X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fil91
    Bywalec
    • 2009
    • 140

No to jeszcze ja
    Czy można zakupić samo urządzenie i1 disp. pro bez oprogramowania?
    Pozdrawiam

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Zamieszczone przez fil91
      No to jeszcze ja
      Czy można zakupić samo urządzenie i1 disp. pro bez oprogramowania?
      Pozdrawiam
      Znaczy bez i1Profilera? Nie da się, ale na szczęście jego użycie nie jest obligatoryjne :-)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

i1Profiler nie jest taki zły, a co więcej pozwala się zainstalować na nieograniczonej ilości komputerów i aktywuje przez podpięcie sensora. Można więc kalibrować monitory i lapki wszystkim krewnym i znajomym królika.

Jeśli jednak ktoś się brzydzi i1Profilerem, to w US można kupić NEC SpectraSensor Pro z oprogramowaniem SpectraView II - problem polega jednak na tym, że X-Rite strasznie zaminował licencyjnie swój nowy produkt, więc NEC SpectraSensor Pro może nie działać np. z basICColor Display/SpectraView Profilerem 5.

Dlatego mimo wszystko lepiej zdecydować się na asekuranckie rozwiązanie - 1Display Pro, który powinien działać praktycznie ze wszystkim.
        Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• 2marekm
          Początki nałogu
          • 2007
          • 419

Czy ColorMunki Photo, także można instalować na dowolnej ilości komputerów ?

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Zamieszczone przez 2marekm
            Czy ColorMunki Photo, także można instalować na dowolnej ilości komputerów ?
            Tak.Można.

Komentarz

• hyzop
              Początki nałogu
              • 2006
              • 413

Widział ktoś gdzieś jakąś głębszą instrukcję po polsku do i1Display Pro, bo w tych ich filmikach coś za szybko (jak dla mnie:-?) po angielsku gadają.

Komentarz

• maati
                Coś już napisał
                • 2008
                • 93

Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i raz wydaje mi sie, że wszystko jasne po czym przeczytam kilka postów i znowu nic nie wiem.
                Otóż zakupiłem X-rite i1Display Pro i planuję w połowie grudnia zakup Eizo S2243W. Czy ten kalibrator jest odpowiedni do tego monitora i co za tym idzie bedzie współpracował z oprogramowaniem EIZO, którym można kalibrować programowo ten monitor. Bo jak dobrze zrozumiałem analogicznie w NEC jest SpectraView, które współpracuje z tym kalibratorem.
                Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

EIZO EasyPIX nie będzie współpracował z i1Display Pro. Tylko EIZO ColorNavigator 6.0.1 obsługuje i1Display Pro, ale do niego wymagany jest monitor serii CG.
                  Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• szopalek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 19

Zamieszczone przez czornyj
                    EIZO EasyPIX nie będzie współpracował z i1Display Pro. Tylko EIZO ColorNavigator 6.0.1 obsługuje i1Display Pro, ale do niego wymagany jest monitor serii CG.
                    W takim razie jakim oprogramowaniem wykonać kalibrację Eizo S2243W + i1Display Pro? lub jaki kalibrator kupić pod ten monitor?

Komentarz

• maati
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 93

Zamieszczone przez szopalek
                      W takim razie jakim oprogramowaniem wykonać kalibrację Eizo S2243W + i1Display Pro? lub jaki kalibrator kupić pod ten monitor?
                      Dokładnie, tylko że ja kalibrator już kupiłem. Czornyj doradził oprogramownie EIZO ColorNavigator 6.0.1, które obsługuje monitory serii CG.
                      Ale, ze monitor dopiero kupię w połowie grudnia to rodzi się kolejne pytanie, czy monitor serii CG jest dostępny w pieniądzach tego S2243W.

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

W przypadku S2243W trzeba się pomęczyć z firmowym oprogramowaniem i1profiler, które jest w zestawie. Inna opcja to Argyll CMS (darmowy) lub basICColor display 5 (komercyjny).

Automatyczną kalibrację półsprzętową wykonuje EasyPIX2 z sensorem EIZO (rebrandowany Spyder3), ale wybitnej jakości toto nie jest.
                        Zamieszczone przez maati
                        Ale, ze monitor dopiero kupię w połowie grudnia to rodzi się kolejne pytanie, czy monitor serii CG jest dostępny w pieniądzach tego S2243W.
                        Nooo, nie bardzo...
                        W podobnych pieniądzach można kupić NEC P221W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z oprogramowaniem basICColor display 5, lub NEC PA231W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z amerykańskim oprogramowaniem SpectraView II.
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• maati
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 93

Przeglądałem monitory Eizo serii CG, niestety zbyt wysoka półka cenowa jak dla mnie. Pozostaje Eizo S2243W.
                          Czy skalibrowanie oprogramowaniem Display Pro da lepsze efekty niż zakup np NEC NEC P221W i basICColor display 5, którym mogę również skalibrować w/w Eizo.

Komentarz

• szopalek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 19

W przypadku S2243W trzeba się pomęczyć z firmowym oprogramowaniem i1profiler, które jest w zestawie. Inna opcja to Argyll CMS (darmowy) lub basICColor display 5 (komercyjny).
                            Czornyj co mam rozumieć pomęczyć się i1profiler? Oprogramowanie jest samo w sobie mało przyjazne czy raczej trzeba zastosować jakieś "sztuczki" znane tylko tobie. No i czy taka kalibracja da pożądane efekty?

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Zamieszczone przez maati
                              Przeglądałem monitory Eizo serii CG, niestety zbyt wysoka półka cenowa jak dla mnie. Pozostaje Eizo S2243W.
                              Czy skalibrowanie oprogramowaniem Display Pro da lepsze efekty niż zakup np NEC NEC P221W i basICColor display 5, którym mogę również skalibrować w/w Eizo.
                              S2243W czy P221W to monitory z prostym, 10-cio bitowym sterowaniem 1DLUT, wiec przepaści w uzyskanej jakości nie będzie. Podstawa to dobry sensor.

Czornyj co mam rozumieć pomęczyć się i1profiler? Oprogramowanie jest samo w sobie mało przyjazne czy raczej trzeba zastosować jakieś "sztuczki" znane tylko tobie. No i czy taka kalibracja da pożądane efekty?
                              Trzeba zastosować małą "sztuczkę", opisywałem mój sposób na forach:
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• szym
                                Dopiero zaczyna
                                • 2006
                                • 48

Trzeba zastosować małą "sztuczkę", opisywałem mój sposób na forach:
                                http://www.canon-board.info/showpost...postcount=3760
                                Już nie . Nowa wersja softu i1Profiler 1.2.0 ma w końcu "drabinkę" do korekcji punktu bieli przy pomocy podbicia poszczególnych kanałów RGB, tak jak miało to miejsce w i1Match'u. Me gusta! :-D

Uploaded with ImageShack.us
                                Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
                                Kontakt: druk (at) medikon.pl

Komentarz

Pracuję...