X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thorin
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1990

zenek jest o tyle emocjonujacy ze tam naprawde w kadrze mozesz miec cos innego niz na kliszy lustro bylo wielkosci tego z croppowanych canonow i calej kliszy nie krylo poza tym nikt nie narzekal na jego ergonomie 5 czasow plus bulb i migawka z ktorej nie wylazil smar, maszyna fotoreporterska mozna rzec

Komentarz

• minek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1386

Nie tylko chodzi tu o kadrowanie, ale w wielu przypadkach również o loterię czasów.

Komentarz

• Venio
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1084

jestescie nudni

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

O! Flejmik

Zamieszczone przez mungo
          Analog:
          +rozpiętość tonalna kliszy

Zamieszczone przez mungo
          Cyfra:
          -mała rozpiętość tonalna matrycy(trzeba się posiłkować HDR)
          http://clarkvision.com/imagedetail/d...ge2/index.html

Pomijajac powyzsze linki zastanawiam sie, jak dlugo analogowcy beda trzymnac sie legend rodem z pierwszych kompaktow po tym jak cyfra udowodni ze analog to wcale taki dobry nie byl
          ...

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Zamieszczone przez KuchateK
            O! Flejmik

Pomijajac powyzsze linki zastanawiam sie, jak dlugo analogowcy beda trzymnac sie legend rodem z pierwszych kompaktow po tym jak cyfra udowodni ze analog to wcale taki dobry nie byl
            Herezje to jakieś powiadam. A już napewno agenci mieszali w tym swoje łapska

Edit: Od razu widać że z cyfrowym eosem zrobili HDR
            Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

O! Flejmik

Ojeju... jakich legend? Znowu masz porównanie (takiego sobie) skanera z cyfrą. Velvia osiąga DMAX powyżej 3.5, a ten skaner ma 3.4 (deklarowany pzrez producenta, czyli w rzeczywistości na pewno niższy).
              Wystarczy?
              Poza tym, velvia to materiał o na prawdę niewielkiej rozpiętości tonalnej, znacznie mniejszniej niż Provia chociażby, nie mówiąc już o większości negatywowych.
              Ja tu flejmiku nie widzę i swoje wiem (-:

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Ja tam jeszcze nie widzialem zdjecia z analoga, ktorego nie dalo by sie zrobic cyfra, wiec dla mnie to legendy. Zelatynowcy podaja co prawda jakies liczby (czesto kosmiczne ) a nigdzie nie widac przykladow.
                ...

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

A ja się dalej będe upierał że cyfra jak najbardziej, ale analoga tez warto mieć. Może i rzeczywiście technologia kliszowych SLR nie jest już rozwijana tyle ze co tam jeszcze rozwijać, o jakości zdjęcia (poza "jakośścią" fotografa oczywiście) decyduje niemal wyłącznie użyta klisza oraz szkło. Puszka i jej wodotryski tylko ulatwiają pracę, ale nie decydują o jej efektach (wyłączając stare aparaty z "demoludów", które nie trzymały czasów i puszczały swiatło, ale to inna bajka).
                  Efekty fotografowania cyfrą i analogiem moga być oczywiście bardzo podobne, czasami wręcz trudne do rozróżnienia niemniej to co mnie najbardziej wciąga w fotografii kliszowej to pewna kreatywność samego materiału, którego wybór decyduje o charakterze zdjęć. Oczywiście każdy negatyw można z lepszym lub gorszym skutkiem "podrobić", przerabiając cyfrowe zdjęcie w PSie, tyle że do fotografowania powinno się używac aparatu a nie komputera
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• szwayko
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2076

Ja tam jeszcze nie widzialem zdjecia z analoga, ktorego nie dalo by sie zrobic cyfra, wiec dla mnie to legendy. Zelatynowcy podaja co prawda jakies liczby (czesto kosmiczne ) a nigdzie nie widac przykladow.

Ja uwazam ze malokontrastowe czy normano kontrastowe motywy lepsze sa z cyfry.
                    Natomiast wystarczy ze sloneczko wyjdzie na plenerku slubnym i wtedy cyfra jest gorsza. Klisza zwlaszcza Reala lepiej sie sprawdza. Przy tych samych nastawach na Reali z duzym zapasem nie zlapiesz przepalen. Na matrycy naswietlajac na swiatla trzeba zejsc nizej z ekspozycja, a wtedy srednie tony juz nie sa tak obwicie naswietlone i robia sie bure.
                    Przerabialem to, robilem te same kadry tym i tym. Na razie z matryca jeszcze trzeba sie cackac jak ze slajdem. Podobno jest juz jakas nowa technologia czujnikow na razie w laboratoriach.

Co do przykladow to moze te.

Punkty swietlne sa w kolorze reflektora, a nie biale jak to czesto bywa w cyfrze.
                    Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
                    frickr FB
                    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Bagnet007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1344

szwayko- na czym to było robione ?

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2076

Zamieszczone przez Bagnet007
                        szwayko- na czym to było robione ?
                        Te akurat na XTRze 400.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Zamieszczone przez szwayko
                          Te akurat na XTRze 400.
                          Aha, ja ją narazie tylko raz miałem załadowaną. Nawet mam przykład:

Z przylotu Benedykta do Krakowa. Strawiłem ją w 10 minut, ale nie miałem wyrzutów sumienia bo efekty były fajne

Komentarz

• MARANTZ
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 928

Bagnet, no nie wyszła Ci ta fota za bardzo. Słabe rozmycie łopat i wogóle... Już wolę Twoje owoce. Letadła zostaw innym :-P
                            FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• piszczal
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 459

rozpiętość tonalna to nie wszystko.
                              dopuki cyfrówki powszechnie będą miały małe matryce, różnice plastyki zdjęć z analoga zwłaszcza średnio i wielkoformatowego będą niedopodrobienia
                              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Bagnet007
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1344

Zamieszczone przez MARANTZ
                                Bagnet, no nie wyszła Ci ta fota za bardzo. Słabe rozmycie łopat i wogóle... Już wolę Twoje owoce. Letadła zostaw innym :-P
                                Ale to miał być tylko przykład Ex-try 400, specu :razz: Zresztą i tak jakoś przeszły mi te latadła (ale oglądać lubię). I nie przez manualne szkła, bo na swój Servo MF nie narzekam
                                Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

Pracuję...