Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

pank: wytłumacz mi proszę dlaczego uważasz że jedne zdjęcia (np. to wątkowe, to Twoje na odkurzaczu) powinny być chronione, a inne (np. przy betoniarce, na torach) wręcz przeciwnie...bo nie ogarniam tego toku myślenia
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Tibby
      Coś już napisał
      • 2008
      • 51

Jeśli dojdzie do procesu, a zapewne tak, to sąd ustali, czy para prosiła, czy zdjęcie było z inwencji fotografa. Na chwilę obecną jest, że para prosiła.
      Z artykułu na wroclaw. gazeta .pl: (autor zdjęcia) "Przekonuje, że swoje zrobił na prośbę pary, która przyszła do niego już z pomysłem, a nawet udostępniła do sesji własne dekoracje."

Komentarz

• marszull
        Bywalec
        • 2011
        • 126

jesli zdjecie bylo rzeczywiscie w "wysokich obcasach" publikowane
        to ze "para poprosila" jest bardzo prawdopodobne
        ps i nikt nic nie napisal o 3 zdjeciu ktore podlinkowala kolezanka? a jesli to ono bylo pierwsze?

Komentarz

• Sergiusz
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2708

Zamieszczone przez Tibby
          Jeśli dojdzie do procesu, a zapewne tak, to sąd ustali, czy para prosiła, czy zdjęcie było z inwencji fotografa. Na chwilę obecną jest, że para prosiła.
          Z artykułu na wroclaw. gazeta .pl: (autor zdjęcia) "Przekonuje, że swoje zrobił na prośbę pary, która przyszła do niego już z pomysłem, a nawet udostępniła do sesji własne dekoracje."
          Tyle, że nie ma obowiązku aby Para Młoda podawała fotografowi swoje dane osobowe.
          Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Tibby
            Coś już napisał
            • 2008
            • 51

Zamieszczone przez Sergiusz
            Tyle, że nie ma obowiązku aby Para Młoda podawała fotografowi swoje dane osobowe.
            Możliwe, nie znam się. Ale ci młodzi są już tak sławni, że to tylko kwestia czasu, aż zobaczysz ich w telewizorni w jakimś programie czy szoł...

Komentarz

• pank
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1502

Zamieszczone przez jacek_73
              pank: wytłumacz mi proszę dlaczego uważasz że jedne zdjęcia (np. to wątkowe, to Twoje na odkurzaczu) powinny być chronione, a inne (np. przy betoniarce, na torach) wręcz przeciwnie...bo nie ogarniam tego toku myślenia
              Nie wiem czy powinno, nic takiego nie pisałem. Pisałem tylko że bezczelne zżynanie, pokazywanie jako swoje i zarabianie na pomyśle innych to chamstwo które powinno być piętnowane, nawet nie koniecznie instytucjonalnie, ale przynajmniej przez branżę.
              Moim zdaniem są 2 typy zdjęć kreacyjne i odtwórcze. Do kreacji trzeba mieć łeb, do odtwórczych nie. Można zabrać parę w jakąś ładną (lub nie) lokalizację, kazać im się miziać, ustawić światło i strzelać foty. Nie ma tu pomysłu, do dobrego zdjęcia wystarczy dobre oko. Ale jeżeli w tą lokalizację wpleciesz coś więcej niż tylko mizianki, zainscenizujesz sytuację niezwykłą, sprawisz że zdjęcia opowiada jakąś historię to już jest pomysł. Posłużę się przykładem, przepraszam że swoim, ale nie chce mi się szukać innego.
              To samo miejsce w parku Arkadia, 2 fotografów, jedno klasyczne zdjęcie plenerowe, drugie pokazuje coś więcej.
              Klasyk: http://www.majewski-foto.home.pl/www...arkadia-34.jpg
              przepraszam autora, mam nadzieję że nie obrazi się z kilku dodatkowych wejść na bloga.

Druga fota:

Widzisz różnicę? Czaisz kopia którego zdjęcia byłaby zauważona, którego nie?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Te fotografie o które toczy się spór są na tyle podobne że nie wierzę żeby plagiator nie widział oryginału. Być może para przyniosła mu wysokie obcasy z tą fotą albo pokazała w internecie, albo cokolwiek, musiał widzieć zdjęcie żeby zrobić identyczne. Do tej pory nic się złego nie stało, para prosi, gościu robi, ale jak zaczyna się tym zdjęciem reklamować i pod nim podpisywać to już jest nie halo. Nawet jeżeli intencja nie wyszła od niego, wiedział że kopiuje cudzą pracę.
              Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
              Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• GMHusky
                Bywalec
                • 2010
                • 136

... skomentuję to słowami klasyka:
                Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać.
                Antoine de Saint-Exupéry
                Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
                ------------------------------------------------------
                Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
                http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• Kinski
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 273

Zamieszczone przez marszull
                  jesli zdjecie bylo rzeczywiscie w "wysokich obcasach" publikowane
                  Było w Wyborczej (dodatek Gazeta na majówkę).
                  Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• Inka
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 67

Zamieszczone przez GMHusky
                    ... skomentuję to słowami klasyka:
                    Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać.
                    Antoine de Saint-Exupéry
                    Fakt. A jeśli chce jedynie "zarobić ździebełko na bułeczkę i na masełko" ?
                    :wink:

Komentarz

• GMHusky
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 136

... TO JEST CHORE ... Sorki za OT ale nie mogłem się powstrzymać...

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Ale za to w jaki za...biście wykręcony sposób
                        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• GMHusky
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 136

brrrr... już widzę kolejny kadr :P

Komentarz

• Tibby
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 51

To nie jest chore, to się nazywa "sztuka". Chyba.
                            Szokowanie to chyba najłatwiejszy sposób by się wyróżnić.

Komentarz

• pank
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Potrzeba jeszcze trochę wyobraźni.

Komentarz

• strideer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1905

Zabawne te zdjęcia z Wyborczej. Widocznie moja głowa działa jakoś inaczej, bo nie wpadłbym na takie "pomysły". Ciekawe jak za 20-30 lat sami młodzi będą patrzeć na te zdjęcia, jak będą je widziały ich dzieci?

Komentarz

Pracuję...