To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paviarotti
    Bywalec
    • 2009
    • 135

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Mając 6D, 24L II i 85/1.8 wolelibyście 50/1.4 Art czy 135/2.0L? miałem smaka na 70-200/2.8 bez IS, ale będzie dopiero we wrześniu
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• maciek12ss
      Początki nałogu
      • 2012
      • 492

Mam 6d , mam 50 1.8, 85 1.8, 16-35 2.8II I z chęcią przytulił bym 135 2.0. Szerokie kadry robie 16-35. całą resztę 85 1.8. 50 używam tylko jak mam bardzo ciasno na przygotowaniach a chce mieć mała głebie ostrości ,a 85 jest za długa. Nie używałem nigdy 135mm, ale wiem że w kościele, na sali i plenerze brakuje mi czegoś dłuższego. Obył bym się bez tych 50 mm na rzecz 135.. Ciułam powoli grosiki na takie szkiełko , może w następnym sezonie poszaleje
      6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• tombas
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2195

Zamieszczone przez Paviarotti
        Mając 6D, 24L II i 85/1.8 wolelibyście 50/1.4 Art czy 135/2.0L? miałem smaka na 70-200/2.8 bez IS, ale będzie dopiero we wrześniu
        Kup 135 a zobaczysz... zakochasz się od pierwszej foty
        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• dexter77
          Coś już napisał
          • 2010
          • 69

Hmm mając 6d podpinam do niego 85 1.8, 50 1.4 lub 35 2.0, generalnie jak faktycznie mam "kilometr" odleglosci i 85 nie daje rady (co raczej sie nie zdarza), to wyciagam 70-200 4.0 IS i z odpowiednim ISO na kilka kadrów bez problemu.
          Co do 50 1.4 jak dla mnie to ulubiona ogniskowa i ulubione szkiełko, także polecam Oczywiście zależy do czego Ci potrzebne, bo u mnie 135 leżałoby większość czasu w torbie, tak jak teraz 70-200... a 50 praktycznie codziennie idzie w ruch
          Ostatnio edytowany przez dexter77; 32346.

Komentarz

• darecky
            Początki nałogu
            • 2008
            • 256

Fakt 135mm genialny obiektyw, ale używany rzadko do paru kadrów. za 50 mm jest bardzo ok zwłaszcza do 24, które jest lekko mówiąc szerokie i rozciągliwe na brzegach. Wziąłbym 50-tkę.

Komentarz

• rafraf
              • 2014
              • 1

Witam, to mój pierwszy post na CB.
              Nie jestem ślubnym fotografem, ale mam możliwość chodzeniana na sluby jako drugi fotograf i uczenia się. Pytanie mam o sprzęt.
              Dysponuję starym D5 (ten nazywanie umownie mark1) oraz jednym szkłem - Canon 70-200 f2.8. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym szkłem. W jakich ustawieniach spisuje się dobrze, czego szukać, a czego unikać itd...
              Może będę mógł sobie pożyczyć Canona 24-70 f2.8 lub Canon 50 1.4. Gdybym miał wybrać jedno z tych trzech to które radzicie?
              Gdybym miał zakupić sobie jakieś szkiełko na śluby to może coś doradzicie? Canon 85 1.8? Moze jakis Tamron, Sigma etc?
              Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Pozdrawiam

Komentarz

• Paviarotti
                Bywalec
                • 2009
                • 135

Kurde jeśli chodzi o 50kę Sigmy to mam wahania tylko i wyłącznie w przypadku jej AFu.
                Po przygodzie z zoomem Tamrona przysiągłem sobie, że nigdy więcej niesystemowych szkieł i teraz się waham.

A 135mm miałbym na plenery, do kościoła, troszkę do przygotowań na pewno.
                I do portretów i leśnych zdjęć też by się nadało.
                Jednak brakuje tej małej GO mając tylko 85/1.8.
                5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• GoomeX
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 338

To weź 50USM i nie dość, że zostanie Ci prawie 2koła w kieszeni, to jeszcze będziesz miał to samo światło, mniejsze i lżejsze szkło no i może AF pewniejszy niż w sigmie? (nie wiem, bo sigmy nie miałem)

Komentarz

• Paviarotti
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 135

GoomeX - w sumie trochę się nią ocykałem. Nie taki zły obrazek, ale jej budowa mnie odstrasza. AF też szału nie robi i kręci niezdecydowanie czasami. Jutro pomacam szkiełka w sklepie i się zdecyduje

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Kurde jeśli chodzi o 50kę Sigmy to mam wahania tylko i wyłącznie w przypadku jej AFu.
                      Po przygodzie z zoomem Tamrona przysiągłem sobie, że nigdy więcej niesystemowych szkieł i teraz się waham.

