X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bastianpl
    Coś już napisał
    • 2017
    • 52

Reportaż ślubny a tryby aparatu.

Cześć przygotowuję się powoli do swojego pierwszego reportażu ślubnego i napotkałem przeszkodę , stąd ten post i prośba o pomoc. Mój sprzęt to C6D, 28-135mm f/3.5-5,6 IS. Całość reportażu chcę podzielić mniej więcej na:

1. dom młodych, kościół, na zewnątrz (chcę mieć szybką możliwość decydowania o zatrzymaniu ruchu. Małej i dużej GO).
    2. sala weselna (zatrzymanie ruchu, ujęcie światła reflektorów/laserów, światła zastanego).

1. myślę o używaniu trybów preselekcji przysłony oraz czasu ale mam wątpliwość nad ustawieniem auto iso w obu przypadkach, zamiast manualnego, czy słusznie? Przy auto iso dodatkowo byłaby ustawiona granica czułości biorąc pod uwagę szum i możliwość jego usunięcia w postprodukcji.

2. na sali jeśli zajdzie potrzeba używałbym YN-600EX-RT II na body, palnik w górę i doświetlanie. Tutaj pojawia się pytanie, czy używać w body trybu M oraz w lampie zmieniać moc błysku czy trybu AV z synchronizacją 1/60, 1/180 a lampę w TTL i korektę ekspozycji na -EV w zależności od potrzeb.
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2195

Odp: Reportaż ślubny a tryby aparatu.

Zamieszczone przez bastianpl
    Cześć przygotowuję się powoli do swojego pierwszego reportażu ślubnego i napotkałem przeszkodę , stąd ten post i prośba o pomoc. Mój sprzęt to C6D, 28-135mm f/3.5-5,6 IS. Całość reportażu chcę podzielić mniej więcej na:

1. dom młodych, kościół, na zewnątrz (chcę mieć szybką możliwość decydowania o zatrzymaniu ruchu. Małej i dużej GO).
    2. sala weselna (zatrzymanie ruchu, ujęcie światła reflektorów/laserów, światła zastanego).

1. myślę o używaniu trybów preselekcji przysłony oraz czasu ale mam wątpliwość nad ustawieniem auto iso w obu przypadkach, zamiast manualnego, czy słusznie? Przy auto iso dodatkowo byłaby ustawiona granica czułości biorąc pod uwagę szum i możliwość jego usunięcia w postprodukcji.

2. na sali jeśli zajdzie potrzeba używałbym YN-600EX-RT II na body, palnik w górę i doświetlanie. Tutaj pojawia się pytanie, czy używać w body trybu M oraz w lampie zmieniać moc błysku czy trybu AV z synchronizacją 1/60, 1/180 a lampę w TTL i korektę ekspozycji na -EV w zależności od potrzeb.
    ale za pieniądze to bedziesz robił? czy może gorszy scenariusz... w prezencie dla PM?
    sorry, ale Twoje niektóre stwierdzenia, wygladaja jak byś robił kurs foto slubnej korespondencyjnie
    Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• bastianpl
      Coś już napisał
      • 2017
      • 52

Zamieszczone przez tombas
      ale za pieniądze to bedziesz robił? czy może gorszy scenariusz... w prezencie dla PM?
      sorry, ale Twoje niektóre stwierdzenia, wygladaja jak byś robił kurs foto slubnej korespondencyjnie
      Więc mnie proszę popraw, pokieruj? Wskaż drogę?

