To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nightranger
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 48

"Slick" dzięki za informację. Ja prawie napewno będę. Ktoś ze śląska też się wybiera?
    Canon EOS 40D + 28-135 f3,5-5,6 IS USM + 50 f1.8 + kit

Komentarz

• Goleo
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 31

Kraków: Najbliższy kurs odbędzie się w dniach 9-10 kwietnia (środa-czwartek).

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Co do ważności zaświadczenia to z wczorajszego wprowadzenia do kursu wywnioskowałem, że jest ono bezterminowe - kurs jest organizowany głównie po to, aby uświadomić fotografującym pewne rzeczy do których powinni się dostosować. Nie jest to licencja na fotografowanie a raczej zaświadczenie dla księdza, że nie będziesz mu przeszkadzał, oraz nie zrobisz niczego nieodpowiedniego podczas nabożeństwa.

Komentarz

• persival
          Coś już napisał
          • 2007
          • 51

byc moze wywolam burze lecz......uwazam ze powinniscie sie zbuntowac, tzn. doprowadzic do takiej sytiacji w ktorej sami Ksieza beda zabiegac o slub w ich kosciele bo-tak aby para mloda wybrala 'moj kosciol' bo: mozna fotografowac, poniewaz wszelkie fomalnosci mlodzi zalatwia bez niepotrezbnych nerwow i stresu etc.....Dlaczego w PL wszystko opiera sie na zaswiadczeniach, poswiadczeniach itd. Kazdy z nas ma pojecie jak sie zachowac w Kosciele, podczas ceremonii - dlatego wiec uwazam ze organizowanie takich 'kursow' jest niczym innym jak wyludzaniem pieniedzy i kolejnym nonsensem ktory usilnie sie dowodzi ze jest niezbedny, a juz wogole nie rozumiem sytuacji kiedy fotograf nie posiada owego zaswiadczenia i napotyka problemy z reazlizowaniem swojej pracy lub innego rodzaju zlosliwosciami wrecz haniebnym zachowaniem duchownych (o ktorym czytalem miedzy innymi na tym forum)

pozdrawiam
          Jarek

Komentarz

• Peie
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 49

Zamieszczone przez schuvi
            17 i 26 kwietnia w tarnowie.A tak wogole to ile jest tutaj chetnych na kurs w tarnowie??
            Ja pewnie będę ale mam pytanie / prośbę

ma ktoś jakiś wzór zaświadczenia / polecenia od księdza ze swojej parafii bo takie jest potrzebne z tego co mi wiadomo.. A "mój" proboszcze jest tak zakręcony i chaotyczny ze lepiej by było żebym mu podłożył jakiś prawie gotowy tekst.. bo jak sam go będzie tworzył to mnie szlak trafi przy tym no i godzina minimum w plecy

@persival masz trochę (albo dużo) racji... Ja planuję jeszcze jeden ślub na którym nie będę miał możliwości focić (a szkoda ) haha swój własny... to dopiero jest załatwiania :/ u kleru i gotówki - tu papierek tu papierek tu kursik tu spotkanie a wszędzie min. 50zł ;] (najgorsze ze nie mam jeszcze na pewno pełnego obrazu kosztów tego pokroju..)
            Ostatnio edytowany przez Peie; 5494.

Komentarz

• persival
              Coś już napisał
              • 2007
              • 51

Zamieszczone przez Peie
              Ja pewnie będę ale mam pytanie / prośbę
              @persival masz trochę (albo dużo) racji... Ja planuję jeszcze jeden ślub na którym nie będę miał możliwości focić (a szkoda ) haha swój własny... to dopiero jest załatwiania :/ u kleru i gotówki - tu papierek tu papierek tu kursik tu spotkanie a wszędzie min. 50zł ;] (najgorsze ze nie mam jeszcze na pewno pełnego obrazu kosztów tego pokroju..)
              no to ja gratuluje i wszystkiego dobrego na nowej drodze;-) i przy okazji wspolczuje temu co bedzie fotografem ;-) ;-)

pzdr
              jarek

Komentarz

• terminator
                Początki nałogu
                • 2007
                • 325

Zamieszczone przez Nicram
                Moje mały rady jak odbyć kurs dla fotografów w Archidiecezji Wrocławskiej.

