X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Oczywiście, że personalizacja to klucz do sukcesu, jednakże różnica jest między i3 a i7, który ma 4 rdzenie i o wątków do 2 rdzeni i3'ki. Nie musi pracować na full mocy bo mam jej w zapasie, co za tym idzie "wciąga" mniej prądu.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• filemoon
      Bywalec
      • 2010
      • 225

Nie chodzi o start systemu (moj ma sporo nawrzucane bo tak chce i swiadomie mu tam "nawrzucalem") ale o to jak sobie radzic procek bedzie z obrabianiem RAW (i3 czesto tutaj zadyszki dostaje).

Oczywiscie jak ktos jest swiadomy to wie czy u niego wazkim gardlem jest dysk czy moze pamiec albo cpu (i co rozbudowac).

Nie zawsze trzeba wszystko wymieniac moj 4ro letni komputer ciagle fruwa.

Bywa ze program (np uszkodzony) ktory probuje sie uruchomic moze "zablokowac" system zjadajac sporo zasobow.

Komentarz

• 5pirit
        Początki nałogu
        • 2009
        • 433

Nie odczuwam jakiejś szczególnej zadyszki na moim i3, choć może to też dlatego, że mam w karcie graficznej takie coś jak CUDA które dużo tutaj pomaga, dla niewtajemniczonych:

Więc tym bardziej po co mi lepszy procek
        eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• Johnus
          Coś już napisał
          • 2008
          • 73

@ rafi22 nie ma sensu wymieniać dysku SSD ot tak. Dysk padnie jak przyjdzie jego koniec i tyle, jak będziesz miał szczęście to w okresie gwarancji i wtedy dostaniesz nowy. Dyski SSD mają ograniczone czasy zapisu i odczytu dodatkowo parę innych parametrów i poprostu się kończą w pewnym momencie. Czasem dyski te wytrzymują 5 miliardów godzin, czasem 5 minut bywa różnie i koniec (oczywiście wyolbrzymione świadomie, 5 miliardów żaden nie wytrzyma, żeby potem specjaliści nie gadali że gadam bzdury...). Nie możesz z nich odzyskać danych (z jednym kosztownym wyjątkiem) ale uzbrojony w tą wiedzę możesz spokojnie używać SSD aż po kraniec jego dni. Dysk SSD system, do tego talerzowy na dane i backup wazniejszych rzeczy na drugim dysku lub płytach. SSD padnie to kupisz i wymienisz, zainstalujesz OS i tyle, kilka stów w kieszeni.
          Nie kupuj dysku hybrydowego, jak padnie kontroler to masz po dostępie do danych na talerzu i musisz oddać dysk do przełożenia talerza żeby odzyskać dane -> $$$ i brak pewności.
          Nie wywalaj niepotrzebnie kasy. Chyba, że chcesz sie czuć bezpiecznie a mieć dysk o porównywalnej szybkości to kup dysk SAS 10 lub 15k obrotów z gniazdami SATA. Działa niewiele wolniej, minus to hałas - skrzeczenie jak stacje dyskietek.
          Jeśli już będziesz kupować, raczej nie kupuj dysków Microna, mają niedopracowane firmware. Sprawdzaj często czy są nowe firmware do SSD na stronach producenta.
          EDIT: z listy wynika, że chcesz używać karty graficznej w procesorze. Kup sobie kartę graficzną Nvidia Quadro, może byc jakaś używka bardzo dobrze wspiera prace w PS czy AI (podejrzewam, że LR także, nie mówiąc o sprawach typu PR czy AE). Możesz kupić za kase na dysk, a na niego sobie spokojnie odkładać aż do momentu aż padnie.
          Ostatnio edytowany przez Johnus; 19430.

