Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Frustracja frustracją ale nie rozumiem wyzywania od pseudo i "g..." w głowach... czemu to ma służyć?
Ja nie mam zamiaru polemizować, że rynek jest trudny, bo jest ale forum kojarzy mi się z jako tako merytoryczną dyskusją, a nie wylewaniem złości na cały świat, bo ktoś zdecydował się coś zrobić za darmo czy za niższą stawkę.
I ja nie wnikam jak kto zarządza swoimi zleceniami swoim sprzętem swoim czasem.
Cóż ja nie mam wpływu na to w jaki sposób ktoś dyskutuje na forum i zgadza się że takie "plwanie" jest tu zupełnie przeciwskuteczne. Natomiast zjawisko jest znane nie tylko w fotografii i trochę się nie dziwię, że ludzie którzy zainwestowali w siebie i sprzęt są sfrustrowani.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Dużo fotografów pozbywa się sprzętu bo docisnęły ich raty kredytów za mieszkania/domy itp. Czytam często takie ogłoszenia, gdzie sprzedają cały sprzęt foto. Nie zanosi się na nic lepszego w tej branży
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Dużo fotografów pozbywa się sprzętu bo docisnęły ich raty kredytów za mieszkania/domy itp. Czytam często takie ogłoszenia, gdzie sprzedają cały sprzęt foto. Nie zanosi się na nic lepszego w tej branży
Sytuacja covid plus obecna docisnęła branżę tak, że wielu przeszło na inne biznesy i świetnie sobie radzą. Wielu wyjadaczy tez szukało pretekstu by zakończyć ten rozdział i robić inne rzeczy ze stabilnym dochodem. Przesiało się i będzie się siało dalej. Ktoś się wybije ktoś przeminie. Część zostanie, bo nie ma wyjścia. Może tego własnie potrzeba w branży. Może będzie luźniej i łatwiej za parę lat.
Problemem jest rozwój/miniaturyzacja technologii.
Kiedyś były aparaty na klisze więc szary kowalski za dużo nie mógł zrobić.
A mając cyfrówki - ten problem się skończył.
Do tego moda na to że KAŻDY ma aparat przy sobie - zawsze i wszędzie - w postaci smartfona.
Dalej - taniejące sprzęty z drugiej,trzeciej, czwartej ręki.
A co mają powiedzieć ci którzy wynajmowali helikoptery do ujęć lotniczych? Teraz nie trzeba ciężkiej kasy na śmigłowiec. Wystarczy zatrudnić droniarza i tyle.
Dalej - taxówki. Teraz jest tyle aut na rynku że każdy może jeździć w jakiś uberach itd.
A kiedyś albo się miało kasę na auto albo nie.
I jeszcze z branży foto - teraz jest modne wrzucanie fot niskiej rozdzielczości na internet.
Więc miejsce docelowe dzisiejszych fot nie jest jakieś wymagające od strony jakości.
Inaczej przegląda sie foty "w pośpiechu" w internecie, a inaczej w albumie w gronie rodzinnym gdzie można się skupić i poopowiadać o tych zdjęciach na spokojnie, powspominać, pośmiać się itd.
Ogłoszenie sprzed 3 godzin na grupie FB i widzę wielu zainteresowanych pseufo foto, którzy za frico zrobią kilkaset zdjęć.
I właśnie dlatego jest jak jest, bo ludzie mają za przeproszeniem gó__no zamiast mózgu.
[ATTACH=CONFIG]7840[/ATTACH]
no tak, typowy candar, ludzie mają gunwo zamiast mózgu bo wybierają to, co w ich mniemaniu jest dla nich lepsze, a nie jego ekstra super lux ofertę xd
no tak, typowy candar, ludzie mają gunwo zamiast mózgu bo wybierają to, co w ich mniemaniu jest dla nich lepsze, a nie jego ekstra super lux ofertę xd
A nie ma sprawy, zaraz wszędzie napiszę, że profesjonalny fotograf p0m z CB daje "ekstra super lux ofertę" wykonując wszystkie zlecenia za darmo (serio mogę wszędzie w tych darmowych zleceniach podawać i polecać Twój profil z IG o ile wyrazisz zgodę i będą pisać od razu na IG). Nie opędzisz się od zleceń za free przez kilka najbliższych lat i dodatkowo będziesz reklamowany na ich profilach. Podaj tylko na PW swój telefonik i maila, które tam zapodam i będziesz ustawiony do końca żywota fotografując za darmo wszystkie imprezy w całym kraj w zamian za oznaczenie na FB.
--- Kolejny post ---
Kochani!
Jest kolejna ciekawa oferta pracy za darmo z dzisiaj A brzmi ona tak: "Poszukuję młodych i ambitnych osób, które tworzyć będą artykuły do strony internetowej radia i przy okazji tworzyć swoje własne portfolio".
Zainteresowanym pracą za free mogę podesłać w PW link, bo jak pisał powyżej p0m: "ludzie wybierają to, co w ich mniemaniu jest dla nich lepsze"
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Nie widzę nic złego w pracy za darmo, jak ktoś się na to zgadza to znaczy że ma w tym jakiś interes. Wolny kraj. Zawsze można zmienić zawód.
