X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Każda z firm produkujących zestawy lub samo oprogramowanie , będzie uważać ze ich produkt jest najlepszy , więc pisanie i zwracanie uwagi na błędy do nich nie dotrze Nie odpowiadają roznice w gammie na matchu kup Pan sobie basiccolora i daj nam spokój , nie odpowiada gamut z basiccolora , kalibruj Pan matchem itd
    ICC ( INTERNATIONAL COLOR CONSORTIUM ) jest "zbieraniną" konkurencyjnych firm produkujących to samo , więc pomimo standardów , pod wieloma względami produkty będa się różnić , gdyż konkurencji nie zdradza się swoich algorytmów .

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Zrobiłem test na słabym laptopie:
      1. Zmniejszyłem jasność do minimum (zaproponował Tomasz1972 ).
      2. Normalna kalibracja.

Ad.1

Match 3

Krzywa

gamma w TRC = 2.30

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=22

BasICColor

gamma w TRC = 2.2

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=18

Ad. 2

Match 3

Krzywa

gamma w TRC = 2.35

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=22

BasICColor

gamma w TRC = 2.2

Odpowiedź na czarny RGB=10 wynosi RGB=18
      Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• perqsista
        Początki nałogu
        • 2005
        • 429

Dzisiaj chwilę się poonanizowałem sprzętowo- natchniony waszymi mundrymi wywodami - oprofilowałem LCD(Eizo s1921) na 3 sposoby:
        1.Match 3 jako LCD
        2. Match 3 jako laptop
        3. basic Color jako LCD
        Wszędzie była ustawiona Gamma 2.2, luminacja 120, 6500K
        Wziąłem sobie na tapetę ten gradient:

matematyczne analizy profili to nie dla mnie dlatego po prostu otwierałem gradient w szopie i oceniałem na oko.

-na początek zresetowałem lut i gradient wydawał się na 100% tak jak trzeba - szary, bardzo płynny bez widocznych przejść.
        -później wczytałem profil z Match -LCD , zamknąłem/otwarłem szopa, wczytałem gradient no i w generalnie w miarę nieźle ale cieniach po lewej pojawł sie widoczny próg z zielonkawym zafarbem
        - następnie profil Match jako laptop (restart szopa) - tu IMHO masakra. Gradient poszatkowany, na całej długości widoczne progi ale szare bez widocznych zafarbów
        - na koniec profil z Basic - no tu jak dla mnie bardzo dobrze -gradient niemal tak samo równy jak bez profilu

Reasumując i mając porównanie ze skalibrowanym monitorem CRT ja wybieram BasicColor. o wrażeniach dotyczących obróbki zdjęć pisałem wcześniej - tez jak dla mnie ze wskazaniem na Basic ze względu na bardziej dla mnie przewidywalne zachowanie w cieniach.
        www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Wszystko zalezy od sprzętu ( i ile z niego jesteśmy w stanie wycisnąc ) , oraz indywidualnego spojrzenia na wyświetlany obraz . Trzeba skalibrować sprzęt kompromisowo : przejścia tonalne vs kolory , w zależności co dla kogo jest ważniejsze .

Osobiście korzystam z match3 prekalibrując jako LCD , a profiljąc jako laptop i uważam, że tak jest naprawdę dobrze .
          Ale oczywiście moje oko nie jest ideałem w postrzeganiu więc mogę się mylić

Komentarz

• Tom01
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2600

Zamieszczone przez Tomasz1972
            Wszystko zalezy od (...) indywidualnego spojrzenia na wyświetlany obraz
            Jak to ktoś ładnie napisał: "nie sięgaj po kalibrator w celu ogłoszenia sukcesu". :-)
            Masz problem z kolorem, wal śmiało!
            e-mail: [email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

To może na koniec takie moje nieśmiałe podsumowanie

1. Niekwestionowanym liderem w "krzywej do LUT" jest Lafot LMC-03. Zadane szarości RGB i ich odpowiedzi w profilu są są bardzo podobne. Elegancko wyciąga cienie.
              2. Jeśli chodzi o gamut, to IMO jest to basICColor. Gamut z niego (uśredniając wyniki z kilku EIZO S1931) jest najbardziej podobny do gamutu profilu tego modelu wystawionego na stronie EIZO. Największa różnica w gamucie jest w Lafocie, potem Spyder, potem Match 3 LCD, potem Match 3 Laptop.
              3. Gradient najładniejszy jest z basICCOlor.

Nie będę się już powtarzał na temat gammy w znaczniku TRC.
              Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                To może na koniec takie moje nieśmiałe podsumowanie

1. Niekwestionowanym liderem w "krzywej do LUT" jest Lafot LMC-03. Zadane szarości RGB i ich odpowiedzi w profilu są są bardzo podobne. Elegancko wyciąga cienie.
                2. Jeśli chodzi o gamut, to IMO jest to basICColor. Gamut z niego (uśredniając wyniki z kilku EIZO S1931) jest najbardziej podobny do gamutu profilu tego modelu wystawionego na stronie EIZO. Największa różnica w gamucie jest w Lafocie, potem Spyder, potem Match 3 LCD, potem Match 3 Laptop.
                3. Gradient najładniejszy jest z basICCOlor.

Nie będę się już powtarzał na temat gammy w znaczniku TRC.
                Wniostek z tego jest następujący - jeśli kto chce pedantycznie skalibrować sobie monitorek, to najlepiej kupić kolorymetr X-Rite DTP-94B i profiler basICColor
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

Ja jeszcze zadam nieśmiałe pytanie: jaka jest różnica między profilami ICC a ICM?

