X
-
-
Tak może raczej bez celu - ot takie moje luźne spostrzeżenia podczas badania profili.
IMO odpowiedzi w cieniach szarości na zadane wartości powinny być bardzo zbliżone, a całą "tą robotę" powinna robić krzywa VCGT. Jednak jak widać, w większości profilów cienie wyciągane są poprzez sztuczne ich podnoszenie (przy RGB=1 mamy RGB=6 a nawet 7) i to niezależnie od kształtu krzywej VCGT.
Jedynie w profilu Lafota i nowszej wersji basICColor jest lepiej...Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.Komentarz
-
Ja powiem jedno:
Kalibrowanie monitorow bez LUTu nie ma w ogole sensu, bo softwarowa kalibracja zamiast polepszyc pogarsza profil obcinajac wartosci np Blue.| Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
| MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
| Za barwy odpowiada EIZO S2243|Komentarz
-
No jasne ... co z tego że zdjęcie na każdym monitorze wygląda zupełnie inaczej ... w końcu kalibrator może przyciąć kawałek niebieskiego a to niedopuszczalne
Rano przyjdzie jeszcze Tomasz_U ... wtedy dopiero Ci się dostanie.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Komentarz
-
Przebrnelam przez 14 stron i dalej nie mam sily
wiec spytam wprost:
czy eye one display 2 z match 3 oraz monitor apple iMac 17" bedzie wystarczajaco dobry? Chodzi mi glownie o drukowanie zdjec w labie jak i drukowanie foto albumow.
Wyczytalam tutaj ze na tych "gorszych" LCD eye one + match3 sie nie sprawdza i trzeba stosowac metode "na laptopa" stad moje pytanie
Komentarz
-
Nie gorszych, ale wszystkich - to taka proteza w miarę skuteczna.Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.Komentarz
-
Kalibracja programowa ma poważne skutki uboczne, to zrozumiałe. Jednak celem wyższym, jest uzyskanie choć trochę zgodności kolorystycznej, nawet wysokim kosztem.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
Dlatego aby zminimalizować ten skutek, należy przeprowadzić precyzyjną prekalibracje.Komentarz
-
O ile monitor ma LUT i matrycę o precyzji większej niż 8 bit. W przeciwnym razie prekalibracja, lub - posługując się nomenklaturą quatowsko-basICColorową - kalibracja sprzętowo-programowa również nie ma sensu.Komentarz
-
Dodam tylko ze paczuszka doszla i wszystko jest ok.
Na wszelki wypadek podaje adres sklepu gdyby na ebay'u nie mieli towaru http://www.nativedigital.co.uk/shop/Komentarz
-
Dokladnie...
Aha to ze monitor ma LUT nie oznacza ze oprogramowanie wpusci nas do tego LUT'u. Przyklad: roznica pomiedzy EIZO FlexScan a ColorEdge...| Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
| MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
| Za barwy odpowiada EIZO S2243|Komentarz
-
Z tym, że ustawiając prekalibracje w monitorze nie musimy czekać na efekt "przyciemnienia/ustawienia pkt bieli" po załadowaniu się systemu.Komentarz
-
Witam ponownie
Od kilku dni mam eye one display 2 i nie potrafie sobie poradzic z kalibracja.
Wiem ze sporo role odgrywa tu monitor, ja mam iMac'a 17" i niestety niewieka kontrole nad nim (jedyne co moge zrobic to ustawic jasnosc).
W niedalekiej przyszlosci kupie eizo tylko musze wybrac jakis model, poki co musze sobie radzic na tym apple.
O takie cuda mi powychodzily:
Calkowicie sie na tym nie znam ale to nie wyglada chyba najlepiej, prawda?
Prosze o jakies porady.Komentarz

Komentarz