Tak oto pojawił się nam nowy eufemizm i zarazem oksymoron – "praca niezobowiązująca” Jak widać praca za darmo kwitnie nam w zleceniach jak jabłonie i grusze oraz ma swoich zagorzałych fanów (patrz post wyżej). Bardzo intryguje mnie zdanie: "jak ktoś się na to zgadza to znaczy że ma w tym jakiś interes" Czyli, że jaki interes ma ktoś w pracy za darmo dla kogoś innego za przysłowiową miskę ryżu? Nie mówimy tu oczywiście o wolontariacie.
Pytanie, jak długo jeszcze praca za darmo w branży kreatywnej będzie akceptowalna? Praktycznie w Polsce już w każdej branży oferowana jest praca za darmo. Jak widać można, bo przecież nie ma "nic złego w pracy za darmo" i rzekomo nie ma tym patologii, bo "jak ktoś się na to zgadza to znaczy że ma w tym jakiś interes".
Przykład z pokrewnej branży kreatywnej:
Nawiasem pisząc większość redakcji w Polsce czyni identycznie i na palcach jednej ręki można policzyć te, które płacą autorom za ich artykuły, testy oraz zdjęcia.
Tak oto pojawił się nam nowy eufemizm i zarazem oksymoron – "praca niezobowiązująca” Jak widać praca za darmo kwitnie nam w zleceniach jak jabłonie i grusze oraz ma swoich zagorzałych fanów (patrz post wyżej). Bardzo intryguje mnie zdanie: "jak ktoś się na to zgadza to znaczy że ma w tym jakiś interes" Czyli, że jaki interes ma ktoś w pracy za darmo dla kogoś innego za przysłowiową miskę ryżu? Nie mówimy tu oczywiście o wolontariacie.
Pytanie, jak długo jeszcze praca za darmo w branży kreatywnej będzie akceptowalna? Praktycznie w Polsce już w każdej branży oferowana jest praca za darmo. Jak widać można, bo przecież nie ma "nic złego w pracy za darmo" i rzekomo nie ma tym patologii, bo "jak ktoś się na to zgadza to znaczy że ma w tym jakiś interes".
Przykład z pokrewnej branży kreatywnej:
[ATTACH=CONFIG]7844[/ATTACH]
Nawiasem pisząc większość redakcji w Polsce czyni identycznie i na palcach jednej ręki można policzyć te, które płacą autorom za ich artykuły, testy oraz zdjęcia.
Ano niestety masz rację bo do wieku decyzyjnego doszło pokolenie, których zasadą jest brzydkie "szkłem doopę podcierać" i które za punkt honoru przyjęło działanie "na cudzej doopie do raju dojechać", stąd w 90 procentach nie mają zapotrzebowania na walor artystyczny, bo nie nauczyli się wartości, którą jest historia, piękna historia, ich życie nie ma historii, twoje wyrafinowane zdjęcie będzie na ich fejsie przez miesiąc, a fura, do której mieli dokładkę dzięki temu, że nałapali jeleni lansować ich będzie do kupna następnej fury. Przepraszam za dosadną wypowiedź
Otóż zebrał on sobie część klientów, a teraz szuka fotografów po taniości, aby Ci w jego imieniu zrobili zdjęcia. Oczywiście coś tym fotografom odpali, ale zaznaczył, że nie szuka weteranów, ponieważ nie oferuje odpowiednich stawek. Ku mojemu zdziwieniu, wiele osób się do niego zgłaszało...
Wygląda na to, że nie warto inwestować czasu na naukę, ani kasy na sprzęt, bo lepiej jest zostać pośrednikiem. Niemal zero wkładu, a ile kasy z tego pośrednictwa można ukręcić...
Otóż zebrał on sobie część klientów, a teraz szuka fotografów po taniości, aby Ci w jego imieniu zrobili zdjęcia. Oczywiście coś tym fotografom odpali, ale zaznaczył, że nie szuka weteranów, ponieważ nie oferuje odpowiednich stawek. Ku mojemu zdziwieniu, wiele osób się do niego zgłaszało...
Wygląda na to, że nie warto inwestować czasu na naukę, ani kasy na sprzęt, bo lepiej jest zostać pośrednikiem. Niemal zero wkładu, a ile kasy z tego pośrednictwa można ukręcić...
Chęć zredukowania kosztów związanych z fotografem jest być może domeną wesel finansowanych prze PM a nie rodziców.
Rodzice raczej wysupłaliby kasę na fotografa bo taka tradycja i oczekiwanie, że dobre zdjęcia w albumie muszą być.
Chęć zredukowania kosztów związanych z fotografem jest być może domeną wesel finansowanych prze PM a nie rodziców.
Rodzice raczej wysupłaliby kasę na fotografa bo taka tradycja i oczekiwanie, że dobre zdjęcia w albumie muszą być.
Dochodzi zmiana pokoleniowa, nowe młode pokolenie chce decydować o wszystkim samo, bo samo wie najlepiej ludzie też wydaje się coraz później biorą śluby (wtedy robią to po swojemu i często za swoje, a wpływ rodziców, argumentów „bo wypada”, bo tradycyjna maleje).
Osobna kwestia, że pewien odsetek par nie decyduje się na śluby kościelne co też branży event foto nie pomaga. Cywilny ślub trwa kilka minut w ograniczonym składzie osobowym i raczej nikt nie zapłaci za niego jak za tradycyjne wesele jeśli nawet decyduje się na wynajęcie zawodowego foto.
Komentarz