To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez vuki
    tak? a na ile lat to zezwolenie?
    jak 2 lata temu płaciłem 250zł/10lat(Częstochowa)
    Masakra, ja wybieram się 1-2 marca do Katowic, koszt to 50 zł
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• manfred1
      Uzależniony
      • 2007
      • 842

Zamieszczone przez Shadow
      Na stronie 34 w rozdziale dotyczącym Litrugii słowa pisze: "Podczas wygłaszania homilii fotografowie i kamerzyści nie powinni wykonywać swoich czynności przechodząc od ławki do ławki wzdłuż nawy głównej kościoła. Zakłóca to, bowiem porządek liturgii, przeszkadza celebransowi, a także odwraca uwagę wiernych od słuchania homilii".
      Dla mnie to proste jak drut. Zawsze w tym czasie jeśli jest taka możliwość wybieram się na chór lub na tył kościoła.
      Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1565

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
        Przepisy są wspólne dla całego kraju. W kwestii zaspisu: zaznaczyłem najbardziej znaczący fragment. Nie jest powiedziane, że nie wolno robić zdjęć, a jedynie aby nie chodzić wzdłuź nawy głównej - bo to rozprasza.
        Zgadza się tylko w tym szkopuł, że zdjęcia z różnych miejsc to nie to samo co z jednego Najlepiej faktycznie wybrać się wtedy na chór.

A mieliście już sytuację gdzie podczas mszy odbywa się kilka ślubów jednocześnie ? Co wtedy z operatorami audiowizualnymi jak każda para ma swojego ? To musi być jazda, a duchowni coraz częściej zachęcają Pary Młode do takiej formy ślubu.

Komentarz

• Don_Pedro_123
          Bywalec
          • 2007
          • 161

Zamieszczone przez Shadow
          Zgadza się tylko w tym szkopuł, że zdjęcia z różnych miejsc to nie to samo co z jednego Najlepiej faktycznie wybrać się wtedy na chór. (...)
          Można iść na chór - dlaczego nie... Można też zająć odpowiednie miejsce przed rozpoczęciem kazania i zrobić kilka fajnych ujęć PM.
          Jak mawiają: "wolność dowolna".
          ---------------
          Don_Pedro_123
          ---------------

Komentarz

• pawciolbn
            Uzależniony
            • 2010
            • 653

Przepisy są wspólne dla całego kraju....
            ale te z KK, KPW, KW, KC itp.
            ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.
            5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Preskaler
              Bywalec
              • 2007
              • 176

Zamieszczone przez pawciolbn
              ....
              No niby tak ale już interpretacja może być różna.

Komentarz

• Don_Pedro_123
                Bywalec
                • 2007
                • 161

ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.
                Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).
                Niestety Twoje stwierdzenia:
                Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.
                ---------------
                Don_Pedro_123
                ---------------

Komentarz

• wiktor2323
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1290

W Radomiu 200 a wcześniej kosztował 50 zł :O Do tego jakieś chore świadectwo moralności.. Ale cóż jak trzeba to trzeba.. Dawniej przedłużanie polegało na podbiciu pieczątki za darmo.
                  Facebook

Komentarz

• pawciolbn
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 653

Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).
                    Niestety Twoje stwierdzenia:

nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.
                    zgadza się. dlatego nie podchodzę do tego, że tu tak tu siak, tylko jest jasno wszystko powiedziane, ale i tak ostatni głos ma gospodarz. A to, że co niektórzy robią tak czy inaczej - świadczy tylko o dwóch istotnych cechach, które wymieniłem na końcu swojej wypowiedzi.
                    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Shadow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1565

Teraz sprawdziłem i to co napisałem wcześniej to dokładnie cytat z dokumentu Episkopatu. Dodatkowo poszczególne Kurie mogą jeszcze coś uszczegółowić lub doprecyzować.

Komentarz

• Merauder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1092

Panowie, nie ma co roztrząsac tematu, ogólne zasady są większości znane, tym co nie są to wcześniej czy później będą.

Problemem jest bardziej himerycznośc proboszczy czy też księży, chociaż z mojego doświadczenia wynika, że bardziej proboszczy.
                        Władza odbija się sodówą wielu z nich i nic na to nie poradzimy. Najgorsze są przypadki, gdzie wymogi takiego gościa są dalece odbiegające od jakiegokolwiek dokumentu wydanego prez kościół w tej sprawie.

Niestety układ jest taki, że albo zachowamy pokorę i zrobimy jakiekolwiek fotki albo w skrajnych przypadkach najpierw my pokażemy co o tym myślimy, a potem oni nam pokaża na co ich sta. Tyle, że skończy się to na braku jakichkolwiek fotek z kościoła.

Cy tego chcemy czy nie wpływu na to nie mamy i podejrzewam, żę za naszego życia mie nei będziemy.
                        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Preskaler
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 176

Będziemy, będziemy! Byłem na zachodzie i widzę jak tam uprzejmie i serdecznie witani są wszyscy chcący wejść do kościoła i żadnych zakazów odnośnie fotografowania nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie - radosne uśmiechy księży.

Komentarz

• Strebor
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 242

Jest też druga możliwość, głową państwa będzie prymas.
                            Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1565

Zamieszczone przez Preskaler
                              Będziemy, będziemy! Byłem na zachodzie i widzę jak tam uprzejmie i serdecznie witani są wszyscy chcący wejść do kościoła i żadnych zakazów odnośnie fotografowania nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie - radosne uśmiechy księży.
                              Zgadza się tylko tam wierni płacą jakiś podatek chyba czy coś w tym stylu. A jak płacisz to wymagasz U nas jest tylko "co łaska".

Komentarz

• marbo
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 134

Zamieszczone przez wiktor2323
                                W Radomiu 200 a wcześniej kosztował 50 zł :O Do tego jakieś chore świadectwo moralności.. Ale cóż jak trzeba to trzeba.. Dawniej przedłużanie polegało na podbiciu pieczątki za darmo.
                                Akredytację mam od 95 roku .... zawsze płaciłem za podbicie na kolejny rok , ale może tylko w Kielcach to obowiązywało
                                55D,16-200
                                ----------------------------------------------

Komentarz

Pracuję...