Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeszcze tylko jedno na ile wyceniacie wykonaną pracę? Jeśli będę się ubiegała o zwrot części wynagrodzenia to chciałabym wysłuchać waszych opinii i w tym zakresie.
Przy tak marnie skonstruowanej umowie (nie określającej nawet liczby zdjęć), na jakiej podstawie chcesz się domagać zwrotu? Jest jakiś zapis, który nie został dotrzymany?
chociażby zmiana osoby wykonującej umowę: została podpisana z kimś innym a według umowy wszelkie zmiany wymagają formy pisemnej a po za tym wadliwość polega na niewykonaniu warunków umowy tj. wykonaniu dzieła z należytą starannością i na poziomie technicznym właściwym dla tego rodzaju dzieł. Napiszę reklamację i poczekam na skutek.
W ten sposób wykonane zdjęcie nie prezentuje się dobrze
Nie jestem fotografem typowo ślubnym ale ... album jest pewną kompozycyjną całością, zarówno kolorystyczną jak i stylistyczną. Może i ta fotka z ostatniego linku jest kiepska, plus kilka innych "słabych" ale ogólnie OK. Brakuje indywidualnych nazwijmy to "intymnych" ujęć - przydały by się w kadrach pionowych. Ziarno imo zamierzone. Tonacja - bardzo zależy na czym wyświetlasz - czy na odbitkach papierowych jest tak samo jak na ekranie ?
Kończenie po północy - normalne jak najbardziej. Większość gości zarówno kobiet (rozmyte makijaże, spocenie, zwichrowane fryzury itp) jak i mężczyzn (alkohol, spocenie, czerwone buzie, niedbalstwo w ubiorze - porozpinania itp) nie chciałoby się oglądać np o 3 rano Bez specjalnego zapisu nie udostępnił bym tzw "oryginałów" czyli jpg o rawach nie wspominając - surówki są dla mnie To właśnie za tą obróbkę się płaci najwięcej. Brakuje trochę ciekawych ujęć, dynamizmu, różnorodności. Cena jest taka jaką uzgodniliście Termin odbioru zdjęć imo długi - rozsądnie to max 1,5 miesiąca a najlepiej gdyby nie przekroczył miesiąca. Zdjęcia są do wyświetlania na ekranie komp lub na wydruku - powiększenia zawsze zaczną być w końcu pixelozą itp. Ale to tylko moja opinia
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeszcze tylko jedno na ile wyceniacie wykonaną pracę? Jeśli będę się ubiegała o zwrot części wynagrodzenia to chciałabym wysłuchać waszych opinii i w tym zakresie.
to powodzenia
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
zmiana osoby wykonującej umowę: została podpisana z kimś innym
Pytałem z kim była podpisana umowa, czy z "Janem Kowalskim fotografem", który miał sam robić zdjęcia, czy z "firmą fotograficzną Jan Kowalski", w imieniu której zawierała ją osoba upoważniona, czyli "Jan Kowalski". Na dodatek czy była to umowa zlecenia, czy umowa o dzieło? W potocznym rozumieniu może nie być różnic, ale jeśli dojdzie do drogi prawnej, różnice mogą się okazać bardzo istotne, poszukaj w internecie różnic między umową zlecenia i umową o dzieło. Sam tytuł umowy nie przesądza o tym, jak należy określić daną umowę, to zależy od jej treści.
wadliwość polega na niewykonaniu warunków umowy tj. wykonaniu dzieła z należytą starannością i na poziomie technicznym właściwym dla tego rodzaju dzieł
Ok, to napisz, do której zgodnie z umową miał być na weselu fotograf, napisz, czy umowa określała, że dostajesz wszystkie "oryginały", czy umowa określała, że to Wy będziecie decydować o kadrowaniu zdjęć i czy umowa zastrzegała, że zdjęcia mają mieć naturalną, rzeczywistą kolorystykę. Pozostaje subiektywna ocena efektu pracy fotografa, kilka opinii na forum mówiło, że jest to "przeciętna" praca, nic wyjątkowego, ale także nic wyjątkowo słabego, nieprofesjonalnego. Były tez inne opinie, że takie zdjęcia mogłaby zrobić ciocia z telefonem, albo, że kwota była niewspółmierna do jakości usługi. Wypowiedziało się kilka osób, i dostałaś różne, nawet przeciwstawne opinie. Gdybyś chciała dochodzić swoich racji na drodze prawnej, musiałabyś mieć coś więcej niż "na forum pisali", prawdopodobnie byłaby potrzebna opinia biegłego (a druga strona mogłaby dostarczyć opinię wprost przeciwną).
