X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku

Zamieszczone przez robcio
    Cywilny ślub trwa kilka minut w ograniczonym składzie osobowym i raczej nikt nie zapłaci za niego jak za tradycyjne wesele jeśli nawet decyduje się na wynajęcie zawodowego foto.
    Jeżdżąc po Europie bardzo często widuję plenery robione ze sporym rozmachem: blendy, lampy, asystenci. Widać to się jeszcze broni i nie ważne jaki ślub i ilu gości.
    Takiej sesji nie idzie opękać smartfonem wujka.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Zamieszczone przez marfot
      Jeżdżąc po Europie bardzo często widuję plenery robione ze sporym rozmachem: blendy, lampy, asystenci. Widać to się jeszcze broni i nie ważne jaki ślub i ilu gości.
      Nie trzeba po Europie jeździć. Serio - w Gdyni dość obleganym miejscem jest Sea Tovers i często widuję dwa rodzaje fotografów. Pierwsi smartfonowo-lustrzankowi ze średnią wieku 15-25 oraz nierzadko profi 30-60) z lampami plenerowymi i asystentami (nawet niedawno pozdrawiałem rozchwytywaną modelkę z 3M) podczas komercyjnych sesji dla bodaj angielskiej firmy odzieżowej.

Wracamy jakby do punktu wyjścia bo rodzima patologia fotograficzna cały czas usilnie w ogłoszeniach szuka naiwnych "fotografów" bez portfolio, którzy za frico wykonają komercyjną pseudo sesję fotograficzną produktowo-modową i widzę później takie foty na insta o jakości gorszej niż wykonane kalkulatorem, lub kserokopiarką. Ale przecież ja to wyżej ktoś napisał: "nic złego w pracy za darmo, jak ktoś się na to zgadza to znaczy że ma w tym jakiś interes". Jaki??? Bo mam co do tego duże obawy, które opisałem poniżej.

Wychodzi na to, że fotografia w Polsce za ogólnym przyzwoleniem przestała być źródłem dochodu dla rodzimych fotografów ze względu na patologię żerującą na darmowych zleceniach tzw. "pracy niezobowiązującej”. Patologia szuka właśnie onych foto, którzy "smartfonem wujka" cykną foteczki.

Przy okazji owa POLSKA PATOLOGIA kradnie zdjęcia innych fotografów, pisze do modelek podając fałszywe dane i prosząc o tzw. Polaroidy (zdjęcia testowe modelki na jednolitym tle, w stroju kąpielowym. Dla mnie to PATOLOGICZNE CEBULACTWO nastawione na jakiś szybki zysk czyimś kosztem. Dwa przykłady pokazujące dlaczego warto oznaczać swoje zdjęcia i jak kwitnie cebulactwo w fotografii.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: t6gwHqz.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 52,7 KB
ID: 2086966

No i niedawny przykład z marca

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: XOCPtI9.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 51,3 KB
ID: 2086967

Niestety dodatkowo odnoszę wrażenie, że fotografia dla niektórych ludzi w Polsce stała się miejscem nadużyć, kradzieży własności intelektualnej oraz przemocy seksualnej

Urywki: "polskie modelki podzieliły się swoimi doświadczeniami. Fotografa zaskoczyła liczba nadesłanych anonimowo historii. Nie brakowało w nich dwuznaczności, niemoralnych propozycji, molestowania, przemocy i gwałtów."
      "[...] Kiedyś odebrałam wiadomość od jednego z najsłynniejszych polskich fotografów. Mistrza, którego wszyscy naśladują. Myślałam, że to jakieś fejkowe konto, sprawdziłam. Ale to naprawdę był on. Zaproponował mi udział w sesji. Byłam szczęśliwa. A potem to, co mi zrobił, na długi czas wyparłam" — opowiedziała Monika.
      A tu cały artykuł: https://www.ofeminin.pl/swiat-kobiet...pochwy/mz34ez4

Dodam od siebie, że wymienione w artykule "dwuznaczności, niemoralne propozycje, molestowania" widziałem na żywo w wiadomościach do modelek pisanych przez różnych fotografów, których znam osobiście bądź z publikacji. Naprawdę nie wiem jak nisko można upaść, aby komukolwiek pisać takie propozycje
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• robcio
        Początki nałogu
        • 2020
        • 397

Nie mówię, że idzie smartfonem ale stawki są inne niż za reportaż ze ślubu kościelnego plus plener plus coś tam.

Myśle, że kluczem do rozmachu i bronienia się jest właśnie „po Europie”.

Oczywiście w Polsce też są ludzie z dużym budżetem na takie przedsięwzięcia ale jednak jest ich mniej niż w innych z definicji bogatszych krajach.

