X
-
-
Odp: Ubiór - co zwykle nosicie?
w dniu ślubu zawsze mam białą koszulę i ciemny krawat, do tego ciemne (z reguły czarne ) spodnie. Marynarkę zakładam tylko w chłodne dni. zimą na ślubny mam czarną kurtko-marynarkę.... obuwie raczej wyjściowe lecz na weselu często zmieniam na jakieś czarne ale bardziej wygodne bo mnie kręgosłup nawala od twardego obuwia.... kiedyś nie zakładałem krawata ale koszula od pasków aparatów mi się źle układała - kiedyś nawet trafiłem na miłego księdza (św. pamięci z resztą - bardzo był miły ten proboszcz) który poprawił mi kołnierzyk,.. od tego czasu mam krawat - wygląda to zdecydowanie lepiej i lepiej się w nim czuję... zawsze mam taki zestaw zdublowany... widziałem, jak kiedyś kamerzyście "strzeliły" spodnie podczas uklęku.... więc ja mam ze sobą zapasowe w razie "W".... koszulę zmieniam podczas wesela bo jak jest upał to nie wygląda fajnie pod wieczór jak pracuję od południa.... Miło jest usłyszeć od np. obsługi lokalu jak wchodzę: "no fotograf to jest dzisiaj ładnie ubrany... bo czasami to.... :-) ".....
Fotografowałem w zeszłym roku wielką uroczystość na stadionie i przyjechali goście z ekipy telewizyjnej w szortach , t-shirtach i kamizelkach rybackich.... powiem wam tylko tyle, że goście zebrani na uroczystości czasami bardziej skupiali wzrok na tych operatorów niż na uroczystości w momencie kiedy się przemieszczali.... czy jesteście pewni że chcieli byście być takimi obiektami zainteresowania???? pytam was poważnie....
pozdrawiam i życzę miłego dnia!!!Komentarz
-
Ja przez wiele lat na śluby ubierałem białą koszulę, spodnie garniturowe, czarny krawat i eleganckie buty, a w chłodne dni marynarkę - jednak taki strój nie jest zbyt wygodny do fotografowania. Teraz ubieram się*nieco luźniej, choć nadal stosownie do okazji - czarne spodnie, eleganckie buty i dopasowana koszula. Nie ubieram się*tak tylko dla gości, ale też dla własnego dobrego samopoczucia. Pamiętam jak pracując jako fotoreporter często robiłem zdjęcia w teatrach lub na bardzo uroczystych wydarzeniach. Raz przyjechałem na spektakl ubrany w codzienne ciuchy i czułem się*bardzo nieswojo w otoczeniu ludzi w strojach wieczorowych i garniturach.
Fakt jest taki, że często na ślubach spotykam kamerzystów, którzy ubierają t-shirty z logo swojej firmy i bojówki bądź inne niestosowne ciuchy - do tego sportowe buty uwalone z błota... raz byłem na weselu gdzie 2 osobowy zespół ubrał się*w koszule, krótkie spodenki, sandałki i długie skarpety.... rodzina młodej pary była zażenowana tą sytuacją...Canon 5D Mk II + Canon 7D + 24mm 1.4 L II + 35mm 1.4 L + 85mm 1.2 L II + 70-200mm 2.8 L + Canon Speedlite 600EX-RT i 580EX IIKomentarz
-
Przez chwilę zwątpiłem
Komentarz
-
-
A ja tam jestem zawsze ubrany schludnie, moja pomoc nadrabia.
Ostatnio edytowany przez marcin_g; 52720.5D mkII, 6D, Canon 24-70mm f2.8, 50mm f1.4, 85mm f1.8, Tamron 70-200mm f2.8 VC, Sigma 35mm f/1.4Komentarz
-
I zapomniałem dodać że zawsze zakładam nowiusieńką koszuline.A ja tam jestem zawsze ubrany schludnie, moja pomoc nadrabia.
https://zapodaj.net/b310d1dcb4b9e.jpg.html5D mkII, 6D, Canon 24-70mm f2.8, 50mm f1.4, 85mm f1.8, Tamron 70-200mm f2.8 VC, Sigma 35mm f/1.4Komentarz
-
Popieram. To też mój strój. Elegancko, na ciemno żeby nie rzucać się w oczy i nie wyróżniać w tłumie. W upały pozwolę sobie na krótki rękawNie wiem o jakim wyższym stanowisku piszesz, ale dla mnie sprawa jest prosta - jeśli idę do pracy wśród ludzi, którzy są ubrani elegancko, to nie włożę na siebie t-shirta i jeansów, bo uważam, że tak nie wypada. A elegancko nie oznacza też, że koniecznie trzeba zakładać garnitur, krawat i lakierki. Można przykładowo ubrać się tak i będzie jednocześnie elegancko i wygodnie. No ale co kto lubi.
Całego garnituru bym nie założył, raz że nie lubię, dwa że nie widzę w tym sensu i trzy - utrudniał by pracę. Czasem zdaza mi się być na weselu czysto towarzysko i niestety spotyka się rodzynkow w bluzie i brudnych adidasach - to nieporozumienie, napewno mu wygodnie, ale po gościach widać że często jest obiektem zainteresowania i szeptania na ucho. Młodzi płacą, często nie mało i zarówno im jak i gościom wypada okazać szacunek, a ubiór jest jedną z jego form.
Canon EOS R, Canon 6D, 14mm 2.8, C35L, C24-70L 2.8 II, C135L, 4x600RT, adapter RT-EFKomentarz
-
Akurat koszule z krotkim rekawem nie sa eleganckie. Jesli juz to koszula z podwinietymi rekawami.Komentarz
-
Komentarz
-
Ja widzialem kiedys na weselu goscia w sandalach i skarpetkach i wcale to o elegancji nie swiadczylo.Komentarz
-
Komentarz
-
Ja nigdy nie zdejmuje, ale jesli juz, to tylko podwijanie rekawow. Zadnych krotkich.Komentarz
-
A mnie jest żal takich ludzi, którzy uważają, że marynarki ściągać nie należy. Upał, pot ciurkiem płynie, ale marynarka i krawat zaciśnięty pod szyją musi być.
Osobiście garnituru nawet nie posiadam
Chodzę w dżinsach, koszuli (gdy upał to krótki rękaw), a gdy chłodniej to marynarka (w zimie kurtka) i wygodne skórzane buty. Ubranie w neutralnych ciemnych kolorach (szare).
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki IIKomentarz
-
Komentarz