[email protected]

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Ja jeszcze zadam nieśmiałe pytanie: jaka jest różnica między profilami ICC a ICM?
                    Oj, widzę że się Pan obija z lekturą RWCM!!!

ICC są z Mac OS-a, a ICM z Windowsa
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1709

Oj nie obijam się z lekturą
                      Ta ten "szczegół" nie zwróciłem uwagi czytając, a przyszło mi coś do głowy właśnie w tej chwili. Niektóre profilery pod Windowsa tworzą profile w ICC inne w ICM. Czy do zamiany profilu z ICC na ICM lub odwrotnie potrzebny jest jakiś konwerter? Jeśli tak, czy istnieje coś darmowego do tego celu? Czy może wystarczy po prostu zmienić rozszerzenie?

[email protected]

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Nie ma najmniejszej różnicy między profilami .icc a .icm, to tylko debilny wymysł M$.
                        Wystarczy zmienić rozszerzenie.
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tom01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2600

Ta ten "szczegół" nie zwróciłem uwagi
                          W świecie Microsoftu, wszystko musi być własną odmianą standardów. System CMM w Windows to ICM, a nie ICC i choć oprogramowanie poprawnie widzi ICC/ICM to pewna odmienność, poprawna politycznie, musi być. Podobnie jak w przypadku Java/Vitrualna maszyna Microsoft, czy SQL/Microsoft SQL.

Z tego co mi wiadomo nie ma żadnej potrzeby konwertować profili, bo w aplikacjach CMM są one zamienne. Ewentualnie konwerter, to rename nazwa_pliku.icm nazwa_pliku.icc. :-)
                          Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

Jeszcze Was pomorduję

Tak dzisiaj sobie przebadałem różne profile pod kątem widzialności w głębokich cieniach (input R=G=B od 0 do 10 i odpowiedzi w profilu). W profilach z Match 3, Spyder, EZcolor, PM, ColorEyes Display, BasICColor wersja 4.0.2, no praktycznie wszystkich za wyjątkiem Lafota i BasICColor w wersji najnowszej, odpowiedź profili na zadaną wartość RGB=1 była wartość RGB=6 (przy wartości 0 było 0), przy zadanej wartości RGB=10 było średnio RGB=18.
                            W profilu Lafota i basICColor 4.1.8 przy RGB=1 jest RGB=2, przy RGB=10 jest:
                            - w Lafocie: 13
                            - w basICColor: 16.

Do czego zmierzam, otóż w teście "czerni":

w profilu z basICColor 4.1.8 trzeba się naprawdę wgapiać żeby móc odróżnić 0 od 1 - praktycznie nie do odróżnienia (Firefox 3 beta 3 z włączonym CM).
                            W profilach pozostałych odróżnić można dość wyraźnie.
                            Pytanie: jak jest poprawnie?
                            Profil referencyjny monitora EIZO S1931 ze strony EIZO również przy wartościach RGB=1 daje wartosć RGB=6, czyli między zadaną wartością RGB=0 i 1 mamy sporą przerwę, bo RGB=0 i 6.
                            Krzywa korekcyjna do LUT (VCGT) z profili z basICColor 4.0.2 i 4.1.8 jest praktycznie taka sama.
                            Co o tym sądzicie?

[email protected]

Komentarz

• Tom01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2600

Obawiam się, że bez dobrego wzornika, pliku testowego, sprzętu i soft'u do próbkowania pojedynczych odcieni, nie sposób dać wiarygodnej odpowiedzi.

Komentarz

• czornyj
                                Zasłużeni
                                • 2006
                                • 2626

Jeszcze Was pomorduję

Tak dzisiaj sobie przebadałem różne profile pod kątem widzialności w głębokich cieniach (input R=G=B od 0 do 10 i odpowiedzi w profilu). W profilach z Match 3, Spyder, EZcolor, PM, ColorEyes Display, BasICColor wersja 4.0.2, no praktycznie wszystkich za wyjątkiem Lafota i BasICColor w wersji najnowszej, odpowiedź profili na zadaną wartość RGB=1 była wartość RGB=6 (przy wartości 0 było 0), przy zadanej wartości RGB=10 było średnio RGB=18.
                                W profilu Lafota i basICColor 4.1.8 przy RGB=1 jest RGB=2, przy RGB=10 jest:
                                - w Lafocie: 13
                                - w basICColor: 16.

Do czego zmierzam, otóż w teście "czerni":

w profilu z basICColor 4.1.8 trzeba się naprawdę wgapiać żeby móc odróżnić 0 od 1 - praktycznie nie do odróżnienia (Firefox 3 beta 3 z włączonym CM).
                                W profilach pozostałych odróżnić można dość wyraźnie.
                                Profil referencyjny monitora EIZO S1931 ze strony EIZO również przy wartościach RGB=1 daje wartosć RGB=6, czyli między zadaną wartością RGB=0 i 1 mamy sporą przerwę, bo RGB=0 i 6.
                                Krzywa korekcyjna do LUT (VCGT) z profili z basICColor 4.0.2 i 4.1.8 jest praktycznie taka sama.
                                Co o tym sądzicie?
                                Poprawność kalibracji punktu czerni sprawdza się przy wyłączonym CM (RWCM, strona 241)
                                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...