Zgłaszamy się do ks. Jerzego Rasiaka (tel. 071 327 11 1 ul. Katedralna 13 pok. 4 z zaświadczeniem z parafii o tym że jesteśmy wierzący i praktykujący (nie wiem jak jest w przypadku innowierców i ateistów), mamy własne zdjęcie do plakietki oraz kilka zdjęć "dowodowych" wykonanych podczas uroczystości kościelnych a w portfelu do opłaty za odbycie kursu co łaska 140 PLN. Wszystko trwa góra 15 minut. W razie nieobecności księdza wszystko załatwia jego sekretarka.
                Skąd zdjęcia jeśli (teoretycznie) nie możemy wykonywać zdjęć w kościele bez tego kursu...?

Ale o coś innego chciałem zapytać. Czy ktoś, kto chce odbyć taki kurs musi mieć zarejestrowaną działalność? Pytam, bo koleżanka z pracy poprosiła mnie, żebym robił zdjęcia na jej ślubie...
                Ostatnio edytowany przez terminator; 12947.
                __________________________________________________ ____
                " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• Don_Pedro_123
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 161

Zamieszczone przez persival
                  ...
                  Wybacz, ale pozwolę sobie się nie zgodzić.
                  Mówisz, że:
                  Zamieszczone przez persival
                  Kazdy z nas ma pojecie jak sie zachowac w Kosciele, podczas ceremonii
                  - tymczasem bodajże nawet na tym forum któryś z fotografów (nawiasem mówiąć niewierzący) był zdziwiony i oburzony tym, że ksiądz zjechał go za to, że usiadł sobie w czasie podniesienia i przeglądał fotki... Przecież nikomu nie przeszkadzał...
                  Widziałem też "w akcji" gościa, który spacerował przed wystawioną na ołtarzu monstarncją podczas nabożeństwa...
                  Nadal uważasz, że wszyscy wiedzą, jak się zachować i uszanować uczucia religijne innych?
                  Ja osobiście chętnie zrobiłbym taki kurs dla głównych wyznań w Polsce: judaizmu, islamu i prawosławia. Kto wie - może kiedyś przyjdzie mi focić w cerkwii lub synagodze... Wolałbym nie urazić tam nikogo - nawet nieświadomie.
                  Co do tego
                  doprowadzic do takiej sytiacji w ktorej sami Ksieza beda zabiegac o slub w ich kosciele bo-tak aby para mloda wybrala 'moj kosciol' bo: mozna fotografowac, poniewaz wszelkie fomalnosci mlodzi zalatwia bez niepotrezbnych nerwow i stresu etc.....
                  - w każdym kościele można fotografować, a stres (niestety) jest nieodłącznie związany z braniem ślubu

Natomiast zgodzę się, że niektórzy księża powinni okazać więcej taktu i szacunku tym, którzy przychodzą do nich coś "załatwić". Ale wszędzie są "czarne owce"...
                  ---------------
                  Don_Pedro_123
                  ---------------

Komentarz

• kris75
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 413

Zamieszczone przez terminator
                    Skąd zdjęcia jeśli (teoretycznie) nie możemy wykonywać zdjęć w kościele bez tego kursu...?
                    alez mozesz - decyzja zalezy od ksiedza prowadzacego nabozenstwo, a nie od zaswiadczenia - ksiadz moze wiec nie wyrazic zgody na "Ciebie" nawet jesli masz zaswiadzenie i dla odmiany wyrazic zgode, nawet jesli takiego swistka nie masz - tak ta sprawe reguluja przepisy koscielne, o czym mozna wyczytac na niemalze kazdym portalu poswieconym fotografii slubnej
                    ________
                    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                    Immanuel Kant

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 255

Kurs potrzebny zgoda ale w Wawie trwa trzy dni po 2h. I nie chcecie wiedzieć o czym opowiadają
                      Mordo Ty moja !

