Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Masz jedną szansę na zrobienie ślub, bierzesz za to kase, 1900 zł czy 300zł czy 10 000zł, slub robisz raz . Z drugiej strony Pan młody powinien pomyśleć że taka kwota to jednak nie jest nic wielkiego w środowisku fotografów ślubnych i niestety jakość będzie adekwatna do "niskości" wydanych pieniędzy
--- Kolejny post ---
jasiu co ja robie dziś a co jest na stronie (która w tej chwili jest w trakcie zmiany)to jedna sprawa, druga to że nie dyskutujemy o moich zdjeciach bo nieważne jak "spie..olone" są tak klient nigdy nie wrócił do mnie z reklamacją czy też nie chciał wchodzić na drogę prawną. Możę mam mało wymagające pary kto wie.
Dla informacji (nie obrony bo kompletnie mi to leży) ostatni ślub na stronie dodany był w marcy tego roku a slub z sierpnia tamtego roku ;* po więcej i częściej zawsze zapraszam na fanpage
może warto stonować trochę wypowiedzi, tak mocne sądy chrakteryzują ludzi młodych na początkowym etapie rozwoju i zwykle nie mają oparcia w rzeczywistości - jak patrzę na portfolia krytykanta i osoby krytykowanej to stwierdzam że jest podobnie no może dziewczyna ma odrobinę więcej iskry bożej - pewnie też już robi inne zjęcia i lepsze bo ten ślub był rok temu.
fanpage niestety nie mam czasu na ogladanie kotleta - teraz to tylko niezdrowa ciekawość .
może warto stonować trochę wypowiedzi, tak mocne sądy chrakteryzują ludzi młodych na początkowym etapie rozwoju i zwykle nie mają oparcia w rzeczywistości - jak patrzę na portfolia krytykanta i osoby krytykowanej to stwierdzam że jest podobnie no może dziewczyna ma odrobinę więcej iskry bożej - pewnie też już robi inne zjęcia i lepsze bo ten ślub był rok temu.
fanpage niestety nie mam czasu na ogladanie kotleta - teraz to tylko niezdrowa ciekawość .
ale dlaczego mam stonować? przecież sam autor posta jest niezadowolony z jakości zdjęć, tak bardzo żę mógłby wejść na drogę prawną, ja tylko zapytałem kto to tak "sp...olił" , nie chciało mi się używać specjalnie prawniczego bełkotu którym własnie się posługujesz tylko dlatego żeby nie było tam smutno dla autora, ale niech będzie poprawiam sie "ojoj ale reportaż, czuje że fotograf nie przyłożył się specjalnie , ale adekwatna kwota włożona w ślub zwróciła by się napewno w postaci znacznie lepszego reportażu, niestety już teraz jest za późno na powtórkę, niezmiernie mi przykro z tego powodu iż w trakcie planowania ślubu para młoda więcej pieniędzy przeznaczyła na bigos i wódkę niż na jakość zdjęć które następnie przez lata będą im towarzyszyć podczas rodzinnych wspominek "
Nie masz czasu na oglądanie kotleta ale na strone miałeś czas wejść i napisać ten post , trochę smutno ale idąc tym torem moge powiedzieć że twoje zdanie jest kompletnie zbędne i bezsensowne oraz pozbawione jakiejkolwiek wartości i można sobie nią conajwyzej podetrzeć sam wiesz co gdyż nie masz wogóle zadnych zdjęć, obstawiam też że pewnie ich nie robisz sądząc po tym ze na forum fotograficznym nie masz żadnego odnośnika do nich, albo są poprostu kijowe . (nie mam na celu obrażania ciebie ale takie stwierdzenie mogło by paść własnie od osoby na początkowym etapie rozwoju, co do mojego wieku dziękuje liczba stanowi jedno ale duchem czuje się jak młod bóg, stawiam na coś nordyckiego bo ostatnio piękną brodą się chwalę)
Z tego materiału da się jeszcze coś wyciągnąć, obróbka totalnie skopana, koszmar jakiś, już po prostym ustawieniu balansu bieli jest dużo lepiej. Ja bym od niej wyciągnął rawy i dał powtórnie do obróbki komuś, kto ma o tym jakieś pojęcie. Imho to jedyna droga do uratowania fotek i cieszenia się ślubnym albumem. A pójście na noże tu nic nie da, będziesz kopać się z koniem ...