Komentarz

• tombas
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2195

chetnie, napisz PM pomoge jak bede umiał(normalnym językiem, tylko nie pisz prosze "chcę mieć szybką możliwość decydowania o zatrzymaniu ruchu" bo mozna zrobic na ulicy w nagłym wypadku, nie pisz o małej i duże GO przy szkle f/5,6 to raczej tylko o dużej...
        nie wypisuj niczego o trybach manualnych lapmy jesli tego wczesniej nie cwiczyłes np. w domu itd...itd...
        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Tringa
          Coś już napisał
          • 2016
          • 82

Mam jedną radę: idź na jeden ślub jako drugi fotograf. Dogadaj się z Młodymi i z I fotografem, i spróbuj. Bez presji, że musisz oddać cały reportaż i uchwycić wszystkie ważne momenty. Sporo się nauczysz, podpatrzysz i będziesz mógł iść sam. Swoją drogą: jak jesteś jedynym fotografem na tym ślubie to gratuluję odwagi. Z pierwszego ślubu z obecnym sprzętem większość zdjęć Ci po prostu nie wyjdzie.
          "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
          Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• Tomek67
            Bywalec
            • 2010
            • 163

Jeśli na dworze nie doświetlasz lampą to spokojnie możesz użyć trybu AV
            W Auto ISO użyj 1/125 lub 1/250s
            W pomieszczeniach ja chętnie używam lampy i wtedy już używam trybu M i czułość ustawiam ręcznie.

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2195

Zamieszczone przez Tomek67
              Jeśli na dworze nie doświetlasz lampą to spokojnie możesz użyć trybu AV
              W Auto ISO użyj 1/125 lub 1/250s
              W pomieszczeniach ja chętnie używam lampy i wtedy już używam trybu M i czułość ustawiam ręcznie.
              ja na dworze ( u nas sie mówi na polu) w trybie Av tez używam lampy

Komentarz

• Tomek67
                Bywalec
                • 2010
                • 163

Zamieszczone przez tombas
                ja na dworze ( u nas sie mówi na polu) w trybie Av tez używam lampy
                Szczerze mówiąc ja też na ogół uzywam
                Ustawiam w TTLu -2 do -3EV
                Tyle, że jak włączy się lampę to w Canonie Auto ISO przestaje działać praktycznie
                Tzn. ustawia się na 400ASA
                W efekcie wtedy też ręcznie kontroluję ISO.

Komentarz

• tombas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2195

Zamieszczone przez Tomek67
                  Szczerze mówiąc ja też na ogół uzywam
                  Ustawiam w TTLu -2 do -3EV
                  dokładnie

Komentarz

• jerzyp
                    Bywalec
                    • 2013
                    • 194

Może któryś z moderatorów poprawił by temat na prawidłowy i w języku polskim
                    Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII

Komentarz

• Tom77
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2874

Zamieszczone przez bastianpl

Czytam to i zastanawiam się na jaki problem natrafiłeś

Komentarz

• RobertON
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 2190

Problem nr 1, to AutoIso, czy używać ? - tak używać. Można w body ustawić max. wartość.

Problem nr 2, czy szum da się usunąć przy wysokim ISO ? - tak da się usunąć, chyba, że będzie "na granicy bulu", ale do 3200-6400 pewnie uda się bezboleśnie.

Problem nr 3, czy używać trybu M z lampą ? - tak używać jak najbardziej, korekta lampy w eTTL działa bardzo dobrze. Im dłuższy czas, tym więcej będzie światła zastanego, a lampa mniej widoczna. Musisz poćwiczyć na sucho, jak to Ci wychodzi.

P.S. Mam wrażenie, że jednak musisz poprosić o jakieś lekcje, bo to o co pytasz, to podstawy-podstaw. Kolega tombas się zaoferował, to nie zapomnij oprzeć sprawy o bar
                        Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• tomfoot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2277

Zamieszczone przez jerzyp
                          Może któryś z moderatorów poprawił by temat na prawidłowy i w języku polskim
                          Np. "Kolejny głupi temat"

Komentarz

• RobertON
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2190

Zamieszczone przez tomfoot
                            He...he, kto pyta nie błądzi, tylko czemu tyle tych samych pytań ?
                            Bo tak wielu szuka drogi...na skróty
                            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Tom77
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2874

Zamieszczone przez tomfoot
                              Podobno nie ma głupich pytań ...

Komentarz