X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez Tequil
    wszystko fajnie lecz mozesz mi podac czego potrzebuje dokladnie z tej stronki www.colourconfidence.com ???
    i ile mnie to bedzie kosztowac?
    Zakładam, że nie masz RIP-a do drukarki i wszystkie urządzenia które będziesz kalibrował są RGB:

ewentualnie możesz kupić to - kol. Tomasz1972 z forum kupił taki wynalazek i z tego co wspominał, to był zadowolony, oprogramowanie tworzy profil na podstawie pomiaru wzornika, który ma nawet więcej próbek (1400) niż ten poprzedniego zestawu (918).

Monitor 1990SXi najlepiej kalibrować firmowym profilerem Spectraview Profiler 4.1.8 (lub jego odpowiednikiem - basICColor Display 4.1.8) lub Spectraview II, które umożliwiają wykonanie sprzętowej kalibracji tego panelu.

Zaznaczam, że przy posługiwaniu się tym usrojstwem przydaje się wiedza nt. tego, co się robi i doświadczenie. Ogólnie rzecz biorąc są to tak naprawdę zestawy dość amatorskie, więc starają się w miarę prowadzić nas za rączkę, ale mimo wszystko dobrze by było przynajmniej przeczytać "Profesjonalne Zarządzanie Barwą" (Fraser,Murphy,Bunting).

Można też zlecić to fachowcom - profesjonaliści dysponują oprogramowaniem wartości od 10 tyś. wzwyż i automatycznymi spektrofotometrami autoskanującymi za drugie tyle. Siłą rzeczy mogą osiągnąć lepsze rezultaty.
    Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• kjoanna
      Początki nałogu
      • 2006
      • 494

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz

Tak każdy mówi ha, ha. Jeśli chcesz mieć pewność co do kalibracji LAB'a to daj do wywołania do Tomasza1972 - on sam kalibruje i ma o tym pojęcie, a zdjęcia od niego praktycznie pokrywają się z tym co widać na prawidłowo skalibrowanym monitorze.
      Skontaktowalam sie z Tomaszem i teraz czekam tylko na koszty przesylki.
      Ceny za wydruki atrakcyjne Mam nadzieje ze jakosc tez

Dzieki i pozdrawiam.

CB

Komentarz

• Mad_Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1458

Przeczytalem to wszystko i mam wode z mozgu
        Przedstawie moja sytuacje.
        Pracuje puki co na badziewnym tanim LCD LG 22". W planach mam jakiegos lepszego NEC'a albo EIZO ale do dopiero na przelomie nowego roku lub nawet pozniej.
        Puki co tak sobie sowakami w opcjach monitora pokombinowalem zeby wydruki z labu przypominaly to co widze na monitorze. Jest lekki zafarb na druku ale lepiej juz chyba nie zrobie nic na oko.
        Wyjezdzam na 2 tygodnie i chce pracowac na lapku Samsunga 17" ktorego matryca to jeszcze wieksza kicha niz moj desktop.
        Z zakupem kalibratora licze sie juz od jakiegos czasu ale teraz naprawde przyparlo mnie do muru bo kolory na laptopie nie przypominaja niczego z mojego monitora.
        Czy warto do takiego sprzetu kupic np taniego spydera 3 express/pro czy lepiej inwestowac w cos pokroju colormunki display?
        A moze wogole to nie ma sensu?
        Poprostu chcial bym zeby to co mam na monitorze zgadzalo sie z tym co mam na laptopie. Co do labu to w UK ciezko znalesc kogos kto daje profile.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
        Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• strideer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1905

Zamieszczone przez Mad_Mac
          Przeczytalem to wszystko i mam wode z mozgu
          Przedstawie moja sytuacje.
          Pracuje puki co na badziewnym tanim LCD LG 22". W planach mam jakiegos lepszego NEC'a albo EIZO ale do dopiero na przelomie nowego roku lub nawet pozniej.
          Puki co tak sobie sowakami w opcjach monitora pokombinowalem zeby wydruki z labu przypominaly to co widze na monitorze. Jest lekki zafarb na druku ale lepiej juz chyba nie zrobie nic na oko.
          Wyjezdzam na 2 tygodnie i chce pracowac na lapku Samsunga 17" ktorego matryca to jeszcze wieksza kicha niz moj desktop.
          Z zakupem kalibratora licze sie juz od jakiegos czasu ale teraz naprawde przyparlo mnie do muru bo kolory na laptopie nie przypominaja niczego z mojego monitora.
          Czy warto do takiego sprzetu kupic np taniego spydera 3 express/pro czy lepiej inwestowac w cos pokroju colormunki display?
          A moze wogole to nie ma sensu?
          Poprostu chcial bym zeby to co mam na monitorze zgadzalo sie z tym co mam na laptopie. Co do labu to w UK ciezko znalesc kogos kto daje profile.
          Jak masz dwa słabe monitory, to próba dopasowania ich nawet przy użyciu najlepszego czujnika skończy się tym, że obraz z jednego ekranu będzie co najwyżej mniej więcej odpowiadał obrazowi z drugiego ekranu. Z naciskiem raczej na mniej, niż na więcej.

