Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nowart
    Uzależniony
    • 2007
    • 809

Zamieszczone przez wlodal
    Jakie macie odczucia ?.
    Pewnie zaraz zostanę posądzony o brak obiektywizmu ale moje odczucia, patrząc z boku na przygody kolegów z Rzeszowa i Szczecina, są jednoznaczne. W dzisiejszych czasach - zwłaszcza po wielu ostatnich akcjach opisywanych choćby na forum - trzeba być ostatnim naiwniakiem, żeby kupować niewiadomoco od niewiadomokogo. Czyli używkę, w nieznanym stanie, od człowieka zarejestrowanego na allegro przed miesiącem, który sprzedał 3 karteczki po 10zł. A już przelewanie pieniędzy na konto z góry nazwałbym znacznie dobitniej.
    Ja rozumiem chęć oszczędzenia każdej złotówki... rozumiem kupić od kogoś, kogo znamy i wiemy jak traktuje sprzęt, dobrą używkę w przyzwoitej cenie... ale takie ryzykanctwo, żeby oszczędzić na piątce ok tysiąca złotych?
    Włodku, myślenie nad 16-35 od matacza, na dodatek nie wiadomo jak starego za 3500zł skoro za ok 1000zł masz nówkę, w II wersji, na 2 letniej gwarancji?
    Znasz mnie nie od dziś - wiesz, że określiłbym to bardziej dobitnymi słowami, podobnie jak wielokrotnie ostrzegałem tutaj - zawsze pod gradem oskarżeń o stronniczość (po czym słowa "dzięki" lub "przepraszam" nigdy nie usłyszałem) - przed podobnymi cenowymi cudakami.
    Smutne, że tacy starzy wyjadacze dają się skubać i omamiać jak dzieci...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez xxkomarxx
    Szczerze nie polecam i radzę uważać na sprzedawców z Białegostoku oraz Poznania.
    Wśród podlinkowanych aukcji nie zauważyłem żadnego sprzedawcy z Poznania, ale jak to łatwo wrzucić wszystkich do jednego bagienka...
    Ostatnio edytowany przez nowart; 12039. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wlodal
      Bywalec
      • 2007
      • 198

Zamieszczone przez nowart
      Czyli używkę, w nieznanym stanie, od człowieka zarejestrowanego na allegro przed miesiącem, który sprzedał 3 karteczki po 10zł. A już przelewanie pieniędzy na konto z góry nazwałbym znacznie dobitniej.
      Ja rozumiem chęć oszczędzenia każdej złotówki... rozumiem kupić od kogoś, kogo znamy i wiemy jak traktuje sprzęt, dobrą używkę w przyzwoitej cenie... ale takie ryzykanctwo, żeby oszczędzić na piątce ok tysiąca złotych?
      Włodku, myślenie nad 16-35 od matacza, na dodatek nie wiadomo jak starego za 3500zł skoro za ok 1000zł masz nówkę, w II wersji, na 2 letniej gwarancji?
      Znasz mnie nie od dziś - wiesz, że określiłbym to bardziej dobitnymi słowami,

Wśród podlinkowanych aukcji nie zauważyłem żadnego sprzedawcy z Poznania, ale jak to łatwo wrzucić wszystkich do jednego bagienka...
      Artur - pewne ustalenia między nami zapadły i ja czekam na wyjaśnienie się moich innych spraw . Natomiast korespondencję z fecetem od nieznanego 16-35 - prowadziłem niejako dla sportu - tj. wyjaśnienia - co tu jest grane . Wiesz , że na takie zakupy bym nie poszedł i nigdy jak dotąd mi się to nie zdarzyło .
      Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
      Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

• xxkomarxx
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1456

Zamieszczone przez nowart

Nowart nie wrzucam wszystkich do jednego wora. Ci ludzie nie mają własnego konta na allegro. Jeśli mają to nie używają. Korzystają z uczciwości i naiwności znajomych. Jeden Pan jest z Białegostoku a drugi z Poznania. Istnieje taka możliwość że właśnie tam pojawi się oferta sprzedaży. Jedna oferta była spod Poznania. Po prostu ostrzegam. Co mogę dodać. Aukcja grzecznościowa, dane do przelewu różniące się od danych osoby na którą jest konto zarejestrowane. Pojawi się kontakt z Panem Wojciechem lub Krzysztofem. Proszę uważać. Tak jak pisałem pieniądze odzyskałem. Ale ich dziwne interesy i to co próbują robić może doprowadzić do sytuacji że nie będą mieli oddać.