Komentarz

• andre1978
            Coś już napisał
            • 2010
            • 74

Pytanie do użytkowników LR i PS, jak długa u Was trwa eksportowanie z LR5 do PS?
            Mój komputer ma już swoje lata i o ile poprawiła by się wydajność, obecnie raw z 6D eksportuje w około 10-11sek, odszumowywanie w Dfine 20sek.
            Obecna konfiguracja: procesor Q9550, płyta GB X48-DS5, pamięć 4x2GB OCZ PC2-6400(400MHz), 500W zasilacz i SSD na system, i jakaś grafa.
            Na wymianę PG, CPU i RAM trzeba by wybulić minimum z 1500zł, pytanie na ile warto?
            |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
            andrzeswierc.pl

Komentarz

• daris
              Coś już napisał
              • 2014
              • 95

Mam pytanie, czy ktoś pracuje na podobnym sprzęcie :

DELL 960 QUAD Q9650!!! 4x3,0GHz 4GB 320GB + WIN. 7 (4928376849) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Che wymienić mojego laptopa na jakiegoś stacjonarna. Zastanawiam się jak to będzie się spisywać.

Wykonuję tylko drobne korekcje w Lightroomie.
              Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Komentarz

• busz
                Bywalec
                • 2014
                • 119

Dla mnie 4GB ramu to trochę mało do obróbki zdjęć. Dorzuciłbym drugą czwórkę.
                Ostatnio edytowany przez busz; 52199.
                | D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |

Komentarz

• daris
                  Coś już napisał
                  • 2014
                  • 95

Rozbudowałbym go o ssd, 16 gb ram i grafikę. Tylko czy procek da radę, obecnie pracuje na laptopie z i5, jest to dość niewygodne.
                  Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Komentarz

• Pelson
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 162

Nie kupuje się składaków z allegro. To prawie jak kupowanie wódki na bazarze Poza tym laptopowe i5 a desktopowe i5 to co innego. Osobiście, skuszony galopującym dolarem, nie czekam już do wiosny ale na kuriera z zamówionymi już podzespołami więc za jakiś tydzień bedę mógł się podzielić wrażeniami. Ile masz zamiar wydać?
                    Ostatnio edytowany przez Pelson; 33313.
                    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
                    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez daris
                      Mam starego składaka o podobnych bebechach (C2Q 8300, również zaledwie 4 GB RAM, GF GTS250).
                      Do obróbki pojedynczych zdjęć daje radę, ale ja mam aparat z matrycą 10 Mpix.

Absolutne minimum to dołożyć drugie tyle RAM (co nie będzie tanie - tam są DDR2 - dwukrotnie droższe niż DDR3).
                      Na komfortową pracę jednak nie licz - to już jest sprzęt wręcz muzealny i - co ważne - nie nadaje się do dalszej rozbudowy.
                      Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Ja cały czas się biję z myślami, czy warto zmieniać i5-2500K (3 letni), 16GB, SSD128 na nowego (myślałem o i7-4790k). Też składak z allegro i jedyne co w nim padło, to zasilacz. No i dysk, ale dysk dokupiłem później. Nie wiesza się, nie ma problemów generalnie żadnych.
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Pelson
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 162

Jeśli zapewnia płynną pracę to pewnie nie warto. 2500K da się podkręcić do ponad 4GHz wiec powinien dorównać nowym i5.

Jasne, jedynie zasilacz... kiedyś również padł mi jedynie zasilacz... płytę główną zabrał ze sobą Na każdym forum sprzętowym odradzą kupowanie składaków z allegro. Jeśli ktoś nie czuję się na siłach złożyć samemu to lepiej zamówić podzespoły w którymś z szanujących się sklepów internetowych z opcją złożenia do kupy.
                          Ostatnio edytowany przez Pelson; 33313.
                          6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
                          past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Komentarz

• daris
                            Coś już napisał
                            • 2014
                            • 95

Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7 i zamontować 16 gb ram. Zobaczymy jak będzie wtedy wyglądał import w Lightroomie.

Komentarz

• crazy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1554

Zamieszczone przez daris
                              Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7 i zamontować 16 gb ram. Zobaczymy jak będzie wtedy wyglądał import w Lightroomie.
                              Napisz jak Ci poszło ze zmianą ;-)
                              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• daris
                                Coś już napisał
                                • 2014
                                • 95

Własnie rozkręcam laptopa. Ciekawe czy zmiana będzie bardzo odczuwalna.

Komentarz

Pracuję...