Komentarz

• mate00sh
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1312

Co do konieczności odbycia takiego kursu - ja juz kilka razy robiłem zdjęcia na ślubach znajomych i nikt ode mnie nie wymagał zaświadczenia, ale mimo że jestem praktykujący, nie miałem pewności, gdzie mogę podejść, gdzie nie. Dlatego według mnie taki kurs jest potrzebny dla każdego, kto chce w pełni zrealizować zadanie uwiecznienia uroczystości, a nie chce popełnić jakiejś gafy.
                        Co do kosztów to w Warszawie nie jest wymagana żadna opłata, tylko sugerowana wpłata na dom samotnej matki.

Komentarz

• suchyHc
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 504

Warszawa!

Gdzie się dowiedzieć o termin, warunki uczestnictwa w Warszawie?
                          Skasowali mi ;(

Komentarz

• persival
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 51

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
                            Wybacz, ale pozwolę sobie się nie zgodzić.
                            Mówisz, że:
                            - tymczasem bodajże nawet na tym forum któryś z fotografów (nawiasem mówiąć niewierzący) był zdziwiony i oburzony tym, że ksiądz zjechał go za to, że usiadł sobie w czasie podniesienia i przeglądał fotki... Przecież nikomu nie przeszkadzał... ...
                            jesli usiadl gdzies z boku -moze przy wyjsciu z koscila, dyskretnie sie oddalil (stane, przykucne etc..jak zazwyczaj ja to robie gdy mam jakies 'kwestie sprzetowe' to komu i w czym to przeszkadza? bez przesady

Widziałem też "w akcji" gościa, który spacerował przed wystawioną na ołtarzu monstarncją podczas nabożeństwa...
                            Nadal uważasz, że wszyscy wiedzą, jak się zachować i uszanować uczucia religijne innych? ...
                            no to jest ekstremalny przyklad i smiem twierdzic ze nie byl to profesjonalny fotograf - sorry ale ludzie z branzy wiedza jak sie zachowac

Ja osobiście chętnie zrobiłbym taki kurs dla głównych wyznań w Polsce: judaizmu, islamu i prawosławia. Kto wie - może kiedyś przyjdzie mi focić w cerkwii lub synagodze... Wolałbym nie urazić tam nikogo - nawet nieświadomie. ...
                            co do innych wyznan to: obserwacja innych ----i umiejetne dostosowanie sie do zachowania uczestnikow

tutaj fotografuje sluby, bylem w US na jednym slubie i nigdy nie spotkalem sie z zaswiadczeniami etc....zawsze ale to zawsze jest mila atmosfera i nikt mnie nie pouczal czy tez robil jakichs afrontow, co wiecej zawsze przed ceremonia jesli to jest kosciol w ktorym jestem pierwszy raz to pytam/pytamy Ksiedza czy mozna ewentulanie uzyc lamp, czy ma jakies zastrzezenia/sugestie i w 99.9% odpowiedz jest mniej wiecej w tonie: nie ma problemu i zadnych zakazow, nakazow - z perspektywy czasu moge powiedziec ze w PL sa wszedzie i zawsze problemy, wlasnie przegladalem watek odnosnie podrozowania/kontroli bagazu o przewozenia sprzetu foto - oczywiscie na Okeciu najwiecej problemow, i standardem jest juz puszczanie ludzi w skarpetkach przez bramki, niedlugo bede rozbierac do bielizny, o kulturze samych celnikow nie bede sie wypowiadac

pzdr
                            jarek
                            Ostatnio edytowany przez persival; 11215.

Komentarz

• SebaWolf
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 324

Zamieszczone przez suchyHc
                              Warszawa!

wczorej było pierwsze spotkanie, kolejne dziś o 17 i w czwartek o tej samej godzinie, żadnych warunków niema

Komentarz

• mate00sh
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1312

Zamieszczone przez suchyHc
                                Warszawa!

Kurs właśnie trwa (od wczoraj):

Szczegółowe informacje o Archidiecezji Warszawskiej, obejmujące jej historię, strukturę administracyjną, przywództwo, kluczowe instytucje, działalność duszpasterską oraz dziedzictwo duchowe.

Komentarz

Pracuję...