To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • obcy21
    Początki nałogu
    • 2010
    • 467

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

to kup sobie 7d i 18-35 1.8 sigmy
    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Michal
      Bywalec
      • 2014
      • 148

Tylko, że do Sigmy mam uraz. Wolał bym jakiś obiektyw z Canona.
      Kiedyś kupiłem Sigmę do mojej 350-tki i nie można było zrobić żadnego zdjęcia(ciężko mu było znaleźć ostość, a w ruchu już nie mówiąc). Później zakupiłem Tamrona i było o niebo lepiej. Teraz użytkuję Canona i przy tym chciał bym zostać.
      Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
      Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Zamieszczone przez Michal
        ... 17-55 f2.8 USM.
        Co o Tym myślicie?
        Najszybszy obiektyw jaki miałem (i mam). Pod względem optycznym troszkę mu brakuje do Sigmy 17-50 2.8, ale nadrabia to rewelacyjnym AF-em.
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Michal
          Bywalec
          • 2014
          • 148

Dzięki za info o tym obiektywie. Bardzo mnie cieszy, ze ma szybki AF.

Ze stopki widzę, że masz jeszcze Canona 50 f 1.4 USM. Jak oceniasz jego szybkość? Kupiłbyś go jeszcze raz?

Komentarz

• tlustyx
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1304

Zamieszczone przez Michal
            ... Canona 50 f 1.4 USM. Jak oceniasz jego szybkość? Kupiłbyś go jeszcze raz?
            W szybkości niczym się nie różni od wersji 1.8 - czyli powolny, jednak celniejszy i dużo bardziej powtarzalny.
            Czy bym kupił? W obecnej sytuacji (niedawno kupiłem 85 1.8) to kupiłbym może 28 1.8, jednak przy jednym szkle to dobra opcja, bo bardziej uniwersalna.
            Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
            6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Michal
              Bywalec
              • 2014
              • 148

Dzięki wszystkim za pomoc i uwagi.

To biorąc pod uwagę, że mam stały dostęp do 5D mark II + Canon 24-70 f2.8 to myślę, że na koniec roku sprawię sobie Canona 17-55 f 2.8 USM do mojej 350-tki (później będzie podstawowym obiektywem do nowego korpusu). Na wiosnę dokupię korpus z Canonem Stałka 50 f 1.4 USM. Stałka powędruje do 350-tki, a 17-55 f2.8 będzie współpracował z nowym korpusem.

Jeżeli chodzi o korpus, to zobaczymy ile się uda nazbierać i co będą pisać użytkownicy 7D mark II. Jak będzie kaska to będzie to 7D mark II, a jak nie uda się tyle nazbierać, to może wystarczy mi 70D (tu się jeszcze będę zastanawiał).

Komentarz

• merida
                Początki nałogu
                • 2010
                • 416

Deszczowa pogoda skłania mnie do kombinowania, czasem niepotrzebnie, dlatego liczę na poradę. Używam 2 pełnych klatek zwykle z 35+135mm, z czego brakuje mi trochę trzeciej puszki by już*nie trzeba było żonglować szkłami narażając matrycę na złapanie syfa ale również zajmuje to trochę czasu biorąc pod uwagę wyciąganie z plecaka i przekładanie szkieł i zakręcanie dekielków. Do rzeczy: pomyślałem by zamiast trzeciego szerokiego szkła, które zakładam na zmianę ze standardem kupić aparat typu fuji ex-1+14/18mm. Na szerokich ogniskowych robię jakieś 20% zdjęć z reportażu i pleneru, które urozmaicają odbiór. Czy warto iść tym tropem? Czy odpuścić ze względu na inną jakość jakie dają ff canona i późniejsze problemy z ujednoliceniem obróbki? Miałem kiedyś fuji x100 i bardzo miło go wspominam, dlatego myślę szczególnie o tym systemie.
                Instagram

Komentarz

• jacech1
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 98

Osobiście bym wybrał opcję -"odpuścić ze względu na inną jakość jakie dają ff canona i późniejsze problemy z ujednoliceniem obróbki"

Komentarz

• maxwell61
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 48

@Michal poszło PW.
                    50 mm 1.4 jest bardzo dobre, ale trzeba nauczyc się robić mała głebia ostre zdjęcia. ileż to ja schrzaniłem na początku. 28 1.8 jest rewelacyjny. mam ostry i daje rady choc mało używany.
                    http://www.damianpiorko.com

