Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Odp: Dlaczego tak mało forumowiczów prezentuje swoje zdjęcia ???
Wrzucić na imageshack bez żadnej komerchy?
5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |
Zamieszczone przez igor58
nie pokazuję, bo nie opanowałem procedur pokazywania (obowiązujących na CB)
Zmniejszasz fotę do rozmiar by miała na dłuższym boku od 640 do 1024 px, pilnujesz przy tym by nie miała większego rozmiaru niż 300kB.
Wrzucasz fotę do serwisu, ktory pozwala uzyskać link [IMG], ja np, korzystam z photobucket, ale są jeszcze inne.
Wklejsza link do treści posta i voila
absolutnie sie nie zgadzam.
zdjecia sie zarowno oglada jak i robi.
50/50
Ostatnio siostra narobiła zdjęć z wycieczki. W połowie przestałem oglądać. Bo już po 500 miałem dość. Ponadto zdjęcia robi się komórkami. Jakie wydarzenie by nie było to już nawet każdy dziadek łapka do góry i Heil Foto. Co oni z tym potem zrobią i na co im to, to nie wiem. Na kompa raczej nie zrzucą bo obawiam się, że mogą go nie mieć. Wzrok już nie ten więc na ekraniku komórki też się tym nie nacieszą. Zresztą generalnie ich komórki z shutter lagami nie bardzo nadają się do focenia. Tak czy siak zdjęcia się robi. Do tutejszych galerii nie zaglądam, bo zazwyczaj są tam jakieś kaczki w świetle południa i krzywa architektura. Zdjęcia się co najwyżej teraz przeklikuje.
ja np. uprawiam zdjecia slubne i w 99% tego typu fotografia wychodzi spod mojej reki.
zdjec juz nie pokazuje, bo co pokaze jakies przyklady dobrych imho zdjec mojego autorstwa w watkach o obiektywach, to dostaje komentarze jak np:
a to jest po prostu najzwyczajniej w swiecie wredny komentarz, ktorym mozna sobie pupe podetrzec - dlatego olewam takie commenty i cala kwestie wystawiania moich zdjec do oceny i krytyki ;]
Właściwie to komentowanie zdjęć jest zazwyczaj idiotyczne. Owszem można wskazać gniota, ale tak poza tym to jeżeli komentowane zdjęcie ewidentnie nim nie jest to niewiele da się zrobić. Dlatego zaczyna się kombinowanie. Ja to bym dał bardziej z góry i z lewej. A mnie to prawie ładnie, ale te kolory to nieładne. A ja to wolę bardziej zielone. I taka dyskusja. Często ujęcia nie da się powtórzyć, więc takie gdybanie nic nie wnosi. Może poza psuciem ewentualnej przyjemności z oglądanego zdjęcia.
Zdjęcie to zazwyczaj zdjęcie i niewiele da się o nim powiedzieć. Ono wzbudza w nas jakieś reakcje. Ale chyba nie spotkałem się jeszcze z komentarzem w którym ktoś próbowałby się swoimi odczuciami podzielić.
Komcie w stylu podoba mi się, też jakoś większego sensu nie mają. Takie dziecinne.
Dlatego bardziej dojrzałe jest onanizowanie się nad wadami szkieł. Bo jak wiadomo dzieci nie mają tyle kasy by sobie kupić elki.
panowie tak dla jasności, jesli nie publikujecie zdjęć bo "i tak nikt prawie nie komentuje" to coś chyba z Wami jest nie tak... jesli tak wam zależy na komentarzach, ocenach, polecenia, topach sropach i Bóg wie czym jeszcze to przenieście się na plfoto, onephoto, obiektywnych itd... oczywiście najlepiej sami na początku zachwycajcie się na każdym zdjęciem a szybko zyskacie sobie pokaźne grono klakierów i wasze zdjęcia z dnia na dzień staną się wybitne (przerabiałem to na plfoto 10 lat temu). Nie o to mi tu kompletnie chodziło zakładając ten wątek a mianowicie o to, że własne prace cokolwiek o nas mówią a tu się muszę zgodzić chyba z BeatX, że na forum zaczynają dominować onaniści-gawędziarze....