Komentarz

• Pawel_G
          Uzależniony
          • 2008
          • 527

[QUOTE=nowart;945259]Pewnie zaraz zostanę posądzony o brak obiektywizmu ale moje odczucia, patrząc z boku na przygody kolegów z Rzeszowa i Szczecina, są jednoznaczne.QUOTE]

Dokładnie - nie jesteś obiektywny choć momo, że nie miałem okazji jeszcze nic u Ciebie kupić to bardzo sobię cenię Twój system pracy. Wyobraź sobie, że do tej pory się nigdy nie naciąłem kupując w sieci. Sprzedawałem ostatnio, tu na forum, 50D plus gripa i człowiek (z okolić Białegostoku) który go kupił (bez ochrony jaką daje kupno na Allegro) przelał mi od razu kasę na konto i umówił kuriera na wyznaczony dzień. Z kolegą MM-architekci (którego w życiu na oczy nie widziałem) też jakiś czas temu zamieniliśmy się dwie Powerluxy 400 na 580 EXII - wysyłka za wysyłkę bez żadnych ceregieli z pobraniami czy przelewami. Wszystko to kwiestia okoliczności i uczciwości. Ja tego Tamrona po prostu potrzebowałem szybko na ślub bo obecnie moim najszerszym szkłem jest 28/1,8. Znalazła się aukcja z ceną która mi odpowiadała to zalicytowałem, proste. Nie mam czasu żeby po szkło za 900 zł jechać gdzieś w Polskę by je macać i oglądać. Później najadłem się tylko niepotrzebnie nerwów ale wszystko się dobrze skończyło. Koniec, końców kupiłem od kolegi 16-35 MkII więc może i dobrze że tak wyszło z tym Tamronem

Komentarz

• Elvi
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 27

Fajnie że ci się udało ale co by było gdyby jedna strona nie wywiązała się z umowy?
            Guzik byś pewnie zrobił. Jakby tego było mało gdyby osoba podała dane innej osoby to juz całkiem klops.
            Owszem nie każdy jest oszustem i złodziejem i z takim podejściem zawsze można się obawiać. Wniosek jest taki że nie ma na to jasnej odpowiedzi jednak lepiej jest robić zakup osobiście wtedy jak to się mówi ''Widziały gały co brały''

Komentarz

• xxkomarxx
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1456

Zamieszczone przez Elvi
              Fajnie że ci się udało ale co by było gdyby jedna strona nie wywiązała się z umowy?
              Guzik byś pewnie zrobił. Jakby tego było mało gdyby osoba podała dane innej osoby to juz całkiem klops.
              Owszem nie każdy jest oszustem i złodziejem i z takim podejściem zawsze można się obawiać. Wniosek jest taki że nie ma na to jasnej odpowiedzi jednak lepiej jest robić zakup osobiście wtedy jak to się mówi ''Widziały gały co brały''
              Jak nie ma opcji odbioru osobistego to albo się bierze albo nie.
              Tu akurat poza nerwami wszystko się dobrze skończyło. Nie wiem czy te osoby to oszuści. Może mają dobre zamiary i rzeczywiście ten sprzęt wyślą. Sprawę mam na bieżąco. Cały zaległy sprzęt mieli wysłać do wczoraj.
              Dam znać jak będę wiedział jak ta historia się skończy.

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez xxkomarxx
                Tu akurat poza nerwami wszystko się dobrze skończyło. Nie wiem czy te osoby to oszuści. Może mają dobre zamiary i rzeczywiście ten sprzęt wyślą. Sprawę mam na bieżąco. Cały zaległy sprzęt mieli wysłać do wczoraj.
                Mam déjà vu
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Zamieszczone przez Merde
                  Mam déjà vu
                  hehe. Może faktycznie. Zaległy sprzęt ale nie do mnie. Do wszystkich którzy kupowali.

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Canon 50/1.4 USM

Rzekomo sprzedaje z powodu wyjazdu,

a w innej aukcji licytuje taki sam:
                    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• romuszek
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 29

Niestety, kupując używany sprzęt na allegro musimy liczyć się, że jest wielu handlarzy. Kupują używkę, nie znając kompletnie jej przeszłości, a sprzedają z opisem, sugerującym, że sprzęt jest prawie nowy i minimalnie używany.
                      Jeśli jeszcze mamy potwierdzenie daty zakupu pierwotnego lub jest oznaczenie na obiektywie daty produkcji to sprawa jest w miarę prosta.

