Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Chyba nie równie dobrze, bo prawdopodobieństwo jest jednak inne...
Poza tym jak już zemdlejesz to być może nawet impreza będzie na chwilę przerwana do czasu aż Cię wyniosą. Wtedy nawet gość z małpką ma czas aby zareagować w jedynie słuszny sposób i zdjęcia jakieś będą.
Nie liczył bym na taki przebieg w przypadku usterki technicznej. Moim zdanie drugie body warto mieć w tym momencie jednak pod ręką.
Może się nie znam ale wydaje mi się że prawdopodobieństwo jakiegoś problemu technicznego ze sprzętem jest znacznie większe niż niemoc fizyczna operatora.
Z reguły tym fachem zajmują się ludzie młodzi. Nawet żywotność współczesnego sprzętu i człowieka jest jakby nieporównywalna
Trudno się nie zgodzić z powyższym. Prędzej sprzęt padnie niż fotograf zasłabnie . Nie raz robiłem zdjęcia w upale i naprawdę dusznych kościołach i ani razu źle się nie poczułem (pewnie adrenalina robi swoje), natomiast sprzęt już kilka razy posłuszeństwa odmawiał i gdyby nie zapas pod ręką, to byłoby nieciekawie.
Równie dobrze możesz zemdleć, bo za duszno w kościele co wtedy? masz zawsze asystenta? nie twierdzę, że drugie body jest zbędne, ale niekoniecznie zawsze potrzebne pod ręką
bronisz przegranej sprawy, ale takie Twoje prawo...
Czyli z tego można by wysnuć wniosek, że jednak człowiek stanowi bardziej niezawodne ogniwo w tym łańcuchu niż sprzęt .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Hehe, dobrze dobrze, 2 body muszą być i koniec. Takie prawa przy ślubach Swoją drogą niech każdy martwi się o siebie Jednemu 3 body za mało, drugiemu 2 za dużo I nie bronię żadnych spraw, piszę tylko jak ostatnio zdarzyło mi się pracować
Witam...
Od razu do rzeczy....
W ślubnej foto jestem świeżakiem z 1,5-2 letnim stażem.
Głównie używam 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8, 135/2.0 i do szerszego kadru kościoła czy na sali 17-40/4 - szkła podpięte pod 5DII.
Mam dylemat jeżeli chodzi o szersze kadry bo niby 28/1.8 spoko ostrą sztukę mam od pełnej dziury ale jednak AF to nie jest pewniak i lubi się gubić nawet w jasnym kościele co jest irytujące, a i z łapaniem ostrości na obiekcie powyżej 3-4 metrów też nie radzi sobie dobrze (może to kwestia tylko mojej sztuki).
Zastanawiam się nad wymianą 28 i 17-40 na 24/1.4II lub też druga opcja sprzedać 28 + 50 i kupić Sigme 35/1.4 lub C 35/1.4 i mieć zestawy w pierwszej opcji:
24 + 50 + 85 + 135 lub w drugiej opcji 17-40 + 35 + 85 + 135
Wiem najlepszym zestawem było by mieć 14, 24, 35, 50, 85, 135 w elkach ale narazie fundusz na większe szaleństwa nie pozwala.
Doradzicie Koledzy i Koleżanki ?
Co w takiej sytuacji jest lepszym wyborem
Pozdro i dzięki za ewentualne odpowiedzi
Zdecydowanie 35L, bardziej uniwersalny od 24L i AF dużo lepszy zwłaszcza z 5dmk2. Sam mam 17-40, 24L i 35L z tych trzech najrzadziej używam 24L.
Witam,
Ja podobnie jak większość na tym forum przychodzę o pomoc z dylematem
Już piszę co mam i o co chodzi. Planuję zakup Sigmy 35mm 1.4, ale wczoraj dowiedziałem się że kumpel po okazyjnej cenie może mi sprzedać 24-70 2.8.
W posiadaniu mam sprzęt: Canon 5d mkII, 60d, 24-105 f4, Sigma 50 1.4, Canon 40mm 2.8, 85 1.8, 135 f/2, 70-200 f/4 IS Dwie lampy speedLite 580 II i coś tam jeszcze ale głównie tym fotografuję.
Obiektyw potrzebuje bardziej pod kościół, bo o ile jak jest jasno to nawet 24-105 daje radę, lub jak jest więcej miejsca to 50mm, lub nawet 135 <3
Co lepiej? Rewelacyjną Sigmę 35 1.4 czy kult 24-70 2.8. Za pierwszym przemawia ostrość, jasność, waga. Za drugim uniwersalność, szerszy kąt widzenia i to że nie muszę żonglować obiektywami.
Ktoś miał oba lub mógłby coś doradzić? Byłem zdecydowany na Sigmę jednak z tym 24-70 mam okazyjna cenę.