Zamieszczone przez centur
panowie tak dla jasności, jesli nie publikujecie zdjęć bo "i tak nikt prawie nie komentuje" to coś chyba z Wami jest nie tak
Jesteś forumowym psychologiem, że stwierdzasz, że z kimś jest coś nie tak? Każdy może tu być z innego powodu i każdy z innego powodu może tu zamieszczać zdjęcia. Osobiście zamieszczając tu zdjęcia liczę na komentarz "techniczny" a nie na ochy i achy jak to ma miejsce np. na digart. Z drugiej strony nie trzeba być dobrym fotografem by krytykować inne fotografie. Czy dyrygent musi umieć grać na każdym instrumencie? Tak więc wstrzymywałbym się z ocenami czy coś z kimś jest nie tak.
Zamieszczone przez centur
panowie tak dla jasności, jesli nie publikujecie zdjęć bo "i tak nikt prawie nie komentuje" to coś chyba z Wami jest nie tak... jesli tak wam zależy na komentarzach, ocenach, polecenia, topach sropach i Bóg wie czym jeszcze to przenieście się na plfoto, onephoto, obiektywnych itd... oczywiście najlepiej sami na początku zachwycajcie się na każdym zdjęciem a szybko zyskacie sobie pokaźne grono klakierów i wasze zdjęcia z dnia na dzień staną się wybitne (przerabiałem to na plfoto 10 lat temu). Nie o to mi tu kompletnie chodziło zakładając ten wątek a mianowicie o to, że własne prace cokolwiek o nas mówią a tu się muszę zgodzić chyba z BeatX, że na forum zaczynają dominować onaniści-gawędziarze....
Abstrahując od reszty wypowiedzi, zgadzam się z argumentem, że gdyby więcej osób zamieszczało swoje zdjęcia, wiedzielibyśmy o sobie coś więcej niż kto woli zoomy, a kto stałki. Niezależnie od tego., czy owe galerie zostałyby skomentowane.
Jednak jest druga strona medalu. Znajdą się tacy, którzy w niejednej dyskusji powołają się na poziom czyichś zdjęć uznając ich argumenty w związku z tym za mniej wartościowe. Ale to wtórna sprawa.
Zgadzam się, że fajnie by było zobaczyc galerie od wielu forumowiczów.
Sam, natchniony tym wątkiem wstawię w weekend fotki z małego reportażu.
PMP, właśnie dokładnie tak uważam bo prawie na wszytskich tego typu forach jest dokładnie ten sam scenariusz, żebry o komentarze i oceny, oczywiście same poztytwy bo jak napiszesz coś negatywnie to jesteś be "i się nie znasz a twój chomik to pe*ał" więc nie chodzi tu o rzetelną ocenę tylko o puste dowartościowanie się. Własnie z tego powodu opuściłem wszytskie tego typu portale bo juz nie mogłem znieśc smrodu wazeliny i osobistych wycieczek gdy napisałem komuś z przerośniętym ego; "gniot"...
Tak sobie pomyślałem teraz, że przy foceniu ślubów to jednak pewne uwagi techniczne typu: "bardziej w lewo" miałyby sens. Bo to jednak powtarzalna sytuacja. A co do moich zdjęć to pewnie kto chciał to zobaczył.
Zamieszczone przez jellyeater
Tak sobie pomyślałem teraz, że przy foceniu ślubów to jednak pewne uwagi techniczne typu: "bardziej w lewo" miałyby sens. Bo to jednak powtarzalna sytuacja. A co do moich zdjęć to pewnie kto chciał to zobaczył.
a skąd wiesz czy "bardziej w lewo" nie stało coś co oszpeciło by kadr ? myślę że pouczanie innych jak powinno się wykonać jakieś zdjęcie w sytuacji gdy nie jesteśmy tą osobą i gdy nie było nas na miejscu jest co najmniej ryzykowne...ja jeśli juz oceniam czyjeś zdjęcie to z szacunku do autora oceniam to co widzę wychodząc z założenia ze mam doczynienia z osobą świadomą tego co robi i że autor przedstawił zdjęcie dokładnie tak jak chciał...
Centur, ale to forum jest chyba jednak trochę inne i w moim odczuciu zamieszczanie właśnie tu zdjęć ma na celu uzyskanie przydatnych na przyszłość porad.
Komentarz