X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bastianpl
    Coś już napisał
    • 2017
    • 52

Odp: Reportaż ślubny a tryby aparatu.

Zamieszczone przez robertskc7
    Porządne szkło to 24-70L II

Naprawdę chcesz kupić dwa szkła za ok 3tyś żeby komuś zrobić zdjęcia? Opłaci Ci się to?
    Co do dobrego szkła to zamiast kupna dwóch stałek wypożycz sobie Canona 24-70L II i masz problem obiektywu z głowy. Nie polecam stałek na początek przygody.
    Szkło fajne ale ta nowa wersja to póki co zabójstwo cenowe Tu nie chodzi o to czy się opłaca ponieważ chcę się reportażem zajmować. Mam jeszcze czas więc jeszcze nie jedna opcja przyjdzie do głowy, ale zapamiętam twoją radę Odnośnie stałek to i tak sakwy do tego i wszystko bez zbędnego pośpiechu.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez af-p
    dokładnie, 24-70 wystarczy, z dwoma możesz się zamotać a jeszcze dodatkowo w stresie upuścić...Wierz mi, jak nie masz doświadczenia w fotografowaniu w kościele, to może się zdarzyć. Trafisz na ostrzejszego księdza, opieprzy cię i będzie po zdjęciach. Wiesz w których momentach lepiej nie latać po kościele ? Tego też proponowałbym się dowiedzieć...
    Dzięki za radę, ale jak pisałem, sakwy plus mieć plan na zdjęcia w kościele, czyli wiedzieć kiedy jaka ogniskowa i bez pospiechu. Byłem ostatnio w kościele na ślubie, zrobiłem notatki, jeszcze takie dwa razy i będzie zdecydowanie lepiej co, jak i w którym momencie dodatkowych rzeczy dowiem się zapewne z kursu liturgicznego w marcu.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez aptur
    Cześć,

Jeżeli chcesz robić śluby to sprzedaj to szkło w cholerę. Po taniości kup sobie 50/1.8 STM albo drożej 35/2IS. Tym drugim w zasadzie możesz zrobić cały reportaż.
    Tak chcę. Szkło idzie do sprzedaży, rozważam napewno 35/2IS oraz 85/1.8USM i ewentualnie wynajem 24-70. Tak, to prawda, że 35mm da radę na kościół
    Ostatnio edytowany przez bastianpl; 58294.

Komentarz

• Morfii
      Uzależniony
      • 2010
      • 529

35is oraz 85 1.8 to dobre szkła na początek, jasne ostre stałki. 24-70 ma jedną zaletę, możesz zrobić nim całe wesele i ślub, jest po prostu wygodne. Co do ustawień to idź na żywioł i rób wszystko na manualnych ustawieniach. Jeśli chcesz liczyć że aparat zrobi coś za ciebie to pewnie zrobi w końcu coś źle..
      Ostatnio edytowany przez Morfii; 36668.
      było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• bastianpl
        Coś już napisał
        • 2017
        • 52

Długo myślałem nad wyborem. Zdecydowałem że pójdę w żonglerkę i zakupiłem C28/1.8 oraz C85/1.8. Co do ustawień masz rację morfii i w takim trybie będę fotografował po ćwiczeniach które przebyłem w domowym zaciszu. Z kwestii technicznych aparatu pozostał mi jeszcze pomiar światła ale to na inny wątek a ten uznaję za zamknięty.

Mimo trudnego początku jakim było dziwnie/głupio sformułowane pytanie odnośnie trybów, pragnę podziękować użytkownikom tego wątku za wyrozumiałość oraz momentami humorystyczne podejście

Dzięki!!!

Komentarz

• tlustyx
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1304

Zamieszczone przez bastianpl
          Długo myślałem nad wyborem. Zdecydowałem że pójdę w żonglerkę i zakupiłem C28/1.8 oraz C85/1.8.
          Kup sobie również dobrą gruszkę do przedmuchiwania matrycy, lustra, obiektywu...

Co do ustawień masz rację morfii i w takim trybie będę fotografował po ćwiczeniach które przebyłem w domowym zaciszu.
          Życzę powodzenia i duuuuużo szczęścia. Tryb manualny w wielu wypadkach jest niezastąpiony: sala weselna, czasem kościół, ale żeby całość robić w "M" to trzeba mieć naprawdę duże doświadczenie.

Z kwestii technicznych aparatu pozostał mi jeszcze pomiar światła ale to na inny wątek
          Proponuję lekturę na początek: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Zamieszczone przez tlustyx
            Może lepiej: Ekspozycja bez tajemnic - Bryan Peterson. W tym linku co podałeś jest dużo błędów, komplikuje proste sprawy, a do tego z systemem strefowym to nie ma wiele wspólnego.
            Zapraszam

Komentarz

• bastianpl
              Coś już napisał
              • 2017
              • 52

Zamieszczone przez tlustyx
              Kup sobie również dobrą gruszkę do przedmuchiwania matrycy, lustra, obiektywu...

Życzę powodzenia i duuuuużo szczęścia. Tryb manualny w wielu wypadkach jest niezastąpiony: sala weselna, czasem kościół, ale żeby całość robić w "M" to trzeba mieć naprawdę duże doświadczenie.

Proponuję lekturę na początek: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
              Dzięki za informację . Niewątpliwie chcę mieć konkretne efekty na zdjęciach, więc manual najrozsądniej. Przeczytam, przeczytam.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez michalab
              Może lepiej: Ekspozycja bez tajemnic - Bryan Peterson. W tym linku co podałeś jest dużo błędów, komplikuje proste sprawy, a do tego z systemem strefowym to nie ma wiele wspólnego.
              Dziękuję również za wskazanie tej książki
              Ostatnio edytowany przez bastianpl; 58294.

Komentarz

Pracuję...