X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    I tak i nie W sławetnej książce jest napisane, że różnica dE np. w żółtym ok. 2 jest trudno rozróżnić, podczas gdy w szarości dE już 0,5 jest do odróżnienia.
    Bo LAB jest percepcyjnie równomierny tylko w teorii, w praktyce już niekoniecznie.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Zamieszczone przez czornyj
      Co do reszty, to trochę przestaję rozumieć, jaki jest cel tego wszystkiego. Jak będę mieć chwilkę czasu, to podzielę się głębszą refleksją na całą sprawę.
      Tak może raczej bez celu - ot takie moje luźne spostrzeżenia podczas badania profili.
      IMO odpowiedzi w cieniach szarości na zadane wartości powinny być bardzo zbliżone, a całą "tą robotę" powinna robić krzywa VCGT. Jednak jak widać, w większości profilów cienie wyciągane są poprzez sztuczne ich podnoszenie (przy RGB=1 mamy RGB=6 a nawet 7) i to niezależnie od kształtu krzywej VCGT.
      Jedynie w profilu Lafota i nowszej wersji basICColor jest lepiej...
      Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• maziboss
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 47

Ja powiem jedno:
        Kalibrowanie monitorow bez LUTu nie ma w ogole sensu, bo softwarowa kalibracja zamiast polepszyc pogarsza profil obcinajac wartosci np Blue.
        | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
        | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
        | Za barwy odpowiada EIZO S2243|

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Zamieszczone przez maziboss
          Ja powiem jedno:
          Kalibrowanie monitorow bez LUTu nie ma w ogole sensu, bo softwarowa kalibracja zamiast polepszyc pogarsza profil obcinajac wartosci np Blue.
          No jasne ... co z tego że zdjęcie na każdym monitorze wygląda zupełnie inaczej ... w końcu kalibrator może przyciąć kawałek niebieskiego a to niedopuszczalne
          Rano przyjdzie jeszcze Tomasz_U ... wtedy dopiero Ci się dostanie.
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1709

Zamieszczone przez McKane
            Rano przyjdzie jeszcze Tomasz_U ... wtedy dopiero Ci się dostanie.
            Może zostawię TO bez komentarza

[email protected]

Komentarz

• kjoanna
              Początki nałogu
              • 2006
              • 494

Przebrnelam przez 14 stron i dalej nie mam sily wiec spytam wprost:
              czy eye one display 2 z match 3 oraz monitor apple iMac 17" bedzie wystarczajaco dobry? Chodzi mi glownie o drukowanie zdjec w labie jak i drukowanie foto albumow.
              Wyczytalam tutaj ze na tych "gorszych" LCD eye one + match3 sie nie sprawdza i trzeba stosowac metode "na laptopa" stad moje pytanie

CB

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1709

Nie gorszych, ale wszystkich - to taka proteza w miarę skuteczna.
                Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• Tom01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2600

Zamieszczone przez maziboss
                  Kalibracja programowa ma poważne skutki uboczne, to zrozumiałe. Jednak celem wyższym, jest uzyskanie choć trochę zgodności kolorystycznej, nawet wysokim kosztem.
                  Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                  e-mail: [email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1709

Dlatego aby zminimalizować ten skutek, należy przeprowadzić precyzyjną prekalibracje.

[email protected]

Komentarz

• czornyj
                      Zasłużeni
                      • 2006
                      • 2626

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                      Dlatego aby zminimalizować ten skutek, należy przeprowadzić precyzyjną prekalibracje.
                      O ile monitor ma LUT i matrycę o precyzji większej niż 8 bit. W przeciwnym razie prekalibracja, lub - posługując się nomenklaturą quatowsko-basICColorową - kalibracja sprzętowo-programowa również nie ma sensu.
                      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• kjoanna
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 494

Dla zainteresowanych eye one display: u tego sprzedawcy zamowilam kalibrator za 158 euro plus koszty przesylki.

CB

Komentarz

• kjoanna
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 494

Dodam tylko ze paczuszka doszla i wszystko jest ok.
                          Na wszelki wypadek podaje adres sklepu gdyby na ebay'u nie mieli towaru http://www.nativedigital.co.uk/shop/

CB

Komentarz

• maziboss
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 47

Zamieszczone przez czornyj
                            O ile monitor ma LUT i matrycę o precyzji większej niż 8 bit. W przeciwnym razie prekalibracja, lub - posługując się nomenklaturą quatowsko-basICColorową - kalibracja sprzętowo-programowa również nie ma sensu.
                            Dokladnie...
                            Aha to ze monitor ma LUT nie oznacza ze oprogramowanie wpusci nas do tego LUT'u. Przyklad: roznica pomiedzy EIZO FlexScan a ColorEdge...
                            | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
                            | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
                            | Za barwy odpowiada EIZO S2243|

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1709

Z tym, że ustawiając prekalibracje w monitorze nie musimy czekać na efekt "przyciemnienia/ustawienia pkt bieli" po załadowaniu się systemu.

[email protected]

Komentarz

• kjoanna
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 494

Witam ponownie

Od kilku dni mam eye one display 2 i nie potrafie sobie poradzic z kalibracja.
                                Wiem ze sporo role odgrywa tu monitor, ja mam iMac'a 17" i niestety niewieka kontrole nad nim (jedyne co moge zrobic to ustawic jasnosc).
                                W niedalekiej przyszlosci kupie eizo tylko musze wybrac jakis model, poki co musze sobie radzic na tym apple.

O takie cuda mi powychodzily:

Calkowicie sie na tym nie znam ale to nie wyglada chyba najlepiej, prawda?

Prosze o jakies porady.

CB

Komentarz

Pracuję...