Ostatni przykład sprzedawanego body 1dII z przebiegiem ok. 750000, który pojawił się ponownie już bez informacji o przebiegu, obiektyw też wypłynął na innej aukcji bez info, że mógł mieć ten sam przebieg.

Ostatnio widziałem lampę 580EXII, która zrobiła tylko 200 błysków. Papierów zakupu dawno nie było, sprzedawana razem z dwuletnim 5dII i 24-70 przez osobę 64letnią. Wgryzając się w historię kilkunastu komentarzy tego pana wyczytać można, że sprzedał już inne body typu 7d, a w pewnym momencie w starej aukcji było, że nie ma czym zrobić lepszych zdjęć, chociaż chyba tydzień po sprzedaży jednego aparatu lub obiektywu sprzedał kolejny aparat. Wyglądało na to, że sprzedawał cudzy sprzęt metodą na osobę starszą, jak mit starego samochodu z małym przebiegiem starego dziadka z Niemiec.

Dlaczego tak się dzieje? Otóż ludzie lubią być oszukiwani - kupiłem 'prawie nowy' sprzęt tak tanio. A sprzedawcy zarówno samochodów i innego sprzętu na tym korzystają, wmawiając nieprawdę co do wieku i przebiegu. Zwłaszcza, że w Polsce dobrze się sprzedają wyższej klasy 20letnie diesle z przebiegiem 180tys. i lampy sprzed roku czy dwóch z dwustoma błyskami.

Komentarz

• jasiu_q
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 58

Zamieszczone przez gwozdzt
                        http://allegro.pl/canon-obiektyw-50m...495636862.html
                        Rzekomo sprzedaje z powodu wyjazdu,

a w innej aukcji licytuje taki sam:
                        http://allegro.pl/canon-ef-50mm-f-1-...498827258.html
                        Od jakiegoś czasu szukam 50/1.4. Parę dni temu wyszukałem w allegro powyższe aukcje. Podzielę się swoimi spostrzeżeniami, zwłaszcza, ze wymieniłem z sprzedającym (tym co wyjeżdża) parę maili.
                        Poprosiłem sprzedającego o sample zrobione jego obiektywem - sprzedający ponoć do aukcji wstawił jedno zdjęcie na pełnej dziurze i z racji załatwiania formalności wyjazdowych nie dysponuje większą ilością czasu na zrobienie bądź wyszukanie sampli.
                        Zapytany o licytację na innej aukcji tego samego obiektywu, odrzekł że nie sądzi, aby wygrał tę aukcję, ale jest pewny iż dostanie za to powiadomienie od Allegro że aukcja się kończy 30 minut przed końcem (bo można sobie coś takiego ustawić). Reasumując: po prostu chciałby zobaczyć za ile sprzeda się identyczny obiektyw.

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Zamieszczone przez Merde
                          Mam déjà vu
                          i to podwójne.. OTC i MonteChristo..
                          chyba że coś jeszcze
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• romuszek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 29

Zamieszczone przez jasiu_q
                            Zapytany o licytację na innej aukcji tego samego obiektywu, odrzekł że nie sądzi, aby wygrał tę aukcję, ale jest pewny iż dostanie za to powiadomienie od Allegro że aukcja się kończy 30 minut przed końcem (bo można sobie coś takiego ustawić). Reasumując: po prostu chciałby zobaczyć za ile sprzeda się identyczny obiektyw.
                            Cóż, mając tylko 4036 komentarzy ma prawo nie wiedzieć, że w allegro można zaznaczyć opcję "Szukaj w zakończonych", by zobaczyć, za ile dany sprzęt był sprzedawany w przeszłości. Nie trzeba licytować...

Komentarz

• xxkomarxx
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1456

Rozmawiałem z Panią która użyczała konta. Sprawa się powtarza. Towar miał dojść do piątku. Nie wyszedł. Ludzie żądają zwrotu gotówki. Przeciągają znowu. Odraczają terminy, obiecują że wyjdzie, że znowu mają mnóstwo na głowie i nie zdążyli wysłać. Pieniędzy już pewnie nie mają a zaczyna cisnąć, można się spodziewać że niedługo wyjdą kolejne aukcje aby ściągnąć pieniądze do pokrycia tamtych długów. Teraz pytanie z czyjego konta.

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Zamieszczone przez romuszek
                                Cóż, mając tylko 4036 komentarzy ma prawo nie wiedzieć, że w allegro można zaznaczyć opcję "Szukaj w zakończonych", by zobaczyć, za ile dany sprzęt był sprzedawany w przeszłości. Nie trzeba licytować...
                                Żeby nie wspomnieć o "dodaj do obserwowanych"...
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...