Proszę o poradę
Sigmę 35 1.4 miałem dwukrotnie jak i dwukrotnie posiadłem wspomniany 24-70 2.8 L. Wg mnie używanie zooma tej jakości co 24-70 L powodowało, że zapominałem o reszcie obiektywów. Jeśli nie lubisz pracy kilkoma szkłami i cenisz sobie uniwersalność to 24-70 jest rewelacyjnym rozwiązaniem, a w zakresie 35-50mm, które ja bardzo lubię, ten obiektyw oferował świetną jakość, na 24mm jest beczka, a na 70mm piękna plastyka. Sigma 35 1.4 to znakomite mechanicznie i genialne optycznie narzędzie do pracy, ale jakoś ostatecznie sprzedałem ten obiektyw, choć lubię ogniskową 35mm. Reportaż ślubny załatwisz zestawieniem coś ultra szerokiego (dla mnie maks 20-24 mm) + 35mm + 85mm, a na plener przyda się coś dłuższego - 135 lub 70-200, ale 2.8. Osobiście sprzedałbym 24-105 na rzecz 24-70 i zostawił je z zestawem 35mm + 135mm. Pozdrawiam.
Dzięki za szybkie porady
Widzę, że w chwili obecnej masz zestaw składający się z 24II, 50 i 135. Także staram się stawiać na jakość jednak w granicach mojej możliwości Obrazek z 24-105 mnie nie satysfakcjonuje (W porównaniu z sigma 50 mm - ogniskowa której nie lubię jednak robi robotę. I nie chodzi tu wcale o jasność i ostrość - wiadomo stałka - tylko właśnie o plastykę i kolorystykę. Poprawiam to później jednak to nie do końca to.) Rozumiem, że Twoje porady były kierowane czysto pod kątem fotografii ślubnej - jak w temacie, ale na chwile obecną nie sprzedawałbym chyba tego 24-105 z czysto prostego powodu - jego mi najmniej szkoda mając różne przygody na wyjazdach (w Paryżu niemało brakowało by mnie okradziono itp.) Poza tym jest lekki. Czy 24-70 w porównaniu do sigmy 35 dużo odbiega pod względem plastyki obrazka? Czytając fora i oglądając sample trudno mi to stwierdzić, jednak jak byłeś posiadaczem obu możesz śmiało stwierdzić co było powodem sprzedaży obu Choć nie jestem zwolennikiem magazynowania sprzętu - bo tacy też się znajdą, trudno mi podjąć szybką decyzję bo 24-70 nie miałem okazji robić zdjęć, a jest okazja, natomiast 35 wydaje się być boska nie tylko w kategorii zdjęć ślubnych, ale również innych zleceń A może lepszym rozwiązaniem było by uzbierać na 24LII które masz w swoim posiadaniu?
Przepraszam, za takie mendzenie (trochę sam już sobie namieszałem i gdybym miał finanse kupiłbym oba i po czasie sprzedał ten który by dłużej w torbie leżał) i zalewanie pytaniami jednak mając takie doświadczenie w kategorii posiadanego sprzętu chyba mogę śmiało polegać na Twojej opinii.
To takie gdybanie z mojej strony, bo sam musisz sobie odpowiedzieć czego potrzebujesz. C24-70 2.8 L sprzedałem trochę z przekorności, gdyż towarzyszył mi wszędzie i robiłem nim wszystko- to wół roboczy, a przy tym umiejętnie zastosowany daje fajny plastycznie obraz, af- mega szybki, przydatne "makro"; Sigmę 35mm sprzedałem, bo zbierałem na inne szkło, dawała piękny plastycznie obraz, niespotykanie ostry od maksymalnej przysłony. Obiektyw o ogniskowej 35mm u mnie wróci na pokład, bo to bardzo fajny kąt widzenia przydatny w reportażu. Lubisz 24-105, to nie spinaj się i zostaw w torbie. Reportaż zrobisz zestawem 24-105 (jako szeroki), 50, 135. To dobry zestaw, chyba, ze chcesz kombinować, to próbuj. W 24LII lubi kaprysić af, ale jak trafi, gdy jesteś blisko akcji, to pozamiatane, ani 16-35 II, ani 24-70 nie miały tej plastyki na 24mm. PS. To tylko moje osobiste dyrdymały, ale mam nadzieję, że choć trochę pomocne. Pozdrawiam.
Witam wszystkich.
Z racji tego iż czas przesiąść się na własny sprzęt prosił bym Was o poradę. Chciał bym zakupić kompletny sprzęt do ślubów. Oczywiście na razie w grę wchodzi aparat, obiektyw i lampa. Wszystko nowe.
W chwili obecnej mam około 5 tyś zł. Nie wykluczony jakiś zakup na raty. Nie chcę przekraczać budżetu 8 koła.
Co byście polecili?
A, czemu pełna klatka? Myślałem coś bardziej o jakimś szerokim zoom'ie, np 17-55. Robiłem pożyczonymi sprzętami i najbardziej mi nie pasowało, że nie były moje. A, w jednym zestawie jasność. Drugi był ok, dlatego myślę o f2.8. Lampa EX 430 wystarczy?
Koło wakacji pewnie dokupię jeszcze jakiś obiektyw.
Komentarz