A 135mm miałbym na plenery, do kościoła, troszkę do przygotowań na pewno.
                      I do portretów i leśnych zdjęć też by się nadało.
                      Jednak brakuje tej małej GO mając tylko 85/1.8.
                      Mam starą wersje sigmy 50 od 5 lat, jestem mega zadowolony. Nic jej nie dolega a obrazek jaki daje bardzo mi odpowiada.
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• GoomeX
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 338

GoomeX - w sumie trochę się nią ocykałem. Nie taki zły obrazek, ale jej budowa mnie odstrasza. AF też szału nie robi i kręci niezdecydowanie czasami. Jutro pomacam szkiełka w sklepie i się zdecyduje
                        Ja przyznam szczerze, że 50USM to szkło, które mam długo. Ogniskowa mi bardzo odpowiada. Wielokrotnie myślałem nad jakaś przebudową szklarni. Może 50L, może Sigma A 50mm. I tak, 50L cały czas mnie kusi, Sigma dość dawno temu przestała.
                        Ja mam jakby to napisać, sam ze sobą problem, bo moje 50USM gdy je 'testuje' aby się przekonać do innego szkła, wypada blado. AF przestrzeli. Faktycznie jak mało światła, kręci w jedną i drugą, mam wrażenie, że AF 'nie działa' na dystansie większym niż 4m. Ale jak zapinam to szkło w pracy i robię zlecenie, to okazuje się, że AF trafia tam gdzie ma trafić. Jest wystarczająco szybki (ale nie tak aby na sali podczas tańców z małym światłem trafić). No i ostry (dla mnie akceptowalnie) od 1.6. Przyznam, że muszę go trochę pocisnąć jeszcze na 1.4 i zobaczę co z tego wyjdzie Więc, reasumując temat - czego mi więcej potrzeba? Wiadomo, czerwony pasek na świadectwie w szkole każdy z nas chciał mieć. Do dziś to zostało, świadectwo zmieniliśmy na obiektywy - chęć posiadania paska została...

Komentarz

• Paviarotti
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 135

Problem tymczasowo rozwiązany
                          Wziąłem 135L (godzinę przed plenerem ślubnym ). AF super szybki i naprawdę mega mega celny. Na pełnej dziurze żyleta. Bokeh gładki

A teraz najciekawsze z tego wszystkiego - testowałem w sklepie trzy mega słoiki: 135L, 50L i 50/1.4 Art.
                          50L mimo troszkę lepszego bokehu było zauważalnie wolniejsze od Sigmy, dużo mniej celne i bardziej mydlane na 1.4.
                          Za to Sigma... brak słów. Pancerna budowa, super szybki AF (nie widzę różnicy między nim, a USM), baardzo celna (praktycznie wszystko na 1.4 trafiłem przy testowaniu na dziewczynie), a na pełnej dziurze taka żyleta, że 135L kładzie na łopatki. To był ciężki wybór, ale po Sigmę pojadę za jakiś czas, bo dwa obiektywy na raz to byłoby zbyt wiele.
                          Ostatnio edytowany przez Paviarotti; 29848.

Komentarz

• Michal
                            Bywalec
                            • 2014
                            • 148

Witam.
                            Jestem nowy na forum i jeszcze nie zdążyłem przeczytać wszystkich wątków, więc proszę o wyrozumiałość.

Na początek się przedstawię. Jakieś 10 lat temu zaczęła się moja przygoda z fotografią ślubną. 4 lata temu musiałem tę przygodę przerwać. Obecnie wracam powoli do zawodu i chciałem odnowić arsenał.

Z pracy pożyczam (za zgodą) Canona 5D mark II + Canon 24-70 f2.8 ale jest troszkę za wolny autofokus, choć jakość zdjęć jest ok. Posiadam też lampę Canon 580 EX.

Myślałęm dla siebie kupić Canon 7D mark I (na II nie mam funduszy) + Canon 15-85 USM.

Co myślicie o tym wyborze. Na plenery dalej brał bym 5D z tym, że może za 2-3 miesiące będzie już w zestawie z 50 mm f1,4. Jest perspektywa, że za jakieś pół roku będę mógł body odkupić w atrakcyjnej cenie.

Co doradzicie?

A, może jakiegoś Nikona? Z tym, że tu już musiał bym dokupić lampę, którą do Canona posiadam.
                            Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
                            Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

• roja
                              Coś już napisał
                              • 2013
                              • 66

Rozumiem, ze 7D uzywany? Bo jesli nowy to lepiej kupic 70D, jesli juz chcesz robic sluby aps-c. Moze po prostu powiedz jaki masz budzet to bedzie latwiej cos wymyslic.

Piszac o niewystarczajacej szybkosci af masz na mysli chyba zdjecia na sali? Bo w kosciele 5d II + 24-70 powinny sobie radzic wystarczajaco.

Komentarz

• Michal
                                Bywalec
                                • 2014
                                • 148

Myślałem o 7D nowym.

Na sali i podczas przygotowań było czasami ciut za późno.

Budżet to tak 6-7 tyś zł na body wraz ze szkłem. Jeżeli Nikon, to max 7 tyś na body, szkło i lampę.
                                Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
                                Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

Pracuję...