X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zysk
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1120

Odp: Dlaczego tak mało forumowiczów prezentuje swoje zdjęcia ???

Zamieszczone przez jellyeater
    Wiem, że to zabrzmi jak hejt (nie jest nim, bo mi to wisi), ale dawno nie widziałem czegoś tak oldskulowego i jednocześnie dysfunkcyjnego. Trzeba wykonać ze 4 czy 5 kliknięć by dostać się do kolejnych zdjęć, potem trzeba się wycofywać. A zdjęć dużo, raczej w formie miniaturek (małe rozmiary) i robi się z tego droga przez mękę.

A chętnie bym pooglądał egzotyczne miejsca.
    Nie zauważyłem Twojej uwagi,więc teraz odpowiem.
    Celowo i świadomie zorganizowałem galerię w ten sposób,a mogłem w dzisiatki innych.
    Nadrzędną sprawą dla mnie jest stabilność,konfigurowalność i moduły dodatkowe(daty,exif itd.
    A kwestia poruszania sie? rzecz subiektywna.Mnie na przykład mdli na widok galerii flash'owych.
    Jeśli interesują mnie zdjęcia,żadna "gałkologia" mi nie przeszkadza a zaczynam od MENU gaerii .
    A mojej nigdzie nie musisz się wycofywać.
    Po lewej masz wszyskie katalogi i podkatalogi a u góry:Katalog i podkatalog na którym jesteś.To raczej proste rozwiązanie.
    Ostatnio edytowany przez zysk; 49586.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Usjwo
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1055

do prezentowania zdjec sa inne serwisy, caono board to raczej techniczny portal

Komentarz

• Domcia
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 29

@Ujswo - ale generalnie ciężko o miejsce z kulturalną i konstruktywną krytyką tutaj może jest mało komentarzy, ale przynajmniej jest kulturalnie i nawet bywa konstruktywnie. Z kolei masa innych serwisów (galerii społecznościowych) stara się unikać hejtu i jakość swojej pracy (czy też raczej trafienie w gusta użytkowników danego serwisu) możesz ocenić po ilości lajków/favów/plusików/whatever. Nie jest to jednak w moim mniemaniu zbyt dobra ocena talentu i własnych umiejętności.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Generalnie to na portalach społecznościowych jest "lajkownia", a nie jakakolwiek konstruktywna krytyka czy ocena zdjęć. Znajomy jak się raz niepochlebnie wypowiedział na fejsie o zdjęciach kolegi to jedyne co osiągnął to pyskówę na swój temat .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

Chodzilo mi raczej o bardziej fotograficzne serwisy, nie spolecznosciowe. Z polskich ja lubie plfoto.com, pyskowki sa (bo byc musza ), ale w ogromnej wiekszosci dotycza zdjec, nie fotografa. Na 1x.com jest cenzura i to dosc ostra (wedlug mnie za ostra), wiec pyskowek nie ma. Moderatorzy pewnie doszli do wniosku, ze jak puscili zdjecie (bo galeria jest moderowana) to tylko chwalic , nie ganic . W "krytyce" jest odwrotnie, trzeba ganic, nie chwalic, w koncu mod nie dopuscil zdjecia . Kazdy portal ma swoja specyfike, i napewno niektore dobre zdjecia zostana zjechane (albo odwrotnie), trzeba sie przyzwyczaic
            Co do pyskowek to powinny byc, ale o zdjeciach. Ogladacze maja krytykowac, a autor "gryzc trawe" i bronic zdjecia. A tu w wiekszosci: "ladne", "podoba sie", "slabe", "niedoswietlone" itp, emocje jak na rybach

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Znajomy jak się raz niepochlebnie wypowiedział na fejsie o zdjęciach kolegi to jedyne co osiągnął to pyskówę na swój temat
              Nieuzasadniona zazdrość ,zawiść o różne sprawy:sprzęt,fotki a nawet hobby jest wśród nas okropnie powszechna.Nawet wśród hobbystów: od psów przez kolarstwo,żeglarstwo i fotografowanie.Ale jest światełko w tunelu:są fora świetnie moderowane np :lotnictwo.net.pl lub TO,ale też marnie : pentax.org.pl lub jeszcze gorzej hyundai forum.
              btw
              Na dziś ,każdy ,kto chce poddać jakiejkolwiek ocenie swoją twórczość,musi być trochę gruboskórny ,tak jak nie przymierzjąc:"polityk" .

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Usjwo
              A tu w wiekszosci: "ladne", "podoba sie", "slabe", "niedoswietlone" itp, emocje jak na rybach
              A jakbyś chciał ,aby amatorzy oceniali amatorów ?
              Ostatnio edytowany przez zysk; 49586.
              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Zamieszczone przez zysk

A jakbyś chciał ,aby amatorzy oceniali amatorów ?
                CB to forum techniczne, wiec cudow nie oczekujmy. Wystarczy jak otwierajac galerie, wyloczymy "tech", a zalaczymy "art" i spojzymy nie jak na wyostrzone pixele, tylko calosc zdjecia

Komentarz

• zysk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1120

Zamieszczone przez Usjwo
                  CB to forum techniczne, wiec cudow nie oczekujmy. Wystarczy jak otwierajac galerie, wyloczymy "tech", a zalaczymy "art" i spojzymy nie jak na wyostrzone pixele, tylko calosc zdjecia
                  Mniej więcej się zgadzamy .
                  CB eksploatują i całkowici amatorzy i profi(zarabiają na fotografowaniu).
                  Dla mnie :
                  jesli ktoś potrafi sprzedawać fotki za pieniądze=umie więcej/wie więcej o fotografii niż ten ,który tego nie może sprzedać fotki za pieniądze.
                  Rynek finansowy i oglądalnictwa to weryfikuje.
                  To uproszczenie,ale dość łatwo da się zauważyć dryg/talent/umiejętności pregladając galerie.
                  A to ,że każdy chciałby być chwalony za swoje fotki,to inna sprawa .

