W pierwszym przypadku widać kalibracja na natywną biel, w drugim na zadaną.
X
-
-
-
-
-
-
-
chcę zakupić komplesowy zestaw do kalibracji :: monitory NEC 1990Sxi + lab fuji frontier/epson 7600/drukarka epson-nadruki na CD
interesuje mnie kompleksowa kalibracja monitor + drukarka
co kupić? rozważam opcje poniżej
Lafot
Spyder 3Studio
Pantone Colormunki
co wybrać? skłaniam sie ku spyder3 chyba,że ktoś mnie wyleczy z tej decyzjiOstatnio edytowany przez Tequil; 523.Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|Komentarz
-
Żadne z powyższych. Potrzebujesz Eye One Pro z modułem do profilowania urządzeń RGB wzornikiem na 918 próbek. Jeśli do Epsona masz RIP, to dodatkowo potrzebny będzie moduł do profilowania CMYK z wzornikiem ECI 2002 (1485 próbek).
Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr, ale nie wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi i z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr ale z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek, no i przede wszystkim nie jest wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi.Komentarz
-
-
-
Po pierwsze zdjęcia należy oglądać przy jak najbardziej zbliżonym wzorcowym świetle. I nie należy ich porównywać w ten sposób, że przykładasz je do monitora.
Po drugie jaką masz pewność że LAB jest prawidłowo skalibrowany?
Po trzecie, profiler Match3 jest, że tak powiem, taki sobie.
Sugerowałem Ci na PM, abyś kalibrowała na zadaną wartość jasności 120 cd/m2.Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.Komentarz
-
Juz bez przykladania do monitora widzialam ze jest inaczej.Po pierwsze zdjęcia należy oglądać przy jak najbardziej zbliżonym wzorcowym świetle. I nie należy ich porównywać w ten sposób, że przykładasz je do monitora.
Po drugie jaką masz pewność że LAB jest prawidłowo skalibrowany?
Po trzecie, profiler Match3 jest, że tak powiem, taki sobie.
Czy wzorcowe swiatlo to takie przy ktorym kalibruje sie monitor?
Nie mam pewnosci co do prawidlowego skalibrowania drukarek. Wiem natomiast ze kalibrowane sa codziennie dlatego nie udestepniaja profili.
Co do Match3... coz nie wiem co powiedziec, chociaz wolalabym: "dzisiaj zamowie sobie lepszy!"
PozdrawiamKomentarz
-
Najprościej oglądaj zdjęcia przy świetle dziennym.
Tak każdy mówi ha, ha. Jeśli chcesz mieć pewność co do kalibracji LAB'a to daj do wywołania do Tomasza1972 - on sam kalibruje i ma o tym pojęcie, a zdjęcia od niego praktycznie pokrywają się z tym co widać na prawidłowo skalibrowanym monitorze.
Jeśli Cię stać i masz chęć, zainwestuj w basICColor - ten profiler wspiera Twój kalibrator
Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.Komentarz
-
Jaki kalibrator polecacie do CRTka Nec'a na dimondtron'ie lub do LG flatronka?
Druk na frontierze, profil ICC dostałem z labu...5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek TolińskiKomentarz
-
Żadne z powyższych. Potrzebujesz Eye One Pro z modułem do profilowania urządzeń RGB wzornikiem na 918 próbek. Jeśli do Epsona masz RIP, to dodatkowo potrzebny będzie moduł do profilowania CMYK z wzornikiem ECI 2002 (1485 próbek).
Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr, ale nie wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi i z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr ale z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek, no i przede wszystkim nie jest wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi.
wszystko fajnie lecz mozesz mi podac czego potrzebuje dokladnie z tej stronki www.colourconfidence.com ???
i ile mnie to bedzie kosztowac?Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|Komentarz
Komentarz