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4568

Jest jeszcze takie podejście:
          "Fotokabina zamiast fotografa na uroczystości, imprezy i wyjścia
          Zamiast na rozmaite uroczystości zatrudniać fotografa – który często stresuje gości swoją obecnością, a przy tym pustoszy twój portfel! – postaw na fotobudkę"

Jechałem dziś za pojazdem reklamującym usługi weselne i było tam na tylnej szybie:
          - fotobudka i fotolustro
          - automatyczny barman.

To katastrofa mentalna i raczej nie ma odniesienia do zasobów finansowych .
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• robcio
            Początki nałogu
            • 2020
            • 397

Jest jeszcze takie podejście:
            "Fotokabina zamiast fotografa na uroczystości, imprezy i wyjścia
            Zamiast na rozmaite uroczystości zatrudniać fotografa – który często stresuje gości swoją obecnością, a przy tym pustoszy twój portfel! – postaw na fotobudkę"

Jechałem dziś za pojazdem reklamującym usługi weselne i było tam na tylnej szybie:
            - fotobudka i fotolustro
            - automatyczny barman.

To katastrofa mentalna i raczej nie ma odniesienia do zasobów finansowych .
            Takie kabiny to nie nowość one się pojawiają i pojawiały na różnych eventach ale nie widziałem jeszcze marketingu, że zamiast fotografa. Zazwyczaj były gdzieś obok jako dodatkowa atrakcja czy coś w tym rodzaju.

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamiast fotobudki może być jeszcze stoliczek z Instax'em i pustym foto-albumem - zrób sobie fotkę, wklej do albumu, dopisz życzenia - i gotowe.
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5117

I jeszcze zapomnieliście o fotobudce 360
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• raziel88ck
                  Dopiero zaczyna
                  • 2022
                  • 33

Coraz lepsze te ogłoszenia Par Młodych. Np. dziś przyszła Panna Młoda szukała fotografa za maksymalnie 1000zł, który zrobi jej reportaż ze ślubu oraz częściowo z wesela (zaznaczyła do godziny 1). Oprócz tego chciała około 500-600 obrobionych zdjęć, sesję ślubną w innym dniu, foty na pendrive oraz około 100 odbitek w ładnym pudełku...

Dobre są też ogłoszenia, w których szukają fotografa nie za miliony, który oprócz zdjęć nakręci krótki 30 minutowy film z najważniejszych momentów w formie teledysku...

Ewentualnie, że szukają taniego fotografa, który będzie tylko trochę na przyjęciu weselnym. Tak do północy lub 1 godziny...

Komentarz

• tomfoot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2277

I bardzo dobrze. Samsungiem S22 ogarnie się taki temat beż wysiłku, a 1000 PLN piechotą nie chodzi.

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez tomfoot
                      I bardzo dobrze. Samsungiem S22 ogarnie się taki temat beż wysiłku, a 1000 PLN piechotą nie chodzi.
                      A żebyś wiedział - szajsung całkiem fajne filmy kręci i to bodaj w 8K ....
                      Robisz film, wyciągasz klatki i po temacie ...
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4568

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        A żebyś wiedział - szajsung całkiem fajne filmy kręci i to bodaj w 8K ....
                        Robisz film, wyciągasz klatki i po temacie ...
                        Jest realna obawa, że takie podejście rzeczywiście zawita do branży ślubnej. To tylko kwestia poziomu akceptowalnej przez PM jakości reportażu.
                        Uczestniczyłem w kilku ślubach obsługiwanych prościutkim sprzętem (np. 550D i Tamron 18-50) i poważnie rozważałem pożyczenie fotografowi mojego 5DII.
                        Ale PM była zadowolona, zdjęcia jakieś tam, niby jakiś tam obraz uroczystości został.

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Re: Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku

Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Znam modelke, króra szukała fotografa tfp na sesje swojego nowo narodzonego dziecka... Laska trochę siedzi w temacie więc takie myki to pewnie już standard.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Heldbaum
                              Uzależniony
                              • 2021
                              • 993

Chyba w Polsce. Nie chciałbym wyjść tutaj na jakiegoś "wychrztę", który zapomniał skąd się wziął, ale w Wielkiej Brytanii coś takiego to już obciach. Nikt nawet nie daje takich ogłoszeń, bo by go znajomi zabili śmiechem. A para młoda, która by dała takie ogłoszenie, byłaby wszędzie "skończona". Jedyne co wypada powiedzieć, to...

Wstyd mi za tych z Radomia...
                              http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• zdebik
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 4065

Zamieszczone przez Heldbaum
                                Chyba w Polsce. Nie chciałbym wyjść tutaj na jakiegoś "wychrztę", który zapomniał skąd się wziął, ale w Wielkiej Brytanii coś takiego to już obciach. Nikt nawet nie daje takich ogłoszeń, bo by go znajomi zabili śmiechem. A para młoda, która by dała takie ogłoszenie, byłaby wszędzie "skończona". Jedyne co wypada powiedzieć, to...

Wstyd mi za tych z Radomia...
                                Laska "siedzi" w UK ale na sesje pojechała do Polski
                                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

Pracuję...