Nie masz czasu na oglądanie kotleta ale na strone miałeś czas wejść i napisać ten post , trochę smutno ale idąc tym torem moge powiedzieć że twoje zdanie jest kompletnie zbędne i bezsensowne oraz pozbawione jakiejkolwiek wartości i można sobie nią conajwyzej podetrzeć sam wiesz co gdyż nie masz wogóle zadnych zdjęć, obstawiam też że pewnie ich nie robisz sądząc po tym ze na forum fotograficznym nie masz żadnego odnośnika do nich, albo są poprostu kijowe . (nie mam na celu obrażania ciebie ale takie stwierdzenie mogło by paść własnie od osoby na początkowym etapie rozwoju, co do mojego wieku dziękuje liczba stanowi jedno ale duchem czuje się jak młod bóg, stawiam na coś nordyckiego bo ostatnio piękną brodą się chwalę)
przeginasz jak w praktycznie każdym poście - poziom zdziczenia jest dla mnie trudny do osiągnięcia - więc nie bedę próbował - to nie ja pokazuję zdjęcia z pseudoartystycznymi maziajami w pierwszym planie - żegnam.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
O co chodzi z tymi maziami? Nie podoba się? To trudno. Ja tam lubię mazie a odkąd kupiłem pierwsze FF to w ogóle bardzo często bardziej interesuje mnie to jest nieostre na zdjęciu
przeginasz jak w praktycznie każdym poście - poziom zdziczenia jest dla mnie trudny do osiągnięcia - więc nie bedę próbował - to nie ja pokazuję zdjęcia z pseudoartystycznymi maziajami w pierwszym planie - żegnam.
jasiu z małej celowo dla mnie małym człowiekiem jesteś stając w obronie bezsensownego tematu i bezsensownego posta, chcesz sie ze mną kłócić na tematy w których jedynm argumentem są twoje słowa, bez urazy ale jak mam cię traktować poważnie? Teraz czas na odzew z twojej strony ,zgłoszenie do moderatora i już zacieranie rączek jakim to hardy z ciebie gość. No cóż możesz to brać jako urazę ale w tej rozmowie nie wniosłeś nic poza niepotrzebnym komentarzem do mojego stwierdzenia które potwierdził sam autor posta. Dla ciebie foteczki pewnie spoko co ?
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez aptur
O co chodzi z tymi maziami? Nie podoba się? To trudno. Ja tam lubię mazie a odkąd kupiłem pierwsze FF to w ogóle bardzo często bardziej interesuje mnie to jest nieostre na zdjęciu
nie podejmuj tematu jasiu ma kryzys wieku średniego, obstawiam wnioskujac po tym że pierwsze w czym sie do mnie odniosłeś (jasiu) to mój wiek dzieki bogu ja przed 30tką jeszcze
Masakra jakas, wynajmujesz fotografa, widzisz portfolio a potem biegasz i piejesz, ze zostales oszukany.
Mogles zaplacic innemy 5000 jesli ta Pani Ci nie odpowiadala. Z reszta za 200zl zdjecia bylyby ok?
Walka o raw'y to tez jakas paranoja. Kupujesz gotowy produkt, kadry + postprocesing, w pizzerii prosisz o reszte maki i pomidorow jak zamawiasz neapolitane?
Imho 1900zl to bardzo tanio. Ponizej tej stawki mozesz szukac ale studenta z rebelem ktory dorabia po zajeciach.
Masakra jakas, wynajmujesz fotografa, widzisz portfolio a potem biegasz i piejesz, ze zostales oszukany.
Mogles zaplacic innemy 5000 jesli ta Pani Ci nie odpowiadala.
Przeczytaj jeszcze raz, ale powoli, wszystkie wypowiedzi autorki (nie autora) wątku.
Oglądała zdjęcia pana fotografa, podpisała umowę z panem fotografem, na krótko przed ślubem dowiedziała się, że zdjęcia będzie robiła inna osoba, i to są efekty pracy tej innej osoby. Zdjęcia pana fotografa się podobały, dlatego się zdecydowali, ale zdjęcia robił ktoś inny, i obrabiał je inaczej, niż to, co widzieli wcześniej.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeszcze tylko jedno na ile wyceniacie wykonaną pracę? Jeśli będę się ubiegała o zwrot części wynagrodzenia to chciałabym wysłuchać waszych opinii i w tym zakresie.
Zakładanie sprawy sadowej - to żart ? Zapłaciłaś za zdjęcia i je dostałaś. Znajdź jeden punkt w umowie która została przez ciebie podpisana i który został złamany przez drugą stronę umowy. Zdjęcia jak zdjęcia, szału nie ma, tragedii tez nie ma. Fotografia to sztuka, każdy odbiera ją inaczej. Ogarnij się, pomyśl na spokojnie, wyciągnij od fotografa rawy, wywołasz je po swojemu
Przeczytaj jeszcze raz, ale powoli, wszystkie wypowiedzi autorki (nie autora) wątku.
Oglądała zdjęcia pana fotografa, podpisała umowę z panem fotografem, na krótko przed ślubem dowiedziała się, że zdjęcia będzie robiła inna osoba, i to są efekty pracy tej innej osoby. Zdjęcia pana fotografa się podobały, dlatego się zdecydowali, ale zdjęcia robił ktoś inny, i obrabiał je inaczej, niż to, co widzieli wcześniej.
