanemu. Nie wiedział że jego pracownik zmienił formę płatności, że nic nie wie o tym że chciałem uzyskać choćby numer seryjny i warunki gwarancji. Także ogólnie to on prawie nic nie wiedział. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale powołałem się na to że przy zakupach przez internet można wycofać się w ciągu 7 dni. Decyzję przekazałem przed tym jak poinformowano mnie o tym że paczka została wysłana. Po kilku przepychankach stanęło na tym że zaproponowałem ugodowe podejście do tematu, czyli oświadczenie o tym że umowa uważana jest za niebyłą, pieniądze mają wrócić na konto a paczka nie zostanie przyjęta i odesłana spowrotem. Albo jeśli się nie zgadza na załatwienie tej sprawy przez Allegro plus komentarz do transakcji. Teraz czekam na wariant pierwszy czyli oświadczenie - tak na wszelki wypadek gdyby jednak gość się upierał. Wiem że początek był do bani. Jestem ciekaw co mnie jeszcze czeka?
                        System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale powołałem się na to że przy zakupach przez internet można wycofać się w ciągu 7 dni.
                          Ta zasada obowiązuje wyłącznie przy sprzedaży podmiot gospodarczy konsument.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• rafalk75
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 46

Zamieszczone przez Merde
                            No skoro koniec końców dowiedziałem się że gość pracuje jako pośrednik w firmie to chyba dla pozorów i dla uniknięcia odpowiedzialności wystawia to jako osoba fizyczna. Lecz naprawdę wyszło z tego że sprzedaje to firma - więc podmiot gospodarczy. No cóż zobaczymy co z tego wyniknie.
                            System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Komentarz

• Em Es
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 394

czyli twierdzi/twierdzą że niby wysłali... no ciekawe - cóż , trzeba czekać na rozwój sytuacji

w najgorszym razie poczekasz na zwrot kasy

Komentarz

• MC_
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3444

Zamieszczone przez Merde
                                Kolego moderatorze - poczytaj najpierw przepisy, a później się wypowiadaj

Tak jakby liczba dni się nie zgadza.

Komentarz

Pracuję...