Nadal uważam, że najlepiej byłoby spróbować spokojnie porozmawiać z tymi fotografami, i jeśli uda się dojść do porozumienia, spisać warunki porozumienia i termin realizacji (tak dla pewności). Jeśli się nie uda, zawsze możesz złożyć oficjalną, formalną reklamację, ale jeśli się powołasz na "dziwne kolory", "dziwne kadrowanie" i opinie "znajomy znajomego mówił, że...", to reklamacja może zostać odrzucona. Pozostaje pytanie na czym Ci zależy, czy chcesz dostać poprawione zdjęcia (na tyle, na ile jest to możliwe), zrobione w stylu pana fotografa a nie pani fotograf, czy wątpliwości i prośba o ocenę wzięły się stąd, że znajomi powiedzieli "aż tyle?? student z aparatem zrobiłby Wam lepiej i to za 300, spróbujcie wyciągnąć od nich zwrot kasy". Nie twierdzę, że tak jest w Waszym przypadku, ale podobnie jak zdarzają się nieuczciwi fotografowie, tak samo zdarzają się "problematyczni klienci", na razie znamy sprawę tylko z Twojej relacji, a na takiej podstawie trudno poprzeć jedną ze stron.
PS: Czy założyłaś ten temat na forum użytkowników Nikona? Zdjęcia były robione Nikonem, ktoś już pisał, że być może z Nikona nie da się uzyskać lepszych kolorów. To oczywiście żart, ale zebranie innych opinii może być przydatne, tylko napisz od początku jakie były zapisy w umowie, i jaki był stan faktyczny. To oszczędzi czasu na dopytywanie o szczegóły.
8,5 m-ca czekania na w wielu przypadkach pomarańczowo-żółte (odcień koloru skóry) zdjęcia z Nikona to jakiś koszmar. Nie wyobrażam sobie jak to musi wyglądać na wydruku. A wystarczyłoby pobawić się kilkoma suwakami... Kolory na zdjęciach - naturalny odcień skóry
The safest and most inclusive global community of photography enthusiasts. The best place for inspiration, connection, and sharing!
Albumy: Ania & Wojtek oraz poprawki.
Nie będę odnosił się do kwestii zawartych w umowie bo jej nie znam.
Napiszę co myślę o zdjęciach.
IMO fotograf przekazał średniej jakości (ale całkiem przyzwoitej) materiał. Zamawiający otrzymał produkt adekwatny do ceny jaką zapłacił.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
panie kto panu to tak spi....olił ? tak to jest jak wynajmuje się amatora i chce zaoszczędzić
Widocznie ja ma nieco odmienne pojęcie spier... zdjęć ale dla mnie ten materiał nie wykazuje takowych cech
Jeszcze raz: 1900pln to nie jest cena adekwatna do tej jakości wykonanej pracy. Ergo pstrykacz ślubny oszukał klientów. I rozumiem, ze przez kogoś przemawia solidarność zawodowa, ale nie kitujcie ze takie zdjęcia są warte więcej niż kilka stówek.
Wina kupujacej jest taka, ze zaplacila z góry.
Nie oceniam zdjęć natomiast "pójście na drogę prawną" to chyba jakiś żart. Przecież przy kwocie o której tu mowa to koszty Was zabiją, a sądzić się o to czy zdjęcia są ładne czy nie to można ad calendas graecas .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
panie kto panu to tak spi....olił ? tak to jest jak wynajmuje się amatora i chce zaoszczędzić
uwielbiam takie komentarze, popatrzmy na zdjęcia w portfolio krytykanta - kliknij portfolio, piąty wiersz, środkowe zdjęcie - jakieś maziaje w kadrze - pewnie kwiaty - to miał być chyba art w zamyśle - całkiem podobne do krytykowanych. polecam umiar w komentowaniu, dojrzałość przyjdzie z czasem - ale zdjęcia robisz coraz lepsze - widać ogromny postęp bo jeszcze nie tak dawno było morze (lub ocean) miejsca na ten postęp.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Widocznie ja ma nieco odmienne pojęcie spier... zdjęć ale dla mnie ten materiał nie wykazuje takowych cech
Masz jedną szansę na zrobienie ślub, bierzesz za to kase, 1900 zł czy 300zł czy 10 000zł, slub robisz raz . Z drugiej strony Pan młody powinien pomyśleć że taka kwota to jednak nie jest nic wielkiego w środowisku fotografów ślubnych i niestety jakość będzie adekwatna do "niskości" wydanych pieniędzy
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez jaś
uwielbiam takie komentarze, popatrzmy na zdjęcia w portfolio krytykanta - kliknij portfolio, piąty wiersz, środkowe zdjęcie - jakieś maziaje w kadrze - pewnie kwiaty - to miał być chyba art w zamyśle - całkiem podobne do krytykowanych. polecam umiar w komentowaniu, dojrzałość przyjdzie z czasem - ale zdjęcia robisz coraz lepsze - widać ogromny postęp bo jeszcze nie tak dawno było morze (lub ocean) miejsca na ten postep.
jasiu co ja robie dziś a co jest na stronie (która w tej chwili jest w trakcie zmiany)to jedna sprawa, druga to że nie dyskutujemy o moich zdjeciach bo nieważne jak "spie..olone" są tak klient nigdy nie wrócił do mnie z reklamacją czy też nie chciał wchodzić na drogę prawną. Możę mam mało wymagające pary kto wie.
Dla informacji (nie obrony bo kompletnie mi to leży) ostatni ślub na stronie dodany był w marcy tego roku a slub z sierpnia tamtego roku ;* po więcej i częściej zawsze zapraszam na fanpage
Komentarz