X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • weselnik
    • 2017
    • 5

Zestaw ślubny

Witam.
    Jest to mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Jakkolwiek to nie zabrzmi chciałbym zakupić pierwszy zestaw ( niskobudżetowy ) aby zacząć uczyć się w praktyce fotografowania wesel, chrzcin itp.

Niestety, jak napisałem powyżej, chce zacząć się uczyć, nie zarobkowo, ale czysto hobbystycznie przynajmniej przez najbliższe lata.

Praktycznie wszędzie w sieci dobra fotografia zaczyna i kończy się na markach canon i nikon stąd mój wybór i ukłon w stronę lustrzanek Canona.
    To że długa droga przede mną to wiem i jest to zrozumiałe , ale jak wspomniałem od czegoś trzeba zacząć.

W związku z czym mam pytanie, a zarazem prośbę, co polecicie młodemu adeptowi fotografii z poziomem wiedzy lekko powyżej 0 - chodzi o dobór na początek niskobudżetowego zestawu czyli body, lampa, karta itp aby mieć punkt wyjścia, który pomoże w rozwinięciu swoich umiejętności i w przyszłości w przejściu na wyższy level fotografii. Jednocześnie choć w minimalnym stopniu pozwalający zrobić zdjęcia nie odbiegające "weselnym" standardom dzisiejszych czasów.

Uprzejmie proszę o wyrozumiałość i konkretne odpowiedzi. Będę bardzo wdzięczny za każdą formę pomocy.
  • Rysiu
    Coś już napisał
    • 2017
    • 59

Odp: Zestaw ślubny

Zamieszczone przez weselnik
    na początek niskobudżetowego zestawu
    Uściślij co oznacza "niskobudżetowego" to koledzy z forum podpowiedzą konkretniej

Komentarz

• robertskc7
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1485

W związku z czym mam pytanie, a zarazem prośbę, co polecicie młodemu adeptowi fotografii z poziomem wiedzy lekko powyżej 0 - chodzi o dobór na początek niskobudżetowego zestawu
      Masz zerowe pojecie o fotografii i sprzęcie, a chcesz zarobkowo wykonywać zdjęcia na zleceniach typu śluby i chrzty?
      Równie dobrze możesz zapytać na forum mechaników jak wyposażyć warsztat by naprawiać samochody. Lepsza kasa polecam.
      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7443

Przepraszam, ale niestety muszę się zgodzić z kolegą wyżej.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

kolega napisał:

jak napisałem powyżej, chce zacząć się uczyć, nie zarobkowo, ale czysto hobbystycznie
          Znaczy się może ktoś go przygarnie np. jako drugiego fotografa albo kogoś do trzymania blendy. Za darmo albo z dopłatą.

Komentarz

• rafels3
            Początki nałogu
            • 2008
            • 454

Kup cokolwiek "niskobudżetowego". I tak na początek nie zauważysz różnicy a kasa zostanie na przyjemności. W miarę postępów będziesz powoli dochodził, co trzeba zmienić na lepsze...

Komentarz

• 7four
              Uzależniony
              • 2009
              • 850

Zamieszczone przez robertskc7
              Masz zerowe pojecie o fotografii i sprzęcie, a chcesz zarobkowo wykonywać zdjęcia na zleceniach typu śluby i chrzty?
              Równie dobrze możesz zapytać na forum mechaników jak wyposażyć warsztat by naprawiać samochody. Lepsza kasa polecam.
              Kolejny pierdylion setny ten sam wątek na temat kotleta.
              Programu "Usterka" nie oglądał ? U mechaników podobnie z wiedzą jak wyżej.
              Nie róbcie z fotografii tajemnej fizyki, ot takie tam pstrykanie fotek.
              Jak masz telefon to wiedza ogólnie znana jak to robić

Komentarz

• weselnik
                • 2017
                • 5

Zamieszczone przez aptur
                kolega napisał:

Znaczy się może ktoś go przygarnie np. jako drugiego fotografa albo kogoś do trzymania blendy. Za darmo albo z dopłatą.

