To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

inne portale, wiele testów, świadomy wybór.. i nic z tego nie wynika
    i po przeczytaniu "wielu portali i wielu testów " dalej nie masz pojęcia o szkłach
    wiec przestań czytać(nic ci to nie daje)tylko wyjdź i rób zdjęcia, pożycz sobie szkło i przetestuj
    każdy fotograf ma własny styl i preferencje, wypracowane z czasem, no chyba ze chcesz koniecznie kogoś kopiować to popatrz w stopki i kup to samo

--- Kolejny post ---

inne portale, wiele testów, świadomy wybór.. i nic z tego nie wynika
    i po przeczytaniu "wielu portali i wielu testów " dalej nie masz pojęcia o szkłach
    wiec przestań czytać(nic ci to nie daje)tylko wyjdź i rób zdjęcia, pożycz sobie szkło i przetestuj
    każdy fotograf ma własny styl i preferencje, wypracowane z czasem, no chyba ze chcesz koniecznie kogoś kopiować to popatrz w stopki i kup to samo
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Wojtko
      Bywalec
      • 2011
      • 152

Zamieszczone przez lukaspp
      I tu pytanie: co wy byście wybrali ?
      135L- poręczny, ostry, pięknie rysuje. Jeśli w tamronie irytował Cię af, to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie 135L też czasem kaprysi, ale jest to ergonomiczne i bardzo dobrej jakości uzupełnienie zestawów 24,50 jak i 35, 85.

Komentarz

• lukaspp
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 17

Zamieszczone przez Wojtko
        135L- poręczny, ostry, pięknie rysuje. Jeśli w tamronie irytował Cię af, to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie 135L też czasem kaprysi, ale jest to ergonomiczne i bardzo dobrej jakości uzupełnienie zestawów 24,50 jak i 35, 85.
        Wojtko - irytował ale w wersji "śrubokręt". O nowym Tamronie z USD pisza że jego napęd jest lepszy od niejednej Lki.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Wojtko
        Wojtko - irytował ale w wersji "śrubokręt". O nowym Tamronie z USD pisza że jego napęd jest lepszy od niejednej Lki.

Komentarz

• drsemen
          Coś już napisał
          • 2007
          • 79

Zamieszczone przez lukaspp

--- Kolejny post ---

piszą też, że tamron w połączeniu z 6D w trudnych warunkach (sala wesela, kościół) ma problemy z AF-em. Przy dobrym świetle jest OK.
          5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
          Pozdrawiam Szymon

Komentarz

• migawkanatalia
            Bywalec
            • 2010
            • 144

Kochani, czy możecie mi polecić dobrą drukarkę do zdjęć? Ostatnio klienci coraz częściej pytają o odbitki zdjęć grupowych w dniu ślubu (jako prezent dla gości). Trochę mnie to zmartwiło.... ale cóż.. klient nasz Pan... Słyszałam, że termosublimacyjne drukarki odchodzą już do lamusa... Może znacie jakieś konkretne modele drukujące zdjęcia, które nie wyblakną po 10 latach? Taką drukarke będę mogła zabrać do auta na wesele... Będę wdzięczna za pomoc

Komentarz

• tomek1976
              Bywalec
              • 2008
              • 127

Epson L800. Mam, używam, sprawdza się znakomicie.

Komentarz

• wuqa
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 46

Niedawno przesiadłem się z nikona na canona.
                Przyzwyczajony jestem do pracy na dwóch body.
                Na razie posiadam 6d, 35L, 85 f1.8, metza 52
                Zastanawiam się nad drugim korpusem i szerokim szkłem. Myślę o czymś szybkim i pewnym (AF).
                Na sali, na weselu pracuję głównie z lampami. Zastanawiam się co będzie pewniejsze:
                1. Canon 6D + 16-35 II + 430II (czy taki zestaw jest szybszy od 35L?)
                2. Canon 70D + sigma 10-20 f3.5 + 430II
                3. Canon 6D + Samyang 14mm + 430II (wtedy na jednym body non stop 35L na drugim przemiennie, w zależnosci od sytuacji 14 + 85)

Komentarz

• maciek12ss
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 492

6d z 16-35 II jest bardzo szybkie, celne i pewne na ciemnej sali. innych szerokich szkiel nie miałem .