Pytanie moje jest tego typu, idziesz do salonu samochodowego i opłacasz samochód na ślub , wiesz jakieś ładne limo czy sportowe cabrio albo cokolwiek ci się podoba w zakresie twojego budżetu. Miesiąc przed wielkim dniem dzwoni właściciel wypożyczalni i mówi "panie xxx niestety auto które pan zarezerwował nie będzie dostępne w wybranym terminie ale mamy inne (nie mowi jakie), spokojnie będzie pan zadowolony" , a ty się bez niczego od tak godzisz ? No chyba nie bardzo... problem wynika z obu stron , firma dała fotografa nie tego z którym była umowa, a klient nie sprawdził fotografa , nieważne czy to siostra brat wujek czy nawet klon, każdy ma inne podejscie do fotografii i takie rzeczy powinno dla własnego spokoju ducha się sprawdzać. Po wszystkim wychodzą właśnie takie kwiatki i posty.
Pytanie moje jest tego typu, idziesz do salonu samochodowego i opłacasz samochód na ślub , wiesz jakieś ładne limo czy sportowe cabrio albo cokolwiek ci się podoba w zakresie twojego budżetu. Miesiąc przed wielkim dniem dzwoni właściciel wypożyczalni i mówi "panie xxx niestety auto które pan zarezerwował nie będzie dostępne w wybranym terminie ale mamy inne (nie mowi jakie), spokojnie będzie pan zadowolony" , a ty się bez niczego od tak godzisz ? No chyba nie bardzo... problem wynika z obu stron , firma dała fotografa nie tego z którym była umowa, a klient nie sprawdził fotografa , nieważne czy to siostra brat wujek czy nawet klon, każdy ma inne podejscie do fotografii i takie rzeczy powinno dla własnego spokoju ducha się sprawdzać. Po wszystkim wychodzą właśnie takie kwiatki i posty.
Pytanie z kim podpisała umowę - z fotografem czy agencją/firmą
Umowa została podpisana z osobą a nie firmą, natomiast co do typu umowy - w umowie pisze tylko "umowa ślubna" jednak w tekście pisze "wykonawca zobowiązuje się do wykonania dzieła dla zamawiających polegającego na fotograficznym udokumentowaniu przebiegu uroczystości ślubnej...." - czyli umowa o dzieło.
O nas - Fotografia ślubna
Na stronie figurują jako para fotografów, dodatkowo patrząc na ich blog można łatwo stwierdzić że pokrywają się one z tym co prezentuje autorka wątku. Przykro mi że zdjęcia ci się nie podobają ale na zdjęcia wpływa wiele czynników, ludzie,miejsce (poza oczywistymi jakim jest fotograf oraz światło czy umiejetnośc korzystania z niego),stylizacja, pozowaniei dlatego też reportaże względnie się różnią. Niestety jak pisałem wczesniej zdjęcia nie odbiegają od jakości która prezentowana jest na stronie, tymbardziej że na blogu zamieszczone jest około 10-20 zdjęć a ze slubu dostajesz ich 10x tyle, niestety 200 zdjęć nie będzie miało takiej siły jaki 10 najlepszych kadrów, przykro mi z tego powodu. Ja bym nie zapłacił takiej ceny za tego fotografa, a sądze żę gdybyby przyszedł pan fotograf a nie pani to otrzymalibyście bardzo podobny materiał,kto wie czy nie gorszy. Mimo wszystko podpisując umowe zgodziliscie się na jakość jaką prezentują fotografowie, zgodziliscie się na cenę, nie ustaliliście ilosci zdjęć wiec ze strony fotografa można powiedzieć że wywiązał się z umowy, to że inni oddają 2x tyle albo i więcej to inna sprawa. Po to są spotkania , umowy, pytania aby o wszystkim się dowiedzieć i dogadać, w tej chwili niestety to co widzę to niezadowoloną Pannę młodą z czego jest mi niezmiernie przykro (naprawdę) bo wiem jak ważny jest dzień ślubu , ale niestety już nic z tym się nie da zrobić, jedyne co to możecie teraz zatrudnić porządnego fotografa, i mówie tutaj o naprawdę solidnym gościu lub kobiecie który przynajmniej w jakiś sposób poprawi wam humor. W sądzie nic nie ugracie, bo dywagacja nad "ładnością" zdjęć kompletnie tutaj nie ma sensu (tymbardziej żę na stronie prezentują to samo). Przykro mi ale musicie żyć z tymi zdjęciami i pogodzić się z waszym wyborem fotografa ślubnego.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez tomfoot
A, bo zawsze mówią, że kotleciarze to krętacze i partacze :-/
Komentarz