Komentarz

• RobertON
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2190

Zamieszczone przez Usjwo
                    Ogladacze maja krytykowac, a autor "gryzc trawe" i bronic zdjecia. A tu w wiekszosci: "ladne", "podoba sie", "slabe", "niedoswietlone" itp, emocje jak na rybach
                    Tak właśnie być powinno, bo każda krytyka czy przygana wymaga uwagi, aby bardziej się postarać.

Kolega pisze "krzywo", qrcze już prostuję, za mały kontrast "kontrastuję", do du...py - trudno nie wywalam, niech będzie przestroga dla innych i dla mnie, kompozycja zawalona - następna może kiedyś będzie lepsza.

Nauka trudno mi przychodzi, ale wszystkie uwagi dają kopa do rozwoju.

Dlatego pisanie, co się nie podoba jest kształcące, a bywa, że się nie spodoba - bo nie, to trudno.

P.S. Nie chcę kadzić modom, ale na tym forum widać ich robotę i nie ma zbędnych pyskówek, czy jak kto woli - "bicia piany" bez powodu.
                    Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• słowiczek
                      Uzależniony
                      • 2014
                      • 759

Czasem jak ktoś się naogląda wypasionych techniczne i stylowo galerii i porówna to ze swoją produkcją, to odechciewa się mu/jej prezentacji swoich wypocin. Na pewno są też tzw.martwe konta oraz tacy,którzy z różnych powodów nie chcą zakładać galerii.

Komentarz

• Domcia
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 29

Zamieszczone przez Usjwo
                        Chodzilo mi raczej o bardziej fotograficzne serwisy, nie spolecznosciowe. Z polskich ja lubie plfoto.com, pyskowki sa (bo byc musza ), ale w ogromnej wiekszosci dotycza zdjec, nie fotografa. [...]
                        Co do pyskowek to powinny byc, ale o zdjeciach. Ogladacze maja krytykowac, a autor "gryzc trawe" i bronic zdjecia. A tu w wiekszosci: "ladne", "podoba sie", "slabe", "niedoswietlone" itp, emocje jak na rybach
                        Dlatego właśnie przestałam korzystać z polskich serwisów fotograficznych. Jak pojadę ze zdjęciem i wyjdzie, łagodnie rzecz ujmując, "kaszana", to wolałabym usłyszeć np. "zdjęcie jest za ciemne" albo "kadr jest zły, bo ci kawał zwierza ucięło" (albo nic nie usłyszeć - to też jest jakiś komentarz) zamiast jednozdaniowego "gniot" albo coś w tym stylu. Bo to żadna krytyka i niczego ciekawego nie wnosi.

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

To nie problem czy serwis jest polski , czy nie, ale raczej czy jest moderowny czy nie. Moderowane fora sa naprawde ugrzecznione, ale przez to nie maswz calego obrazu odbiorcow. Sprobuj dosadnie skrytykowac zdjecie na 1x.com, tam trzeba grzecznie i milo .
                          Na niemoderowanych mozna wprwdzeie uslyszec pare niemilych slow, ale w komentarzach sa emocje, mozna na nnie odpowiedziec. Chamskie odzywki trzeba poporostu ignorowac.

PS. Dla mnie "gniot" to akurat calkiem jasna i tresciwa ocena

Komentarz

• KrZyChUM
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 181

Zamieszczone przez zysk
                            Dla mnie :
                            jesli ktoś potrafi sprzedawać fotki za pieniądze=umie więcej/wie więcej o fotografii niż ten ,który tego nie może sprzedać fotki za pieniądze.
                            Rynek finansowy i oglądalnictwa to weryfikuje.
                            Trzeba jednak czuć potrzebę zarabiania na zdjęciach. Nie każdy ją ma, w sensie tę potrzebę.
                            [ 500px ]

Komentarz

• zysk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1120

Zamieszczone przez KrZyChUM
                              Trzeba jednak czuć potrzebę zarabiania na zdjęciach. Nie każdy ją ma, w sensie tę potrzebę.
                              Twoje fotki są świetne.Jeśli wystarczy Tobie satysfakcja z dobrych fotek i uznanie amatorów,to OK.
                              Ale chyba jesteś w mniejszości ,jesli chodzi o robienie dobrych fotek i niezamienianie ich na kasę..
                              Fajnie ,ze masz taki komfort.,bo dziś na kase zamienia się wszystko:twarz,cellulit,dramaty rodzinne i co tam jeszcze niziny zechcą.
                              ja też bym chciał sprzedać choćby jedną swoja fotke za chocby 30 centów,bo to oznaczałoby ,ze jest warta więcej niz pochwała: fajna fotka

Komentarz

• Domcia
                                Dopiero zaczyna
                                • 2012
                                • 29

Zamieszczone przez zysk
                                ja też bym chciał sprzedać choćby jedną swoja fotke za chocby 30 centów,bo to oznaczałoby ,ze jest warta więcej niz pochwała: fajna fotka
                                To akurat da się zrobić nawet z bardzo średnimi fotkami - mówię o własnych "pracach".

Komentarz

Pracuję...