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
                  6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• tomek1976
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 127

Nie wiem, czy pomogę Ci w czymś, ale:
                    - przez półtora sezonu pracowałem na zestawie 35L + na drugiej puszce wymiennie Samyang 14mm lub 85/1.8 - generalnie zestaw, którym możesz "opstrykać" każde zlecenie. Około 60-70% repo robię 35L. Pozostałe, to wykorzystanie 14mm w kościele, pod kątem pokazania PM na tle architektury, 85/1.8 zbliżenia twarzy by ukazać emocje, ew. na sali weselnej
                    - od pewnego czasu mam 6d z 35L i 5d z: tokina 16-28/2.8 lub 135L (jeśli jest za ciasne, to 85mm). Jeśli chodzi o obrazek, to idę w zakład, że większość mojej klienteli różnicy nie zobaczy pomiędzy tym, co mam teraz, a co używałem wcześniej. Różnica jest dla mnie w komforcie pracy - AF w Tokinie i szybszy/pewniejszy AF w 135L , niż w 85/1.8. Zamiast 16-35 radziłbym sprawdzić Tokinę 16-28 - tańsza, optycznie i mechanicznie na pewno nie jest gorsza.

Komentarz

• horak
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 589

Może ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami z 24L II używanym na ślubach ?? Szkło szerokie, AF niezły, jasność i ostrość super. Może to jest rozwiązanie. Ktoś używa jako podstawowego szkła z uzupełnieniem o coś dłuższego typu 85 lub 50 ??

Komentarz

• xxkomarxx
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1456

Ja uzywam 24 zamiennie z 35 a drugie body 85. Znam tez takich co maja 24 jako szklo podstawowe przez, jak to mawiaja ciekawsza perspektywe.

Komentarz

• horak
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 589

Które szkło zapewnia Ci większy komfort użytkowania 24 czy 35 i które daje więcej radości z oglądanego obrazka ? Czy jest jakiś przedział jeśli chodzi o odległość od fotografowanego obiektu ( np. para młoda ) którego się trzymasz przy fotografowaniu 24L ?
                          Ostatnio edytowany przez horak; 34022.

Komentarz

• xxkomarxx
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1456

Ciezko mi to okreslic. Kocham oba. 24 super mi sie zprawdza na zabawie przy dynamicznych scenach. Ale to 35 jest moim glownym szklem i ono wlasnie jest wiekszosc czasu zapiete. 24 potrafi z ludzi robic "obcych". Wszystko zalezy od indywidualnych preferencji uzytkownika.
                            Co do odleglosci od ludzi. Nie mam takich wytycznych. Z bliska szeroki szkla przerysowuja wiec trzeba wiedziec kiedy i jak to wykorzystac. To po prostu wchodzi w krew przy uzywaniu, zaczynasz wiedziec co sie dzieje przy cykaniu z bliska i kiedy mozna tak podejsc...
                            Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• Sezamek
                              Początki nałogu
                              • 2012
                              • 397

No to ja zapytam was w ten sposób. Kumpel ma wesele za 3 tygodnie i spytał czy coś porobię. Żaden ze mnie profi a i on będzie miał fotografa ale chciałbym mu sprezentować jakąś miłą pamiątkę. Czy dam radę coś zrobić z którymś z zestawów:
                              40D + 17-50mm f/2.8 + 35mm f/2 + 430EX
                              50D + to co wyżej
                              5D + 24mm f/2.8 lub 35mm f/2 + 430EX
                              Skłaniał bym się ku FF bo już ją kiedyś miałem ale każdy z w/w to ma być zestaw podstawowy no i zaznaczam, że nie wiążę z tą branżą jakiejkolwiek przyszłości Mógłbym dorzucić jeszcze do każdego wyżej 50mm f/1.8 bo na plastik powinny się środki znaleźć.
                              Drugie pytanie o lampę bo 430EX nie ma odbłyśnika czy zwykły stofen wystarczy do rozproszenia czy zastosować jakiś nakładany softbox lub dyfuzor?
                              FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• szwayko
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2076

Zamieszczone przez horak
                                Może ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami z 24L II używanym na ślubach ?? Szkło szerokie, AF niezły, jasność i ostrość super. Może to jest rozwiązanie. Ktoś używa jako podstawowego szkła z uzupełnieniem o coś dłuższego typu 85 lub 50 ??
                                Co tu pisać, wszystko super z tym szkłem, poza osłoną za długa i nie można postawić szkła na osłonie, ale ja używam mniejszej tej od 24-105 tez pasuje.
                                Miałem wcześniej 20/2.8 i 28/1.8 jedno szerokie jak 28 za wąskie drugie za to jasne np. na wesele. Oba "wymieniłem" na 24LII. Mniej znaczy więcej czasem.
                                Jest praktycznie cały czas na aparacie jako szeroki, na drugim 50mm zamiennie ze 100mm. Mam jeszcze SY14mm, ale tylko czasem dla paru zdjęć zakładam. 28/1.8 bardzo dobrze wspominam, zwłaszcza wielkość i małe winietowanie, ostrość też super. Ja wolę jednak 24mm jakoś tak wypełnia lepiej mi kadr, kiedyś za czasów slajdów i klisz miałem 24/2.8 i ta ogniskowa bardziej mi leży.
                                frickr FB
                                www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...