To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Dla mnie to proste jak drut. Zawsze w tym czasie jeśli jest taka możliwość wybieram się na chór lub na tył kościoła.Na stronie 34 w rozdziale dotyczącym Litrugii słowa pisze: "Podczas wygłaszania homilii fotografowie i kamerzyści nie powinni wykonywać swoich czynności przechodząc od ławki do ławki wzdłuż nawy głównej kościoła. Zakłóca to, bowiem porządek liturgii, przeszkadza celebransowi, a także odwraca uwagę wiernych od słuchania homilii".Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
Zgadza się tylko w tym szkopuł, że zdjęcia z różnych miejsc to nie to samo co z jednego
Najlepiej faktycznie wybrać się wtedy na chór.
A mieliście już sytuację gdzie podczas mszy odbywa się kilka ślubów jednocześnie ? Co wtedy z operatorami audiowizualnymi jak każda para ma swojego ? To musi być jazda, a duchowni coraz częściej zachęcają Pary Młode do takiej formy ślubu.Komentarz
-
Można iść na chór - dlaczego nie... Można też zająć odpowiednie miejsce przed rozpoczęciem kazania i zrobić kilka fajnych ujęć PM.
Jak mawiają: "wolność dowolna".---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
ale te z KK, KPW, KW, KC itp.
ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.
Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
Komentarz
-
Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).ale te z KK, KPW, KW, KC itp.
ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.
Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.
Niestety Twoje stwierdzenia:
nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.
Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
-
zgadza się. dlatego nie podchodzę do tego, że tu tak tu siak, tylko jest jasno wszystko powiedziane, ale i tak ostatni głos ma gospodarz. A to, że co niektórzy robią tak czy inaczej - świadczy tylko o dwóch istotnych cechach, które wymieniłem na końcu swojej wypowiedzi.Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).
Niestety Twoje stwierdzenia:
nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
Teraz sprawdziłem i to co napisałem wcześniej to dokładnie cytat z dokumentu Episkopatu. Dodatkowo poszczególne Kurie mogą jeszcze coś uszczegółowić lub doprecyzować.Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii"Komentarz
-
Panowie, nie ma co roztrząsac tematu, ogólne zasady są większości znane, tym co nie są to wcześniej czy później będą.
Problemem jest bardziej himerycznośc proboszczy czy też księży, chociaż z mojego doświadczenia wynika, że bardziej proboszczy.
Władza odbija się sodówą wielu z nich i nic na to nie poradzimy. Najgorsze są przypadki, gdzie wymogi takiego gościa są dalece odbiegające od jakiegokolwiek dokumentu wydanego prez kościół w tej sprawie.
Niestety układ jest taki, że albo zachowamy pokorę i zrobimy jakiekolwiek fotki albo w skrajnych przypadkach najpierw my pokażemy co o tym myślimy, a potem oni nam pokaża na co ich sta. Tyle, że skończy się to na braku jakichkolwiek fotek z kościoła.
Cy tego chcemy czy nie wpływu na to nie mamy i podejrzewam, żę za naszego życia mie nei będziemy.7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
-
Będziemy, będziemy! Byłem na zachodzie i widzę jak tam uprzejmie i serdecznie witani są wszyscy chcący wejść do kościoła i żadnych zakazów odnośnie fotografowania nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie - radosne uśmiechy księży.Komentarz
-
Jest też druga możliwość, głową państwa będzie prymas.Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
Komentarz
-
Zgadza się tylko tam wierni płacą jakiś podatek chyba czy coś w tym stylu. A jak płacisz to wymagasz
U nas jest tylko "co łaska".
Komentarz
-
Akredytację mam od 95 roku .... zawsze płaciłem za podbicie na kolejny rok , ale może tylko w Kielcach to obowiązywało55D,16-200
----------------------------------------------Komentarz
Komentarz