Komentarz

• dexter77
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 69

3 puszki? Faktycznie ta deszczowa pogoda źle na niektórych wpływa Naprawdę lubicie targać tyle sprzętu? Ja ostatnio do kościoła już tylko jedną biorę bez żadnego gripa itp., a drugi słoik do kieszeni. Reszta w aucie. Dyskomfortu nie odczułem, wręcz przeciwnie Zdjęcia takie same, a żonglować za dużo nie trzeba było

Co do 50tki 1.4 mi ona bardzo odpowiada, a w porównaniu do 1.8 nie ma w ogóle tematu. Jak kiedyś przyjdzie czas i potrzeba może pojawi się eLka, ale z moimi potrzebami raczej w to wątpię

Komentarz

• propanol
                        • 2009
                        • 8

Witam...
                        Od razu do rzeczy....
                        W ślubnej foto jestem świeżakiem z 1,5-2 letnim stażem.
                        Głównie używam 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8, 135/2.0 i do szerszego kadru kościoła czy na sali 17-40/4 - szkła podpięte pod 5DII.
                        Mam dylemat jeżeli chodzi o szersze kadry bo niby 28/1.8 spoko ostrą sztukę mam od pełnej dziury ale jednak AF to nie jest pewniak i lubi się gubić nawet w jasnym kościele co jest irytujące, a i z łapaniem ostrości na obiekcie powyżej 3-4 metrów też nie radzi sobie dobrze (może to kwestia tylko mojej sztuki).
                        Zastanawiam się nad wymianą 28 i 17-40 na 24/1.4II lub też druga opcja sprzedać 28 + 50 i kupić Sigme 35/1.4 lub C 35/1.4 i mieć zestawy w pierwszej opcji:
                        24 + 50 + 85 + 135 lub w drugiej opcji 17-40 + 35 + 85 + 135
                        Wiem najlepszym zestawem było by mieć 14, 24, 35, 50, 85, 135 w elkach ale narazie fundusz na większe szaleństwa nie pozwala.

Doradzicie Koledzy i Koleżanki ?
                        Co w takiej sytuacji jest lepszym wyborem
                        Pozdro i dzięki za ewentualne odpowiedzi

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

Miałem 2 sztuki 28/1,8 i to samo co u Ciebie, 3 już nie brałem. Po prostu kicha szkło i tyle. Co do reszty pytania musisz sam wiedzieć jakich chcesz zdjęć i czego Tobie brakuje, bo nikt z Tobą na ślubach i zleceniach nie jest aby wiedzieć to za Ciebie
                          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• tombas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2195

Zamieszczone przez dexter77
                            Ja ostatnio do kościoła już tylko jedną biorę bez żadnego gripa itp., a drugi słoik do kieszeni. Reszta w aucie. Dyskomfortu nie odczułem, wręcz przeciwnie
                            tiiaaa, a jak w trakcie przysięgi "padnie" cos ze sprzetu (body,karta itd...) to poprosisz o przerwe w uroczystości i spokojnym krokiem udasz sie na parking do auta i przyniesiesz co trzeba ;-) POWODZENIA
                            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• kimi77
                              Dopiero zaczyna
                              • 2014
                              • 33

Zamieszczone przez propanol
                              Zastanawiam się nad wymianą 28 i 17-40 na 24/1.4II lub też druga opcja sprzedać 28 + 50 i kupić Sigme 35/1.4 lub C 35/1.4 i mieć zestawy w pierwszej opcji:
                              24 + 50 + 85 + 135 lub w drugiej opcji 17-40 + 35 + 85 + 135
                              Jeśli priorytetem jest celność AF to moim zdaniem 35L
                              Podobno tandem 35/85 jest najpowszechniej używany w tym biznesie, poza tym 35+85 do repo i 135L do plenerów wszystkie miałbyś z dobrym AF, a 17-40 incydentalnie, gdzie potrzebna szerokość i nie ma ciemności.

Komentarz

• dexter77
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 69

Zamieszczone przez tombas
                                tiiaaa, a jak w trakcie przysięgi "padnie" cos ze sprzetu (body,karta itd...) to poprosisz o przerwe w uroczystości i spokojnym krokiem udasz sie na parking do auta i przyniesiesz co trzeba ;-) POWODZENIA
                                Równie dobrze możesz zemdleć, bo za duszno w kościele co wtedy? masz zawsze asystenta? nie twierdzę, że drugie body jest zbędne, ale niekoniecznie zawsze potrzebne pod ręką

Komentarz

Pracuję...