No właśnie.. dziwie się, że nikt powyżej nie przeczytał ze zrozumieniem, gdzie nie było mowy o fotografowaniu zarobkowym ... chce się nauczyć, po prostu, a może za kilka lat coś z tego wyjdzie.. być może napisałem niewyraźnie, ale wydaje mi się, że jasno sprecyzowałem o co mi chodzi..

Komentarz

• 7four
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 850

Zamieszczone przez aptur
                  kolega napisał:

Serio takie coś działa ? Wziąłbyś typa z ulicy, który nie ogarnia nic , będzie się plątał pod nogami, narobi wstydu podczas ceremonii, spartoli Tobie opinie ? Nie musi tak być ale może. I co wtedy zrobisz ? Tak czysto hipotetycznie (nawet jak nie bawisz się w śluby, bo tego nie wiem)

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Rysiu
                  Uściślij co oznacza "niskobudżetowego" to koledzy z forum podpowiedzą konkretniej
                  250 zł

Komentarz

• PanAlex
                    • 2017
                    • 8

Zamieszczone przez robertskc7
                    Napisał i to całkiem wyraźnie że przez najbliższe kilka lat chce się uczyć, radzę czytać dokładniej

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• weselnik
                      • 2017
                      • 5

Ok, widzę że trafiłem na złe forum...
                      Niskobudżetowego chodziło mi o coś w granicach do 3000 zł, czyli podstawowy zestaw z jakimś poprawnym obiektywem. Ale ok. Nic na siłę, jest mnóstwo innych forów o tej tematyce, że może po prostu ktoś po ludzku mi coś poradzi. Pozdrawiam tak czy owak, chociaż jest to trochę śmieszne i "polskie" takie traktowanie laików w danej dziedzinie..

Komentarz

• elduce
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 19

Serio, to kup jakikolwiek aparat z uniwersalnym zoomem i zacznij robić zdjęcia. Po jakimś czasie będziesz wiedział co ci jest potrzebne co zbędne. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny sprzęt do ślubów. Wszystko zależy od sposobu fotografowania, patrzenia, preferencji itp. A jak chcesz konkretne propozycje, to podaj chociaż budżet jakim dysponujesz będzie łatwiej. Możesz kupić sprzęt za 1000 zł i za 30 000 zł...

Komentarz

• 7four
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 850

Ok, widzę że trafiłem na złe forum...
                          Niskobudżetowego chodziło mi o coś w granicach do 3000 zł, czyli podstawowy zestaw z jakimś poprawnym obiektywem. Ale ok. Nic na siłę, jest mnóstwo innych forów o tej tematyce, że może po prostu ktoś po ludzku mi coś poradzi. Pozdrawiam tak czy owak, chociaż jest to trochę śmieszne i "polskie" takie traktowanie laików w danej dziedzinie..
                          Wejdź na dział fotografia ślubna, czy jak on tam się nazywa i sobie poczytaj. Ile można zakładać takich samych wątków. Następny za chwile to samo zrobi. I tak w koło Macieju.

Komentarz

• weselnik
                            • 2017
                            • 5

Zamieszczone przez 7four
                            Wejdź na dział fotografia ślubna, czy jak on tam się nazywa i sobie poczytaj. Ile można zakładać takich samych wątków. Następny za chwile to samo zrobi. I tak w koło Macieju.
                            a dział początkujący jest w takim razie dla zaawansowanych tak ? śmieszne

Komentarz

• Rysiu
                              Coś już napisał
                              • 2017
                              • 59

a dział początkujący jest w takim razie dla zaawansowanych tak ? śmieszne
                              Heh. Pewnie nawet 300D Ci by wystarczył ale lepiej coś wyżej.
                              Ja na początku celowałem w 300D ale kupię coś lekko lepszego.
                              Także mam bardzo marne pojęcie o fotografii podobnie jak zapewne Ty.

Kup coś bardzo taniego bo możesz ze wszystkiego zrezygnować.
                              Masa ludzi kupuje i się po pewnym czasie poddaje - nawet czasem widać to na allegro jak ktoś sprzedaje aparat bo się "rozmyślił".
                              To nie jest takie proste, że się tylko cyka fotki z telefonem - długa nauka czeka.
                              Ja przynajmniej już to wiem.

Komentarz

Pracuję...