Co do samych czujników to ja osobiście skłaniam się ku sprzętowi X-Rite (ColorMunki, i1) niż Datacolor (Spyder). ColorMunki Display to rozsądne minimum, dalej na liście jest i1 Display Pro, dalej ColorMunki Photo/Design, dalej i1 Pro.

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

No niestety w tym momencie roznica w kolorach miedzy nimi jest potworna.
            Jak sie pewnie domyslasz onanista nie jestem. Poprostu nie chcial bym sie zlapac za glowe po powrocie zastanawiajac sie czy ja napewno te fotki obrabialem.
            Ostatnio edytowany przez Mad_Mac; 23262.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
            Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Moj lap profilowany ColorMunki Photo w porownaniu do kalibrowanego tym samym Nec PA241W i tak wyswietla kompletnie inny obraz. Trudno nawet mowic o podobienstwie. Przypuszczam, ze w Twoim przypadku bedzie podobnie. Dlatego, o razu celowalbym w lepszy kalibrator. Widzialem wiele zdjec na monitorach profilowanych Spyderem i potem to samo na lepszych. Roznica jest dramatyczna. Moja rada: odczekac, dozbierac, nie obrabiac na laptopie.
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• hyzop
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

Zamieszczone przez dinderi
                Moj lap profilowany ColorMunki Photo w porownaniu do kalibrowanego tym samym Nec PA241W i tak wyswietla kompletnie inny obraz.
                Naprawdę myślałeś że przy pomocy kalibratora na lapku osiągniesz taki sam obraz jak na NEC-u

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zamieszczone przez strideer
                  ColorMunki Display to rozsądne minimum, dalej na liście jest i1 Display Pro, dalej ColorMunki Photo/Design, dalej i1 Pro.
                  i1 Display Pro/ColorMunki Display mają spory potencjał. Bez dokładniejszych testów nie zaryzykowałbym klasyfikowania ich na pozycjach dalszych niż spektrofotometry CM Photo/i1 Pro.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

Czyli w ogóle nie opłaca się kupować kalibratora pokroju Colormunki do laptopa?
                    Przez najbliższe pół roku będę używał samego laptopa i chciałem kupić kalibrator żeby zdjęcia poprawnie wyglądały na ekranie, dopóki nie kupie monitora zewnętrznego. Ale widzę, ze raczej niema sensu. Co o tym sądzicie? Laptop średniej klasy, bez żadnych wypasów jeżeli chodzi o matryce.
                    Facebook

Komentarz

• strideer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1905

Taniej chyba wyjdzie dać taki sprzęt komuś do skalibrowania/oprofilowania. Niestety przy ekranach słabej jakości sprawdza się powiedzenie, że z gówna bata nie ukręcisz. Kalibracja może trochę poprawić sytuację - ale tylko trochę. Co nie znaczy, że nie da się na laptopowych wyświetlaczach pracować ze zdjęciami. Da się - pod warunkiem dobrego posługiwania się "metodami numerycznymi": pipetą, histogramem, etc.

Komentarz

• wiktor2323
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1290

Chyba kasę którą mam na kalibrator odłożę na lepszy monitor do laptopa, a później będę myślał o kalibratorze
                        Facebook

Komentarz

• strideer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1905

To też jest dobre :-)

Komentarz

• dinderi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3028

Zamieszczone przez hyzop
                            Naprawdę myślałeś że przy pomocy kalibratora na lapku osiągniesz taki sam obraz jak na NEC-u
                            Zbyt duzy skrot myslowy chyba zastosowalem. Moim pragnieniem bylo przekazac, ze zaden kalibrator nie da sobie rady z prawidlowym oprofilowaniem kiepskiego monitora w laptopie. Lepiej odczekac i dolozyc do kupna lepszego sprzetu.
                            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• strideer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1905

Zamieszczone przez dinderi
                              Zbyt duzy skrot myslowy chyba zastosowalem. Moim pragnieniem bylo przekazac, ze zaden kalibrator nie da sobie rady z prawidlowym oprofilowaniem kiepskiego monitora w laptopie. Lepiej odczekac i dolozyc do kupna lepszego sprzetu.
                              Chyba źle zrozumiałeś po co jest kalibracja i profilowanie. Po mojemu to ze stworzeniem profilu dla kiepskiej jakości wyświetlacza większość czujników poradzi sobie bez problemu. Z kalibracją będzie gorzej, ale powodem trudności nie będzie czujnik ani oprogramowanie do niego, tylko słabe właściwości i ograniczone możliwości regulacji samego ekranu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Komentarz

• dinderi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3028

Zamieszczone przez strideer
                                Chyba źle zrozumiałeś po co jest kalibracja i profilowanie. Po mojemu to ze stworzeniem profilu dla kiepskiej jakości wyświetlacza większość czujników poradzi sobie bez problemu. Z kalibracją będzie gorzej, ale powodem trudności nie będzie czujnik ani oprogramowanie do niego, tylko słabe właściwości i ograniczone możliwości regulacji samego ekranu.
                                Zdecydowanie zbyt dziwnymi drogami chodziły moje myśli przez ostatnie 2 dni Może to przez to, ze czytywałem forum w przerwach między kierowaniem, a kierowaniem.
                                "Lepszy sprzet" równało się "kup lepszy monitor nie profiluj laptopa, bo to nie ma sensu". Jak nie "do trzech razy sztuka", to pasuję

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...